Web
Analytics
Βουητό στο Αυτί - Εμβοές - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

 Ένα σύμπτωμα με πολλές πιθανές αιτίες και η φυσική του αντιμετώπιση

 

Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας παραπονούνται πως μέσα στο αυτί τους μπορούν να ακούσουν ένα ευκαιριακό ή πιο μόνιμο ήχο σαν βούισμα, κουδούνισμα ή βόμβο, κάποιες φορές σαν υψίσυχνο ηλεκτρικός τόνο, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες που πηγαίνουν να κοιμηθούν. Το σύμπτωμα αυτό απασχολεί περίπου έναν στους πέντε ανθρώπους. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου και την ένταση του συμπτώματος, το βουητό αυτό μπορεί να προκαλεί ποικίλα συναισθήματα από απλή ενόχληση χωρίς μεγάλη σημασία μέχρι και έντονο άγχος διαταραχές ύπνου ακόμη και κατάθλιψη.

Οι πιο ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις ενισχύονται από το γεγονός πως αρκετές φορές είναι δύσκολο να ανιχνευθεί ή ακριβής αιτία του προβλήματος, με αποτέλεσμα οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται να αποτυγχάνουν να προσφέρουν ανακούφιση. Ατό δημιουργεί επιπλέον ψυχικό φόρτο στον συνάνθρωπό μας, μιας και στο ήδη ενοχλητικό σύμπτωμά του προστίθεται η αγωνία πως δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει ή πως ακόμη και αν κάνει όσα του λένε είναι πιθανόν να μην απαλλαγεί από το βουητό. Ευτυχώς για το 99% των περιπτώσεων δεν αποτελεί τόσο έντονο πρόβλημα, και μόνο το 1/3 όσων το έχουν αναζητούν βοήθεια από ειδικούς.

Για τον εναλλακτικό θεραπευτή, το βουητό στο αυτί αποτελεί πρόκληση για διερεύνηση του ιστορικού του ανθρώπου σε βάθος. Και αυτό διότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες: σωματικοί, τρόπου ζωής και διατροφής αλλά και ψυχικοί. Μερικές πιθανές αιτίες μπορεί να είναι:

  • Παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς ήχους λόγω επαγγέλματος ή δραστηριοτήτων (ηχολήπτες, μουσικοί, ακροατές Ροκ μουσικής ή walk- man, εργάτες σε κομπρεσέρ ή άλλα θορυβώδη μηχανήματα, στρατιωτικοί και κυνηγοί). Το αυτί διαθέτει κάποια ευαίσθητα νεύρα (σαν λεπτές τρίχες) τα οποία ευθύνονται για την αντίληψη των διάφορων συχνοτήτων του ήχου. Τα νεύρα αυτά μπορεί να βλαφθούν ή να καταστραφούν μετά από έκθεση σε δυνατούς ήχους ή ήχους απευθείας μέσα στο αυτί.
  • Υπερβολική χρήση Ασπιρίνης ή/και κάποιων αντιβιοτικών έχει δείξει πως μπορεί να προκαλέσει βουητό.
  • Επιδείνωση της υγείας του κυκλοφορικού – καρδιαγγειακού συστήματος. Ειδικότερα όταν έχουμε φθορά στα μικρότερα τριχοειδή αγγεία, αυτό μπορεί να σημαίνει ανεπαρκή αιμάτωση του αυτιού δηλαδή λιγότερη θρέψη του και αναδόμησή του με θρεπτικά στοιχεία και ταυτόχρονα δυσκολότερη αποτοξίνωσή του. Επίσης η αρτηριοσκλήρυνση στο αγγειακό σύστημα θα επηρεάσει και την υγεία του αυτιού, κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ όψιν.
  • Μεγάλη χρήση Αλκοόλ, τσιγάρου ή Καφέ: Έχει δειχτεί πως επιδεινώνουν το σύμπτωμα, πιθανόν μέσω της φθοράς των αγγείων, της τοξίνωσης του σώματος και της κινητοποίησης της αδρεναλίνης που επιφέρουν.
  • Απότομες μεταπτώσεις στην γλυκόζη του αίματος και σύνδρομο 'Χ' – υπερινσουλιναιμία, μπορεί να επιδεινώνουν ένα βουητό μέσα από δημιουργία φλεγμονωδών διαδικασιών και φθοράς των τριχοειδών αγγείων.
  • Ανεπάρκειες σε θρεπτικά στοιχεία, κυρίως στοιχεία που εμπλέκονται στην υγεία του νευρικού και κυκλοφορικού συστήματος όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, και τα μέταλλα Μαγνήσιο και Ψευδάργυρος. Ειδικότερα όταν μιλούμε για πιο ηλικιωμένους ανθρώπους φαίνεται πως η χρήση της βιταμίνης Β12 μπορεί να επιφέρει βελτίωση σε προβλήματα του αυτιού, διότι όσο μεγαλώνουμε είναι δυσκολότερο να αφομοιώσουμε την βιταμίνη αυτή από τις τροφές. Να σημειώσω πως οι βιταμίνες Β6, Β12 και Φολικό οξύ, βοηθούν τόσο το νευρικό σύστημα – η βιταμίνη Β12 χρησιμοποιείται στην δημιουργία μυελίνης των νευρώνων - όσο και το αγγειακό, μιας και χαμηλώνουν τα επίπεδα ομοκυστείνης στο σώμα.
  • Υπερβολική τοξίνωση του σώματος. Κάποιες φορές έχω μείνει έκπληκτος από την αναστροφή του βουητού σε κάποιους ανθρώπους μετά από απλές αλλαγές στον τρόπο διαβίωσης και διατροφής, μία καλή αποτοξίνωση ή απλώς την αναστροφή μια χρόνιας δυσκοιλιότητας. Οι περιπτώσεις αυτές δεν αποτελούν τον κανόνα – μάλιστα καμία φορά το σύμπτωμα επιδεινώνεται λίγο πριν να μειωθεί – όμως αξίζει να διερευνηθεί και αυτός ο τομέας.
  • Ψυχικοί παράγοντες. Συναισθήματα ή και τραυματικές εμπειρίες μπορεί να προκαλέσουν παροδική ή και πιο μόνιμη απώλεια ακοής και βουητό. Η ερώτηση κλειδί που μπορούμε να απευθύνουμε στον συνάνθρωπό μας είναι: «Υπάρχει κάτι στην ζωή η καθημερινότητά σου που σε στενοχωρεί ή σοκάρει όταν το ακούς και αποφεύγεις να το ακούσεις; » Μέσα από μια τέτοια διερεύνηση είχα την εμπειρία 2 περιπτώσεων που βελτιώθηκαν πολύ μόνο με χρήση Ανθοιαμμάτων Μπαχ που ανακούφισαν τις ψυχικές εντάσεις οι οποίες φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία της ακοής. Υποθέτω πως και άλλες θεραπείες που έχουν ψυχο-σωματική επίδραση (όπως πχ η ομοιοπαθητική) θα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
  • Μέσα από όλες αυτές τις πιθανές αιτίες ο θεραπευτής θα πρέπει να αναζητήσει ποιες μπορεί να αφορούν στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και να προτείνει τις καταλληλότερες λύσεις, εξατομικευμένα. Παρ όλα αυτά θα μπορούσα εδώ να αναφέρω κάποιες γενικές αρχές που έχω δει να έχουν αξία για την πρόληψη ή και αναστροφή προβλημάτων στα αυτιά.

1. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑ

Πιθανόν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την υγεία των αγγείων μας είναι η σωστή φυτοφαγική διατροφή. Αυτό έχει δειχθεί από πολλές έρευνες και επιδημιολογικές μελέτες. Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες φυτικές τροφές – έμφαση στα λαχανικά όσπρια και φρούτα - έχουν λιγότερη αρτηριοσκλήρυνση και λιγότερα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, αυτό σημαίνει και υγιέστερα αγγεία. Το αγγειακό σύστημα είναι ενιαίο, όταν κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς αυτό θα επηρεάσει και την υγεία των ματιών, των αυτιών, των γεννητικών οργάνων κλπ. Το ιδανικό βέβαια είναι να βγει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διαβίωσης και θρέψης που θα απευθύνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

2. ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ – όσο είναι εφικτό

Αυτό σημαίνει χαμηλή ένταση στην μουσική – ειδικά όταν ακούμε walk man – και ειδικές ωτοασπίδες για τους χειριστές μηχανημάτων και όπλων. Οι ηχολήπτες αποτελούν μια ειδική κατηγορία, που θα πρέπει από την αρχή να έχει συνείδηση πως το εργαλείο της δουλειάς τους είναι τα αυτιά τους και θα πρέπει να τα προστατεύουν αποφεύγοντας τις υπερβολικές εντάσεις και την χρόνια έκθεση σε θόρυβο. Για παράδειγμα ήχος 100 ντεσιμπέλ που ακούγεται από στερεοφωνικά ακουστικά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αυτί σε 2 ώρες και μια συναυλία Ροκ 120 ντεσιμπέλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αυτιά σε μόλις 8 λεπτά.

3. ΆΣΚΗΣΗ, ειδικότερα αεροβική

Θα επιφέρει σταδιακά βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και μεγαλύτερο εύρος στα αγγεία και τριχοειδή. Επίσης βελτιώνει την αποτοξίνωση του σώματος και επενεργεί θετικά στον ψυχισμό μειώνοντας την νευρική ένταση.

4. ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΦΕΙΝΗΣ, ΑΛΚΟΟΛ, ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ (με την σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας για το τελευταίο)

Πολλοί μπορεί να διαπιστώσουν πως μόνο με την αποφυγή του καφέ και της Ασπιρίνης το βουητό μπορεί να υποχωρήσει αρκετά.

5. ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΙΧΘΕΊ ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΊ

Τα βασικότερα είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Μαγνήσιο, Ψευδάργυρος, βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικά και το βότανο ΓΚΙΝΚΟ (Gink Biloba). Το τελευταίο έχει δειχθεί πως μπορεί να βελτιώνει την μικροκυκλοφορία στα τριχοειδή του αυτιού – μάλιστα σε επιστημονική έρευνα που έγινε το 2002 στην Γερμανία έδειξε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τόσο από το πλασέμπο όσο και από το χημικό φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε. Παρόμοια δράση στο αυτί μπορεί να ασκεί το βότανο Αγριολίτσα (Vinpocetine). Για τα θρεπτικά στοιχεία και βότανα που αναφέρονται εδώ θα χρειαστεί και η σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού σας, ειδικότερα αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή διότι το Γκίνκο μπορεί να ασκεί μία ελαφρά αντιπηκτική δράση.

Στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει φυσικές μεθόδους θα πρέπει να γνωρίζει πως αυτές θα απευθυνθούν όχι μόνο στο τοπικό του πρόβλημα (π.χ στο αυτί) αλλά και συνολικότερα σε όλον τον ψυχο-σωματικό οργανισμό. Επίσης η βελτίωση στον τρόπο διαβίωσης και θρέψης στερείται παρενεργειών. Το πιθανό 'μειονέκτημα' (;) είναι πως θα χρειαστούν εβδομάδες ή μερικές φορές και μήνες για να φανούν τα καλά αποτελέσματα διότι το αγγειακό και νευρικό σύστημα του ανθρώπου είναι εκτενές και πολύπλοκο.

Να σημειώσω πως οι προτάσεις που δίνονται εδώ είναι γενικές μόνον. Τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την εξατομίκευση των προτάσεων βάση του ατομικού ιδιαίτερου ιστορικού του κάθε ανθρώπου. Τέλος, αν πάσχετε από συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις συμβουλευτείτε τον ιατρό σας και επισκεφθείτε τον άμεσα αν το βουητό συνοδεύεται από μούδιασμα στο πρόσωπο, ζαλάδα, ναυτία ή απώλεια ισορροπίας.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Shemesh Z, Attias J, Ornan M, Shapira N, Shahar A.,"Vitamin B12 deficiency in patients with chronic-tinnitus and noise-induced hearing loss." American Journal of Otolaryngology, 1993 Mar-Apr;14(2):94-9.
  • Dr Martin Norris – Tinnitus, Lamberts Practitioners Guide, 378-379
  • Attias J, Weisz G, Almog S, Shahar A, Wiener M, Joachims Z, Netzer A, Ising H, Rebentisch E, Guenther T., "Oral magnesium intake reduces permanent hearing loss induced by noise exposure." American Journal of Otolaryngology. 1994 Jan-Feb;15(1):26-32.
  • Meyer B. A multicenter, double-blind, drug versus placebo study of Ginkgo Biloba extract in the treatment of tinnitus. Presse Med 1986; 5:1562-4 [in French].
  • Meyer B. A multicenter randomized double-blind study of Ginkgo Biloba extract versus placebo in the treatment of tinnitus. In Rokan (Ginkgo biloba): Recent Results in Pharmacology and Clinic, ed. EW Funfgeld, New York: Springer-Verlag, 1988, 245-50.
  • Ochi K, Ohashi T, Kinoshita H, Akagi M, Kikuchi H, Mitsui M, Kaneko T, Kato I, Nippon Jibiinkoka Gakkai Kaiho, The serum zinc level in patients with tinnitus and the effect of zinc treatment, 1997 Sep:100(9):915-9.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μάριος Πρωτόπαπας

Φυσικοπαθητικός - Ομοιοπαθητικός

Ιστότοπος: https://medicalnaturecenter.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.