Web
Analytics
Εγκλεισμός: Οι απειλές για την υγεία - Μέτρα πρόληψης - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Εγκλεισμός: Οι απειλές για την υγεία - Μέτρα πρόληψης

Καθώς μια νέα περίοδος εγκλεισμού αρχίζει για τους πολίτες, το ανθρώπινο σώμα καλείται να επιστρατεύσει όλες τις αμυντικές του εφεδρείες για να κατορθώσει να αντιρροπήσει στο μέτρο του δυνατού, τα αρνητικά αποτελέσματα από τον εγκλεισμό. Η μειωμένη κινητικότητα κατά την διάρκεια του εγκλεισμού, η μειωμένη φυσική αλληλεπίδραση με ανθρώπους, η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως, η αυξημένη διαθεσιμότητα ελεύθερου χρόνου που εκτείνεται συχνά στα όρια της ανίας, η μειωμένη εναλλαγή παραστάσεων κινδυνεύει να πυροδοτήσει ποικιλία ψυχοσωματικών προβλημάτων ακόμη και σε ανθρώπους που δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας, όπως:

 1. Παχυσαρκία από την καθιστική ζωή και την καταφυγή σε φαγητό λόγω ανίας
 2. Αλκοολισμό και αύξηση της χρήσης καπνού-ουσιών λόγω συμπίεσης συναισθημάτων που δεν βρίσκουν φυσιολογική διέξοδο σε κοινωνικές εκδηλώσεις και συναναστροφές
 3. Αγχώδεις εκδηλώσεις λόγω φόβου προσβολής από τον ιό 19 και υπερβολικής έκθεσης σε τηλεοπτικές ειδήσεις που εκθέτουν σοβαρές περιπτώσεις ασθενών
 4. Αυπνία λόγω άγχους και ανασφάλειας για το εργασιακό μέλλον
 5. Παθητική έκθεση στο κάπνισμα των οικείων
 6. Έκθεση σε βίαιες εκδηλώσεις οικείων που σε άλλες περιπτώσεις βρίσκουν διέξοδο από εξωστρεφείς δραστηριότητες οι οποίες στην φάση αυτή που διανύουμε απαγορεύονται
 7. Κατάθλιψη, υπερτασικές κρίσεις, κρίσεις ταχυκαρδίας, κρίσεις γαστρίτιδας που πυροδοτούν η αποχή από αθλητικές καλλιτεχνικές ή θρησκευτικές δραστηριότητες
 8. Ψυχοσωματικά προβλήματα που προκαλεί η διατάραξη της σεξουαλικής ζωής σε παντρεμένους λόγω της σταθερής παρουσίας των παιδιών στο σπίτι, σε μη έγγαμους επίσης, με δεδομένο ότι η συνάντηση με άτομα του άλλου φύλου θεωρείται άσκοπη μετακίνηση
 9. Μυοσκελετικά προβλήματα από τη μείωση της κινητικότητας
 10. Αναπνευστικά προβλήματα όταν η οικία δεν είναι ευάερη ευήλια και με καλές συνθήκες υγρασίας θερμοκρασίας.

Βασικά μέτρα πρόληψης:

 • Να έχετε σταθερό ωράριο ύπνου αφύπνισης γευμάτων εργασίας. Ο ανθρώπινος οργανισμός ευρίσκεται υπό την επήρεια φυσιολογικών βιολογικών κύκλων που αφορούν την κυκλική έκκριση ορμονών και πολλαπλών βιοχημικών αντιδράσεων. Η σταθερότητα των ωραρίων εργασίας φαγητού ύπνου αφύπνισης διευκολύνουν την ομαλή διεξαγωγή των κύκλων αυτών και τονώνουν την ενεργειακή εφεδρεία του σώματος.
 • Τοποθετήστε το γραφείο σας σε ανατολικό προσανατολισμό και περπατήστε κατά την διάρκεια του πρωινού. Ο πρωινός ήλιος συντελεί στην ομαλοποίηση της έκκρισης της μελατονίνης ουσίας που συντελεί στην καλή ποιότητα του ύπνου, ο οποίος με τη σειρά του είναι απαραίτητος για την επιδιόρθωση φθορών και την ισχυροποίηση των ενεργειακών αποθηκών του σώματος κατά την διάρκεια αυτής της, συνεχιζόμενης, όπως φαίνεται, δοκιμασίας.
 • Το βραδινό γεύμα καλό είναι να είναι το πιο ελαφρύ γεύμα της ημέρας. Μην κοιμηθείτε αμέσως μετά το δείπνο αλλά αφήστε να παρέλθει ένα δίωρο για να ολοκληρωθεί η πέψη. Τοποθετήστε τα τρόφιμα με πολλές θερμίδες σε ψηλά ράφια. Να έχετε πάντοτε έτοιμα φρούτα και λαχανικά στο ψυγείο.
 • Βρείτε δραστηριότητες που θα σας απομακρύνουν από το κομπιούτερ, την τηλεόραση το φαγητό. Ακόμη και η ελαφρά σωματική εργασία (π.χ. δουλειές σπιτιού) ή η ελαφρή πνευματική εργασία (π.χ. διάβασμα εφημερίδας) είναι καλύτερη από την καθιστική ζωή. Το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές ενδέχεται να διαταράξει τον ύπνο σας. Η δύναμη των εικόνων θανάτου που εκπέμπουν οι τηλεοράσεις διαδίκτυο είναι τεράστιες και αρκετές φορές προκαλούν μη διαχειρίσιμο τρόμο και ψυχοσωματικά προβλήματα. Θα ενημερωθείτε πιο αμερόληπτα για τον ιό και χωρίς να απορυθμιστεί η αρτηριακή σας πίεση από εφημερίδες ή απευθείας από τα δελτία του ΕΟΔΥ και την ελληνική στατιστική υπηρεσία και όχι από τις εικόνες φόβου της τηλεόρασης.
 • Οι καλύτερες δραστηριότητες για το σώμα και πνεύμα κατά την διάρκεια του εγκλεισμού είναι το διάβασμα και η κηπουρική εφόσον δεν υπάρχουν απαγορευτικές αντενδείξεις (π.χ. ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ορισμένες απαγορευτικές αλλεργίες σε φυτά). Κηπουρική δεν σημαίνει απαραίτητα μεγάλος κήπος. Τα φυτά για μπαλκόνια αλλά και τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να λειτουργήσουν ως αξιόπιστα υποκατάστατα. 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.