Web
Analytics
Εμβόλια κατά του Covid-19: Πως ξέρουμε ότι είναι ασφαλή; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Εμβόλια κατά του Covid-19: Πως ξέρουμε ότι είναι ασφαλή;

Σύντομα θα υπάρχουν μερικά αποτελεσματικά εμβόλια για την καταπολέμηση του Covid-19.

Πολλά άτομα περιμένουν να κάνουν την ένεση εναγωνίως, ενώ άλλα είναι πολύ προβληματισμένα.

Πως γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές;

Αυτή είναι η πρώτη και πιο σημαντική ερώτηση που κάνουν οι επιστήμονες όταν αρχίζουν το σχεδιασμό και τον έλεγχο ενός νέου εμβολίου ή θεραπείας.

Οι δοκιμές ασφαλείας ξεκινούν στο εργαστήριο, με δοκιμές και έρευνα σε κύτταρα και ζώα, προτού προχωρήσουν σε μελέτες σε ανθρώπους.

Στην αρχή, η έρευνα ξεκινά με αργό ρυθμό, επιλύοντας τα απλά προβλήματα και προχωρά στο επόμενο στάδιο μόνο εάν δεν υπάρχουν εκκρεμή προβλήματα ασφάλειας.

Ποιος ο ρόλος των κλινικών δοκιμών;

Υπό τον όρο, ότι τα δεδομένα ασφαλείας από το εργαστήριο είναι καλά, οι επιστήμονες μπορούν να ελέγξουν αν το εμβόλιο ή η θεραπεία είναι επίσης αποτελεσματικά.

Αυτό σημαίνει, ότι το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό εθελοντών.

Οι μισοί λαμβάνουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισοί ψεύτικο ή εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα είναι ποιο, μέχρι την ανάλυση των αποτελεσμάτων, για να αποφευχθεί η μεροληψία.

Όλες οι μελέτες και τα ευρήματα ελέγχονται και επαληθεύονται, με πλήρη ανεξαρτησία.

Οι δοκιμές εμβολίων Covid έχουν γίνει πολύ γρήγορα, αλλά δεν έχουν παραλείψει κανένα από αυτά τα βήματα.

Η δοκιμή εμβολίων Covid των Πανεπιστημίων Oxford και AstraZeneca τέθηκε εθελοντικά σε αναμονή σε ένα στάδιο για να διερευνήσει γιατί ένας συμμετέχων, από τις πολλές χιλιάδες, πέθανε. Ξανάρχισε, μόλις έγινε σαφές ότι ο θάνατος δεν σχετιζόταν με το εμβόλιο.

Ποιος εγκρίνει τα εμβόλια ή τις θεραπείες;

Η έγκριση θα δοθεί μόνο για ένα εμβόλιο, εάν η Ρυθμιστική Υπηρεσία φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) κρίνει ότι και ασφαλές και αποτελεσματικό.

Μετά την έγκριση, οι έλεγχοι συνεχίζονται για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω παρενέργειες ή μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Αν κάποιος υποψιάζεται ότι το εμβόλιο του προκάλεσε κάποια παρενέργεια, μπορεί να το αναφέρει στο MHRA.

Τι περιέχουν τα εμβόλια Covid;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά εμβόλια Covid σε εξέλιξη.     

Ορισμένα περιέχουν τον ίδιο τον πανδημικό ιό σε εξασθενημένη μορφή.

Το εμβόλιο των Πανεπιστημίων Oxford και AstraZeneca χρησιμοποιεί έναν αβλαβή ιό που έχει αλλάξει ώστε να μοιάζει πολύ περισσότερο με το Sars-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το Covid-19.

Τα εμβόλια των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna χρησιμοποιούν κομμάτια γενετικού κώδικα για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση και ονομάζονται εμβόλια mRNA.

Αυτά δεν μεταβάλλουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Παρουσιάζουν μόνο στο σώμα οδηγίες για αποκτήσει ανοσία κατά του Covid.

Ορισμένα εμβόλια Covid περιέχουν πρωτεΐνες από κορονοϊό.

Μερικές φορές, τα εμβόλια περιέχουν άλλα συστατικά όπως αλουμίνιο, που καθιστούν το εμβόλιο σταθερό πιο αποτελεσματικό.

Θα με κάνει πιο άρρωστο ένα εμβόλιο;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιοδήποτε από αυτά τα συστατικά προκαλεί βλάβη όταν χρησιμοποιείται σε τόσο μικρές ποσότητες.

Τα εμβόλια δεν σας μεταφέρουν την ασθένεια. Αντ 'αυτού, εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τη μόλυνση.

Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από ήπια συμπτώματα, όπως μυϊκοί πόνοι ή λίγο πυρετό, μετά τον εμβολιασμό. Με αυτό τον τρόπο το σώμα αντιδρά στο εμβόλιο.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι σπάνιες. Σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια, αναφέρονται τα συστατικά.

Να γνωρίζετε ότι πολλές ιστορίες κατά των εμβολίων, που διαδίδονται στο διαδίκτυο μέσω των κοινωνικών μέσων, κατά πάσα πιθανότητα δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

Είναι ασφαλές για κάποιον που είχε νοσήσει από Covid-19 να κάνει το εμβόλιο;

Εάν εγκριθεί ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, είναι πιθανόν το εμβόλιο να χορηγηθεί και σε άτομα που είχαν νοσήσει και στο παρελθόν.

Αυτό συμβαίνει, επειδή η φυσική ανοσία μπορεί να μην είναι μακροχρόνια και η ανοσοποίηση θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη προστασία.

Εάν όλοι οι άλλοι εμβολιαστούν, χρειάζεται να εμβολιαστώ και εγώ;

Υπάρχουν συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία ότι ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα κατά των σοβαρών λοιμώξεων.

Τα εμβόλια Covid φαίνεται ότι σώσουν ζωές και βοηθούν τους ασθενείς να μην αρρωστήσουν σοβαρά.

Οι πρώτες δόσεις που θα είναι διαθέσιμες, πιθανόν να χορηγηθούν σε άτομα με την μεγαλύτερη ανάγκη, όπως οι ηλικιωμένοι, που μπορούν να αρρωστήσουν σοβαρά.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσα εμβόλια θα χρειαστούν ώστε να σταματήσει εντελώς η διάδοση του Covid-19.

Αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ο εμβολιασμός πολλών ατόμων θα μπορούσε να εξουδετερώσει την ασθένεια.

Πόσο φιλικά προς τους χορτοφάγους ή vegan είναι τα εμβόλια;

Ορισμένα εμβόλια, όπως το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα και το εμβόλιο γρίπης των παιδιών, μπορεί να περιέχουν ζελατίνη χοιρινού κρέατος.

Και ορισμένα εμβόλια καλλιεργούνται σε αυγά κότας ή σε κύτταρα από έμβρυα κοτόπουλου.

Υπάρχουν εκατοντάδες εμβόλια Covid σε εξέλιξη. Δεν έχουμε ακόμη λεπτομέρειες για κάθε συστατικό, αλλά πολλά από τα εμβόλια Covid αναμένονται να είναι φιλικά προς τους χορτοφάγους (vegetarian) ή τους βίγκαν (vegan).

 

Πηγή: BBC

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.