Web
Analytics
7+1 tips για εγκεφαλική νεότητα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

7+1 tips για εγκεφαλική νεότητα

Γράφει:  Dr Ιωάννης Αδαμίχος ND,DO,DSc

 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι η φυσική γέφυρα όπου εμφανίζεται η πιο ευγενής έκφραση του σωματικού μικρόκοσμου: οι νευρωνικές διασυνδέσεις έρχονται σε επαφή με την εκπληκτική αντίληψη του μακρόκοσμου των αστέρων. Στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν εκατό τρις νευρωνικές συνδέσεις, δηλαδή τόσες όσα τα αστέρια που υπάρχουν σε 1000 γαλαξίες σαν το δικό μας.

Ο εγκέφαλος εκτελεί για μας περίπου 20 εκατομμύρια δισεκατομμυρίων υπολογισμών το δευτερόλεπτο και είναι ο τόπος όπου ξεδιπλώνονται οι πολύτιμες ανώτερες νοητικές λειτουργίες της ύπαρξής μας. Σύμφωνα με τους Πυθαγόρειους αποτελεί την έδρα της συνείδησης και κατά τον Πλάτωνα στον εγκέφαλο αγκιστρώνεται το πνεύμα. Αυτό το θαυμαστό εργαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης αξίζει το μέγιστο ενδιαφέρον και τη φροντίδα μας.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες ωφέλιμες υπομνήσεις συλλεγμένες από ειδικούς σε θέματα εγκεφαλικής υγείας και νεότητας:

 • Τρώτε τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα. O άγριος σολομός και το αγνό λάδι από άγριο σολομό Αλάσκας, πλούσια σε ένα πλήρες φάσμα Ω λιπαρών οξέων θεωρούνται σημαντικό βοήθημα για το νευρικό σύστημα και τις εγκεφαλικές λειτουργίες.
 • Ασχοληθείτε μερικά λεπτά την ημέρα κάνοντας εγκεφαλική γυμναστική: ασκήσεις μνήμης, συγκέντρωσης, δημιουργικού θετικού οραματισμού, μαθηματικούς υπολογισμούς, μελέτη κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
 • Τονώστε το νευρικό σύστημα και προστατευθείτε από την εξάντληση του παρατεταμένου στρες προσλαμβάνοντας ικανές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης C.
 • Συναναστραφείτε με ανθρώπους που σας δίνουν χαρά και ενεργοποιούν το θετικό δυναμικό σας, και επιπρόσθετα ακούστε μουσική που σας ηρεμεί και σας θεραπεύει από τις καθημερινές εντάσεις.
 • Ελέγχετε τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα και φροντίστε για την διατροφική επάρκεια του οργανισμού στις βιταμίνες Β12,Β6,Φυλλικό οξύ και σε TMG.
 • Η φυσική άσκηση είναι μια διαδικασία υπερτόνωσης και αναζωογόνησης του εγκεφάλου. Γι αυτό ασκηθείτε ήπια και συστηματικά!
 • Ασκηθείτε ακόμη στην ενεργοποίηση των θετικών σκέψεων και συναισθημάτων, στην δύναμη της θέλησης, στο χαμόγελο στο γέλιο και στο χιούμορ.
 • Βελτιώστε τις συνθήκες του ύπνου σας για μια πιο επιτυχημένη καθημερινή τόνωση του νευρικού συστήματος, και εκπαιδευτείτε αν σας ταιριάζει από κάποιον ειδικό, και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του προσωπικού σας γιατρού, σε κάποιο αποδοτικό σύστημα χαλάρωσης, ήπιων αναπνευστικών τεχνικών και αυτογενούς εξάσκησης.

Επισήμανση: Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ή βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, ή νοσηλευτική φροντίδα, ή παρουσιάζουν κάποιο θέμα υγείας, καθώς και οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να λαμβάνουν την άδεια του προσωπικού τους γιατρού πριν τη χρήση κάποιου φυτοθεραπευτικού σκευάσματος, συμπληρώματος διατροφής ή άλλης συμπυκνωμένης ουσίας.

Αντενδείκνυται η ταυτόχρονη λήψη σκευασμάτων από ιχθυέλαια ή φυτέλαια πλούσιων σε Ω3 λιπαρά οξέα και αντιπηκτικής αγωγής.

 

Βιβλιογραφία

 • Change your brain, change your body, D.G.Amen MD, Harmony Books,2010
 • Nutrition for the Brain, Dr C.Krebs, M.Anderson Pub,2006
 • The balance within: The Science connecting Health and Emotions, E.M.Sternberg, W.H. Freeman,2001
 • The Human Brain Book, R.Charter,DK,2009
 • The Better Brain Book, D.Perlmutter, Riverhead Trade,2005
 • New Optimum Nutrition for the Brain, P.Halford, Basic Health Pub.2009
 • Brain Building Nutrition, M.Schmidt, J.Bland, Frog Books,2006
 • Brain :The Complete Mind, R.M.Restak,NGS,2009
 • Cerebrum 2010, B.S.Carson, Dana Press ,2010
 • Keep your Brain Alive, L.Katz, Workman Pub. 1998
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.