Web
Analytics
Επέμβαση αλλαγής φύλου σε ιδιωτική κλινική, Ταμπού ή «λύτρωση»; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Επέμβαση αλλαγής φύλου σε ιδιωτική κλινική, Ταμπού ή «λύτρωση»;

Συνέντευξη με τον Κο  Στρατή Γαβριήλ, Πλαστικός Χειρουργός

 

Μία επέμβαση αλλαγής φύλου, ίσως για αρκετούς από εμάς να θεωρείται ταμπού, όμως στην πραγματικότητα αποτελεί λύση ανάγκης για κάποιους συνανθρώπους μας, που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη φύση τους. Σαφώς το να πραγματοποιηθεί μία τέτοια εγχείρηση, δεν είναι μία απόφαση που λαμβάνει κανείς αβίαστα. Απαιτείται προηγουμένως παρακολούθηση του ατόμου από ψυχίατρο, που θα βεβαιώνει την δυσκολία του να ζήσει μία φυσιολογική ζωή ως άνδρας ή γυναίκα και ότι η αλλαγή φύλου θα τον βοηθήσει να αποδεχτεί πια τον εαυτό του. Η επιστημονική ομάδα του πλαστικού χειρουργού Στρατή Γαβριήλ, έχει πραγματοποιήσει αρκετές τέτοιου είδους επεμβάσεις στη χώρα μας, με πιο τελευταία την περίπτωση μίας γυναίκας – άνδρας κατά το παρελθόν – που εγχειρήθηκε πριν από μερικά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το προσδοκώμενο. Έτσι προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια λάθη έγιναν σ'αυτή την πρώτη επέμβαση, έπρεπε να ξαπλώσει για ακόμη μία φορά στο χειρουργικό κρεβάτι της κι αυτή τη φορά να εμπιστευτεί τα χέρια των έμπειρων χειρουργών της Doctors' Hospital. Σήμερα πια η Έλενα (αναφέρουμε ένα ψευδώνυμο για ευνόητους λόγους), ζει μία φυσιολογική ζωή.

-  Κύριε Γαβριήλ ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει κάποιος σε επέμβαση αλλαγής φύλου;

- Θα πρέπει να σας πω ότι η επέμβαση αλλαγής φύλου θεωρείται πλέον νομικά κατοχυρωμένη, παραχωρώντας στο άτομο πιστοποιητικά ονόματος και νέα στοιχεία ταυτότητας. Όμως πριν γίνει η εγχείρηση, απαιτείται προηγουμένως να ακολουθηθεί μία διαδικασία, που μόνο μέσω αυτής μπορεί να εξασφαλίσει στον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα αλλαγής φύλου. Έτσι λοιπόν χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη ενός ψυχιάτρου που θα παρακολουθήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια αυτό το άτομο και που θα βεβαιώνει ότι η επιθυμία του δεν αποτελεί απόρροια μίας ψυχιατρικής νόσου. Με άλλα λόγια ότι είναι ψυχικά υγιής και πως πράγματι θα είναι ευτυχέστερος αν κάνει αλλαγή φύλου. Εφόσον λοιπόν δοθεί η έγκριση από το ψυχίατρο, μόνο τότε ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να υλοποιήσει την επέμβαση, που θέλω να διευκρινίσω ότι είναι διαφορετική για κάθε φύλο. Δηλαδή οι απαιτήσεις του χειρουργείου είναι διαφορετικές σε μία γυναίκα που επιθυμεί να γίνει άνδρας, σε σχέση με έναν άνδρα που θέλει να γίνει γυναίκα. Σαφώς πιο εύκολη και λειτουργική επέμβαση, είναι η αλλαγή φύλου από άνδρα σε γυναίκα. Τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα, αφού γίνεται αφαίρεση όρχεων, οπότε μειώνονται πολύ οι ορμόνες τεστοστερόνης και υπερισχύουν πλέον οι ορμόνες οιστρογόνων που με τον καιρό κάνουν ολοένα κι περισσότερο θηλυπρεπή εκείνον που χειρουργείται. Επιπλέον υπάρχει αρκετή περίσσεια δέρματος από όπου με συγκεκριμένες χειρουργικές τεχνικές δημιουργούνται όλα σχεδόν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός αιδοίου και φυσικά ο σχηματισμός κόλπου ανάμεσα στην ουροδόχο κύστη και στον ορθό. Μάλιστα η ικανοποίηση μέσω της σεξουαλικής πράξης προσομοιάζεται με αυτή που είχε ο άνδρας μόνο μέσω του ορθού όσο ακόμη δεν είχε χειρουργηθεί.

- Να υποθέσω πως η ερωτική ζωή μετά το χειρουργείο είναι απολύτως φυσιολογική;

- Ασφαλώς και σχεδόν αγγίζει τα όρια ικανοποίησης των εκ θεού γυναικών.

Πρόσφατα στη κλινική Doctorsʼ Hospital πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία επέμβαση αλλαγής φύλου από άνδρα σε γυναίκα.

- Πράγματι, αν και ουσιαστικά δεν επρόκειτο για αλλαγή φύλου, αλλά για μία δυσκολότερη επέμβαση, αφού έπρεπε να διορθώσουμε και να επανασχηματίσουμε ανατομικά, αυτό που παλαιότερα δεν μπόρεσαν να κάνουν άλλοι συνάδελφοι. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που στην κυριολεξία είχε ακρωτηριαστεί σε άλλη χώρα. Σας μιλάω για πραγματικό ακρωτηριασμό πέους χωρίς τη δημιουργία κόλπου. Έτσι χρησιμοποιώντας τμήμα του σιγμοειδούς δημιουργήσαμε κόλπο ανάμεσα στο ορθό και την ουροδόχο κύστη. Επιπλέον διαμορφώσαμε τους υπάρχοντες γύρω ιστούς για να δημιουργήσουμε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του αιδοίου, καθώς επίσης τοποθετήσαμε και σε σωστότερη θέση το στόμιο της ουρήθρας. Αρχικά έγινε ενδοσκοπική παρασκευή τμήματος του σιγμοειδούς, (μέρος του παχέος εντέρου) που επρόκειτο να γίνει κόλπος. Το τμήμα αυτό μαζί με την αιμάτωσή του μεταφέρθηκε και «εκστομώθηκε» στο σημείο όπου είχε σχεδιαστεί να δημιουργηθεί ο κόλπος. Κατόπιν αποκαταστάθηκε η συνέχεια του εντέρου. Ο νέος κόλπος δημιουργήθηκε λοιπόν από τμήμα του εντέρου ανάμεσα στην ουρήθρα και το ορθό, αφού διαχωρίστηκαν προσεκτικά τα νεύρα και οι μύες, χωρίς να τραυματιστεί το τοίχωμα του εντέρου, η ουρήθρα και η ουροδόχος κύστη. Ήταν μία δύσκολη επέμβαση, που κράτησε αρκετές ώρες, καθώς παράλληλα διαμορφώσαμε και τα χαρακτηριστικά αιδοίου.

Η αλλαγή φύλου από γυναίκα σε άνδρα πρέπει σαφώς να είναι δυσκολότερη από κάθε πλευρά.

- Είναι όντως πολύ δύσκολο το να δημιουργηθεί πέος σε μία γυναίκα αφού πρόκειται για ένα όργανο με ιδιαίτερες λειτουργίες. Το κυριότερο όλων είναι η στύση που αναγκαστικά θα προκαλείται στο άτομο με ειδικά προθέματα που δουλεύουν με νερό. Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά είναι επίσης πολύ δύσκολο να διαμορφωθούν μέσω της πλαστικής χειρουργικής, να σχηματιστεί για παράδειγμα βάλανος, ενώ σχεδόν ακατόρθωτο είναι η πρόκληση οργασμού. Αντίθετα ο οργασμός, όταν διαμορφώνουμε κόλπο σε έναν άνδρα, είναι σχεδόν πάντα εφικτός. Στο παρελθόν για τη δημιουργία πέους σε μία γυναίκα χρησιμοποιούνταν οστό από την κνήμη, τώρα τοποθετείται ένας στυτικός μηχανισμός που αποδίδει με τρόμπα νερού, όπως προείπα. Δεν έχουμε επιχειρήσει στην κλινική μας ακόμα αλλαγή φύλου από γυναίκα σε άνδρα, όσες γυναίκες όμως σκέφτονται να προχωρήσουν σε μία τέτοια επέμβαση θα πρέπει εξαρχής να γνωρίζουν πως είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα, όπως επίσης και οργασμός.

Η μετεγχειρητική πορεία του ατόμου που έκανε τη επέμβαση στην κλινική σας πώς είναι;

- Βγήκε μετά από μία εβδομάδα νοσηλείας και είναι πάρα πολύ καλά. Δεν έπρεπε φυσικά για ένα μήνα να έχει σεξουαλική επαφή μέχρι να «δέσουν» τα σημεία της επέμβασης, αλλά σήμερα πλέον απολαμβάνει μία φυσιολογική ζωή.

Το ενδιαφέρον για αλλαγή φύλου στην Ελλάδα είναι μεγάλο;

- Ναι είναι. Η επιστημονική μου ομάδα έχει πραγματοποιήσει αρκετές αλλαγές φύλου, πάντα όμως από άνδρα σε γυναίκα, που ήταν όλες επιτυχημένες. Θεωρώ ότι η δυνατότητα αυτή είναι μία προσφορά στα άτομα που έχουν αυτή τη ιδιαιτερότητα και που το κοινωνικό σύνολο πρέπει να μάθει να αποδέχεται. Επιβάλλεται να σεβόμαστε και να βοηθούμε αυτούς τους ανθρώπους, εφόσον βέβαια έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στρατής Γαβριήλ

Πλαστικός Χειρουργός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://www.sgabriel.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.