Web
Analytics
Χρόνιο Στοματικό Έλκος: Αίτια και Εναλλακτικές Προσεγγίσεις - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Χρόνιο Στοματικό Έλκος: Αίτια και Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

Στρες, έλλειψη θρεπτικών συστατικών και ευαισθησία στις τροφές αποτελούν τις πιο κοινές αιτίες

 

Η υποτροπιάζουσα αφθώδης στοματίτιδα (ΥΑΣ) - πιο γνωστή και ως «γαγγραινώδης στοματίτιδα» ή «στοματικό έλκος»-αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων επιφανειακών και οδυνηρών ελκών με τη μορφή ερυθρών δαχτυλιδιών -διαμέτρου από 1 έως 12χιλ- στους μαλακούς ιστούς στο στόμα και τα μάγουλα.

Μάλιστα, αυτά τα έλκη μπορούν να δημιουργηθούν οπουδήποτε μέσα στο στόμα και συχνά καλύπτονται από μια λεπτή «ψευδομεμβράνη». Θεωρείται ότι το 20% του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα μολυνθεί κάποια στιγμή από αυτά τα έλκη. Τα στοματικά έλκη συνήθως θεραπεύονται σε μία έως τρεις εβδομάδες αλλά σε πολλούς παθόντες επανεμφανίζονται.

Αιτίες και θεραπεία

Ο ακριβής λόγος που προκαλεί την ΥΑΣ συνήθως είναι άγνωστος, παρόλο που για πολύ καιρό οι υποψίες βάραιναν έναν αυτοάνοσο μηχανισμό (J Pathol, 1969; 97: 481-3). Παρόλα αυτά, πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι οι πρωταρχικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την έλλειψη θρεπτικών συστατικών, το άγχος, κάποιες θεραπευτικές παρεμβάσεις και/ή την ευαισθησία σε τροφές (J Oral Pathol, 1978; 7: 418-23; Am J Med, 1962; 32: 32-43; Oral Surg Oral Med Oral Pathol, 1982; 54: 388-95).

  • Έλλειψη θρεπτικών συστατικών: Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία, συνδέεται με την ΥΑΣ, στο 15% των περιπτώσεων. Σε γενικές γραμμές, οι ελλείψεις που σχετίζονται είναι αυτές σε σίδηρο, ψευδάργυρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12. Η κλινική εμπειρία έχει δείξει πως στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν αυτές οι ελλείψεις διορθωθούν, ακολουθεί και η ολοκληρωτική απαλλαγή.
  • Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo Biloba): Είναι γνωστό ότι τα παρασκευάσματα αυτού του γνωστού ασιατικού φυτού, που περιέχουν τα αντίστοιχα οξέα και φαινόλες, μπορούν να προκαλέσουν αφθώδη στοματίτιδα (Woerdenbag HJ, de Smet PAGM. Adverse efects and toxicity of Ginkgo extracts in van Beek TA, ed Gingko biloba. Amsterdam: Harwood Academic Publishers, 2000: 443-51). Παρόλα αυτά, η Επιτροπή Ε του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας κατέληξε ότι τα προϊόντα του Ginkgo στα οποία το ποσοστό των οξέων είναι χαμηλότερο από 5ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) δεν προκαλούν κάποιο πρόβλημα (Blumenthal M et al., eds. The Complete German Commission E Monographs. Austin, TX: American Botanical Council, 1988: 136-8).
  • Στρες: Συχνά αποτελεί ένα παράγοντα που συμβάλλει στην ΥΑΣ, κάτι που φανερώνει και την κατάρρευση των φυσιολογικών μηχανισμών προστασίας του ξενιστή.
  • Φαγητό και περιβάλλον: Είναι γνωστό ότι  παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΥΑΣ. Η βλεννοειδής μεμβράνη του στόματος αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής με τα αλλεργιογόνα που μπορεί να εισπνεύσουμε ή να καταπιούμε. Μάλιστα, σε ασθενείς με ΥΑΣ, παρατηρήθηκε αύξηση των αντισωμάτων για τα αντιγόνα των τροφών, κάτι που φανερώνει ότι πραγματοποιήθηκε μια αλλεργική αντίδραση (Ann Allergy , 1980; 44:303-7).

Επιπλέον, οι τιμές των IgE-λεμφοκυττάρων-που σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές και θεωρείται ότι αποτελούν την αιτία των γαστρεντερικών προβλημάτων που εμφανίζονται σε αυτούς τους ασθενείς-αυξάνονται κατακόρυφα σε περιπτώσεις ΥΑΣ (Arch Oral Biol, 1977; 22:147-53). Μια δίαιτα για την εξάλειψη της φαίνεται να έχει ωφέλημα αποτελέσματα (Oral Surg Oral Med Oral Pathol, 1984; 57:504-7).
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου, το γεγονός ότι έστελνα ασθενείς για εξετάσεις αίματος -ειδικά για την εξέταση για αλλεργίες σε τροφές- μου απέφερε χρήσιμες πληροφορίες.

  • Κοιλιακές παθήσεις: αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τη συχνότητα εμφάνισης της ΥΑΣ. Είναι γνωστό για σχεδόν 30 χρόνια ότι η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή μας έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική απαλλαγή από την ΥΑΣ ασθενών με κοιλιακές παθήσεις (Gut,1980; 21: 223-6).
  • Χημειοθεραπεία και θεραπεία με ακτινοβολία (στο κεφάλι και την περιοχή του λαιμού) μπορούν επίσης να προκαλέσουν στοματίτιδα και παθήσεις του βλεννογόνου. Αυτά τα έλκη που παρουσιάζονται στο δέρμα και τη βλεννογόνο μεμβράνη του στόματος αντιμετωπίστηκαν με μια διπλή τυφλή κλινική δοκιμασία που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά με χρήση του Matricaria recutita (Γερμανικό χαμομήλι) ως υγρό έκπλυσης ή στοματικό διάλυμα (15 σταγόνες/100ml ζεστού νερού, έξι φορές την ημέρα). Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συγκριτικά με ασθενείς που είχαν λάβει την ίδια ποσότητα ακτινοβολίας με τη συμβατική στοματική φροντίδα -ένα υγρό έκπλυσης με 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου, αλατόνερο και 5% ανθρακικό νάτριο- τα αποτελέσματα με το χαμομήλι ήταν σαφώς καλύτερα (J Prosthet Dent 1991; 66: 361-9).
  • Κουερσετίνη: Eίναι γνωστό ότι εμποδίζει την απελευθέρωση της ισταμίνης από τα βασεόφιλα και την αποκοκκίωση των μαστοκυττάρων- που συμβαίνει συχνά σε καταστάσεις υπέρτασης- και με βάση την προσωπική μου εμπειρία, μπορεί να βοηθήσει ακόμα και σε χρόνιες περιπτώσεις.
  • DGL (άγλυκο παράγωγο της γλυκόριζας): H γνωστή γλυκόριζα που χορηγείται με τη μορφή στοματικού διαλύματος ή παστίλιας μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική (J Assoc Physicians India, 1989; 37: 647).
  • Παράγοντες διατροφής: Μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να συνεισφέρουν στην ΥΑΣ και σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία, η δίαιτα του ασθενή θα έπρεπε να είναι υψηλή σε υδατάνθρακες, να μην περιέχει πολλά ζωικά προϊόντα αλλά και κανένα από τα γνωστά αλλεργιογόνα όπως η γλουτένη.

 

Ο Harald Gaier είναι ένας εγγεγραμμένος φυσιοπαθητικός, οστεοπaθητικός, ομοιοπαθητικός και βοτανολόγος που εργάζεται στην Κλινική Αλλεργίας και Διατροφής στο Λονδίνο (22 Harley Street, London) αλλά και στο Ιρλανδικό Κέντρο Ιατρικής (www.drgaier.com).

 

Πηγή: Special report, Harald Gaier - WDDTY

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.