Web
Analytics
Κίνδυνοι για την υγεία του στόματος λόγω τατουάζ της γλώσσας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κίνδυνοι για την υγεία του στόματος λόγω τατουάζ της γλώσσας

Τις τελευταίες δεκαετίες τα τατουάζ και τα τρυπήματα γλώσσας και χειλιών έχουν κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ των νέων. Αλλά αυτό δεν είναι μόνο μια πρόσφατη τάση. Οι άνθρωποι ασκούν αυτή τη μορφή τέχνης σώματος, ήδη από τον 18ο αιώνα. Τότε οι Ευρωπαίοι ναυτικοί επισκέφτηκαν τους κατοίκους των Νησιών του Ειρηνικού και είδαν τους ντόπιους της Χαβάης να κάνουν τατουάζ στις γλώσσες τους με τρεις κουκκίδες όταν πενθούσαν. Το τατουάζ της γλώσσας είναι καινούργιο στην Ελλάδα, και μαζί του έρχονται μερικά ερωτήματα, ειδικά από εκείνους που ανησυχούν για την στοματική υγεία. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τατουάζ γλώσσας

Διαδικασία για τατουάζ γλώσσας

Η διαδικασία για τατουάζ γλώσσας είναι παρόμοια με αυτή που γίνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ένα σταθεροποιητή για να κρατήσει τη γλώσσα. Στη συνέχεια, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μικρές βελόνες για να τρυπήσει το δέρμα με στρώσεις μελάνης για να δημιουργήσει το τατουάζ. Η διαδικασία είναι αρκετά γρήγορη, η αίσθηση είναι περίεργη και ο πόνος ανεκτός.

Για την επούλωση χρειάζονται περίπου τρεις εβδομάδες. Μια κρούστα είναι πιθανό να αναπτυχθεί πάνω από την περιοχή του τατουάζ. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά μπορεί να είναι οδυνηρό. Πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα να διατηρήσετε τη γλώσσα σας καθαρή και να αποφύγετε τη μόλυνση κατά τη διάρκεια της περιόδου επούλωσης. Δυστυχώς, μετά από όλα αυτά, το τατουάζ της γλώσσας σας μπορεί να μην διαρκέσει πολύ, λόγω των οξέων και του σάλιου που εκκρίνονται στο στόμα.

Ανάλογα με τη μέθοδο και τη χρωστική ουσία, η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται από  δύο εβδομάδες έως δύο χρόνια. Η γλώσσα είναι καλυμμένη με επιθηλιακά στρώματα, που προστατεύουν από τη φθορά της καθημερινής χρήσης. Αντέχει σε βλάβες και θεραπεύεται γρήγορα. Πρέπει να είστε προσεκτικοί ως προς τη  μόλυνση. Εάν εμφανίσετε οποιεσδήποτε ενδείξεις όπως οίδημα, πόνο ή πυρετό, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

Κίνδυνοι για την υγεία των τατουάζ γλώσσας

Το τατουάζ της γλώσσας, όπως και τα τατουάζ και τα τρυπήματα όλων των τύπων, έρχονται με ανησυχίες. Μερικά περιλαμβάνουν:

  • Μόλυνση. Το στόμα σας γεμίζει με βακτήρια όλη την ώρα. Επιπλέον βακτήρια από βελόνες θα αυξήσουν τον κίνδυνο. Επίσης, ένα τατουάζ γλώσσας ή χειλιών μπορεί να επιδεινώσει μια προϋπάρχουσα κατάσταση.
  • Μεταφορά ασθενειών. Τα στοματικά τατουάζ και τα τρυπήματα έχουν επίσης τον πιθανό κίνδυνο για τη μετάδοση του ιού του απλού έρπητα καθώς και της ηπατίτιδας Β και C.
  • Ενδοκαρδίτιδα. Επειδή τα τατουάζ γλώσσας περιλαμβάνουν διάτρηση των τριχοειδών αγγείων της γλώσσας, αυτό θα μπορούσε να εισάγει τα βακτήρια απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Με τη σειρά του αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή της καρδιάς ή των βαλβίδων, ειδικά σε εκείνους με υποκείμενο καρδιακό πρόβλημα.
  • Αλλεργική αντίδραση. Μερικοί άνθρωποι έχουν μια αλλεργική αντίδραση στο μελάνι ή στο μέταλλο που χρησιμοποιείται.
  • Βλάβη των γευστικων καλυκών. Το τατουάζ της γλώσσας καταστρέφει τους γευστικούς πόρους στην περιοχή.

Συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου

Οι περισσότεροι οδοντίατροι συμβουλεύουν τους ασθενείς κατά τωβ τατουάζ και τα τρυπήματα της γλώσσας και των χειλιών. Ωστόσο, εάν έχετε πάρει την απόφαση να κάνετε ένα, εδώ είναι μερικές συμβουλές για να βοηθήσουμε στην προστασία της στοματικής υγείας σας.

1. Ρωτήστε

Βρείτε μερικούς φίλους ή γνωστούς γνωστών με τατουάζ γλώσσας που δεν έχουν υποστεί συνέπειες. Θα σας βοηθήσουν να βρείτε ένα καθαρό, αδειοδοτημένο στούντιο για εσάς.

2. Ελέγξτε

Θέλετε να επαληθεύσετε την αδειοδότηση και την εμπειρία για τον εαυτό σας. Επίσης, αναζητήστε άλλες παραπομπές ή μαρτυρίες από άτομα με διαδικασίες χωρίς προβλήματα.

3. Επιβεβαιώστε

Επισκεφθείτε το κατάστημα και βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό και ότι ο εξοπλισμός είναι σωστά αποστειρωμένος. Ζητήστε επίσης να δείτε τα πιστοποιητικά υγείας του στούντιο. Και μην διστάσετε να ρωτήσετε αν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιασμούς για ηπατίτιδα Β, γιατί πρέπει να έχουν.

4. Ελέγξτε τα εργαλεία και τις χρωστικές

Βεβαιωθείτε ότι το στούντιο χρησιμοποιεί νέες βελόνες και μελάνι. Βεβαιωθείτε ότι η συσκευασία ανοίγει μπροστά σας. Θα πρέπει επίσης να φορούν γάντια σε όλα τα σημεία της διαδικασίας.

5. Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τις επιπλοκές

Συζητήστε για το τι πρέπει να περιμένετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, πόσο πόνος είναι φυσιολογικό και ρωτήστε τους κινδύνους της διαδικασίας. Επίσης, διευκρινίστε τι μέτρα πρέπει να ακολουθήσετε για τη μετέπειτα φροντίδα.

Για να προστατεύσετε την υγεία σας πρέπει να γνωρίζετε όλες τις επιπλοκές που μπορεί να προέλθουν από κάθε τύπο ή από του στόματος τατουάζ ή διάτρηση. Η υγεία του στόματος σας συνδέεται άμεσα με τη γενική υγεία και ευημερία σας. Μια στοματική λοίμωξη ή άλλη επιπλοκή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο  στη γλώσσα σας, συνεπώς και στην υγεία σας. Προχωρήστε με προσοχή.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παρασκευή Μόσχου DDS, MSc

Χειρουργός Οδοντίατρος - Ειδικευθείσα στη Στοματολογία

Ιστότοπος: e-dentistry.blogspot.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.