Web
Analytics
Αντιχολινεργικά φάρμακα που συνδέονται με άνοια και απώλεια μνήμης - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιχολινεργικά φάρμακα που συνδέονται με άνοια και απώλεια μνήμης

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology, τα αντιχολινεργικά φάρμακα συνδέονται με άνοια και απώλεια μνήμης.

Τα αντιχολινεργικά περιλαμβάνουν δημοφιλή φάρμακα , που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας όπως αλλεργίες, ναυτία και αϋπνία.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, χρησιμοποιώντας  μαγνητική τομογραφία και σάρωση  PET, έδειξαν πως τα άτομα που λαμβάνουν αντιχολινεργικά φάρμακα παρουσιάζουν χαμηλότερο μεταβολισμό στον εγκέφαλο και υψηλότερη ατροφία εγκεφάλου.

Ακολουθεί μια λίστα φάρμακων με αντιχολινεργική επίδραση που πρέπει να προσέξετε, αν προσπαθείτε να διατηρήσετε την υγεία του εγκεφάλου σας.

1. Φάρμακα κατά της ακράτειας

Δραστικές ουσίες: δαριφενασίνη (darifenacin), οξυβουτυνίνη (oxybutynin), τολτεροδίνη  (tolterodine), φλαβοξάτη (flavoxate)

Φυσική αντιμετώπιση

 • Οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, όπως οι ασκήσεις kegels, βοηθούν στην ενίσχυση των μυών γύρω από την ουρήθρα και είναι ένας εύκολος τρόπος για να καταπολεμήσετε την ακράτεια με φυσικό τρόπο. Όταν σφίγγετε και ξεσφίγγετε επανειλημμένα τους μύες του πυελικού εδάφους, συμβάλλετε στη βελτίωση της δύναμης, του συντονισμού και της αντοχής των μυών.
 • Η εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης είναι ένας άλλος φυσικός τρόπος για την αντιμετώπιση της ακράτειας. Ο στόχος είναι να ανακτήσετε τον έλεγχο των συνηθειών σας στο μπάνιο. Ενώ μπορεί να αισθανθείτε την επιθυμία να τρέξετε στο μπάνιο, προσπαθήστε να περιμένετε δέκα επιπλέον λεπτά. Μόλις εξοικειωθείτε με αυτό, προσθέστε άλλα δέκα λεπτά. Συνεχίστε αυτήν την πρακτική μέχρι να φτάσετε στον κατάλληλο χρόνο μεταξύ των επισκέψεων στο μπάνιο. Λάβετε υπόψη ότι η εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης και οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους χρειάζονται χρόνο για να δείτε αποτελέσματα.
 • Έρευνα έχει δείξει ότι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και τρόφιμα που περιέχουν β-κρυπτοξανθίνη συμβάλουν στην προαγωγή της υγείας του ουροποιητικού συστήματος. Αυτά τα τρόφιμα είναι ακτινίδιο, γκουάβα, παπάγια, ανανά, μάνγκο, κολοκύθα, καρότα, γλυκές πιπεριές, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, λάχανο kale, μαϊντανό κ.α

2. Μυοχαλαρωτικά

Δραστικές ουσίες: κυκλοβενζαπρίνη (cyclobenzaprine) , δικυκλομίνη (dicyclomine), ορφενδρίνη (orphenadrine)

Φυσική αντιμετώπιση

 • Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη το 2011, το μασάζ  βελτιώνει την διαχείριση του μυϊκού πόνου, αποδεικνύοντας την χαλαρωτική επίδραση του στους μύες.
 • Το μαγνήσιο δρα ως φυσικός αναστολέας ασβεστίου, ενώ ρυθμίζει τις συσπάσεις των μυών και βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν. Αν έχετε έλλειψη μαγνησίου, οι μύες σας ενδέχεται να συστέλλονται υπερβολικά, προκαλώντας κράμπες ή σπασμούς.

3. Οπιούχα Ναρκωτικά

Δραστική ουσία: μεπεριδίνη (meperidine)

Φυσική αντιμετώπιση

Ανάλογα με την αιτία και τον τύπο του πόνου που αντιμετωπίζετε, μπορείτε να εφαρμόσετε τα παρακάτω:

 • Ξηρά βελόνα
 • Κρυοθεραπεία (για μυϊκούς πόνους)
 • Χειροπρακτική
 • Αιθέρια έλαια μέντας ή λεβάντας (για πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους)
 • Τεχνική Graston
 • Άλατα Epsom

4. Αντιεπιληπτικά φάρμακα

Δραστικές ουσίες:  καρβαμαζεπίνη (carbamazepine), οξκαρβαζεπίνη (oxcarbazepine)

Φυσική αντιμετώπιση

 • Προσπαθήστε να μειώσετε ό,τι προκαλεί την επιληπτική κρίση όπως σωματικό και συναισθηματικό στρες, κόπωση, έλλειψη ύπνου, χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, υπερδιέγερση από τα φώτα, το θόρυβο κλπ. και  ορμονικές αλλαγές.
 • Ενώ η κετογονική  διατροφή απέκτησε δημοτικότητα το 2018, οι γιατροί την έχουν χρησιμοποιήσει από τη δεκαετία του 1920 στη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων.

5. Φάρμακα για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον (Parkinson)

Δραστικές ουσίες: βενζοτροπίνη (benztropine), προκυκλιδίνη (procyclidine), τριεξυφαινιδύλη (trihexyphenidyl), αμανταδίνη (amantadine)

Φυσική αντιμετώπιση

Μια καινούργια θεραπεία για το Πάρκινσον αποτελεί η εν τω βάθει Εγκεφαλική διέγερση (DBS).

 • Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, η άσκηση αποτελεί πρώτη γραμμή  θεραπείας για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον. Απλά φροντίστε να κάνετε διατάσεις  για να αποφύγετε την ακαμψία. Το αερόμπικ στο νερό και οι ασκήσεις που έχουν σαν στόχο την υγεία του μυαλού και του σώματος όπως το tai chi, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.
 • Ο βελονισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον, καθώς προάγει την απελευθέρωση των νευροπροστατευτικών παραγόντων.

6. Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά

Δραστικές ουσίες: αμιτριπτυλίνη(amitriptylineνη), αμοξαπίνη (amoxapine), κλομιπραμίνη (clomipramine) , δεσιπραμίνη (desipramine), δοξεπίνη (doxepin), ιμιπραμίνη (imipramine), νορτριπτυλίνη (nortriptyline), τριμιπραμίνη (trimipramine)

Φυσική αντιμετώπιση

 • Καταπολεμήστε τα συμπτώματα της κατάθλιψης κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως η άσκηση, η εύρεση υποστηρικτικών σχέσεων και η επαγγελματική καθοδήγηση.
 • Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φολικό οξύ, υγιή λίπη, προβιοτικά και βιταμίνες Β, ή εξετάστε το ενδεχόμενο να λάβετε συμπληρώματα διατροφής.
 • Πολλές μελέτες έχουν αναλύσει την επίδραση του St. John’s Wort (Βότανο του Αγίου Ιωάννη ή Βαλσαμόχορτο)  κατά της μείζονος κατάθλιψης. Μία μελέτη συγκεκριμένα έδειξε ότι έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με τα τυπικά αντικαταθλιπτικά.

7. Αντιψυχωσικά φάρμακα

Δραστικές ουσίες: κλοζαπίνη (clozapine), ολανζαπίνη (olanzapine) , περφαιναζίνη (perphenazine) , κουετιαπίνη (quetiapine), θειοριδαζίνη (thioridazine), τριφθοροπεραζίνη (trifluoperazine), λοξαπίνη (loxapine), μεθοτριμεπραζίνη (methotrimeprazine ), μολινδόνη (molindone), πιμοζίδη (pimozide)

Φυσική αντιμετώπιση

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, το 85-90% των ατόμων που ζούσαν στα σπίτια της κοινωνικής υπηρεσίας Soteriaη,  η αποκατάσταση της οποίας για την σχιζοφρένεια και άλλες σχετικές διαταραχές επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την μάθηση των ασθενών, ήταν σε θέση να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους χωρίς την λήψη φαρμάκων (ούτε καν μια φορά).

Ορισμένα συμπληρώματα έχουν δοκιμαστεί κατά των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας με θετικά αποτελέσματα, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα αρχικά στάδια της σχιζοφρένειας, η  L-λυσίνη, η σαρκοζίνη(sarcosine) (που ονομάζεται επίσης γλυκίνη/glycineη ή Ν-μεθυλογλυκίνη/ N-methylglycine) κ.α

Σε μικρές μελέτες, ο βελονισμός έχει αντιψυχωσικά αποτελέσματα σε ασθενείς με σχιζοφρένεια. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των οφελών.

8. Αντιαλλεργικά Φάρμακα

Δραστικές ουσίες: καρβινοξαμίνη (carbinoxamine), χλωρφαινιραμίνη ( chlorpheniramine),  κλεμαστίνη (clemastine),  διφαινυδραμίνη (diphenhydramine), υδροξυζίνη (hydroxyzine), προμεθαζίνη (promethazine), κυπροεπταδίνη (cyproheptadine)

Φυσική αντιμετώπιση

Η κατανάλωση ακατέργαστου μελιού πριν από την περίοδο των αλλεργιών, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των ενοχλητικών  συμπτωμάτων της αλλεργίας. Το ιατρικό περιοδικό Archives of Allergy and Immunology δημοσίευσε ένα άρθρο που εξέτασε πώς χρήση της γύρης που προέρχεται από το φυτό σημύδα, πριν την περίοδο των αλλεργιών, επηρέασε τα άτομα με αλλεργία στη γύρη σημύδας. Οι ασθενείς που κατανάλωσαν μέλι είχαν κατά 60% μείωση των συμπτωμάτων, δύο φορές περισσότερες ασυμπτωματικές ημέρες και 70% λιγότερες ημέρες με σοβαρά συμπτώματα".

 • Το δοχείο Neti (Neti Pot ) συμβάλλει στον καθαρισμό  των ιγμορείων και στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης, καθώς καθαρίζει τις ρινικές διόδους από τα αλλεργιογόνα και τις ερεθιστικές ουσίες. Ο David Rabago, MD, διεξήγαγε αρκετές μελέτες χρησιμοποιώντας ένα δοχείο neti και το βρήκε ωφέλιμο για την πρόληψη και την θεραπεία αρκετών παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η χρόνια και οξεία παραρρινοκολπίτιδα, το κοινό  κρυολόγημα και οι εποχιακές αλλεργίες.
 • Μια μελέτη που διεξήχθη το 2010, δημοσιεύθηκε στο Journal of Ethnopharmacology και δείχνει ότι το έλαιο μέντας λειτουργεί ως χαλαρωτικό και εμφανίζει αντισπασμωδική δραστηριότητα, αναστέλλοντας τις συσπάσεις που σας προκαλούν να βήξετε. (Δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 30 μηνών.)
 • Αν έχετε αλλεργία στο φυτό αμβροσία, αποφύγετε τα πεπόνια, τις μπανάνες, τα αγγούρια, τους ηλιανθόσπορους, την εχινάκεια και το χαμομήλι, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
 • Ο ζωμός από κόκκαλα κοτόπουλου, βόειου κρέατος ή αρνιού βοηθά στη ανακούφιση των αναπνευστικών προβλημάτων. Βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Η υγεία του εντέρου συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει τις θετικές επιδράσεις που έχουν τα προβιοτικά στις αλλεργίες.

9. Φάρμακα κατά την ασθένεια των κινήσεων (motion sickness)

Δραστικές ουσίες: διμενυδρινικό (dimenhydrinate), διφαινυδραμίνη (diphenhydramine), μεκλιζίνη (,meclizine), προμεθαζίνη (promethazine), σκοπολαμίνη (scopolamine)

Φυσική αντιμετώπιση

 • Σύμφωνα με έρευνες, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ασθένειας κίνησης, ειδικά όταν οφείλεται στην κυκλική κίνηση, όπως συμβαίνει στον προσομοιωτή πτήσης ή όταν είμαστε σε τρενάκι στο λούνα παρκ. Πάρτε 250 mg τρεις φορές την ημέρα εκ των προτέρων. Να είστε προσεκτικοί εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος.
 • Έρευνα έχει επίσης διαπιστώσει ότι η ταυτόχρονη λήψη 50 mg 5-HTP και 200 mg μαγνησίου δύο φορές την ημέρα για τρεις μήνες μειώνει δραστικά την ασθένεια κίνησης. Επειδή το 5-HTP αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα, όπως με εκείνα που συνήθως συνταγογραφούνται για τον διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την κατάθλιψη, τον πόνο, την ημικρανία και το πάρκινσον, μιλήστε πρώτα με έναν ειδικό.
 • Ο οργανισμός Centers for Disease Control υποδεικνύει ότι η αρωματοθεραπεία με τα έλαια μέντας ή λεβάντας, ενδέχεται να αποτρέψει την εμφάνιση της ασθένειας των κινήσεων.

10. Φάρμακα κατά του άγχους και της αϋπνίας

Πρόσφατες έρευνες βρήκαν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ βενζοδιαζεπινών (φαρμάκων που συνήθως συνταγογραφούνται για την αϋπνία και το άγχος) και άνοιας - αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Μία μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από χίλιους ηλικιωμένους για ένα διάστημα 15 ετών. Αρχικά, οι ασθενείς δεν είχαν άνοια. Μετά τα πρώτα τρία χρόνια της μελέτης, όσοι είχαν λάβει βενζοδιαζεπίνες είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που δεν πήραν. Επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στον σχηματισμό της νόσου, αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία δεν επαρκούν για να προσδιοριστεί η αιτία. Είναι μάλλον ασφαλές να πούμε ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες, δεν υπάρχει λόγος να λάβετε αυτά τα φάρμακα.

Φυσική αντιμετώπιση

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ:

 • Χρησιμοποιήστε ρίζα βαλεριάνας για να έχετε εύκολο ύπνο
 • Ρυθμίστε την θερμοκρασία του δωματίου σας μεταξύ 16ο και 21ο βαθμών κελσίου, καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σας, προκαλώντας υπνηλία.
 • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε μελατονίνη όπως μπανάνες, κεράσια, τζίντζερ ή ραπανάκια ως σνακ πριν τον ύπνο.

Μην σταματήσετε τα φάρμακα  χωρίς να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ρωτήστε τον αν τα φάρμακα σας έχουν αντιχολινεργική δράση που συνδέονται με την άνοια. Αν έχουν, τότε συζητήστε για πιθανές εναλλακτικές λύσεις με λιγότερες παρενέργειες.

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Dr. Axe

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.