Web
Analytics
Διατηρώντας την καλή υγεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Διατηρώντας την καλή υγεία

Διατηρώντας την καλή υγεία

Η καλή υγεία είναι κάτι παραπάνω από μια καλή διατροφή ή την απουσία ασθένειας στον οργανισμό. Η κατάσταση της υγείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ο σκοπός του άρθρου είναι να επισημάνει αυτούς του παράγοντες, οι οποίοι είναι οι παρακάτω:

 • Η στάση μας απέναντι στη ζωή και σε ότι μας επηρεάζει.
 • Ο τρόπος ζωής μας.
 • Η κατανάλωση νερού.
 • Η κατανάλωση τροφής και η θρεπτική της αξία.
 • Ο καθαρός αέρας.
 • Η ξεκούραση, η χαλάρωση και η άσκηση.
 • Οι διαπροσωπικές μας σχέσεις.
 • Η πιθανή χρήση συμπληρωμάτων.

Η άποψη ότι το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σαν μηχανή έχει αντικατασταθεί από μια πιο ολιστική άποψη, συμφωνά με την οποία το μυαλό, τα συναισθήματα, το περιβάλλον και οι κοινωνικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην κατάσταση της υγείας μας. Γι' αυτό και οι ολιστικές θεραπείες θεωρούνται μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση απέναντι στην ασθένεια.

Η στάση μας απέναντι στη ζωή

"Θετική Σκέψη". Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο άλλα είναι μια πολύ καλή στρατηγική που θα βοηθήσει να τα καταφέρουμε σε δύσκολες περιόδους. Η αισιόδοξη, θετική σκέψη είναι ο καλύτερος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε προσωπικά και εργασιακά προβλήματα. Εάν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία κάθε εμπόδιο, τότε και ο οργανισμός μας θα μπορεί να αντιμετωπίζει καλύτερα την ασθένεια.

Η κατανάλωση νερού

Μερικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει νε πίνουμε αρκετά νερό είναι οι παρακάτω:

 • Το νερό περιέχεται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας.
 • Τα σώμα μας αποτελείτε από 60% νερό.
 • Σχεδόν η μισή ποσότητα νερού που χρειάζεται ο οργανισμός μας προσλαμβάνεται μέσω της τροφής, γι' αυτό θα πρέπει να πίνουμε νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες.
 • Το νερό χάνεται από το σώμα με πολλούς τρόπου, ακόμα και όταν αναπνέουμε, γι' αυτό θα πρέπει να αναπληρώνεται συνεχώς ώστε να μην αφυδατωθεί το σώμα μας.
 • Το νερό είναι το πιο σημαντικό συστατικό της ζωής.

 Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δυσκοιλιότητα, οι πονοκέφαλοι, η κακή πέψη, η ξηροδερμία και οι συνεχείς εξάρσεις πείνας είναι ενδείξεις ανεπαρκούς πρόσληψης νερού.

Η κατανάλωση τροφής και η θρεπτική της αξία

Τα φρούτα και τα λαχανικά εμπλουτίζουν τη διατροφή με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, νερό, διαλυτές ίνες και περιέχουν πολύ λίγο έως καθόλου λίπος. Τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί παρέχουν σε μεγάλες ποσότητες ωφέλημα λιπαρά οξέα (Ω3, Ω6 & Ω9), βιταμίνες, μέταλλα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Το κρέας παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, είναι χαμηλή σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για τη λειτουργία και τη αποτοξίνωση του εντέρου, γι' αυτό ενδείκνυνται σε περίπτωση δυσκοιλιότητας. Επίσης οι φυτικές ίνες μειώνουν την υπεργλυκαιμία μετά τα γεύματα και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Ο καθαρός αέρας

Ο καθαρός αέρας είναι προφανές συστατικό της καλή υγείας, αν και δεν είναι πάντα εύκολο να τον βρούμε λόγω ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Γενικότερα όμως, είναι καλύτερα να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, παρά σε κλειστούς. Μην ξεχνάμε ότι ο αέρας σε κλειστούς χώρους επιβαρύνεται αρκετά, από καπνό, σκόνη και ατμούς.

Η ξεκούραση, η χαλάρωση και η άσκηση

Η άσκηση καλής ποιότητας προάγει και ξεκούραση καλή ποιότητας. Πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας, ώστε νε είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας που δεν γνωρίζουμε. Υπάρχουν πολλές μορφές άσκησης που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Για παράδειγμα η κηπουρική θεωρείτε μορφή άσκησης όπως η γυμναστική με βάρη ή το τρέξιμο. Θα πρέπει να διαλέγουμε πάντα κάτι που μας κάνει να νιώθουμε ευχάριστα. Για παράδειγμα το περπάτημα είναι η άσκηση που ταιριάζει σε πολλούς ανθρώπους, διότι χαλαρώνει και το σώμα και το μυαλό. Το συχνό περπάτημα κάνει καλό στο καρδιαγγειακό, το γαστρεντερικό σύστημα και προάγει την υγεία των οστών.

Η χρήση συμπληρωμάτων

Ένα πολύβιταμινούχο συμπλήρωμα μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα μιας καλής διατροφής.

Ένα πλήρες πολύβιταμινούχο συμπλήρωμα περιέχει μια πλήρη γκάμα, βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και συστατικών όπως λεκιθίνη, βιοφλαβονοειδή και ένζυμα. Η σύνθεσή εξασφαλίζει την καθημερινή πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στη διατροφή. Αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για άτομα τα οποία έχουν άστατη διατροφή, ακολουθούν αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας, καπνίζουν, έχουν μεγάλα επίπεδα στρες ή γενικώς αισθάνονται κακοδιάθετα ή εξαντλημένα.

Βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της καλής μας υγείας είναι η σωστή λειτουργία του εντέρου.

Το Acidophilus βοηθά στην επαναφορά της εντερικής χλωρίδας που μπορεί να διαταραχθεί από τη λήψη φαρμάκων, την κακή διατροφή τις μετακινήσεις και το στρες. Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, διάρροια ακόμα και μυκητιάσεις. Ανεξάρτητα εργαστηριακά τεστ απέδειξαν ότι το Acidophilus περιέχει φιλικά βακτήρια τα οποία διατηρούν τη σταθερότητά τους δρώντας κατευθείαν στο έντερο.

Η σωστή αναλογία Ω3 & Ω6 λιπαρών οξέων είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Ένα συμπλήρωμα με Ω3 & Ω6 θα πρέπει να περιέχει έναν ισορροπημένο συνδυασμό Ω3 & Ω6 λιπαρών οξέων τα οποία πρέπει να περιλαμβάνονται στην διατροφή μας καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, μειώνοντας τη χοληστερίνη και διατηρώντας την ελαστικότητα των αγγείων, και υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Επίσης, βοηθούν στη ρύθμιση του μηνιαίου κύκλου στις γυναίκες.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.