Web
Analytics
Βοτουλινική τοξίνη, το φάρμακο που σας κάνει νεότερους! - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Βοτουλινική τοξίνη, το φάρμακο που σας κάνει νεότερους!

Απαντά ο Πλαστικός Χειρουργός, Στρατής Γαβριήλ

 

Πως θα σας φαινόταν να είχατε τη δυνατότητα να σβήσετε τα σημάδια του χρόνου από το πρόσωπο σας και να φαίνεστε κατά πολύ νεότεροι, αποκτώντας ένα λαμπερό και αψεγάδιαστο δέρμα; Μάλλον ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα έμεναν αδιάφοροι απέναντι σε μία τέτοια πρόκληση, που στις μέρες μας αποτελεί πια μία εύκολη και εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε το «σβήσιμο» των ρυτίδων ως «Botox», η σωστή όμως ονομασία είναι «Βοτουλινική τοξίνη» και είναι η ουσία που χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή για να χαλαρώσει τους μύες του προσώπου που θα κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο νεανικό. Διαρκεί μόλις δέκα λεπτά και χρησιμοποιείται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και θεραπευτικούς, όπως για παράδειγμα για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών ημικρανιών. Μιλήσαμε με τον πλαστικό χειρουργό Στρατή Γαβριήλ και μάθαμε όλα όσα θα θέλατε προφανώς και εσείς να ρωτήσετε για τη βοτουλινική τοξίνη.

- Κύριε Γαβριήλ από ποια ηλικία μπορεί να κάνει κάποιος Botox;

- Από οποιαδήποτε ηλικία υπάρχει η δυνατότητα να κάνει κανείς Botox αφού δεν εφαρμόζεται μόνο για αισθητικούς αλλά και για λειτουργικούς λόγους. Στην ουσία πρόκειται για μία τοξίνη η οποία παροδικά και πρόσκαιρα μπλοκάρει τους νευροδιαβιβαστές προς τους μύες. Έτσι ενδεχομένως να χρειαστεί μπότοξ να κάνουν ακόμα και μικρά παιδιά που έχουν για παράδειγμα συσπάσεις στα χέρια ή στα πόδια και αυτό για να χαλαρώσουν τους αντίστοιχους μυς, αντιμετωπίζοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα.

- Οι περισσότεροι γνωρίζουν νομίζω την αισθητική διάσταση του Botox.

- Είναι επόμενο από τη στιγμή που απαλύνει ή και εξαφανίζει κάποιες φορές όλες τις ρυτίδες που είναι απόρροια της δράσης των μυών στο πρόσωπο. Οι μύες που δρουν περισσότερο και δημιουργούν ρυτίδες είναι για παράδειγμα ο μετωπιαίος για τις οριζόντιες που βρίσκονται στο μέτωπο, οι συνοφρυωτήρες μύες για εκείνες τις ρυτίδες που είναι στο μεσόφρυδο και ο σφιγκτήρας των βλεφάρων για όσες εντοπίζονται στις άκρες των ματιών. Θέλω να τονίσω όμως ότι Botox δεν είναι η ονομασία της μεθόδου, η ουσία που εγχέεται αποκαλείται βοτουλινική τοξίνη και απλώς υπάρχουν πολλές εταιρείες που παράγουν προϊόντα της όπως είναι Botox, Vistabel ή Dysport. Τι είναι αυτό που κάνει επομένως η βουτολινική τοξίνη; Προκαλεί μία πρόσκαιρη απονεύρωση και χαλαρώνει τους μύες που προανέφερα με αποτέλεσμα να απαλύνουν ή να εξαφανίζονται οι ρυτίδες στο πρόσωπο.

- Η βοτουλινική τοξίνη όμως αντιμετωπίζει και παθολογικές καταστάσεις.

- Πολύ σωστά. Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από φοβερούς πονοκεφάλους και ημικρανίες μυϊκής τάσης. Προκαλείται δηλαδή ένας σπασμός των μυών από ένταση ή στρες και σ'αυτές τις περιπτώσεις η βοτουλινική τοξίνη βοηθάει αποτελεσματικά στην ανακούφιση από τον πόνο.

- Τι χρονική διάρκεια έχει η εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης;

- Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά ο μέσος χρόνος είναι γύρω στους 5 με 6 μήνες. Η συγκεκριμένη ποσότητα που εγχέεται είναι αρκετή για να κρατήσει σε διάρκεια όμως υπάρχουν κάποιοι που διαθέτουν έντονους μύες που απαιτούν περισσότερη βοτουλινική τοξίνη. Έτσι λοιπόν αναγκαστικά η δράση της ποσότητας που έχει χρησιμοποιηθεί περνάει πολύ πιο γρήγορα.

- Ισχύει ότι μετά την πρώτη εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης και της ολοκλήρωσης της δράσης της θα πρέπει κανείς να την επαναλαμβάνει;

- Δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό. Το πρόσωπο επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση η οποία δεν θα είναι ποτέ χειρότερη από εκείνη που ξεκίνησε. Σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται κάποιος χειρότερα, απεναντίας μπορεί η όψη του προσώπου να βελτιωθεί. Οι μύες δρουν σχηματίζοντας τις ρυτίδες που όσο περνάει ο χρόνος αυτές γίνονται πιο βαθιές, δημιουργώντας πραγματικές σχισμές στο δέρμα. Παρεμβαίνοντας με τη βοτουλινική τοξίνη χαλαρώνουν οι μύες και οι ρυτίδες αντιμετωπίζονται πριν προλάβουν να «εγκατασταθούν». Άρα είναι ευεργετική η εφαρμογή της. Επίσης πρέπει να σας πω ότι εκτός από τους μύες που βρίσκονται στο άνω μέρος του προσώπου η βοτουλινική τοξίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιοχές του. Δηλαδή αν κανείς μπορέσει και εντοπίσει τον καθελκτήρα μυ στις γωνίες του στόματος και εγχύσει εκεί την ουσία, σε συγκεκριμένη θέση, τότε το χείλος θα μπορέσει να ανέβει πιο πάνω, αφού με την πάροδο του χρόνου αυτό σταδιακά «πέφτει». Η βοτουλινική τοξίνη μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στο λαιμό καθώς κάποιες γυναίκες έχουν κάθετες ρυτιδώσεις που προκαλούνται από το μυώδες πλάτυσμα. Έτσι βελτιώνεται η εμφάνιση του λαιμού αλλά όχι σε όλους παρά μόνο σε εκείνους που έχουν την τάση πλατύσματος που δημιουργούν τις κάθετες ρυτιδώσεις. Και βέβαια όταν χαλαρώσουν το πλάτυσμα ανεβαίνει λίγο και η γωνία της γνάθου. Θέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή, να υπάρχει δηλαδή ένδειξη αυτής της τάσης.

- Αλήθεια σε ποιους παράγοντες οφείλεται η δημιουργία ρυτίδων;

- Πέρα από το χρόνο άλλος ένας παράγοντας είναι η κληρονομικότητα, αν κάποιος έχει καλά γονίδια το δέρμα που θα διατηρηθεί περισσότερο ανορθωμένο και σφικτό ενώ οι αυξομειώσεις στο βάρος αναπόφευκτα το χαλαρώνουν. Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, μιας και πλησιάζει καλοκαίρι, είναι ο ήλιος που καταστρέφει πραγματικά το δέρμα. Αρκεί να σας πω ότι διασπά το κολλαγόνο, την ελαστίνη, τη βασική μεμβράνη, κάνει ανώμαλη κατανομή των μελανοκυττάρων προκαλώντας βαριές βλάβες που συναντά κανείς σε ηλικιωμένα άτομα.

- Είναι επώδυνη η εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης;

- Καθόλου και δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά. Γίνεται μόνο μία φορά και στην συνέχεια, πάνω στην εβδομάδα, κάνουμε έναν έλεγχο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ισορροπία στο βλέφαρο, που σημαίνει ότι δεν έχει χαλαρώσει ο ένας μυς περισσότερο από τον άλλον.

- Επιπλοκές υπάρχουν;

- Η μόνη επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί, σπάνια βέβαια, είναι της τάξης του 3%, είναι η πτώση βλεφάρου. Εμφανίζεται μετά τη δεύτερη εβδομάδα και συνήθως κρατάει τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Το αντιμετωπίζουμε δίνοντας ένα κολλύριο που προκαλεί σύσπαση του βλεφάρου με αποτέλεσμα αυτό να ανορθώνεται. Όταν περάσει η δράση του το βλέφαρο θα ξαναπέσει και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το κολλύριο μέχρι να αποκατασταθεί εντελώς. Άλλη επιπλοκή δεν υπάρχει, πέρα από το γεγονός ότι η δράση του φαρμάκου μπορεί να μην είναι η αναμενόμενη, δηλαδή να προσδοκούμε πλήρη χαλάρωση των μυών και να μην συμβεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το φάρμακο μπορεί να μην έχει συντηρηθεί καλά από τους προμηθευτές που το διαθέτουν στα φαρμακεία. Άλλη αιτία είναι η «δομή» του μυ, όπως είπαμε και παραπάνω, δηλαδή να είναι τόσο γερός και δυνατός, απαιτώντας περισσότερη ποσότητα βοτουλινικής τοξίνης για να είναι άριστο το αποτέλεσμα.

- Φαντάζομαι ότι σημαντικό ρόλο στο καλό αποτέλεσμα παίζει και η εμπειρία του γιατρού.

- Είμαι μία επεμβατική πράξη, άρα εκείνος που θα επέμβει ενέσιμα πρέπει να έχει τις γνώσεις και την εμπειρία για να προκύψει ένα καλό και συμμετρικό αποτέλεσμα που θα διατηρηθεί όσο περισσότερο γίνεται.

- Επιτυγχάνεται και σύσφιξη του δέρματος με την βοτουλινική τοξίνη;

- Όχι, μόνο εξάλειψη των ρυτίδων. Υπάρχουν άλλες θεραπείες που συσφίγγουν το δέρμα του προσώπου όπως είναι οι ραδιοσυχνότητες.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στρατής Γαβριήλ

Πλαστικός Χειρουργός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://www.sgabriel.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.