Web
Analytics
Ανοσοποιητικό: Προειδοποιητικά σημάδια ότι δεν λειτουργεί σωστά (εξασθενημένο) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ανοσοποιητικό: Προειδοποιητικά σημάδια ότι δεν λειτουργεί σωστά (εξασθενημένο)

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί ιδανικά είναι σωτήριο για την υγεία. Αλλά όσο καλό και αν είναι, δεν είναι τέλειο. Μερικές φορές, τα κύτταρα, οι ιστοί και τα όργανα του ανοσοποιητικού δεν ενεργούν όπως θα έπρεπε.

Αν το ανοσοποιητικό ενεργεί υπερβολικά ενδεχομένως να εμφανίσετε αλλεργίες, άσθμα ή έκζεμα.

Αν το ανοσοποιητικό αρχίσει να επιτίθεται στο σώμα αντί να το προστατεύει, μπορεί να αποκτήσετε μια αυτοάνοση διαταραχή όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα ή διαβήτης τύπου 1.

Άλλες αυτοάνοσες παθήσεις είναι η κοιλιοκάκη, ο λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα.

Τουλάχιστον 80 ασθένειες προκαλούνται από προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.

Υπάρχουν πολλά σημάδια που προειδοποιούν ότι το ανοσοποιητικό είναι εξασθενημένο (αδύναμο) και δεν λειτουργεί σωστά.

Όμως, λάβετε υπόψη ότι τα σημάδια ενδεχομένως να οφείλονται σε άλλες αιτίες. Για να βρείτε την πραγματική αιτία, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Για να δείτε αν λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό σας, ελέγξτε αν έχετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα.

Κρύα χέρια

Εάν τα αιμοφόρα αγγεία έχουν φλεγμονή,  τότε χέρια, πόδια, αυτιά και μύτη δυσκολεύονται να ζεσταθούν. Όταν εκτίθεστε στο κρύο, το δέρμα μπορεί να γίνει λευκό και στην συνέχεια μπλε. Μόλις επιστρέψει η ροή του αίματος, το δέρμα κοκκινίζει.

Αυτό  ονομάζεται «φαινόμενο Raynaud» και μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως, μπορεί να ευθύνονται άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα και παθήσεις που επηρεάζουν τις αρτηρίες.

Εντερικά προβλήματα

Η διάρροια που διαρκεί περισσότερο από 2 έως 4 εβδομάδες μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα βλάπτει την επένδυση του λεπτού εντέρου ή του πεπτικού συστήματος.

Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η δυσκοιλιότητα. Αν τα κόπρανα είναι σκληρά, σα μικροί σβώλοι και δύσκολα περνάνε από το έντερο, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναγκάζει το έντερο να επιβραδύνει την κίνησή του. Άλλες πιθανές αιτίες είναι τα βακτήρια, οι ιοί κ.α.

Ξηροφθαλμία

Εάν έχετε μια αυτοάνοση διαταραχή, αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο σώμα αντί να το προστατεύει. Τέτοια παραδείγματα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος.

Πολλοί άνθρωποι με αυτοάνοση διαταραχή διαπιστώνουν ότι έχουν ξηροφθαλμία (αίσθημα της "άμμου στα μάτια"). Εναλλακτικά, μπορεί να παρατηρήσετε πόνο, ερυθρότητα, εκκρίσεις (τσίμπλες) ή θολή όραση. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να κλάψουν ακόμα και όταν είναι στεναχωρημένοι.

Κόπωση

Το να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι, όπως όταν έχετε γρίπη, μπορεί να σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει με την άμυνα του σώματος. Ο ύπνος δεν μπορεί να σας ξεκουράσει. Επίσης, οι αρθρώσεις ή οι μύες πονούν. Και πάλι, μπορεί να υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες, που ευθύνονται για την κόπωση.

Ήπιος πυρετός

Εάν έχετε υψηλότερη θερμοκρασία από την κανονική, μπορεί να σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να υπερλειτουργεί. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω μιας επερχόμενης λοίμωξης ή επειδή μια αυτοάνοση πάθηση είναι σε έξαρση.

Πονοκέφαλοι

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πονοκέφαλοι μπορεί να σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι σύμπτωμα της αγγειίτιδας, η οποία είναι φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται από μόλυνση ή αυτοάνοση νόσο.

Εξάνθημα

Το δέρμα αποτελεί το πρώτο εμπόδιο για τα μικρόβια. Η εμφάνιση του δέρματος δείχνει και το πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η φαγούρα, το ξηρό και κόκκινο δέρμα είναι κοινά συμπτώματα της φλεγμονής. Το ίδιο ισχύει και για ένα εξάνθημα που είναι επώδυνο ή δεν υποχωρεί. Τα άτομα με λύκο συχνά εμφανίζουν εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στη μύτη και τα μάγουλά.

Πόνος στις αρθρώσεις

Όταν η επένδυση των αρθρώσεων έχει φλεγμονή, η περιοχή γύρω από αυτή είναι ευαίσθητη στην αφή, δύσκαμπτη ή πρησμένη. Ενδεχομένως να παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα είναι χειρότερα το πρωί.

Κατά τόπους τριχόπτωση

Μερικές φορές το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών. Εάν χάνετε τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο ή σε άλλα μέρη του σώματoς, μπορεί να έχετε γυροειδής αλωπεκία. Οι τρίχες ή τούφες μαλλιών που πέφτουν μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα του λύκου.

Επαναλαμβανόμενες Λοιμώξεις

Εάν χρειάζεται να παίρνετε αντιβιοτικά περισσότερες από δύο φορές το χρόνο (τέσσερις φορές για τα παιδιά), το σώμα σας ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να επιτεθεί καλά στα μικρόβια.

Το ίδιο, αν εμφανίζετε τα παρακάτω:

  • Χρόνια φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων
  • περισσότερες από τέσσερις μολύνσεις αυτιών το χρόνο (για οποιονδήποτε άνω των 4 ετών)
  • πνευμονία περισσότερες από μία φορά.

Ευαισθησία στον ήλιο

Τα άτομα με αυτοάνοση διαταραχή εμφανίζουν μερικές φορές αλλεργική αντίδραση στις υπεριώδεις ακτίνες (UV), που ονομάζεται φωτοδερματίτιδα. Ενδεχομένως να εμφανίσετε φουσκάλες, εξάνθημα ή μπαλώματα που καλύπτονται από λέπια μετά την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, μπορεί να έχετε ρίγη, πονοκέφαλο ή ναυτία.

Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια

Μπορεί να είναι εντελώς αθώο. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα επιτίθεται σε νεύρα που στέλνουν σήματα στους μύες.

Για παράδειγμα, τα άτομα με σύνδρομο Guillain-Barre (GBS), ενδεχομένως να έχουν μούδιασμα που ξεκινά από τα πόδια και στη συνέχεια μετακινείται μέχρι τα χέρια και το στήθος.

Η χρόνια φλεγμονώδης απομυελινωτική πολυνευροπάθεια (CIDP) έχει συμπτώματα παρόμοια με την απομυελινωτική μορφή του GBS (που ονομάζεται οξεία φλεγμονώδης απομυελινωτική πολυνευροπάθεια ή AIDP), αλλά ενώ το GBS διαρκεί δύο εβδομάδες έως 30 ημέρες, το CIDP διαρκεί πολύ περισσότερο.

Πρόβλημα με την κατάποση

Εάν δυσκολεύεστε να «κατεβάσετε» το φαγητό, τότε ο οισοφάγος (ο σωλήνας που μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στομάχι) μπορεί να είναι πρησμένος ή πολύ αδύναμος για να λειτουργήσει καλά.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι το φαγητό έχει κολλήσει στο λαιμό ή στο στήθος.

Άλλοι έχουν τάση για εμετό ή πνίγονται όταν καταπίνουν.

Μία πιθανή αιτία μπορεί να είναι κάποιο πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανεξήγητη αλλαγή βάρους

Παρατηρείτε ότι παίρνετε επιπλέον κιλά, παρόλο που οι διατροφικές συνήθειες και η γυμναστική σας δεν έχουν αλλάξει ή ότι η ζυγαριά δείχνει ότι έχετε χάσει κιλά, χωρίς σαφή λόγο. Είναι πιθανό, αυτοάνοση νόσος να έχει βλάψει τον θυρεοειδή αδένα.

Λευκά μπαλώματα

Μερικές φορές το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τα μελανοκύτταρα (κύτταρα που παράγουν την χρωστική ουσία του δέρματος, την μελανίνη) και η λεύκη (αυτοάνοσο νόσημα) κάνει την εμφάνισή της. Σύμπτωμά της είναι τα λευκά μπαλώματα ή κηλίδες στο σώμα.

Κίτρινο χρώμα στο δέρμα ή στα μάτια

Το κίτρινο χρώμα στο δέρμα ή στα μάτια, ονομάζεται ίκτερος. Όμως, ενδεχομένως να σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει υγιή ηπατικά κύτταρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοση ηπατίτιδα.

 

 

Με πληροφορίες από το WebMD 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.