Web
Analytics
Φθινόπωρο 2020 και Check Up - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Φθινόπωρο 2020 και Check Up

Tα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αποτελούν τις πρώτες παθολογικές αιτίες θανάτου και σοβαρής αναπηρίας στον κόσμο σήμερα. Χρόνια παθολογικά νοσήματα, τα οποία ενδημούν όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο, η οστεοπόρωση, η στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής ή εξαντλούν τις αμυντικές εφεδρείες του οργανισμού προκαλώντας σε βάθος χρόνου τις παθοφυσιολογικές εκείνες μεταβολές που οδηγούν με την σειρά τους στην εμφάνιση σοβαρών παθήσεων. Σε αυτά τα δεδομένα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το νοσηρό αποτύπωμα του ιού 19, ο απολογισμός του οποίου θα γίνει σε βάθος χρόνου αλλά απαιτεί την ύψιστη δυνατή ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τούτων δοθέντων το προληπτικό check up ενόψει του Χειμώνα είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητο. Κατά την διάρκεια της παθολογικής εξέτασης στο ιατρείο, η οποία δεν πρέπει να αμελείται, ανάλογα με τα ευρήματα της παθολογικής εξέτασης καθορίζονται λεπτομερώς οι εργαστηριακές εξετάσεις που απαιτούνται για κάθε άνθρωπο χωριστά. Κατά την διάρκεια της σωστής ειδικής παθολογικής προληπτικής εξέτασης γίνεται σοβαρή αξιολόγηση και μελέτη:

 • Του ιατρικού ιστορικού του εξεταζόμενου
 • Των συνηθειών της καθημερινότητάς του
 • Της διατροφής του
 • Των κληρονομικών παραμέτρων του
 • Των ευρημάτων που εντοπίζονται κατά την διάρκεια της σωστής αντικειμενικής παθολογικής εξέτασης στο ιατρείο.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα παραγγέλλονται συνέχεια οι πλήρεις εργαστηριακοί και παρακλινικοί έλεγχοι που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση.   

Το βασικό ωστόσο αιματολογικό check up περιλαμβάνει την γενική αίματος, μετρήσεις χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, ουρικού οξέος, ουρίας.

 1. Η γενική αίματος: Εξετάζονται τα ερυθρά λευκά αιμοσφαίρια αιμοπετάλια. Με την εξέταση αυτή αξιολογείται αδρά η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, η πηκτικότητα του αίματος, η επάρκεια ορισμένων ζωτικών ουσιών όπως σιδήρου
 2. Το σάκχαρο: Η εξέταση παρέχει αδρές πληροφορίες για την ύπαρξη αυξημένου σακχάρου ή διαβήτη. Ο διαβήτης ειδικότερα προκαλεί βλάβες σε όλα τα όργανα του σώματος, το δέρμα, τα αγγεία, την καρδιά, τα νεφρά, τον εγκέφαλο. Πριν την εμφάνιση του διαβήτη υπάρχει σταδιακή αύξηση του σακχάρου του αίματος σε ανώτατα φυσιολογικά επίπεδα ή σε κατάσταση ήπιας υπεργλυκαιμίας. Το υψηλό σάκχαρο αίματος ελαττώνει την ετοιμότητα λευκών αιμοσφαιρίων και ανοσολογικών παραμέτρων και πρέπει να αντιμετωπίζεται για την εξασφάλιση φυσιολογικής αμυντικής εφεδρείας.
 3. Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια: Είναι λιπίδια του αίματος. Η αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες (π.χ. κάπνισμα, υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, δυσμενής κληρονομικότητα, παχυσαρκ) οδηγούν σε συσσώρευση λιπιδίων στο τοίχωμα των αρτηριών, ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας, απόφραξη του αυλού της αρτηρίας και μειωμένη άρδευση ζωτικών οργάνων με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια ή την διαταραχή στην λειτουργία τους.
 4. Το ουρικό οξύ: Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από την διάσπαση των πουρινών. Το ουρικό οξύ προκαλεί λίθους νεφρών, νεφρικές βλάβες, αρθρίτιδα, οστικά άλγη.
 5. Η ουρία: Η ουρία είναι αζωτούχο παραπροϊόν του μεταβολισμού, που παράγεται και αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε καθημερινή βάση. Η καλή κάθαρση των αζωτούχων αυτών προϊόντων, προϋποθέτει καλή κυκλοφορία, επάρκεια αίματος και καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο δρα ως απεκκριτικό φίλτρο. Η ουρία αποτελεί μέτρο του σωστού μεταβολισμού και της σωστής νεφρικής λειτουργίας.

Τι πρέπει να ξέρετε επίσης για να εξασφαλίσετε την αξιοπιστία των μετρήσεων:

 • Είναι σημαντικό οι εξετάσεις να μην γίνονται κατά την διάρκεια οξέων καταστάσεων και νοσημάτων, παρά μόνον σε ειδικές περιπτώσεις, που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό: Αρκετές μετρήσεις που γίνονται κατά την διάρκεια οξέων νοσημάτων, είναι φυσιολογικά διαταραγμένες.
 • Ο εξεταζόμενος δεν πρέπει να τροποποιεί συνήθειες που αφορούν την καθημερινότητά του, κατά την διάρκεια των ημερών που προηγούνται της αιμοληψίας, καθώς και την ημέρα της αιμοληψίας ρουτίνας, εκτός εάν έχει δοθεί αντίθετη οδηγία από τον θεράποντα ιατρό.
 • Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε για την αξιοπιστία του κέντρου όπου θα πραγματοποιήσετε τις εξετάσεις.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.