Web
Analytics
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος - Εναλλακτική Αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος - Εναλλακτική Αντιμετώπιση

Ο "Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος" - για συντομία θα αναφέρεται στο εξής Σ.Ε.Λ - είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες, σε ηλικίες 15-45 ετών, αν και μπορεί να προσβληθούν και άντρες ή παιδιά. Θεωρείται σύνδρομο με 'αυτοάνοσα' χαρακτηριστικά – σύμφωνα με την κλασική ιατρική αυτοάνοση καλείται μία κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προσβάλει τον ίδιο τον οργανισμό. Συστηματικός καλείται επειδή προσβάλλονται και εμπλέκονται διάφορα συστήματα του οργανισμού.

Τα συμπτώματα ποικίλουν και μπορεί να έχουμε κόκκινο ερύθημα στο πρόσωπο, αρθρίτιδα, έλκη σε διάφορες περιοχές στο στόμα, υπέρταση, πόνους και γενικευμένη κακουχία και αν η κατάσταση επιδεινώνεται μπορεί να προσβληθούν οι νεφροί ή και τα αγγεία στο σώμα δημιουργώντας καινούρια και πιο περίπλοκα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα αυτά έρχονται κατά ώσεις – υπάρχουν κάποιες περίοδοι που έχουν έξαρση και μετά υπάρχει ύφεση τους. Η κλασσική ιατρική αντιμετωπίζει τα συμπτώματα αυτά κυρίως με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή κορτιζόνη – και άλλες φαρμακευτικές ουσίες επίσης έχουν δοκιμαστεί αλλά δεν εμπίπτουν στο θέμα αυτού του κειμένου. Τα φάρμακα μπορεί να μειώνουν τι φλεγμονές, τους πόνους και κάποια συμπτώματα. Παρ όλα αυτά έχουν αρκετές παρενέργειες, κάποιες φορές δημιουργούν περισσότερα θέματα απ όσα προσπαθούν να επιλύσουν.

Επειδή η φαρμακευτική αγωγή δημιουργεί αρκετή ταλαιπωρία, αλλά και επειδή η πορεία της κατάστασης θεωρείται επιδεινούμενη κατά την διάρκεια των ετών, θα είναι πολύ ωφέλιμο για τον πάσχοντα να χρησιμοποιήσει επιπλέον επιλογές βελτίωσης της υγείας, ειδικά αυτές που στερούνται παρενεργειών. Αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής αλλά και διευθέτηση ψυχολογικών θεμάτων έχουν δείξει, σύμφωνα με την εμπειρία μου αλλά και την επιστημονική βιβλιογραφία, σημαντική ωφελιμότητα για ανθρώπους με Σ.Ε.Λ. Προσωπικά έχω δει πως όλες οι περιπτώσεις βελτιώνονται λίγο ή πολύ, αλλά το σημαντικότερο είναι πως οι πάσχοντες αποκτούν πολύ καλύτερο έλεγχο της κατάστασης και πολύ περισσότερες πιθανότητες για την καλύτερη εξέλιξή της στο μέλλον.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει κάποιος πολύ συγκεκριμένος, όταν έχει να κάνει με αυτοάνοσες καταστάσεις. Και αυτό διότι ο παράγοντας 'ιδιοσυγκρασία' παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη τους. Μιλώ λοιπόν για εξατομικευμένες προτάσεις τρόπου ζωής και διατροφής οι οποίες απευθύνονται σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Δεν είναι θέμα απλώς πως λέγεται ή πάθηση που απασχολεί τον συνάνθρωπό μας αλλά ποιος είναι αυτός σαν ιδιοσυγκρασία, τι στρες έχει βιώσει ή βιώνει, τι ιδιαίτερες ανάγκες έχει διατροφικά και οργανικά και τι τρόπο ζωής ζει. Άρα στην θεραπευτική προσέγγιση παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο η εξατομίκευση.

Παρ όλα αυτά, έχω δει πως για την πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχουν 2 φυσικά θεραπευτικά εργαλεία που έχουν δείξει σημαντική ωφέλεια:

1. Φυσικοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, όπως είναι τα Ω3 λιπαρά, ή και άλλοι, ανάλογα την περίπτωση. Σε διπλή τυφλή επιστημονική μελέτη που έγινε, δείχτηκε πως τα Ω3 λιπαρά προσέφεραν μείωση των δεικτών της ασθένειας – μετά από εξέταση αίματος - και βελτίωση στα ερυθήματα του δέρματος και νευρολογικά συμπτώματα.

2.Διατροφή κυρίως Φυτοφαγική με έμφαση στα φρούτα και Λαχανικά και περιοδικές ωμοφαγίες. Είναι η εμπειρία μου – αναφέρεται και από άλλους συγγραφείς και ειδικούς – πως οι περιοδικές ωμοφαγίες (παράδειγμα 1-2 μέρες την εβδομάδα κατανάλωση μόνο ωμών τροφών) προσφέρει σταδιακά σημαντική ωφέλεια στους συνανθρώπους μας με Σ.Ε.Λ, κυρίως μέσα από τις εξής οδούς:

 • Μείωση των περιπτώσεων τροφικών δυσανεξιών-αλλεργιών. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων παρουσιάζει τροφικές δυσανεξίες σε ζωικά προϊόντα (πχ γαλακτοκομικά) ή σε δημητριακά (πχ σιτάρι ή γλουτένη). Η τροφική δυσανεξία μπορεί να συμβάλει στην ένταση μιας αυτοάνοσης αντίδρασης, κάποιες φορές μπορεί να την προκαλεί κιόλας
 • Αλκαλοποίηση του ph του πλάσματος. Κάτι πολύ σημαντικό για την μείωση των φλεγμονωδών καταστάσεων και καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.
 • Αύξηση των βιταμινών, μετάλλων ιχνοστοιχείων και ιδιαίτερα των αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών στοιχείων μέσω της τροφής. Έρευνες έχουν δείξει πως αντιοξειδωτικές ουσίες – όπως βιταμίνη Ε, C, B3, B5, και το στοιχείο Σελήνιο κ.α – μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των φλεγμονών σε ασθενείς με Σ.ΕΛ. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι επίσης το μέταλλο Μαγνήσιο – βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά όπως το Μαρούλι κ.α – το οποίο έχει δειχθεί πως βοηθά να μειωθεί η μυαλγία και συναφή συμπτώματα
 • Αποτοξίνωση, ιδιαίτερα του λεμφικού συστήματος. Αυτή η τελευταία παράμετρος έχει κατά την γνώμη μου ιδιαίτερη αξία για παθήσεις όπως ο Σ.ΕΛ. ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν ένα ιδιαίτερα τοξινωμένο σώμα – και αυτό επιδεινώνεται από το διαρκές άγχος που συνυπάρχει στους πάσχοντες – και ένα φαύλο κύκλο όπου οι τοξίνες επιδεινώνουν να συμπτώματα και αυξάνουν το άγχος, και το άγχος δημιουργεί περισσότερη τοξίνωση - μέσα από διάφορες οδούς όπως είναι ο κύκλος του οξειδίου του Αζώτου ( N.O), η μεγαλύτερη παραγωγή ελευθέρων ριζών και μεγαλύτερη παραγωγή κατεχολαμινών (αδρεναλίνη, νορεπινεφρίνη).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η περιοδικές ωμοφαγίες είναι ένα άριστο εργαλείο για την αποφόρτιση του σώματος από τις τοξίνες. Αλλά πρέπει να γίνεται με διάκριση, με μέθοδο και έχοντας γνώση των ιδιαιτέρων συνθηκών που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος. Είναι σημαντικό να είναι σχεδιασμένες σωστά, ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και επαρκής ποσότητα πρωτεΐνης, να μην περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους, να λαμβάνονται επαρκείς θερμίδες - κάτι ζωτικής σημασίας για ανθρώπους πολύ λεπτούς ήδη ή εξασθενημένους -, να γίνονται σταδιακά και με γνώμονα την παρούσα κατάσταση υγείας και τις συνθήκες ζωής. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να εξηγηθεί στον πάσχοντα πως μπορεί να υπάρξουν κάποιες 'αποτοξινωτικές κρίσεις', δηλαδή μέρες όπου φαινομενικά θα υπάρχει επιδείνωση στα συμπτώματα, λόγω του φορτίου τοξινών που μετακινείται προς την έξοδό τους από το σώμα. Οι μέρες αυτές θα ακολουθούνται σχεδόν πάντα από μέρες μεγάλης ανακούφισης και βελτίωσης της υγείας

Δίνοντας αυτές τις προτάσεις εδώ, θα πρέπει παρ όλα αυτά να αποτρέψω τον οποιονδήποτε να κάνει ωμοφαγίες μόνος του, χωρίς την συνδρομή κάποιοι ειδικού με εμπειρία στον τομέα αυτό, και ιδανικά την συμμετοχή του θεράποντος ιατρού του. Και αυτό γιατί χρειάζεται βαθύτερη γνώση και εμπειρία, ειδικότερα στον χειρισμό τυχόν αποτοξινωτικών κρίσεων, αλλά και ιδιαίτερη εμπειρία στην ωμοφαγική διατροφή. Επίσης χρειάζεται διάκριση, αναλόγως της καταστάσεως του συνανθρώπου μας. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος με νεφρική ανεπάρκεια ή με ένα νεφρό δεν πρέπει να τρώει πολύ μεγάλες ποσότητες φρούτων, διότι αυτό μπορεί να παρέμβει στην αναλογία Καλίου – Νατρίου στο σώμα, αυξάνοντας το κάλιο και δημιουργώντας επιβάρυνση στους νεφρούς.

Συμπερασματικά, τονίζω πως οι προτάσεις που δίνονται εδώ πρέπει να εφαρμοστούν μόνο κάτω από επίβλεψη ειδικών, και όχι αυθαίρετα ή αυτοσχεδιαστικά. Μέσα από αυτό το πρίσμα οι αλλαγές στο τρόπο ζωής και διατροφής, αλλά και άλλες εναλλακτικές προσεγγίσεις μπορούν να προσφέρουν πολύτιμους συμμάχους σε ιατρούς και ασθενείς και να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής όσων τυχαίνει να ταλαιπωρούνται από Σ.ΕΛ.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

 • The Clinical Effect of Dietary Supplementation with Omega-3 Fish Oils and/or Copper in Systemic Lupus Erythematosus" Journal of Rheumatology, Vol. 31, No. 8, August 2004, ncbi.nlm.nih.gov
 • "Fish Oil Helpful for People with Lupus" Kimberly Beauchamp, N.D., HealthNotes Newswire, 9/23/04, pccnaturalmarkets.com
 • "Jelly Belly Makes Sweet Entry Into Sports Nutrition" Jess Halliday, NutraIngrediens-USA.com, 6/15/05, nutraingredients-usa.com.
 • James Balch, Prescription for Natural Cures, Hoboken, NJ: John Wiley and Sons, 2004.
 • Denise Mann, Diet Linked to Lupus Symptoms, MedicineNet.com, Feb 12, 2001
 • Nicholas Perricone, The Perricone Promise, New York: Warner Books, 2004.
 • Disease Prevention and Treatment, Expanded Fourth Edition, Hollywood, FL: Life Extension Media, 2003.
 • Harvey Diamond, : Living Without Pain, Fit for Life, 1999.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μάριος Πρωτόπαπας

Φυσικοπαθητικός - Ομοιοπαθητικός

Ιστότοπος: https://medicalnaturecenter.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.