Web
Analytics
Ομοφυλοφυλία: Επιλογή ή Αποδοχή; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ομοφυλοφυλία: Επιλογή ή Αποδοχή;

Το να είναι κάποιος ετεροφυλόφιλος θεωρείται σαν να είναι κάτι δεδομένο στις σχέσεις του με άλλους ανθρώπους και σαν την μόνη επιτρεπτή φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία. Γνωρίζουμε όμως πως υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που προτιμούν σεξουαλικούς συντρόφους ίδιου φύλου. Το αν αυτοί οι άνθρωποι παραδέχονται στους γύρω τους τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις ή όχι, εξαρτάται από την προσωπικότητα τους.

Έχει ειπωθεί πως οι ανά τον κόσμο ομοφυλόφιλοι έχουν τόσα κοινά μεταξύ τους όσα και οι άνθρωποι που ..πίνουν καφέ! Τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους, τον τρόπο ζωής τους και τον τύπο των σεξουαλικών τους δραστηριοτήτων. Είναι πολύ δύσκολο να ορίσουμε
ποιος είναι ομοφυλόφιλος και ποιος όχι. Αυτός που έχει σεξουαλική σχέση με άτομο του αντίθετου φύλου αλλά φαντασιώνεται άτομα ιδίου που κατατάσσεται; Αυτός που πηγαίνει και με τα δύο φύλα θεωρείται γκέι; Αν κάποιος που βρίσκεται στην μέση ηλικία ξαφνικά αλλάξει προτιμήσεις που κατατάσσεται;

Αφού λοιπόν δεν είναι ξεκάθαρος ο ορισμός της ομοφυλοφιλίας, είναι εξίσου δύσκολο να ορίσουμε ποιό είναι το ποσοστό ομοφυλοφιλίας ανά τον κόσμο. Σε μια έρευνα, ίσως την πιο έγκυρη μέχρι τώρα o Kinsey και οι συνεργάτες του πήραν συνέντευξη από περίπου 11.000 άντρες και 8.000 γυναίκες σχετικά με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά. Βρέθηκε πως το 4% των αντρών ήταν αποκλειστικά ομοφυλόφιλοι σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το 10% υπήρξε ομοφυλόφιλο για τουλάχιστον 3 χρόνια μεταξύ 16 και 55 ετών, ενώ έκπληξη προκαλεί το εύρημα πως 37% των αντρών ανέφεραν πως είχαν τουλάχιστον μια σεξουαλική εμπειρία με κάποιον άλλον άντρα, ο οποίος έφτασε ή όχι σε οργασμό, μετά την έναρξη της εφηβείας τους. Στις γυναίκες ο επιπολασμός ήταν μικρότερος, 28% ανέφεραν κάποια ομοφυλοφιλική σεξουαλική εμπειρία ή διέγερση σε κάποια φάση της ζωής τους, ενώ το 13% είχαν και οργασμό. Γενικά μπορούμε να πούμε πως ο αποκλειστική ομοφυλοφιλία αγγίζει το 4-6% στους άντρες και το 2% περίπου στις γυναίκες,

Τις πταίει;

Η αιτία της ομοφυλοφιλίας δεν είναι ακόμα γνωστή. Σύμφωνα με ψυχαναλυτικές θεωρίες η ομοφυλοφιλία οφείλεται στην παιδική ηλικία και συγκεκριμένα σε μια ασφυκτικά στενή σχέση του παιδιού με την δεσμευτική και σαγηνευτική μητέρα του και έναν παθητικό, εχθρικό και απόντα πατέρα. Οι ψυχαναλυτικές αυτές υποθέσεις δεν έχουν όμως δεν έχουν επικυρωθεί. Έρευνες σε διδύμους δέιχνουν πως υπάρχει γενετική προδιάθεση για την ομοφυλοφιλία. Σε πρόσφατη έρευνα του 2000 βρέθηκε πως οι γενετικοί παράγοντες ευθύνονται κατά 62% για την ομοφυλοφιλία. Όσο αφορά συγκεκριμένα την αντρική ομοφυλοφιλία, βρέθηκε πως κάθε μεγάλος αδερφός αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ομοφυλοφιλίας κατά περίπου 33%. Η υπόθεση είναι ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται σε μητέρες που παράγουν αντιγόνα στα αρσενικά έμβρυα και ότι τα αντιγόνα αυτά έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου (Blanchard, 2008). Τέλος, νευροενδοκρινικές μελέτες, στις οποίες μελετήθηκαν τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα, δεν έδειξαν συστηματικές και σταθερές διαφορές μεταξύ ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως δεν διαλέγουμε ποιόν θα ερωτευτούμε. Απλά συμβαίνει!! Έρευνες δείχνουν πως η σεξουαλική προσέλκυση προκύπτει την εποχή της εφηβείας. Και αν ανατρέξουμε σε εκείνη την εποχή δε νομίζω κανείς από εμάς να θυμάται τον εαυτό του να διαλέγει από ποιόν θα προσελκυθεί ερωτικά! Οι άνθρωποι λοιπόν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν διαλέγουμε τον σεξουαλικό προσανατολισμό μας.

Κάποτε η ομοφυλοφιλία θεωρούταν μια ψυχοπαθολογική κατάσταση που έχρηζε βοήθειας και θεραπείας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως στα πρόσφατα διαγνωστικά εγχειρίδια των ψυχικών διαταραχών η λέξη «ομοφυλοφιλία» δεν ανευρίσκεται πουθενά. Το γεγονός αυτό, φανερώνει πως η κοινωνία αρχίζει να αποδέχεται τη διαφορετικότητα και παύει σιγά σιγά να περιθωριοποιεί άτομα που απλά διαφέρουν από τα δικά της πρότυπα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ναταλί Βέλτση

Ψυχολόγος - Νευροψυχολόγος ΜSc 

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.psychology-veltsi.gr/
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ομοφυλοφιλία Το σεξαπίλ των «καλών παιδιών» »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.