Web
Analytics
Πιείτε λεμονάδα για να αποφύγετε τις πέτρες στα νεφρά - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πιείτε λεμονάδα για να αποφύγετε τις πέτρες στα νεφρά

Ο πόνος που βιώνει κάποιος όταν υποφέρει από πέτρα στα νεφρά είναι παρόμοιος με αυτό του φυσιολογικού τοκετού. Ωστόσο οι ουρολόγοι συνιστούν όλο και περισσότερο μία προσιτή και φυσική θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά, την λεμονάδα.

Ο χυμός του λεμονιού είναι πλούσιος σε κιτρικό οξύ με την μορφή λεμονάδας  και έχει αποδειχτεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην πρόληψη της πέτρας στα νεφρά ή στην επιβράδυνση του σχηματισμού της. Γιατροί όπως ο Roger L. Sur, MD, διευθυντής του «Comprehensive Kidney Stone Center» στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, και ο Steven Y. Nakada, πρόεδρος και καθηγητής της ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον, υποστηρίζουν την λεμονάδα ως μια εναλλακτική λύση έναντι των φαρμάκων ή συμπληρωμάτων κατά του πόνου που προκύπτει από την λιθίαση.

Χυμός του λεμονιού Κατά την διέλευση μιας πέτρας στα νεφρά, εκδηλώνεται έντονος πόνος στα πλευρά και στην μέση. Ο κοιλιακός πόνος, η ναυτία, ο εμετός και το αίμα στα ούρα είναι επίσης πιθανά συμπτώματα της πέτρας στα νεφρά. Επίσης είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρουσία πυρετού δείχνει πιθανή λοίμωξη του αίματος, που μπορεί να είναι απειλητική για την ζωή.

Στα άτομα που παρουσιάζουν πέτρες στα νεφρά ή είναι επιρρεπή σε αυτές, συχνά συνταγογραφούνται κιτρικό κάλιο (potassium citrate) σε μορφή συμπληρώματος. Ωστόσο, τα λεμόνια και ο χυμός του λεμονιού περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις κιτρικού οξέος (citrate) σε φυσική μορφή, καθιστώντας την λεμονάδα ως μία εξαιρετική εναλλακτική επιλογή.

Το «Comprehensive Kidney Stone Center» του Πανεπιστήμιου Duke, παρακολούθησε 12 ασθενείς με πέτρες στα νεφρά, οι οποίοι είχαν λάβει θεραπεία με λεμονάδα για 4 χρόνια. Σύμφωνα με την μελέτη, όλοι παρουσίασαν μια μείωση στην ανάπτυξη των πετρών στα νεφρά, καθ’ όλη την διάρκεια της θεραπείας με λεμόνια. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν χρειάστηκε ιατρική παρέμβαση για την λιθίαση, όσο διήρκησε η μελέτη. 

Λεμονάδα

Το ιδανικό μείγμα της λεμονάδας για την παραπάνω θεραπεία είναι περίπου μισή κούπα χυμού λεμονιού με 7 κούπες νερό. Μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα φυσικού γλυκαντικού όπως μέλι ή στέβια, για να βελτιώσετε την γεύση. Η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγετε, γιατί οι επιπλέον θερμίδες επιβαρύνουν την υγεία των περισσοτέρων ατόμων.

Η κατανάλωση λεμονάδας αναγκάζει τους ασθενείς με λιθίαση, να πίνουν περισσότερο νερό, το οποίο έχει μία θετική επίδραση καθαρισμού στα νεφρά. Οι γιατροί συνιστούν την αύξηση κατανάλωσης των υγρών,  ώστε να αποβάλλετε 1,5 με 2 λίτρα ούρων κάθε μέρα. Η λήψη συμπληρώματος κιτρικού οξέος (citrate) επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα.

Κιτρικό οξύ (Citrate)

Οι πέτρες δημιουργούνται όταν τα ούρα συμπυκνώνονται με αργό ρυθμό σε άλατα, σχηματίζοντας πέτρες και έχοντας έλλειψη ουσιών, όπως το κιτρικό οξύ (citrate), που τις προλαμβάνουν.

Η αποκατάσταση των επιπέδων του κιτρικού οξέος είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λιθίασης και η λεμονάδα μπορεί να αντιμετωπίσει με φυσικό τρόπο την έλλειψη του.

Διατροφή

Η λεμονάδα αποτελεί μόνο ένα μέρος της διατροφής που προλαμβάνει τις πέτρες.

Είναι εξίσου σημαντικό να προσαρμόσετε τη διατροφή σας, για να μειώσετε τον σχηματισμό λίθων στο μέλλον.

Αποφύγετε την πρόσληψη επεξεργασμένου αλατιού στο φαγητό. Προτιμήστε υποκατάστατο αλατιού με βάση το κάλιο.

Αποφύγετε να τρώτε εκτός σπιτιού, καθώς το φαγητό στα εστιατόρια είναι αλμυρό και μην ρίχνετε επιπλέον αλάτι πριν το δοκιμάσετε.

Αποφύγετε το επεξεργασμένο κρέας. Προσπαθήστε να τρώτε μικρή ποσότητα κρέατος και ψαριού σε κάθε γεύμα.

Μην τρώτε υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνών και μείνετε καλά ενυδατωμένοι, τρώγοντας καθημερινά φρούτα και λαχανικά.

Αυξήστε την κατανάλωση των υγρών,  ώστε να αποβάλλετε 1,5 με 2 λίτρα ούρων κάθε μέρα.

Θυμηθείτε ότι η δημιουργία λίθων, σχετίζεται με τον τρόπο ζωής που έχετε επιλέξει.

Ξεκινήστε να κάνετε υγιεινές  επιλογές  από σήμερα.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

Πηγή: www.naturalhealth365.com

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Dena Schmidt

Αρθρογραφεί για θέματα υγείας σε ιστοσελίδες του εξωτερικού

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.