Web
Analytics
Γιατί πρέπει να αποφεύγετε την ασπαρτάμη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε την ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι ένα συνθετικό γλυκαντικό που διατίθεται στο εμπόριο ως προϊόν χαμηλών θερμίδων και  χρησιμοποιείται στην διαχείριση του διαβήτη και την απώλεια βάρους.

Το αμφιλεγόμενο αυτό υποκατάστατο ζάχαρης πωλείται με τις εμπορικές ονομασίες NutriSweet, Equal, Aminosweet και περιέχεται σε χιλιάδες προϊόντα τροφίμων και ποτών παγκοσμίως.

Η ασπαρτάμη περιέχει μόνο 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και είναι 180 έως 200 φορές πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη. Το τεχνητό γλυκαντικό διαφημίζεται ως «ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση» και απαντάται συνήθως σε τρόφιμα και ποτά, όπως αναψυκτικό σόδα χωρίς ζάχαρη, τσίχλες, παγωτό χωρίς ζάχαρη, χυμοί φρούτων με μειωμένες θερμίδες, γιαούρτι και γλυκά χωρίς ζάχαρη.

Αυτή η γλυκαντική ουσία, αποτελεί μια συνθετική ένωση της φαινυλαλανίνης και του ασπαρτικού οξέος, ενώ το 10% της μοριακής δομής της είναι μεθανόλη (μεθυλική αλκοόλη ή ξυλόπνευμα). Ένα ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο διαδίκτυο αποκαλύπτει ότι η ασπαρτάμη παράγεται ως παραπροϊόν (απόβλητο) του γενετικά τροποποιημένου βακτηρίου Ε. Coli.

Όταν το σώμα διασπάει την ασπαρτάμη, προκύπτουν η  μεθανόλη και η φορμαλδεΰδη, οι οποίες δεν ωφελούν την υγεία. Η μεθανόλη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην όραση και τύφλωση, ενώ η φορμαλδεΰδη κάνει το σώμα πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις και μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.

Η ασπαρτάμη εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), μετά από την κατάθεση ψευδών εγγράφων, δωροδοκία και διαφθορά. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, Υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους, ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρίας Monsanto GD Searle & Co., της οποίας ανήκαν τα δικαιώματα της NutraSweet την εποχή που τελικά εγκρίθηκε η ασπαρτάμη από το FDA. Μετά από πολλή διαμάχη, ο κ. Ράμσφελντ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση της έγκρισης.

Αν η ασπαρτάμη είναι τόσο ασφαλής όσο υποστηρίζουν, γιατί χρειάστηκε όλη αυτή η απάτη; Η απάντηση είναι ότι «η ασπαρτάμη δεν είναι ασφαλής, απεναντίας είναι δηλητήριο».

Λίγες ουσίες έχουν μελετηθεί τόσο εκτεταμένα όσο η ασπαρτάμη. Πολλές από αυτές τις μελέτες είναι κατευθυνόμενες από την βιομηχανία τροφίμων που επωφελείται από τη συνεχή χρήση και την πώληση του τεχνητού γλυκαντικού. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών υποστηρίζουν θετικά την ασπαρτάμη.

Απεναντίας, μια ανεξάρτητη έρευνα αποκάλυψε ότι το 92% των μελετών που διεξήχθησαν από χορηγούς που δεν είχαν σχέση με την βιομηχανία τροφίμων ανέφερε ένα ή περισσότερα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την ασπαρτάμη.

Μεταξύ των πολλών προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την ασπαρτάμη είναι διάφοροι τύποι καρκίνου (εγκέφαλος, μαστός, λευχαιμία, λέμφωμα, περιφερικό νεύρο), απώλεια της γνωστικής και της νευρολογικής λειτουργίας, απώλεια μνήμης, εγκεφαλικές αλλοιώσεις, όγκοι του εγκεφάλου, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια όρασης, ήπια εξανθήματα, κόπωση και νεφρική δυσλειτουργία.

Η ασπαρτάμη είναι εθιστική, όπως τα περισσότερα δηλητήρια, και η απότομη διακοπή της μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης όπως ευερεθιστότητα, κόπωση, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, κεφαλαλγία, ομίχλη του εγκεφάλου/ μειωμένη συγκέντρωση, άγχος και κατάθλιψη.

Κατά ειρωνικό τρόπο, μελέτες δείχνουν ότι η ασπαρτάμη μπορεί να αυξήσει την όρεξη.

«Όταν καταναλώνεται «κανονική» ζάχαρη, η ντοπαμίνη απελευθερώνεται στον εγκέφαλο και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται προκαλώντας μια δευτερογενή διέγερση για την παραγωγή ντοπαμίνης. Στην περίπτωση των τεχνητών γλυκαντικών, η ντοπαμίνη προκαλεί την αρχική αίσθηση της ευχαρίστησης, αλλά το δεύτερο αποτέλεσμα δεν συμβαίνει επειδή τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός στέλνει σήματα που ζητούν περισσότερα τρόφιμα για να εξισορροπήσει.", εξηγεί ο Austin Broer της εταιρείας Health Masters.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η ασπαρτάμη πρέπει να αποφεύγεται. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ελέγξτε την ετικέτα όπου αναγράφονται τα συστατικά του προϊόντος και αν περιέχεται, απορρίψτε το.

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πλροφορίες από το Natural News Blogs

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.