Web
Analytics
Σε τι διαφέρουν τα πεπτικά από τα συστημικά ένζυμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σε τι διαφέρουν τα πεπτικά από τα συστημικά ένζυμα

  Γράφει: Dr. Edward F. Group DC, NP, DACBN, DCBCN, DABFM, Φυσικός θεραπευτής και Ιδρυτής του «Global Healing Center»

 

Είτε στην διάσπαση των τροφών ή στην ίαση από τραυματισμούς, σχεδόν κάθε διεργασία που το ανθρώπινο σώμα εκτελεί, περιλαμβάνει χημικές αντιδράσεις. Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που δρουν ως καταλύτες σε αυτές τις χημικές αντιδράσεις. Κάθε κύτταρο στο σώμα χρησιμοποιεί ένζυμα για την οικοδόμηση, την διατήρηση και την επιδιόρθωση.

Το ανθρώπινο σώμα παράγει από μόνο του πολλά ένζυμα, ωστόσο ή φυσική παραγωγή των ενζύμων αρχίζει να μειώνεται από την ηλικία των 25. Πόνος στις αρθρώσεις, κυκλοφορικά προβλήματα, πιο αργή ίαση και μία αύξηση στην συχνότητα εμφάνισης της πάθησης, αποτελούν όλα αξιοσημείωτα κοινό μοτίβο στα άτομα που έχουν ανεπάρκεια ενζύμων και υφίστανται τις συνέπειες της γήρανσης.

Τύποι ενζύμων

Τα ένζυμα χωρίζονται σε τρείς κύριες κατηγορίες: τα ένζυμα τροφίμων, τα πεπτικά ένζυμα και τα συστημικά ένζυμα

Τα ένζυμα τροφίμων βρίσκονται φυσικά στις ωμές (ή ακατέργαστες) τροφές. Βοηθούν στην υγεία των αρθρώσεων, στην αρτηριακή υγεία και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη τους, εφαρμόζοντας μία υγιεινή διατροφή με οργανικά προϊόντα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μπορείτε επίσης να κάνετε και ένα βήμα παραπέρα και να υιοθετήσετε μια διατροφή βασισμένη εξ ολοκλήρου στα ακατέργαστα τρόφιμα.

Τα πεπτικά ένζυμα, που παράγονται στον οργανισμό, ενισχύουν την διαδικασία της πέψης. Βοηθάνε τον οργανισμό να διασπάσει τις ίνες (cellulose), τις πρωτεΐνες (protease), τους υδατάνθρακες (amylase) και τα λίπη (lipase). Κάνουν όλες τις εργασίες τους στην γαστρεντερική οδό και βοηθούν σε κοινές παθήσεις όπως δυσπεψία, φούσκωμα, κοιλιακή δυσφορία και αέρια εντέρου. Πολλά άτομα χρειάζονται λιγότερα φάρμακα και αντιόξινα, όταν τα πεπτικά τους ένζυμα είναι υπό έλεγχο.

Συστημικά ή Πρωτεολυτικά ένζυμα

Τα συστημικά ή πρωτεολυτικά ένζυμα, που επίσης παράγονται στον οργανισμό, βοηθούν στην οικοδόμηση και στην διατήρηση της συνολικής υγείας. Μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά συχνά χρησιμοποιούνται για να προάγουν την πρόληψη και να παρέχουν γενική υποστήριξη του σώματος. Επίσης διασπούν την περίσσεια βλέννας, το υπερβολικό ινώδες, τις πολλές τοξίνες, τα αλλεργιογόνα και τους παράγοντες πήξης.

Πολλά άτομα χρησιμοποιούν τα συστημικά ένζυμα αντί των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), καθώς μειώνουν προσωρινά το πρήξιμο. Σε αντίθεση με τα ΜΣΑΦ, τα συστημικά ένζυμα μπορούν να εντοπίσουν μόνο τα επιβλαβή κυκλοφορούντα ανοσοσυμπλέγματα (CICs)*, χωρίς να καταστέλλουν τα επωφελή CICs.

Τα συστημικά ένζυμα είναι επίσης χρήσιμα στην/ο:

  • Ίνωση που προκαλείται από μία σκληρή, κολλώδη πρωτεΐνη που ονομάζεται ινώδες (fibrin)
  • Μείωση του ουλώδους ιστού που επίσης δημιουργείται από το ινώδες.
  • Καθαρισμό του αίματος από τα κυτταρικά απόβλητα και τοξίνες.
  • Yποστήριξη της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας.
  • Να προάγουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς βοηθούν στην αποδοτικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων.
  • Διαχείριση της υπερανάπτυξης της μαγιάς.
  • Στην μείωση του άγχους που επιβαρύνει το συκώτι σας.

Παρόλο που μερικά ένζυμα τα συναντάμε στα συμπληρώματα διατροφής των πεπτικών αλλά και των συστημικών ενζύμων, π.χ protease, papain, bromelain κ.α, δεν είναι ίδια μεταξύ τους. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τους καθώς:

  • Όταν τα πεπτικά ένζυμα λαμβάνονται σε χάπια, τότε πρέπει να λαμβάνονται μαζί με το φαγητό, γιατί λειτουργούν για την επιτάχυνση της διάσπασης της τροφής στο στομάχι.
  • Στην περίπτωση των συστημικών ενζύμων, τα χάπια πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, γιατί λόγω έλλειψης τροφής, δεν παραμένουν στο στομάχι για να διασπάσουν την τροφή ή δεν αναμειγνύονται με το φαγητό και απομακρύνονται μέσω του παχέος εντέρου. Αντίθετα εισέρχονται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος όπου και βελτιστοποιούν το αίμα. Επίσης πηγαίνουν σε όλους τους ιστούς του οργανισμού, όπου βοηθούν με μια έξυπνη και προσαρμοζόμενη θεραπεία. (πηγή: https://jonbarron.org/article/proteolytic-enzyme-formula)

Τα συμπληρώματα πεπτικών και συστημικών ενζύμων όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις επιδράσεις της γήρανσης και να βελτιώσει την συνολική υγεία.

Ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιο θέμα υγείας, τα ένζυμα βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση ζωτικής σημασίας θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, που χρειάζεται ο οργανισμός. Επίσης βοηθούν τον οργανισμό να εκτελεί τις λειτουργίες του ακόμα καλύτερα.

 

*Τα κυκλοφορούντα ανοσοσυμπλέγματα (CICs) είναι το αποτέλεσμα της άμυνας του ξενιστή κατά των ενδογενών ή εξωγενών αντιγόνων. Οι χρονίως αυξημένες συγκεντρώσεις των CICs, προκαλούν φλεγμονή στα όργανα ή βλάβη στους ιστούς. Τα CICs ανιχνεύονται σε μια ποικιλία συστηματικών διαταραχών όπως π.χ αυτοάνοσες παθήσεις, αλλεργίες και μολυσματικές παθήσεις. (πηγή: http://nedcon.clindia.nl/_files/Brochures/Dynex/HUMAN_-_Circulating_Immune_Complexes.pdf)

 

Μεταφρασμένο από το dromostherapeia.gr

 

Dr. Edward F. Group DC, NP, DACBN, DCBCN, DABFM
Φυσικός θεραπευτής και Ιδρυτής του «Global Healing Center»

 

Πηγή: www.globalhealingcenter.com

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.