Web
Analytics
Οι συσκευασίες τροφίμων είναι γεμάτες τοξικά χημικά – Πως επηρεάζουν την υγεία μας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Οι συσκευασίες τροφίμων είναι γεμάτες τοξικά χημικά – Πως επηρεάζουν την υγεία μας

Ο αντίκτυπος της συσκευασίας τροφίμων μιας χρήσης δεν αφορά μόνο την μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και την ανθρώπινη υγεία.

Ερευνητές και συνήγοροι των καταναλωτών μιλούν ανοιχτά κατά των χημικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή συσκευασίας τροφίμων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “The Guardian”: «Μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε μερικούς από τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους που σχετίζονται με τις χημικές ουσίες στη συσκευασία τροφίμων όπως παχυσαρκία, καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα θέματα υγείας.».

Ακολουθεί μια λίστα με συσκευασίες που πρέπει να αποφεύγετε για λόγους υγείας.

Συσκευασίες διανομής φαγητού (takeaway)- ακόμη και οι χάρτινες

Αυτές οι συσκευασίες είναι πολύ βολικές στις παραγγελίες φαγητού από το σπίτι,

Αλλά όταν τα καυτά φαγητά τοποθετούνται στις συσκευασίες, οι χημικές ουσίες από αυτές μπορούν να καταλήξουν στο φαγητό, και στην συνέχεια στο σώμα μας.

Για παράδειγμα το πολυστυρέλιο που συνήθως αποκαλείται Styrofoam, αποτελεί γνωστό καρκινογόνο που μολύνει το περιβάλλον και υπάρχει στις συσκευασίες φαγητού και ροφημάτων.

Σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον και το Σαν Φρανσίσκο έχουν απαγορευτεί οι συσκευασίες με Styrofoam όπως πιάτα και ποτήρια και έχουν καταφύγει σε ασφαλέστερες φυσικές εναλλακτικές λύσεις.

Η ιστοσελίδα “The Guardian” παραθέτει μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε πέρυσι από τις ομάδες προστασίας των καταναλωτών, Healthy Families και Toxic-Free Future, και διαπίστωσε ότι σχεδόν τα 2/3 των χάρτινων συσκευασιών διανομής φαγητού από τα 5 μεγαλύτερα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, είχαν αυξημένα επίπεδα φθορίου, που σημαίνει ότι είχαν επεξεργαστεί με PFAS, μια ομάδα βιομηχανικών χημικών προϊόντων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Το ίδιο ισχύει και για το 11% των συσκευασιών των φούρνων και των παντοπωλείων που ελέγχθηκαν.  

Το PFAS έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί αναπαραγωγικά, αναπτυξιακά, ηπατικά, νεφρικά και ανοσολογικά προβλήματα σε ζώα, στο εργαστήριο. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με χαμηλό ποσοστό γεννήσεων και διαταραχή του θυρεοειδούς, σύμφωνα με την «Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος».

Με τι μπορείτε να τις αντικαταστήσετε

Τα πιο ασφαλή είναι οι καφέ ή άσπρες συσκευασίες που αποτελούνται από 100% ανακυκλωμένο χαρτί, οι οποίες φέρουν σφραγίδα που υποδεικνύουν ότι είναι λιπασματοποιήσιμες.

Πλαστικά ποτήρια του καφέ

Τα τυπικά ποτήρια μιας χρήσης για καφέ μπορεί να φαίνονται αβλαβή, αλλά τα περισσότερα είναι από πλαστικό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πίνουν καφέ αναμιγνύουν τα υγρά που βγάζουν ατμό με το πλαστικό, που «δεν είναι το ασφαλέστερο πράγμα», δήλωσε η Elizabeth Balkan, Δευθύντρια των αποβλήτων τροφίμων στο «Συμβούλιο άμυνας φυσικών πόρων», καθώς το πλαστικό είναι πιο πιθανό να «περάσει» στο ρόφημα, όταν θερμαίνεται.

Με τι μπορείτε να τα αντικαταστήσετε

Προστατέψτε τον εαυτό σας και το περιβάλλον χρησιμοποιώντας το δικό σας ποτήρι.

Κουτιά από αλουμίνιο

Το αλουμίνιο συχνά συνδέεται με την δισφαινόλη Α (BPA), που αποτελεί ένα πλαστικό πρόσθετο, το οποίο διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα.

Η επίστρωση της BPA υποτίθεται ότι εμποδίζει το υγρό να έρθει σε επαφή με το αλουμίνιο και να αλλοιώσει την γεύση του, αλλά έχει ως δυσάρεστη παρενέργεια να  «περνάει» στο ποτό.

Οι εταιρείες έχουν σταματήσει οικειοθελώς τη χρήση της BPA σε μπιμπερό και μπουκάλια για μωρά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σε φιάλες νερού και συσκευασίες τροφίμων.

Η BPA συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, την υπογονιμότητα και με τις μεταβολικές διαταραχές.

Οι χαμηλές δόσεις είναι εξίσου επιβλαβείς με τις υψηλές.

Με τι μπορείτε να τα αντικαταστήσετε

Πρέπει να αποφεύγετε τα κουτιά από αλουμίνιο όποτε είναι δυνατόν, ακόμη και όταν η ετικέτα αναγράφει “BPA-free” (χωρίς BPA), καθώς αυτά τα προϊόντα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Η μόνη εξαίρεση είναι τα προϊόντα χωρίς BPA, που παρασκευάζονται με έλαια και υποκατάστατα ρητίνης.

Να προτιμάτε ροφήματα και τρόφιμα που είναι συσκευασμένα σε γυαλί, ενώ να αποφεύγετε φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα.

Πλαστικά 3, 6 και 7

Εκτός από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τα πλαστικά εμπλέκονται σε μια σειρά πιθανών προβλημάτων υγείας. Τουλάχιστον, η «Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής» παροτρύνει τους καταναλωτές να αποφύγουν ιδιαίτερα τρία πλαστικά: αυτά που φέρουν στο σύμβολο ανακύκλωσης τους αριθμούς 3, 6 και 7.

Ο αριθμός 3 βρίσκεται συνήθως σε συσκευασίες takeout (φαγητό σε πακέτο), και κατασκευάζεται από πολυβινυλοχλωρίδιο. Η ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε να απελευθερώσει φθαλικές ενώσεις, μια κοινή κατηγορία χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών ελαστοειδών, τα οποία διαταράσσουν τις ορμόνες και ενδέχεται να συμβάλουν στην παιδική παχυσαρκία, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και να παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη των αρσενικών γεννητικών οργάνων.

Ο αριθμός 6 συναντάται επίσης σε συσκευασίες takeout, και όταν θερμαίνεται, μπορεί να απελευθερώσει στυρένιο, που συνδέεται με την κατάθλιψη και την κόπωση. Σε υψηλές δόσεις, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών.

Τέλος, ο αριθμός 7, ο οποίος βρίσκεται συχνά σε μεγάλα μπουκάλια νερού, μπορεί να περιέχει BPA, που διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα και σχετίζεται με καρκίνο, μεταβολικές διαταραχές και υπογονιμότητα.

Με τι μπορείτε να τα αντικαταστήσετε

Αποφύγετε τα πιο επικίνδυνα πλαστικά και τις πλαστικές συσκευασίες takeout. Τα πλαστικά προϊόντα που φέρουν την ένδειξη " greenware" ή "bio-based" είναι λιγότερο επιβλαβή, αλλά δεν είναι απολύτως ασφαλή.

Ακόμη και τα βιοπλαστικά, προϊόντα που προέρχονται από φυτά, δε είναι απόλυτα ασφαλή, καθώς ορισμένα από αυτά θα εξακολουθούν να απελευθερώνουν επιβλαβή αέρια θερμοκηπίου όταν καταλήγουν σε χωματερές και άλλα απλώς δεν θα μπορούν να ανακυκλωθούν.

Προϊόντα τυλιγμένα σε πλαστικό

Ορισμένοι καταναλωτές ενδέχεται να υποθέτουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι τυλιγμένα σε πλαστικό μπορεί να είναι πιο καθαρά από αυτά που δεν είναι. Αλλά η συσκευασία που κολλάει στα τρόφιμα θα μπορούσε να εισάγει χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στο φαγητό σας.

Αυτός ο τύπος περιτυλίγματος πιθανότατα περιέχει φθαλικές ενώσεις, που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα. Οι πλαστικές μεμβράνες συνήθως δεν φέρουν σήμανση, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες χημικές ουσίες υπάρχουν σε αυτές.

Με τι μπορείτε να τα αντικαταστήσετε

Αγοράστε φρούτα και λαχανικά που δεν βρίσκονται σε συσκευασία. Καλύτερα όμως, να προμηθευτείτε προϊόντα από μια τοπική αγορά αγροτών ώστε να αποφύγετε το διοξείδιο του άνθρακα που χρησιμοποιείται κατά την συντήρησή τους.

Ασφαλής πλαστική συσκευασία μικροκυμάτων

Πολλά πλαστικά δοχεία αποθήκευσης και δοχεία για κατεψυγμένα τρόφιμα μπορεί να φέρουν την ένδειξη "κατάλληλο για μικροκύματα", αλλά αυτή η φράση είναι παραπλανητική. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει πλαστικό που είναι ασφαλές για το φούρνο μικροκυμάτων. Η θέρμανση οποιουδήποτε πλαστικού στο φούρνο μικροκυμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε χημικές ουσίες που εισχωρούν στο φαγητό που πρόκειται να καταναλώσετε.

Με τι μπορείτε να τα αντικαταστήσετε

Αυτό είναι απλό: αποφύγετε να βάζετε πλαστικά προϊόντα στο φούρνο μικροκυμάτων.

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το The Guardian

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.