Web
Analytics
Μύθοι & Αλήθειες για το κάπνισμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Μύθοι & Αλήθειες για το κάπνισμα

Γράφει: Παναγιώτης Κ.Μπεχράκης MD, PhD (McGill), FCCP, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος Ιατρικό Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Harvard, Ερευνητής, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημία Αθηνών, Πρόεδρος της Εθνικής Eπιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Πρόεδρος του European Network for Smoking and Tobacco Prevention

 

Μύθος: Τα «ελαφρά» τσιγάρα δεν βλάπτουν.

Αλήθεια: Όλα τα τσιγάρα βλάπτουν. Ο όρος ελαφρά έχει θεωρηθεί παραπλανητικός και απαγορεύεται στην Ευρώπη.

Μύθος: Το τσιγάρο όποτε θέλω το κόβω.

Αλήθεια: Είναι δύσκολη η διακοπή του γιατί η νικοτίνη είναι εξαρτησιογόνος ψυχοτρόπος ουσία και προκαλεί εθισμό όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη.

Μύθος: Δύο τσιγάρα την ημέρα με τον καφέ και μετά το φαγητό δεν βλάπτουν.

Αλήθεια: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υπάρχει όριο ασφαλείας ως προς την ημερήσια χρήση καπνού.

Μύθος: Το κάπνισμα πίπας, πούρου ή ναργιλέ είναι λιγότερο επιβλαβές.

Αλήθεια: Κάθε χρήση προϊόντος καπνού οδηγεί σε εξάρτηση και έχει περίπου τις ίδιες συνέπειες στον οργανισμό.

Μύθος: Εάν καπνίζω, κάνω κακό μόνο σε εμένα.

Αλήθεια: Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα στους μη καπνιστές και αναπνευστικά προβλήματα ιδιαίτερα στα παιδιά.

Μύθος: Κατά την εγκυμοσύνη μου, καπνίζω μόνο λίγα τσιγάρα και έτσι δεν βλάπτω το έμβρυο.

Αλήθεια: Έχει αποδειχθεί πως όχι μονο τα λίγα τσιγάρα αλλα και το παθητικό κάπνισμα βλάπτουν το έμβρυο, διότι η νικοτίνη περνάει στην εμβρυακή κυκλοφορία και έτσι γεννιούνται παιδιά με μικρότερο σωματικό βάρος και αναπνευστικά προβλήματα. Το κάπνισμα επίσης προκαλεί αιφνίδιο θάνατο νεογνών.

Μύθος: Δεν κόβω το κάπνισμα γιατί καπνίζω τόσα χρόνια και ό,τι κακό ήταν να γίνει, έγινε.

Αλήθεια: Η διακοπή του καπνίσματος σε κάθε ηλικία μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών και πνευμονικών νοσημάτων και καρκίνου.

Μύθος: Αν και καπνίζω, αισθάνομαι πολύ καλά στην υγεία μου χωρίς κανένα πρόβλημα στις επιδόσεις μου.

Αλήθεια: Το κάπνισμα σταδιακά μειώνει τις φυσικές ικανότητες, τις αντιστάσεις του οργανισμού και τη σεξουαλική δραστηριότητα των αντρών, ενώ προκαλεί ρυτίδες και κυτταρίτιδα στις γυναίκες.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΚΕΕΛΠΝΟ

Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Ιστότοπος: www.keelpno.gr/
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Κάπνισμα και καρκίνος »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.