Web
Analytics
IP6: Εναλλακτική και προληπτική θεραπεία κατά του καρκίνου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

IP6: Εναλλακτική και προληπτική θεραπεία κατά του καρκίνου

Γράφει: Barbara L. Minton, natural health author

 

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του IP6 είναι εκπληκτικές. Η έρευνα δείχνει ότι εκτός από την μείωση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και την αύξηση της διαφοροποίησης των κακοήθων κυττάρων, το IP6 μπορεί συχνά να επαναφέρει τα καρκινικά κύτταρα στην φυσιολογική τους κατάσταση.

Τι είναι το IP6;

Το IP6 είναι επίσης γνωστό και ως inositol hexophosphate ή phytic acid, είναι ένα μόριο σακχάρου συνδεδεμένο με 6 φωσφορικές ομάδες. Αποτελείται από ινοσιτόλη (μία από τις βιταμίνες Β) που συνδέεται με έξι μόρια φωσφόρου. Το IP6 εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1855, αλλά έχει μόλις πρόσφατα ερευνηθεί για την πρόληψη και την θεραπεία του καρκίνου, καθώς επίσης για τις ασθένειες του ήπατος και της καρδιάς, τις πέτρες στα νεφρά, την νόσο του Πάρκινσον κ.α. Επίσης είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα κύτταρα ΝΚ (natural killer cells ή φυσικά φονικά κύτταρα). Οι τροφές που είναι σημαντικές πηγές του IP6 είναι τα ξερά φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσως, ξηροί καρποί, σπόροι, ρύζι, φύτρο σιταριού, καλαμπόκι και σουσάμι.

Ο Δρ. Abulkalam Shamsuddin, επιστήμονας της ιατρικής σχολής του Μέρυλαντ, ήταν ο πρωτοπόρος ερευνητής του IP6 και ξεκίνησε την εργασία του στα τέλη του 1980. Ανακάλυψε την ικανότητα του IP6 να ελέγχει τον ρυθμό της  αφύσικης κυτταρικής διαίρεσης ακόμη και όταν χορηγηθεί πολύ μετά τον καρκίνο που προκλήθηκε. Στην συνέχεια απέδειξε ότι το IP6 ομαλοποιεί το σάκχαρο στα καρκινικά κύτταρα, αλλάζοντας έτσι την έκφραση του γονιδίου προς μία πιο υγιή κατάσταση. Αυτή η αποδεδειγμένη ικανότητα, να μπορεί να αλλάζει την φυσιολογία των καρκινικών κυττάρων, έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς τα καρκινικά κύτταρα που συμπεριφέρονται καλά, επιφέρουν πολύ λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Αν και έχει αποδειχτεί ότι το IP6  ενισχύει την δράση των κύτταρων ΝΚ, για τον Δρ. Shamsuddin η αξία του δεν οφείλεται στην ικανότητα του να δυναμώνει το ανοσοποιητικό αλλά στο γεγονός ότι πλήττει άμεσα την φυσιολογία των καρκινικών κυττάρων. Στις περισσότερες έρευνες κατά του καρκίνου είχαν εστιάσει στη θανάτωση και στη καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, ο Δρ. Shamsuddin όμως στην δική του έρευνα επικεντρώθηκε στο να δαμάσει και να ελέγξει την πάθηση μέχρι να επανέλθει η φυσιολογική κυτταρική λειτουργία.

Πως το IP6 λειτουργεί κατά του καρκίνου

Παρακάτω αναφέρονται μερικοί λόγοι που το IP6 προλαμβάνει και καταπολεμά τον καρκίνο. Επίσης ελέγχει και επηρεάζει πολλές κυτταρικές λειτουργίες.

Ομαλοποιεί τον ρυθμό και την ανάπτυξη των κυττάρων: Τα καρκινικά κύτταρα χάνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους και τυπικά διαιρούνται εξαιρετικά γρήγορα, με αποτέλεσμα έναν μεγάλο αριθμό κυττάρων που επιδρούν καταστροφικά στην υγεία. Το IP6 επιβραδύνει ή ομαλοποιεί τον ρυθμό κατά τον οποίο, τα καρκινικά κύτταρα διαιρούνται. Αποκαθιστά τον έλεγχο στα κύτταρα καθώς όπως είναι φυσικό έχουν χάσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους λόγω της γονιδιακής μετάλλαξης.

Βοηθάει στην ομαλοποίηση της φυσιολογίας των κυττάρων:  Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται ένα καρκινικό κύτταρο, καθορίζει και το πόσο απειλητικό είναι. Πειράματα έχουν δείξει ότι το IP6 ομαλοποιεί διάφορες πτυχές της φυσιολογίας των κυττάρων, παρόλο που αυτά τα κύτταρα έχουν τροποποιημένο DNA. Σε πολλές περιπτώσεις επιτυγχάνεται επιδιόρθωση του DNA.

Ενισχύει τα κύτταρα ΝΚ: Τα κύτταρα ΝΚ είναι λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην άμυνα κατά των μολυσμένων κυττάρων που έχουν προσβληθεί από ιούς ή των καρκινικών κύτταρων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ, τόσο μικρότερη είναι η συχνότητα εμφάνισης ορισμένων καρκίνων. Ένας υγιής άνθρωπος παράγει 500 μέχρι 1000 καρκινικά κύτταρα καθημερινά. Τα κύτταρα ΝΚ  και ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος (απόπτωση), έχουν σαν αποτέλεσμα στην συντριπτική πλειοψηφία τα καρκινικά κύτταρα να καταστρέφονται και να εξαλείφονται. Κατά την διάρκεια του στρες, η δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ βρίσκεται σε κίνδυνο και για αυτό το λόγο υπάρχει σύνδεση μεταξύ του στρες και του καρκίνου. Το IP6  είναι σε θέση να αυξήσει τα κύτταρα ΝΚ κατά την διάρκεια αυτής της επίμαχης περιόδου. Πολλά συμπληρώματα ισχυρίζονται ότι αυξάνουν την δραστικότητα των κυττάρων ΝΚ, σε αντίθεση το IP6 έχει τεκμηριώσει και αποδείξει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Αυξάνει την δράση του ογκοκατασταλικού γονιδίου P53: Το DNA περιέχει ογκοκατασταλτικά γονίδια, που αναστέλλουν τις οδούς ή τις διεργασίες που ακολουθούν τα κύτταρα για να γίνουν καρκινογόνα. Το γονίδιο p53 δρα προληπτικά στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των γενετικά κατεστραμμένων ή καρκινικών κύτταρων. Αν το γονίδιο p53 καταστραφεί ή κινδυνεύει η ύπαρξη του, οι καρκίνοι εγκαθίστανται πιο εύκολα. Έχει αποδειχτεί ότι IP6 αυξάνει μέχρι και 17 φορές, την δραστηριότητα του γονιδίου. Όταν αυξάνεται το γονίδιο p53, οι ιατρικές θεραπείες που ενδείκνυνται για τον ασθενή γίνονται πιο αποτελεσματικές.

Αναστέλλει την φλεγμονή: Τα επίπεδα της συστηματικής φλεγμονής είναι ένας σημαντικός δείκτης στον καθορισμό πρόγνωσης της επιβίωσης από καρκίνο. Η φλεγμονή έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση των κυτοκινών (cytokines), χημικοί αγγελιοφόροι που προκαλούν αντιδράσεις οι οποίες επιτρέπουν στα φυσιολογικά κύτταρα να αναπτύσσονται και να επιδιορθώνονται.

Εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση: Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες παθήσεις και την γήρανση γενικότερα. Η οξειδωτική βλάβη στο DNA, αφήνει τα κύτταρα επιρρεπή στην μετάλλαξη, που μπορεί να οδηγήσει σε καρκινικά κύτταρα. Το  IP6 έχει αποδείξει ότι είναι σημαντικά πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό από το πράσινο τσάι.

Ενισχύει την απόπτωση: Ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος (απόπτωση) γίνεται μεθοδικά και καταλήγει στην απομάκρυνση των μεμονωμένων κυττάρων χωρίς να επηρεάζει τα κύτταρα που περιβάλλονται. Είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης και της συντήρησης των υγιών ιστών. Το IP6 απομακρύνει τα ανεπιθύμητα κύτταρα έτσι ώστε η φλεγμονή και ανοσολογικές αντιδράσεις να μην προκύπτουν. Τα καρκινικά κύτταρα είναι ανθεκτικά στην φυσιολογική απόπτωση κυττάρων. Αυτός είναι ένας μηχανισμός, δημιουργίας όγκων. Το IP6 έχει αποδείξει ότι ενισχύει την φυσική απόπτωση των καρκινικών κυττάρων.

Επηρεάζει την αγγειογένεση (angiogenesis): Η αγγειογένεση είναι η διαδικασία με την οποία οι όγκοι σχηματίζουν δική τους παροχή αίματος, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη τους. Μόλις αυτή η παροχή αίματος δημιουργείται, οι όγκοι αναπτύσσονται περισσότερο, που οδηγεί στην εγκαθίδρυση  της παροχής αυτής.  Το IP6 αναστέλλει αυτή την διαδικασία, με αποτέλεσμα την ασιτία των καρκινικών κυττάρων.

Αναστέλλει τη μετάσταση:

Το IP6 αναστέλλει την προσκόλληση των καρκινικών κυττάρων στις πρωτεΐνες του εξωκυτταρικoύ πλέγματος, οδηγώντας έτσι σε αναστολή της κυτταρικής μετανάστευσης και εισβολής. Ο περιορισμός την προσκόλλησης είναι πολύ σημαντικός μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και βιοψίες καθώς μπορεί να εκτοπίσει τα καρκινικά κύτταρα. Ένας λόγος που πολλοί ασθενείς με καρκίνο του μαστού βρίσκονται να έχουν λεμφαδένες, που περιέχουν καρκινικά κύτταρα είναι ότι η μαστογραφία, μπορεί να ξεκολλήσει τα καρκινικά κύτταρα, που στην συνέχεια μεταναστεύουν στους λεμφαδένες.

Η φαρμακευτική έρευνα προσανατολίζεται στην ανάπτυξη των φαρμάκων για την θεραπεία του καρκίνου, χρησιμοποιώντας αυτούς τους μηχανισμούς. Πολλές από τις ουσίες που αναπτύσσονται και ελέγχονται είναι μόρια που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα, καθώς δεν έχουν ποτέ εμφανιστεί πριν στην φύση. Ως αποτέλεσμα να κάνουν συχνά την εμφάνιση τους, σοβαρές παρενέργειες. Το IP6 υπάρχει ήδη στα κύτταρα του ανθρώπου και αναγνωρίζεται εύκολα από τoν οργανισμό και επομένως τυχόν παρενέργειες είναι σπάνιες.

Πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα τεκμηριώνουν αυτούς τους μηχανισμούς

Η συχνότητα και το βάθος των ερευνών για το IP6, γίνεται με γρήγορο ρυθμό.

Παρακάτω είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα ευρήματα.

Το Journal of Clinical Cancer Research, αναφέρει την προληπτική αποτελεσματικότητα του IP6 κατά την ανάπτυξη και την εξέλιξη του όγκου του προστάτη,  σύμφωνα με την εκτίμηση έρευνας που πραγματοποίησε πειράματα in vivo (σε ζωντανά πειραματόζωα). Ο καρκίνος του προστάτη προκλήθηκε σε αρσενικό ποντικό, που στην συνέχεια έλαβε νερό που περιείχε IP6 ή σκέτο νερό. Το IP6 ανέστειλε την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη (ενώ βρισκόταν σε κατάσταση νεοπλασίας) και μείωσε σημαντικά την συχνότητα εμφάνισης του αδενοκαρκινώματος. Η συχνότητα εμφάνισης ενός αδενοκαρκινώματος που διακρίνεται καλά ή ελάχιστα, στην ομάδα που είχαν λάβει IP6, μειώθηκε κατά 44% και 62% αντίστοιχα. Η ανάλυση του ιστού του προστάτη έδειξε ότι τα αποπτωτικά κύτταρα, αυξήθηκαν 3,5 φορές. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, για την πρώτη φορά που το IP6 ελήφθη από το στόμα, χωρίς τοξικότητα, καθώς καταστέλλει την ανάπτυξη και την εξέλιξη του όγκου του προστάτη (που εμφανίζει ανώμαλη ή ανεξέλεγκτη ανάπτυξη) σε νεοπλασματική κατάσταση.

Μια μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Wei Sheng Yan Jiu, διερεύνησε την επίδραση του μηχανισμού του IP6, στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων στο ανθρώπινο γαστρικό καρκίνωμα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το IP6 ανέστειλε την ανάπτυξη κακοηθών κυττάρων με δόσο-εξαρτώμενο και χρόνο-εξαρτώμενο τρόπο. Ο πολλαπλασιασμός των γαστρικών καρκινικών κυττάρων που είχαν ανασταλεί από το IP6, συσχετίστηκε με την απόπτωση λόγω αλλοιωμένης έκφρασης γονιδίων.

Το περιοδικό Acta Cirurgica Brasilerira στην Βραζιλία ανέφερε μια μελέτη που προσδιορίζει την επίδραση στην διαφοροποίηση, της IP6 στην βιολογική  ανοσοϊστοχημική έκφραση των κυτταρικών δεικτών απόπτωσης, σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το IP6 ήταν αποτελεσματικό στην προώθηση της διαφοροποίησης των βιολογικών δεικτών, στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μια άλλη μελέτη στο Acta Cirurgica Brasilerira ανέφερε ότι ανέλυσε την επίδραση του IP6 στην αντιγραφή των γονιδίων, κωδικοποιώντας τον παράγοντα νεκρώσεως του όγκου-α και των υποδοχέων του, σε μια ανθρώπινη  κυτταρική σειρά καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το IP6 διαμόρφωσε την έκφραση των αναφερόμενων γονιδίων κατά την αντιγραφή με δόσο-εξαρτώμενο και χρόνο-εξαρτώμενο τρόπο.

Το περιοδικό Neurochemistry Research ανέφερε μια μελέτη για την επίπτωση του IP6 ως θεραπευτικού παράγοντα στο γλοιοβλάστωμα, τον πιο θανατηφόρο όγκο στον εγκέφαλο στους ανθρώπους. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η βιωσιμότητα των κυττάρων του γλοιοβλαστώματος μειώθηκε μετά την αγωγή με αυξημένες δόσεις του IP6. Τα «επεξεργασμένα» κύτταρα έδειξαν μορφολογικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά της απόπτωσης.

Το Laryngoscope αναφέρει μελέτη που βρήκε την IP6 αποτελεσματική στην προώθηση  του πυρηνικού παράγοντα κάππα Β, ένα γονίδιο με πρώιμη απόκριση που συνδέεται με καρκίνο εκ πλακωδών κυττάρων στο κεφάλι και στον αυχένα. Αυτή η αυξημένη έκφραση του γονιδίου είχε ως αποτέλεσμα, την μείωση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων και την αύξηση του κυτταρικού θανάτου.

Το IP6 δεν είναι απλά μία θεραπεία για τον καρκίνο

Εκτός από τα αντικαρκινικά οφέλη του IP6, η συνεχής έρευνα αποκαλύπτει ότι είναι πολλά υποσχόμενο για την θεραπεία του διαβήτη, της κατάθλιψης, της οστεοπόρωσης, των καρδιακών παθήσεων και της πέτρας στα νεφρά.

Μια πολύ πρόσφατη μελέτη που αναφέρθηκε στο Journal of Toxicology, εξέτασε την επίδραση του IP6 στην νόσο του Πάρκινσον. Στον εγκέφαλο των ασθενών με Πάρκινσον έχουν αναφερθεί, διαταραγμένος μεταβολισμός σιδήρου και υπερβολική συσσώρευση σιδήρου. Επειδή ο υπερβολικός σίδηρος μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό stress, που οδηγεί σε υποβάθμιση των νευρώνων σε ασθενείς με Πάρκινσον, οι ερευνητές επεδίωξαν να καθορίσουν την προστατευτική δράση του IP6, που αποτελεί ένα φυσικό χηλικοποιητή του σιδήρου. Οι ερευνητές βρήκαν μείωση κατά 45% στο κατακερματισμό του DNA με την χρήση του IP6 και 45% προστασία στα διαφοροποιημένα κύτταρα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το IP6 προσέφερε σημαντική νευροπροστατευτική δράση.

Λαμβάνοντας το IP6

To IP6 έχει αποδειχτεί ότι είναι αρκετά ασφαλή για χρήση. Βρίσκεται στα κύτταρα των θηλαστικών και μπορεί να ληφθεί από τα τρόφιμα. Ωστόσο στα τρόφιμα το IP6 δεσμεύεται με πρωτεΐνες. Για να απορροφηθεί το IP6, πρέπει πρώτα να απελευθερωθεί από αυτές τις πρωτεΐνες. Ένα ένζυμο, που ονομάζεται phytase και υπάρχει στα τρόφιμα και στην πεπτική οδό, εκτελεί αυτή την λειτουργία. Το πρόβλημα είναι ότι η δύναμη του ενζύμου phytase είναι επιζήμια για το IP6 και καθιστά ένα μεγάλο μέρος του ανενεργό και ως εκ τούτου λιγότερο αποτελεσματικό. Το καθαρό IP6 σε συμπλήρωμα δεν δεσμεύεται με πρωτεΐνες, απορροφιέται άμεσα από την πεπτική οδό και είναι σε θέση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι όταν ίνες από All Bran, προστέθηκαν στην διατροφή των αρουραίων, που έπασχαν από καρκίνο του μαστού, ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικές από το ισοδύναμο ποσό του IP6, που προστέθηκε στο πόσιμο νερό τους.

Πολλοί ολιστικοί θεραπευτές και φυσιοπαθητικοί συνιστούν το IP6 ως πρόληψη αλλά και ως θεραπευτική αγωγή κατά του καρκίνου. Το IP6 όλο και περισσότερο καθιερώνεται ως εναλλακτική θεραπεία, που συνιστάται σε όσους έχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου ή είχαν καρκίνο και θέλουν να αποτρέψουν την υποτροπή. Μερικοί παραδοσιακοί γιατροί γνωρίζουν το δυναμικό αυτής της ένωσης και παρόλο που δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές θεραπείες τους, περιλαμβάνουν το IP6 στα πρωτοκολλά τους.

Το IP6 είναι διαθέσιμο σε κάψουλες και σε σκόνη. Η δόση συντήρησης ή πρόληψης είναι 2 κάψουλες, 2 φορές την ημέρα.  Σε μορφή σκόνης, η θεραπευτική δόση είναι ένα κουταλάκι (του δοσομετρητή) αναμιγμένο σε νερό, 2 φορές την ημέρα. Το IP6 πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Το συμπλήρωμα IP6+inositol (ινοσιτόλη) της Cell Forte είναι η  πιο οικονομική και άμεσα διαθέσιμη εταιρία. Πωλείται online στην ιστοσελίδα Vitacost.

 

Πηγές

  • "Complementary Therapies", University of Texas MD Anderson Cancer Center.
  • Dr. Kim Vanderlinden, Dr. Ivana Vucenik, Too Good to be True?

 

Λίγα λόγια για την Barbara L. Minton

Είναι σχολική ψυχολόγος, έχουν δημοσιευτεί άρθρα της σχετικά με τα προσωπικά οικονομικά, έχει επιβιώσει από τον καρκίνο του μαστού με την χρήση εναλλακτικών θεραπειών, είναι γεννημένη μαρξίστρια και μελετά την φύση και τα προϊόντα της.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.naturalnews.com

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.