Web
Analytics
Πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο καταστρέφει την υγεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο καταστρέφει την υγεία

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται ασφαλή. Αλλά ο τρόπος που επηρεάζουν τον οργανισμό, υποδηλώνει ότι πλήττει την υγεία.

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σε αντίθεση με τα συμβατικά τσιγάρα, που θερμαίνουν και καίνε καπνό, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (γνωστά και ως vaporizer) είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία, οι οποίες θερμαίνουν ένα μίγμα νικοτίνης, αρώματος και υγρού (συνήθως  προπυλενογλυκόλης ή γλυκερόλης) και το μετατρέπουν σε ατμό, όπου το εισπνέουν οι καπνιστές.

Από τότε που κυκλοφόρησαν στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προωθήθηκαν ευρέως στην αγορά ως μια πιο ασφαλή εναλλακτική λύση που αντικαθιστά τα συμβατικά τσιγάρα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σε αντίθεση με το τσιγάρο, εκλύει νικοτίνη χωρίς τα συστατικά του καπνού που παράγονται από την καύση.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακοί καπνιστές τσιγάρων παραμένουν και με την χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, λόγω της περιεκτικότητας τους σε νικοτίνη και άλλων χημικών ουσιών.

Πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζει την υγεία

Βλάπτει την καρδιά

Παρόλο που τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό, εξακολουθούν να περιέχουν αρκετή νικοτίνη και μπορούν να προκαλέσουν πολλά από τα καρδιακά προβλήματα που σχετίζονται με τα συμβατικά τσιγάρα.

Σύμφωνα με τον Michael Fiore, MD, διευθυντή του «Center of Tobacco Research and Innovation» στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, η νικοτίνη υπάγεται στην κατηγορία των διεγερτικών, με αποτέλεσμα η καρδιά να χτυπάει πιο γρήγορα από το συνηθισμένο και ενδεχομένως να προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, η έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της «American Society of Cell Biology» του 2013 διαπίστωσε ότι η νικοτίνη μπορεί να βλάψει τα καρδιακά κύτταρα και να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Επηρεάζει τους πνεύμονες

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους πνεύμονες, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Βλάπτει δόντια και ούλα

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται ότι έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην στοματική υγεία

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 ανέφερε ότι η έκθεση στο αερόλυμα (ατμός)  του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, καθώς οι επιφάνειες των δοντιών γίνονται πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη βακτηρίων.

Μια άλλη μελέτη του 2016, υποδηλώνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο σχετίζεται με τη φλεγμονή των ούλων, έναν γνωστό παράγοντα στην ανάπτυξη της περιοδοντικής νόσου.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2014 ανέφερε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα ούλα, στο στόμα και στο λαιμό.

Τέλος, έκθεση του NAP του 2018 κατέληξε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη ή χωρίς, μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και τους ιστούς στο στόμα.

Ερεθίζει τα μάτια και την αναπνευστική οδό

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου «Center for Tobacco Control Research and Education» του Σαν Φρανσίσκο, εκτός από την πρόκληση καρκίνου, η φορμαλδεΰδη που περιέχεται σε μερικά ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί επίσης να ερεθίσει τα μάτια, το λαιμό και τη μύτη.

Επιπλέον, οι ερευνητές κατέγραψαν ότι η προπυλενογλυκόλη προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, την αναπνευστική οδό και τελικά μπορεί να βλάψει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον σπλήνα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Δρ Fiore, η νικοτίνη που περιέχεται  στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να προκαλεί περιστασιακά ναυτία, ζάλη και εμετό, ειδικά σε νέους χρήστες.

Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Παρόλο που το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου όπως πίσσα, αμμωνία και DDT, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα φορμαλδεΰδης, που αποτελεί καρκινογόνο.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 από τους ερευνητές του Portland State University, η διαδικασία θέρμανσης της προπυλενογλυκόλης και της γλυκερόλης (τα δύο πιο συνηθισμένα συστατικά στο υγρό αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου) με την παρουσία οξυγόνου,  μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση φορμαλδεΰδης. Για να συμβεί αυτό, η συσκευή πρέπει να φτάσει στην υψηλή τάση των πέντε volt, που δυστυχώς, πολλά ηλεκτρονικά τσιγάρα στην αγορά μπορούν να φτάσουν.

Προκαλεί εθισμό στην νικοτίνη

Παρόμοια με τα συμβατικά τσιγάρα, η νικοτίνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα απελευθερώνει ντοπαμίνη σε όλο το σώμα, γεγονός που συχνά οδηγεί σε εθισμό, αναφέρει ο Δρ Fiore.

"Η νικοτίνη είναι ψυχοδραστική ουσία, αποτελεί μέρος του εθισμού στον καπνό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι οδηγεί γρήγορα σε εξάρτηση, καθώς προκαλεί κάποιες αλλαγές στην χημεία του εγκεφάλου. Η ντοπαμίνη είναι ο κύριος παράγοντας στον εθισμό του τσιγάρου, καθώς προκαλεί μια καταπραϋντική, ευχάριστη αίσθηση που οι καπνιστές λαχταρούν».

Μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση

Όπως κάθε φάρμακο, η κατανάλωση υπερβολικής νικοτίνης μπορεί να είναι τοξική.

Ο Δρ Fiore αναφέρει ότι η κατανάλωση της νικοτίνης στην συμπυκνωμένη υγρή μορφή της θέτει τους καταναλωτές σε υψηλό κίνδυνο υπερβολικής δόσης.

Προειδοποιεί ιδιαίτερα για τον κίνδυνο να αφήσετε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπροστά στα παιδιά, τα οποία ίσως δεν κατανοούν τους κινδύνους αυτούς.

Βλάπτει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στους εφήβους

Περίπου το 13% των μαθητών του γυμνασίου το 2014 παραδέχθηκε ότι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σύμφωνα με το CDC (το αμερικάνικο ΚΕΕΛΠΝΟ). Δυστυχώς, η έρευνα δείχνει ότι οι έφηβοι και τα παιδιά που χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποια σοβαρά μακροχρόνια ζητήματα ανάπτυξης του εγκεφάλου λόγω της νικοτίνης που περιέχουν.

Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση νικοτίνης κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να επιδεινώσει την εργαζόμενη μνήμη και την προσοχή και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικών και συμπεριφορικών προβλημάτων όπως η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, η διαταραχή πανικού ή η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Μπορεί να εκραγεί η μπαταρία

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τροφοδοτούνται από μικροσκοπικές μπαταρίες ιόντων λιθίου, μικρότερες από αυτές που υπάρχουν στο κινητό και στο φορητό υπολογιστή.

Σύμφωνα με το CNN, όταν αυτές οι μικρές μπαταρίες εκτεθούν σε ακραίες θερμοκρασίες, είναι υπερφορτωμένες ή κακώς κατασκευασμένες, μπορούν να εκραγούν και να προκαλέσουν στους  χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων, σοβαρά τραύματα στα χέρια, το πρόσωπο και τα μάτια.

Ευτυχώς, αυτά τα περιστατικά είναι αρκετά σπάνια. Σύμφωνα με έκθεση της «Υπηρεσίας πυρκαγιάς» των Η.Π.Α., καταμετρήθηκαν 25 περιπτώσεις που αφορούσαν εκρήξεις ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ του 2009 και του 2014, αλλά μόνο οι εννέα είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς και δεν υπήρχε καμία θανατηφόρα. Για να αποφύγετε την έκρηξη ηλεκτρονικού τσιγάρου, πρέπει  να ακολουθήσετε τις συγκεκριμένες οδηγίες φόρτισης της μπαταρίας της συσκευής και να χρησιμοποιήσετε τις πηγές ενέργειας που καθορίζονται.

Βοηθάει στην διακοπή καπνίσματος, αλλά οι εναλλακτικοί τρόποι είναι πιο αποτελεσματικοί

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο για να σταματήσουν το κάπνισμα.

Επειδή το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν καίει τον καπνό, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανόν μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση από το κάπνισμα, αν και δεν υπάρχει ουσιαστική μακροχρόνια έρευνα για να καθοριστεί αυτό με βεβαιότητα, σύμφωνα με τον Δρ.Fiore.

Ωστόσο, προτείνει να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο εγκεκριμένη από τον FDA για να σταματήσετε το κάπνισμα, όπως επιθέματα νικοτίνης ή μασώμενη νικοτίνη. Αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή, ελεγμένα και αποδεδειγμένα βοηθούν στην διακοπή του καπνίσματος.

Το κάπνισμα θεωρείται πιο επιβλαβές από το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του καπνίσματος τσιγάρων είναι καλά τεκμηριωμένες και περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του πνεύμονα.

Σύμφωνα με το CDC (αμερικάνικο ΚΕΕΛΠΝΟ), το κάπνισμα τσιγάρων προκαλεί περίπου 1 στους 5 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ενδεχομένως να είναι μια λιγότερο επικίνδυνη επιλογή για ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενέχονται κίνδυνοι, ακόμη και αν το υγρό της συσκευής είναι χωρίς νικοτίνη.

Αν δεν καπνίζεται τώρα, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα μπορούσε να αυξήσει τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας.

Παθητικό κάπνισμα τσιγάρων vs παθητικό κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου

Η παθητική έκθεση σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι λιγότερο τοξική από τη έκθεση στον καπνό τσιγάρων. Ωστόσο, η παθητική έκθεση στον ατμό, παραμένει μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης που πιθανόν θέτει σε κίνδυνο την υγεία.

Σύμφωνα με την έκθεση του NAP το 2018, η παθητική έκθεση στον ατμό περιλαμβάνει νικοτίνη, σωματίδια και πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα επίπεδα.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και στο Juuling;

Το JUUL είναι ένα είδος ηλεκτρονικού τσιγάρου, το οποίο είναι μικρό, ορθογώνιο και μπορεί να φορτιστεί σε θύρα USB.

Το υγρό εισέρχεται σε ένα φιαλίδιο, που ονομάζεται Juulpod ή J-pod, και συνήθως περιέχει νικοτίνη.

Το Juuling ενέχει τους ίδιους κινδύνους για την υγεία με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Έχει σημασία αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει νικοτίνη;

Το μη νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιθανότατα πιο ασφαλές από το άτμισμα με νικοτίνη.

Η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη.

Μια μελέτη του 2015 υποδηλώνει ότι τα άτομα που κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη είναι πιο πιθανόν να εθιστούν στην νικοτίνη σε σύγκριση με τα άτομα που ατμίζουν χωρίς νικοτίνη.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους νέους, καθώς είναι  πιο πιθανό να αρχίσουν να καπνίζουν τσιγάρα στο μέλλον.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους για την υγεία, ακόμη και χωρίς νικοτίνη.

Τα μη νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως η ατμιστική βάση και οι αρωματικές ουσίες, ενδεχομένως να περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες.

Μελέτες υποδηλώνουν ότι η απουσία νικοτίνης από το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να ερεθίσει το αναπνευστικό σύστημα, να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο, να προκαλέσει φλεγμονή και να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία.

Υπάρχουν παρενέργειες στο ηλεκτρονικό τσιγάρο που περιέχει μαριχουάνα ή cbd oil;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο με μαριχουάνα ή CBD oil (έλαιο κανναβιδιόλης) είναι ενδεχομένως λιγότερο επικίνδυνο από το άτμισμα με νικοτίνη. Ωστόσο, και τα  δύο μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.

Οι παρενέργειες της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου με μαριχουάνα είναι:

 • μειωμένος συντονισμός
 • μειωμένη μνήμη
 • δυσκολίες επίλυσης προβλημάτων
 • ναυτία και έμετος
 • αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • εξάρτηση μακροπρόθεσμα

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου έρευνες σχετικά με τις παρενέργειες που εμφανίζονται κατά την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με CBD oil. Ωστόσο, μερικές παρενέργειες που αναφέρθηκαν είναι:

 • κούραση
 • ευερέθιστότητα
 • ναυτία

Αυτές οι παρενέργειες τείνουν να είναι ήπιες.

Τα υγρά αναπλήρωσης με μαριχουάνα και CBD, συνήθως περιέχουν άλλες χημικές ουσίες, όπως η ατμιστική βάση και οι αρωματικές ουσίες, τα οποία ενδεχομένως να προκαλέσουν παρενέργειες παρόμοιες με εκείνες των ηλεκτρονικών τσιγάρων που δεν περιέχουν νικοτίνη.

Οι αρωματικές ουσίες έχουν παρενέργειες;

Μια αναφορά του 2016 έδειξε ότι πολλά υγρά αναπλήρωσης περιέχουν αρωματικές ουσίες σε συγκεντρώσεις που ενδέχεται να ενέχουν κινδύνους για τους χρήστες.

Οι ερευνητές σε μια μελέτη του 2018 διαπίστωσαν ότι η κινναμαλδεΰδη (απαντάται στην κανέλα), η βανιλίνη (απαντάται στη βανίλια) και η πεντανοδιόνη (απαντάται στο μέλι), είχαν όλες τοξικές επιδράσεις στα κύτταρα.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιες γεύσεις ερεθίζουν το αναπνευστικό, καθώς τα συστατικά τείνουν να διαφέρουν από την μία εταιρία στην άλλη.

Οι πιο τοξικές αρωματικές ουσίες είναι:

Κανέλα, βανίλια, ποπ κορν με βούτυρο, φράουλα, μπανάνα, κανέλα, γαρίφαλο, αμύγδαλο, καραμέλα, βανίλια, μπισκότο, δημητριακά, μούρα, κρέμα, εσπεριδοειδή και μέντα.

Επιπλέον, αν χρησιμοποιείτε παραπάνω από μια αρωματική ουσία,  ίσως εισπνεύσετε ακόμα περισσότερα χημικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάμιξη διαφορετικών αρωματικών ουσιών, δημιουργεί μεγαλύτερη καταστροφή στα κύτταρα σε σύγκριση με την άτμιση ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχει μόνο μια αρωματική ουσία.

Υπάρχουν κάποια συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε;

Εάν ανησυχείτε για τις παρενέργειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, πρέπει να αποφύγετε τα παρακάτω συστατικά:

 • acetoin
 • acetyl propionyl
 • acrolein
 • acrylamide
 • acrylonitrile
 • benzaldehyde
 • cinnamaldehyde
 • citral
 • crotonaldehyde
 • diacetyl
 • ethylvanillin
 • eucalyptol
 • formaldehyde
 • o-vanillin
 • pentanedione (2,3-pentanedione)
 • propylene oxide
 • pulegone
 • vanillin

Τα παραπάνω συστατικά είναι γνωστά ερεθιστικά.

Πώς να μειώσετε τις παρενέργειες

Για να μειώσετε τις παρενέργειες:

1. Ενημερωθείτε για τα συστατικά

Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή για να ζητήσετε μια λίστα με τα συστατικά που περιέχονται στα υγρά αναπλήρωσης. Αν ο κατασκευαστής δεν μπορεί να παράσχει έναν κατάλογο συστατικών, μπορεί να σημαίνει ότι το προϊόν ενδεχομένως να μην είναι τόσο ασφαλές.

2. Αποφύγετε τα υγρά αναπλήρωσης που περιέχουν αρωματικές ουσίες

Τα μη αρωματισμένα υγρά αναπλήρωσης είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν δυνητικά τοξικές αρωματικές ουσίες.

3. Μειώστε σταδιακά την νικοτίνη

Εάν χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να σταματήσετε το κάπνισμα, θα πρέπει να μειώσετε σταδιακά τη δόση της νικοτίνης. Η μετάβαση στο άτμισμα χωρίς νικοτίνη θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τις παρενέργειες.

4. Πίνετε πολλά υγρά

Πιείτε νερό αμέσως μετά το άτμισμα για να αποφύγετε συμπτώματα όπως ξηροστομία και αφυδάτωση.

6. Βουρτσίστε τα δόντια σας

Για να μειώσετε τις παρενέργειες στην στοματική κοιλότητα, μετά το άτμισμα βουρτσίστε τα δόντια σας, για να καθαρίσετε την επιφάνεια τους.

 

Πηγές

The Healthy

Health Line

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.