Web
Analytics
Πως θα φερθείτε σε μια συνέντευξη επιλογής - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πως θα φερθείτε σε μια συνέντευξη επιλογής

Το φθινόπωρο είναι η εποχή όπου συνήθως οι πτυχιούχοι και οι απόφοιτοι ξεκινούν την αναζήτηση εργασίας. Η διαδικασία στην οποία υποβάλλονται για να βρουν εργασία είναι αυτή της συνέντευξης επιλογής. Τα προσόντα, οι γνώσεις, και η επαγγελματική εμπειρία είναι απαραίτητες για έναν υποψήφιο. Σε μια συνέντευξη επιλογής είναι σημαντικός ο τρόπος που παρουσιάζεται κανείς, όχι μόνο μέσα από τη λεκτική επικοινωνία αλλά, κυρίως, από τη γλώσσα του σώματος. Στο συγκεκριμένο σημείωμα θα μας απασχολήσει το κομμάτι της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Πρώτη εντύπωση

Ο καθένας μας σχηματίζει μια εντύπωση για το άτομο που γνωρίζει μέσα στα πρώτα λεπτά μιας συνάντησης. Οποιαδήποτε κρίση κι αν κάνει από κει και πέρα είναι υπό το πρίσμα της πρώτης εντύπωσης. Γι' αυτό είναι σημαντικό σε μια συνέντευξη, να δίνει ο υποψήφιος από την αρχή μια καλή εικόνα.

Αναμονή

Στην συνέντευξη, η πρώτη εντύπωση δίνεται από τη στιγμή που ο υποψήφιος φτάνει στο χώρο όπου θα γίνει η συνάντηση. Αναγγέλλοντας την παρουσία του και μέχρι να τον καλέσουν να μπει στο γραφείο του εξεταστή ο υποψήφιος είναι προτιμότερο να στέκεται όρθιος, με τα χέρια πίσω από την πλάτη ή στη χειρονομία του «καμπαναριού» (ενωμένα ακροδάχτυλα των δύο χεριών με τα δάχτυλα ανοιχτά, έτσι ώστε να θυμίζει καμπαναριό εκκλησίας), υπενθυμίζοντας την παρουσία του.
Όταν έρθει η ώρα της συνέντευξης και ο εξεταστής μπεΙ στο χώρο αναμονής, ο υποψήφιος με αργές, αλλά σίγουρες και γεμάτες αυτοπεποίθηση κινήσεις θα σηκωθεί για να του δώσει το χέρι. Αν τον οδηγήσει κάποιος άλλος στο γραφείο του εξεταστή, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που θα κάνει την είσοδο του. Για να δείξει ότι αισθάνεται σίγουρος για τον εαυτό του, θα μπει μέσα στο γραφείο «οπλισμένος» με αυτοπεποίθηση. Τα πολύ γρήγορα βήματα δείχνουν ανυπομονησία,
άγχος και νευρικότητα, ενώ τα πολύ αργά αδιαφορία, υπεροψία ή χρόνο για χάσιμο.

Εμφάνιση

Το ντύσιμο του υποψηφίου χρειάζεται να είναι τέτοιο, ώστε τουλάχιστον να μην δίνει λαβή για σχόλια. Ένα συντηρητικό, «επαγγελματικό» ντύσιμο (κουστούμι ή σακάκι,παντελόνι και γραβάτα που να μη ...βγάζει μάτι) δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο υποψήφιος τη διαδικασία της συνέντευξης.

Χειραψία

Αν ο εξεταστής δώσει το χέρι στον υποψήφιο, με μια τυπική σχετικά σφικτή χειραψία με την παλάμη κάθετη στο έδαφος τότε έχουμε με το ιδανικό ξεκίνημα μιας συνέντευξης. Το σώμα χρειάζεται να είναι προσανατολισμένο προς τον εξεταστή, οι ώμοι χαλαροί, το ίδιο και ο βραχίονας. Στο πρόσωπο να υπάρχει ένα τυπικό και ειλικρινές χαμόγελο χωρίς υπερβολές ενώ ταυτόχρονα γίνεται και επαφή με το βλέμμα. Η πίεση που ασκήσει ο υποψήφιος στη χειραψία πρέπει να είναι ανάλογη με αυτή του εξεταστή και η διάρκεια μικρή, συνήθως τρία δευτερόλεπτα. Ο εξεταστής είναι εκείνος που θα ορίσει το τέλος της.

Βλέμμα

Ο υποψήφιος δεν πρέπει να κοιτάει τον εξεταστή συνέχεια στα μάτια αφού κάτι τέτοιο προκαλεί αμηχανία και νευρικότητα. Όσο ο υποψήφιος είναι στη θέση του ακροατή,
η συχνότητα και η διάρκεια του βλέμματος είναι πιο μεγάλη. Αν ρίχνει πολλές συχνές ματιές αλλού, περνάει το μήνυμα της έλλειψης σεβασμού και ενδιαφέροντος.
Όταν κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις, χρειάζεται να διατηρεί οπτική επαφή με τον εξεταστή. Αν υπάρχουν πολλοί εξεταστές, απευθύνεται σ' εκείνον που του έκανε την ερώτηση και στο τέλος κοιτάζει και τους υπόλοιπους έναν-έναν για να δείξει ότι τους συμπεριλαμβάνει όλους στη διαδικασία της συνέντευξη. Όταν ο υποψήφιος το παρακάνει καθώς μιλάει είναι σαν να απαιτεί την προσοχή του εξεταστή ή να προσπαθεί να τον ... επιπλήξει ή να τον απειλήσει.

Στάση σώματος

Όταν ο υποψήφιος κληθεί να καθίσει είναι ευγενικό να περιμένει να του προσφέρουν τη θέση. Το κεφάλι πρέπει να είναι ψηλά και η πλάτη| ίσια, ενώ τα πόδια να ακουμπούν και τα δύο στο πάτωμα. Όσοι φορούν κουστούμι, καλό είναι να ξεκουμπώνουν το σακάκι, όταν κάθονται. Τα σταυρωμένα πόδια είναι αποδεκτά μόνο στις περιπτώσεις γυναικών που φορούν φούστα, αν και πάλι μπορεί να δημιουργήσουν την αίσθηση του εμποδίου. Τα σταυρωμένα χέρια στο στήθος αποτελούν ένα εμπόδιο μεταξύ του υποψηφίου και του εξεταστή και στέλνουν ένα μήνυμα ότι ο υποψήφιος αμύνεται ή δεν ενδιαφέρεται. Ο άμεσος προσανατολισμός ιδιαίτερα με γραφείο ή τραπέζι ενδιάμεσα προκαλεί ανταγωνιστική διάθεση και μπορεί να δώσει την αίσθηση απειλής. Αν δεν είναι δυνατόν να μετακινηθεί η καρέκλα, μπορεί ο υποψήφιος να στρίψει ελαφρώς το σώμα του. Αν, πάλι, με τα πόδια του δείχνει προς την έξοδο, δίνει την εντύπωση ότι θέλει να τελειώνει με τη συνέντευξη όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Χειρονομίες

Οι χειρονομίες που θα χρησιμοποιηθούν στη συνέντευξη είναι εκείνες που δείχνουν αυτοπεποίθηση, ενδιαφέρον και σιγουριά. Είναι περιορισμένες, ανοιχτές, ειλικρινείς και σαφείς και δεν αντικαθιστούν τον προφορικό λόγο, αλλά τον συνοδεύουν. Χειρονομίες στο πρόσωπο ή επαναλαμβανόμενες και νευρικές κινήσεις αποκαλύπτουν προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας, νευρικότητα, αμηχανία και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Εκφράσεις προσώπου

Η έκφραση που επιβάλλεται να υπάρχει στο πρόσωπο του υποψηφίου είναι αρχικά ένα χαμόγελο, ειλικρινές και αυθεντικό, χωρίς, όμως υπερβολές. Ωστόσο, δεν μπορεί να χαμογελάει συνεχώς, γιατί θα χαρακτηριστεί ως αφέλεια ή έλλειψη σοβαρότητας. Μπορούμε να χαμογελάμε, όμως, μέσα από τα μάτια για να δείχνουμε ευχάριστοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Παραγλωσσικά στοιχεία

Είναι σημαντικό ένας υποψήφιος να μιλά καθαρά και με σαφήνεια. Ο προφορικός του λόγος χρειάζεται να αποπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Ο πολύ γρήγορος ρυθμός ενοχλεί τους εξεταστές, ενώ ο πολύ αργός μπορεί να κουράσει και να τους κάνει να βαρεθούν. Η ένταση, δε, του λόγου του, χρειάζεται να είναι τέτοια, ώστε να ακούγεται καθαρά από τους εξεταστές, χωρίς να τους ... ξεκουφαίνει. Επίσης, είναι αναγκαίο να βρει ο υποψήφιος μια ισορροπία στην διάρκεια του λόγου του. Πρέπει λοιπόν, ο υποψήφιος να περιορίζει (ή να επεκτείνει) τις απαντήσεις του στο σημείο που να είναι σαφείς και ουσιώδεις.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.