Web
Analytics
Προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την κακή στοματική υγεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την κακή στοματική υγεία

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην συνολική υγεία του ατόμου.

Τα δόντια που πονάνε, τα ούλα που αιμορραγούν και η κακή αναπνοή αποτελούν δείκτες κακής στοματικής υγείας.

Όπως και σε άλλες περιοχές του σώματος, το στόμα γεμίζει με βακτήρια – συνήθως ακίνδυνα. Τα βακτήρια μπορούν εύκολα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και  ενδέχεται να προκαλέσουν μόλυνση και φλεγμονή στις περιοχές όπου εξαπλώνονται, προκαλώντας διάφορες ασθένειες.

Η φυσική άμυνα του ίδιου του οργανισμού και η καλή φροντίδα του στόματος, όπως το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος, κρατούν τα βακτήρια υπό έλεγχο.

Ωστόσο, χωρίς σωστή στοματική υγιεινή, τα βακτήρια ενδέχεται να προκαλέσουν λοιμώξεις στο στόμα, όπως τερηδόνα και περιοδοντίτιδα.

Επίσης, ορισμένα φάρμακα, όπως αποσυμφορητικά, αντιισταμινικά, παυσίπονα, διουρητικά και αντικαταθλιπτικά, μπορούν να μειώσουν τη ροή του σάλιου. Το σάλιο απομακρύνει τις τροφές και εξουδετερώνει τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια στο στόμα. Με αυτό τον τρόπο, το σάλιο προστατεύει από τα μικρόβια που πολλαπλασιάζονται και οδηγούν σε ασθένειες.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα βακτήρια και η φλεγμονή στο στόμα που προκαλούν περιοδοντίτιδα, ενδέχεται να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση ορισμένων ασθενειών.

Μερικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και το HIV / AIDS, μπορούν να μειώσουν την αντίσταση του σώματος στις λοιμώξεις, καθιστώντας τα προβλήματα στοματικής υγείας σοβαρότερα.

Είναι σημαντικό να φροντίζετε την στοματική σας υγιεινή και να βλέπετε τακτικά τον οδοντίατρό σας προκειμένου να αποφύγετε ενδεχόμενα προβλήματα υγείας.

Παρακάτω αναφέρονται συχνά και σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την κακή στοματική υγεία:

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Ένα άτομο με κακή στοματική υγεία παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Τα βακτήρια του στόματος εισχωρούν στο αίμα και ευθύνονται για την δημιουργία πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών, οι οποίες στην συνέχεια σκληραίνουν.

Αυτή η σκλήρυνση των αρτηριών ονομάζεται αθηροσκλήρωση και είναι πολύ σοβαρή. Μπλοκάρει την ροή αίματος προς την καρδιά και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής.

Η επιβλαβής επίδραση στις αρτηρίες και στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ενδοκαρδίτιδα, η οποία είναι συχνά μια θανατηφόρα κατάσταση που εμφανίζεται όταν μολύνεται η εσωτερική επένδυση της καρδιάς, το ενδοκάρδιο. Συμβαίνει συνήθως όταν βακτήρια ή άλλα μικρόβια από ένα άλλο μέρος του σώματός, όπως το στόμα, εξαπλώνονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματός και προσκολλώνται σε ορισμένες περιοχές της καρδιάς.

Άνοια

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Οι ουσίες που απελευθερώνονται από τα φλεγμαίνοντα ούλα λόγω μόλυνσης μπορούν να σκοτώσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και να οδηγήσουν σε απώλεια μνήμης.

Η άνοια και πιθανώς η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να προκύψουν από την ουλίτιδα, όταν τα βακτήρια στο στόμα εξαπλωθούν στα νευρικά κανάλια ή εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Αναπνευστικές λοιμώξεις

Το αναπνευστικό σύστημα μπορεί να προσβληθεί εξαιτίας της κακής στοματικής υγείας. Τα βακτήρια στο στόμα από τα μολυσμένα δόντια και τα διογκωμένα ούλα, μπορεί να περάσουν στους πνεύμονες μέσω της εισπνοής ή της κυκλοφορίας του αίματος. Τα βακτηρίδια αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, πνευμονία, οξεία βρογχίτιδα, ακόμη και ΧΑΠ.

Διαβήτης

Η περιοδοντική νόσος καθιστά πιο δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο ο διαβήτης. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα «τρελαίνονται» λόγω της περιοδοντίτιδας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους διαβητικούς να έχουν καλή στοματική υγεία για να προλαμβάνουν ενδεχόμενες επιπλοκές. Επειδή η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ένα άτομο με κακή στοματική υγεία βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη

Είναι επιτακτική ανάγκη οι μέλλουσες μητέρες να φροντίζουν την στοματική τους υγιεινή.

Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στο στόμα, πολύ πιο εύκολα.

Οποιαδήποτε λοίμωξη στο σώμα της γυναίκας που κυοφορεί αυξάνει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη. Τα προβλήματα στοματικής υγείας στη εγκυμονούσα, όπως η περιοδοντίτιδα και η ουλίτιδα, είναι γνωστό ότι οδηγούν σε πρόωρη γέννηση και χαμηλό βάρος γέννησης στα βρέφη. Η περιοδοντίτιδα θέτει τη μητέρα και το μωρό σε κίνδυνο να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Υπογονιμότητα

Η κακή στοματική υγεία συνδέεται με την υπογονιμότητα στις γυναίκες.

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας που μπορούν να εμποδίσουν μια γυναίκα να συλλάβει και να διατηρήσει μια υγιή εγκυμοσύνη.

Μπορεί μια γυναίκα με κακή στοματική υγεία να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μείνει έγκυος, σε σύγκριση με μια γυναίκα που έχει καλή οδοντική υγεία.

Στυτική δυσλειτουργία

Ένας άνδρας με κακή στοματική υγιεινή παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο να έχει στυτική δυσλειτουργία.

Η χρόνια περιοδοντική νόσος είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την στυτική δυσλειτουργία.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια λοίμωξη κατά την οποία τα ούλα απομακρύνονται από τα δόντια και σχηματίζονται χώροι (που ονομάζονται pockets), όπου μεταφέρονται τα βακτήρια και φτάνουν μέχρι τo οστό που περιβάλλει τα δόντια. Τα βακτήρια από τα νοσούντα ούλα μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, καθιστώντας τις στύσεις πιο δύσκολες ή ακόμα και αδύνατες.

Καρκίνος

Προφανώς, οι κακές συνήθειες που βλάπτουν την στοματική υγεία, όπως το κάπνισμα ή η χρήση προϊόντων καπνού, μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του στόματος και λαιμού, ενώ και άλλα είδη καρκίνου έχουν επίσης συνδεθεί με την περιοδοντίτιδα. Ο κίνδυνος για καρκίνο του νεφρού, του παγκρέατος και του αίματος είναι πολύ μεγαλύτερος για τα άτομα που έχουν κακή στοματική υγεία.

Νεφρική νόσος

Η χρόνια νεφροπάθεια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει τα νεφρά, την καρδιά, τα οστά και την αρτηριακή πίεση. Οι λοιμώξεις στο σώμα, όπως η περιοδοντίτιδα, μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική νόσο. Γενικά, τα άτομα με περιοδοντίτιδα έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν λοιμώξεις. Πολλοί άνθρωποι που έχουν πολύ κακή στοματική υγεία υποφέρουν επίσης από νεφρική νόσο. Η νεφρική νόσος μπορεί να είναι θανατηφόρα αν οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή καρδιαγγειακή νόσο.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, τα άτομα με ουλίτιδα έχουν τέσσερις φορές αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Και οι δύο ασθένειες έχουν κοινό χαρακτηριστικό την φλεγμονή. Τα βακτήρια της ουλίτιδας μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Αυτό κάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας οδυνηρής και εξουθενωτικής φλεγμονώδους νόσου, πολύ μεγαλύτερο.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από την κακή στοματική υγεία είναι η καθημερινή φροντίδα των δοντιών και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό.

Για να έχετε καλή στοματική υγιεινή:

  • Βουρτσίστε τα δόντια και τα ούλα για δύο λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
  • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα καθημερινά.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα τσιγάρων ή το μάσημα καπνού.
  • Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα και στοματικά διαλύματα που περιέχουν φθόριο.
  • Περιορίστε την ζάχαρη
  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

 

Πηγές

Absolute Dental

Mayo Clinic

Webmd

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.