Web
Analytics
Ακμή και Διατροφή - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η εμφάνιση της ακμής στην εφηβεία θεωρείται ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο, τουλάχιστον όσον αφορά στην ελαφριά μορφή της. Συνήθως εμφανίζεται στα μέσα της εφηβείας. Όσον αφορά στην κλινική της εικόνα αυτή μπορεί να ποικίλει από ελαφριά, επιφανειακή - παροδική μορφή σε χρόνια - βαριά φλεγμονή με επίδραση στη γενική διάθεση του ατόμου. Εάν συμπεριλάβουμε όλες τις ελαφριές, επιφανειακές μορφές ακμής, τότε μπορούμε να πούμε ότι το 85% όλων των εφήβων παρουσιάζουν ακμή σε κάποια φάση.

Η κοινή ακμή αποτελεί ασθένεια των σμηγματογόνων αδένων και των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων. Οι σμηγματογόνοι αδένες διεγείρονται από τα ανδρογόνα και η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων στην εφηβεία αποτελεί συνήθως τον πιο σημαντικό παράγοντα στην παθογένεια της ακμής. Η επίδραση των ανδρογόνων οδηγεί σε μία αύξηση της έκκρισης του σμήγματος και φαίνεται να επηρεάζει την κερατινοποίηση και την βακτηριακή χλωρίδα του τριχοσμηγματογόνου θύλακα. Οι τραυματικές επιδράσεις της ακμής είναι αποτέλεσμα των φλεγμονωδών αντιδράσεων που συμβαίνουν μέσα και γύρω από το τριχοσμηγματογόνο θύλακα.

Εντούτοις η ακμή αποτελεί μία πολυπαραγοντική διαταραχή. Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα ο απλός κόσμος, θεωρούν ότι διάφορα τρόφιμα όπως οι σοκολάτες, τα γλυκά κλπ παίζουν σημαντικό ρόλο στην ακμή. Κάτι τέτοιο, πιθανόν να μην είναι απόλυτα σωστό αν και οι διατροφικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν την όλη διαδικασία μέχρι ενός σημείου. Ο ρόλος της διατροφής στην ακμή δεν έχει ξεκαθαριστεί μέχρι και σήμερα από την βιβλιογραφία.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η αξιολόγηση οποιασδήποτε θεραπείας στην ακμή είναι δύσκολη εκτός και εάν η αλλαγή που επιφέρει είναι μεγάλη. Τέτοιες αξιολογήσεις απαιτούν κατάρτιση, καθώς και ένα αρκετά μεγάλο και σωστά επιλεγμένο δείγμα ασθενών. Οι επιδράσεις των διατροφικών παραγόντων στην ακμή είναι ακόμη πιο δύσκολο να αξιολογηθούν σε σχέση με τις επιδράσεις ενός μεμονωμένου φαρμάκου.

Ποια τρόφιμα ενδεχομένως να επηρεάζουν αρνητικά την ακμή

Υπάρχουν λίγες έως και ελάχιστες έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις διάφορων διατροφικών παραγόντων στην ακμή. Η συνολική εικόνα που έχει επικρατήσει είναι ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ ακμής και διατροφής, ιδιαίτερα με τρόφιμα και ποτά όπως η σοκολάτα, τα γλυκά, τα αναψυκτικά τύπου cola και τα υπόλοιπα αναψυκτικά, τη μπύρα, το κρασί καθώς και άλλα πιο δυνατά αλκοολούχα ποτά, όπως και τα πολύ λιπαρής σύστασης τρόφιμα.

Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος συνιστά αποφυγή των προϊόντων αυτών. Από την άλλη, κάποιοι δερματολόγοι αντικρούουν τις απόψεις αυτές και υποστηρίζουν ότι η λίστα αυτή των προϊόντων έχει ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό – όλα τα απαγορευμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα νόστιμα και απολαυστικά για τον ουρανίσκο των εφήβων και πως είναι παρατραβηγμένο να απαγορεύονται τα τρόφιμα αυτά στους εφήβους που ούτως ή άλλως διανύουν μια πολύ ιδιαίτερα φάση στη ζωή τους.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στη σοκολάτα έχει ενοχοποιηθεί ως ιδιαίτερα επιδεινωτικός παράγοντας της ακμής. Οι ασθενείς συχνά υποστηρίζουν ότι εμφανίζουν περισσότερες φλύκταινες (σπυράκι που περιέχουν πύον) μέσα σε λίγες μέρες μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας. Παρόλα αυτά σε έρευνα που έγινε και η οποία σύγκρινε τις επιδράσεις της σοκολάτας με placebo σοκολάτα, δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά σχετικά με την ακμή, μεταξύ των δύο αυτών ομάδων.

Επίσης όσον αφορά στο τρόπο με τον οποίο τα γλυκά, τα ποτά τύπου Cola και αναψυκτικά μπορεί να επηρεάζουν τις βλάβες της ακμής, δεν έχει μέχρι σήμερα διευκρινιστεί. Ως γνωστό τα τρόφιμα αυτά περιέχουν ενισχυτικά γεύσης, συντηρητικά και χρωστικές. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι αζωτούχες χρωστικές ύλες που υπάρχουν στα τρόφιμα αυτά, μπορεί να επιδεινώνουν την ακμή, παρόλα αυτά, τα στοιχεία δεν είναι αρκετά πειστικά. Εντούτοις μπορεί να ισχύουν σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών.

Η μπύρα, το κρασί και το αλκοόλ, σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν επιδείνωση της ακμής πιθανά λόγο της γενικής αύξησης της φλεγμονώδους αντίδρασης του δέρματος μετά τη κατανάλωση αλκοόλ. Όσον αφορά στο ρόλο των λιπαρών τροφίμων στην ακμή είναι και αυτός αμφίβολος. Από την άλλη, η νηστεία συχνά βελτιώνει τις περιπτώσεις της ακμής και η αλλαγή από μια συνηθισμένη δίαιτα σε μια χορτοφαγική δίαιτα σε κάποιες περιπτώσεις είχε ως αποτέλεσμα βελτίωση της ακμής.

Υπάρχει κάτι στη διατροφή που μπορεί να βελτιώνει την ακμή;

Ο ψευδάργυρος, στοιχείο που συμμετέχει στη δομή δεκάδων ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της ενέργειας, στη σύνθεση νουκλεϊκών οξέων (συστατικά του γενετικού υλικού), των πρωτεϊνών κλπ. φαίνεται να έχει κάποια σχέση με την ακμή, συγκεκριμένα μια δίαιτα χαμηλή σε ψευδάργυρο μπορεί να χειροτερεύσει ή να ενεργοποίηση την ακμή ιδιαίτερα τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αυτό εμφανίζεται 10-14 ημέρες σε ασθενείς με ακμή.

Υπάρχουν επίσης σοβαρές αναφορές για επιδείνωση της ακμής σε ασθενείς με ενδοφλέβια σίτιση χαμηλής συγκέντρωσης σε ψευδάργυρο. Η οξεία φλεγμονώδης ακμή έχει συσχετισθεί με παρατεταμένη ενδοφλέβια υπερσίτιση η οποία ήταν ανεπαρκής σε ψευδάργυρο. Βρέθηκε ότι αγόρια με σοβαρή μορφή ακμής να έχουν μειωμένα επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα σε σχέση με τα υγιή άτομα της ομάδας ελέγχου.
Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι τα μαλάκια, τα οστρακόδερμα, το κρέας, τα σύκα, τα μανιτάρια, το φύτρο των δημητριακών και οι ξηροί καρποί.

Επίσης τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται να έχουν κάποια επίδραση στην ακμή καθώς παρατηρήθηκε βελτίωσης της ακμής σε άτομα που έλαβαν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ αντίθετα δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά δεν έδειξε κάποια βελτίωση της ακμής. Υποστηρίζεται ότι η ανεπάρκεια απαραίτητων λιπαρών οξέων και ψευδαργύρου διεγείρει την αύξηση των σμηγματογόνων αδένων.
Τα πολυακόρεστα λίπη τα βρίσκουμε στα φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς, στα ψάρια, στο αβοκάντο κλπ.

Ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που έχει φανεί ότι έχει θετική επίδραση στην ακμή είναι η βιταμίνη Α. Για χρόνια η βιταμίνη Α έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της ακμής. Ενδεχομένως να έχει συγκεκριμένη επίδραση στο σχηματισμό φαγεσώρων. Σε έρευνα που έγινε παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης Α στο ορό σε άτομα με ακμή ήταν φυσιολογικά. Αργότερα όμως βρέθηκε ότι τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια με σοβαρή μορφής ακμή είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα πρωτεϊνικών - υποδοχέων βιταμίνης Α (ρετινόλης) σε σχέση με τα υγιή άτομα της ομάδας ελέγχου.

Τρόφιμα σε βιταμίνη Α είναι το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα οποία δεν έχει αφαιρεθεί πλήρως το λίπος, ενώ τρόφιμα πλούσια σε προβιταμίνη Α, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο οργανισμό είναι τα καρότα, καθώς και τα φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα όπως η τα βερίκοκα, το πεπόνι, το μάγκο, τα κολοκυθάκια, οι γλυκοπατάτες κλπ.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που να υποστηρίζουν την απομάκρυνσης της σοκολάτας, γλυκών, αναψυκτικών από τα άτομα που έχουν ακμή. Από την άλλη η έκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνων μπορεί να βελτιωθεί από αλλαγές στη διατροφή. Τι μπορεί να επιτευχθεί από μια ισορροπημένη αλλαγή στη διατροφή είναι κάτι που θα πρέπει να αποδειχθεί. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα πιθανόν ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου, βιταμίνης Α και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων έχει αρνητική επίδραση στην ακμή.

 

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κρήνη Κωνσταντίνου MSc

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://www.balancediet.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.