Web
Analytics
Η θωρακοσκόπηση σήμερα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η θωρακοσκόπηση σήμερα

Γράφει: Στέλιος Φρέγκογλου, Πνευμονολόγος, Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικού Ψυχικού

 

Η πρώτη διαγνωστική θωρακοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το 1910 από τον Σουηδό JACOBAEUS, ο οποίος εξέλιξε τη μέθοδο εισάγοντας την τεχνική της ηλεκτροκαυτηρίασης για τη λύση των συμφύσεων. Επί δεκαετίες και κυρίως τη δεκαετία του 1950 χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία πνευμοθώρακα και την αντιμετώπιση της σπηλαιώδους φυματίωσης. Περί το τέλος της δεκαετίας του 1980 η μέθοδος με την ανάπτυξη της βιντεοτεχνολογίας επεκτάθηκε και έγινε μέρος της θωρακοχειρουργικής πρακτικής (video assisted thoracoscopy). Η ανάγκη, όμως, για χαμηλότερο κόστος, μικρότερο στρες για τον ασθενή, αλλά και διαθεσιμότητα σε κλινικές, όπου δεν ήταν διαθέσιμη θωρακοχειρουργική αντιμετώπιση, τουλάχιστον για νοσήματα όπου η προσπέλαση ήταν εύκολη, οδήγησαν στην ανάπτυξη της θωρακοσκόπησης που δεν απαιτεί γενική νάρκωση και χειρουργική μονάδα.
Από το 1990 η θωρακοσκόπηση αποτελεί τεχνική που διδάσκεται και ασκείται από πνευμονολόγους σε όλο τον κόσμο.

Η θωρακοσκόπηση σήμερα

Η επέμβαση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό λιγότερο επεμβατική και αιματηρή και να πραγματοποιείται μόνο με τοπική αναισθησία.
Έτσι, από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της θωρακοσκόπησης στο Ιατρικό Ψυχικού (1996) χρησιμοποιήθηκε μόνο μία πύλη εισόδου όπου περνούσαν το τηλεσκόπιο, αλλά και οι λαβίδες βιοψίας, συνδυάζοντας ενδοσκοπικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν και άλλες ειδικότητες. Με την αναγνώριση των πλεονεκτημάτων εισόδου στον θώρακα από μια μόνο πύλη, αναπτύχθηκε σειρά ειδικών εργαλείων που πλέον καθιστά την ιατρική θωρακοσκόπηση ακόμη λιγότερο αιματηρή. Η πύλη εισόδου είναι πλέον μόνο 6 χιλιοστά.

Ενδείξεις θωρακοσκόπησης

Η θωρακοσκόπηση είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται στη διάγνωση και τη θεραπεία νοσημάτων του υπεζωκότα (π.χ. πλευρίτιδες). Οι διαγνωστικές της ενδείξεις περιλαμβάνουν τη διερεύνηση εξιδρωματικών υπεζωκοτικών συλλογών (πλευρίτιδων), βλαβών πλησίον του θωρακικού τοιχώματος αλλά και του μεσοθωρακίου, καθώς και βλαβών σε σχηματισθείσες κοιλότητες μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Οι θεραπευτικές της ενδείξεις είναι η πλευρόδεση με τάλκη και η αντιμετώπιση παραπνευμονικών επιπλεγμένων συλλογών και εμπυήματος στον υπεζωκότα. Συνήθως όμως την κυρία διαγνωστική ένδειξη αποτελεί η εξιδρωματική πλευρίτιδα στην οποία υποψιαζόμαστε κακοήθεια ή φυματίωση και η κύρια θεραπευτική ένδειξη είναι η πλευρόδεση σε υποτροπιάζουσες κακοήθεις υπεζωκοτικές συλλογές.

Αντενδείξεις θωρακοσκόπησης

Η θωρακοσκόπηση είναι καλά ανεκτή από όλους σχεδόν τους ασθενείς. Οι ασθενείς όμως με διαταραχές πηκτικότητας (αν δεν ρυθμισθούν), βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, βαριά στεφανιαία νόσο ή πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι.

Η θωρακοσκόπηση

Η εξέταση πραγματοποιείται στη αίθουσα ενδοσκοπήσεων ή σε αίθουσα του χειρουργείου. Ο ασθενής ξαπλώνει στο πλάι, και του χορηγείται οξυγόνο και μιδαζολάμη ενδοφλεβίως.
Μέσω μιας οπής 6 χιλ. στη μέση μασχαλιαία γραμμή (συνήθως) εισάγεται τροκάρ και μέσω του τροκάρ η οπτική ίνα και επισκοπείται η θωρακική κοιλότητα. Με ειδική λαβίδα λαμβάνονται βιοψίες, ενώ με ειδικό σωλήνα ψεκάζεται ο τάλκης αν απαιτείται.
Η επέμβαση ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση σωλήνα παροχέτευσης και σπάνια κρατάει περισσότερο από 30 λεπτά. Εάν δεν γίνει πλευρόδεση, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του αυθημερόν, ενώ αν έχει πλευρόδεση, παραμένει στο νοσοκομείο, συνήθως για 3 μέρες.

Η θωρακοσκόπηση είναι μία χαμηλού κόστους επεμβατική εξέταση, που επιτρέπει την ασφαλή και γρήγορη εκτίμηση Βλαβών του υπεζωκότα. Η θωρακοσκοπική πλευρόδεση με τάλκη είναι ο πιο αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος που διαθέτουμε σήμερα για την αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας κακοήθους υπεζωκοτικής συλλογής.

 

Στέλιος Φρέγκογλου
Πνευμονολόγος
Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικού Ψυχικού
www.iatrikopsychikou.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.