Web
Analytics
Επιλόχεια Ψύχωση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία
Η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί ένα χαρμόσυνο γεγονός το οποίο όμως επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας. Οι αυξημένες ανάγκες για φροντίδα του νεογνού, η αλλαγή στις οικογενειακές σχέσεις, η επίδραση στην επαγγελματική και κοινωνική της δραστηριότητα, αλλά και οι σωματικές και συναισθηματικές μεταβολές λόγω της κύησης, αποτελούν στρεσογόνους παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών.

Με βάση τα νεώτερα ταξινομικά συστήματα των ψυχικών διαταραχών (DSM IV-R και ICD-10), ως επιλόχειες θεωρούνται οι διαταραχές που συμβαίνουν τις πρώτες 4 έως 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Οι ψυχικές διαταραχές της επιλόχειας περιόδου περιλαμβάνουν: ί) την Επιλόχεια "Κακοδιαθεσία" (postpartum blues ή baby blues) ii) την Επιλοχεια Κατάθλιψη (postpartum depression) και iii) την Επιλόχεια Ψύχωση (postpartum psychosis), την οποία πραγματεύεται η παρούσα μελέτη.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η Επιλόχεια Ψύχωση είναι εξαιρετικά σπάνια, η συχνότητα της υπολογίζεται στις 1 με 2 γυναίκες ανά 1000 γεννήσεις («0,2%), αποτελεί όμως ένα ψυχιατρικά επείγον περιστατικό που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Γενικά η συμπτωματολογία της Επιλόχειας Ψύχωσης δε διαφέρει από αυτή των υπολοίπων ψυχωτικών επεισοδίων που συμβαίνουν εκτός αυτής της χρονικής περιόδου.

Τα συμπτώματα τυπικά εμφανίζονται μέσα στις πρώτες 2 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Συνήθως κυριαρχούν συμπτώματα Μανίας, όπως ευερεθιστότητα, υπερκινητικότητα, ψυχοκινητική διέγερση, εύκολη διάσπαση της προσοχής, διαταραχή του ύπνου, έντονο άγχος και ευφορία ή ευμετάβλητο συναίσθημα. Συχνές είναι οι οπτικές ή ακουστικές ψευδαισθήσεις, οι παραισθήσεις και οι παραληρητικές ιδέες, οι οποίες αφορούν συνήθως το νεογέννητο. Σε κάποιες περιπτώσεις κυριαρχούν καταθλιπτικά συμπτώματα όπως υποθυμία, αισθήματα ενοχής και αναξιότητας καθώς και αυτοκτονικός ιδεασμός. Συνεπούς η εικόνα των Επιλόχειας Ψύχωσης μοιάζει συχνά με αυτή των Διαταραχών της Διάθεσης, δηλαδή της Διπολικής Διαταραχής (Μανιοκα-τάθλιψης) ή της Μείζονος Κατάθλιψης, στις οποίες επικάθονται ψυχωτικά στοιχεία. Σε πολλές όμως περιπτώσεις επικρατεί τυπική ψυχωτική συμπτωματολογία με ποικίλες παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένο λόγο και αλλόκοτη συμπεριφορά, οπότε η διαταραχή κατατάσσεται στο ευρύτερο φάσμα της Σχιζοφρένειας. Λόγω της σύγχυσης, των ψευδαισθήσεων και των παραληρητικών ιδεών υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού, ακούσιος ή εκούσιος, που μπορεί να φτάσει σπανίως ως και την παιδοκτονία. Όσον αφορά τα ποσοστά αυτοκτονίας των ψυχωτικών λεχωίδων, αυτά δεν είναι αυξημένα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό που πάσχει από ψυχωτικές διαταραχές.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Υπάρχουν αυξανόμενες βιβλιογραφικές αναφορές για συσχέτιση της Επιλόχειας Ψύχωσης με τη Διπολική Διαταραχή λόγω ομοιότητας των κλινικών εκδηλώσεων. Έχει βρεθεί αυξημένη συχνότητα Επιλόχειας Ψύχωσης (20-30%) σε γυναίκες με ιστορικό Διπολικής Διαταραχής. Επίσης, γυναίκες με ιστορικό Επιλόχειας Ψύχωσης έχουν αρκετά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελλοντικού ψυχωτικού επεισοδίου, επιλόχειου ή μη.

Οι Βιολογικοί παράγοντες που πιθανόν να ευθύνονται για την ψύχωση αυτή δεν έχουν τεκμηριωθεί με ακρίβεια. Υπάρχουν αναφορές για συσχέτιση με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ή με πιθανή θυρεοει-δική δυσλειτουργία μετά τον τοκετό.

Επίσης δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση με κάποιους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες παρόμοιους με αυτούς που συνδέονται με την μη-ψυχωτική Κατάθλιψη. Ενδεχομένως περισσότερο ευάλωτες να είναι οι πρωτότοκες γυναίκες.

Με βάση και το DSM IV-R, πρόκειται για ψυχωτικό επεισόδιο που πιθανότατα εκλύεται από το συνδυασμό ψύχοκοινωνικών στρε-σογόνων γεγονότων και ορμονοεξαρτώμενων αλλαγών που ακολουθούν τη γέννηση ενός παιδιού. Επιβάλλεται όμως να αποκλειστούν αρχικά όλοι οι οργανικοί παράγοντες που προκαλούν ένα ψυχωτικό επεισόδιο: φάρμακα, λοιμώξεις, τοξιναιμία, αυτοάνοσες παθήσεις, ενδοκρινικές και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Επιλόχεια Ψύχωση αποτελεί επείγουσα ψυχιατρική διαταραχή που απαιτεί συνήθως νοσηλεία σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Στο παρελθόν επιτυχή θεραπευτικά αποτελέσματα έχουν αναφερθεί με τη χρήση ηλεκτοσπασμοθεραπείας, που εγκαταλείπεται στις μέρες μας. Λόγω της συσχέτισης της με τη Διπολική Διαταραχή προτείνεται η χρησιμοποίηση κλασσικών (χλωροπρομαζίνη) ή άτυπων αντιψυχωτικών φαρμάκων σε συνδυασμό με σταθεροποιητές του συναισθήματος (βαλ-προϊκό νάτριο, καρβαμαζεπίνη). Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχει βελτίωση μετά από 2 με 3 μήνες θεραπείας.

Για τις εγκυμονούσες που έχουν ιστορικό Ψύχωσης (επιλόχειας ή μη) καλά αποτελέσματα έχουν αναφερθεί με την προφυλακτική χορήγηση λιθίου κατά την επιλόχεια περίοδο, προκειμένου να αποφευχθεί η υποτροπή της νόσου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Επιλόχεια Ψύχωση αποτελεί μια σοβαρή αλλά σπάνια ψυχική διαταραχή, της οποίας η αιτιολογία δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί. Η κλινική της εικόνα μπορεί να μοιάζει με Διπολική Διαταραχή ή Σχιζοφρένεια και θεραπευτικά χρήζει επείγουσας ψυχιατρικής αντιμετώπισης γιατί εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του νεογνού.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γεώργιος Παπαζήσης

Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής
Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.gpapazisis.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Διαταραχές ύπνου Άνοια »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.