Web
Analytics
Αντιμετωπίστε τους τσακωμούς στην σχέση σας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιμετωπίστε τους τσακωμούς στην σχέση σας

Πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα να προσπαθούμε να διαβάσουμε τη σκέψη του συντρόφου μας, με σκοπό να ερμηνεύσουμε τη στάση και τη συμπεριφορά του. Το εγχείρημα αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε λανθασμένα συμπεράσματα, τα οποία, καταδικάζουν τόσο τον σύντροφο μας όσο και τη σχέση μας.

Αν για παράδειγμα θυμώσατε με κάτι που σας ενόχλησε στον σύντροφο σας, και ο εγωισμός σας δεν σας αφήνει να αναφερθείτε στην ενόχληση αυτή, τότε αυτόματα υιοθετείτε μια στάση θυμού, απομάκρυνσης ή ακόμα και εκδίκησης, και οδηγείστε σε ερμηνείες του τύπου «είναι αδιάφορος, είναι σκληρός κ.α.». Όλο αυτό το κάνετε γιατί, ίσως, αυτό που σας ενόχλησε ήταν ένα γεγονός το οποίο εσείς  ερμηνεύσατε και αποκωδικοποιήσατε, βασισμένοι σε αμφιλεγόμενες ενδείξεις, με βάση τη δική σας  διάθεση και σύμφωνα με τον δικό σας  τρόπο σκέψης, τον οποίο τρόπο σκέψης προσπαθείτε να τον αποδώσετε και στον/στην σύντροφο σας!

Ο σύντροφος σας τώρα με τη σειρά του, ο οποίος έχει άγνοια για τις διεργασίες που εκτελούνται στον δικό σας μυαλό, και βλέποντας την δική σας παγερή-εκδικητική στάση, δίνει την δική του παρερμηνεία, κάνοντας σκέψεις του τύπου «δε με θέλει άλλο, είναι ψυχρή, κ.α». Ξεκινά λοιπόν έτσι ένας φαύλος κύκλος παρερμηνειών που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε μια σχέση..

Αγνοώντας λοιπόν το γεγονός, ότι δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε πραγματικά την κατάσταση του μυαλού, τις διαθέσεις, τις σκέψεις και τα κίνητρα των άλλων, τείνουμε να προβαίνουμε σε ερμηνείες και συμπεράσματα, τα οποία οδηγούν σε σταδιακή απομάκρυνση από τον σύντροφο μας, ο οποίος ανταποδίδει από την πλευρά του, δίνοντας τη δική του παρερμηνεία για τη συμπεριφορά μας, και όλο αυτό δημιουργεί μια αλληλουχία τσακωμών, η οποία μπορεί, πολύ εύκολα να επεκταθεί σε διάφορους τομείς της σχέσης.

Όλη αυτή η παρερμηνεία της συμπεριφοράς του άλλου, μας γεμίζει με θυμό, ο οποίος, συσσωρεύεται και κάποια μέρα τείνει να ξεσπάσει. Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι όταν τα ξεσπάσματα αυτά, αρχίζουν να είναι πολύ πιο συχνά από τα «ξεσπάσματα» αγάπης. Κάποιοι θεωρούν πως ένας γερός καβγάς ξεκαθαρίζει τα πράγματα και συνήθως οδηγεί σε τρομερό σεξ, όταν όμως αυτό γίνεται συχνά είναι μαθηματικά εξακριβωμένο ότι στο τέλος θα κάνουν τρομερούς καβγάδες και καθόλου σεξ. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα λόγια που ειπώνονται μεταξύ δυο συντρόφων κατά τη διάρκεια ενός καβγά, μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη και οδηγούν στη σταδιακή απομάκρυνση αυτών. Η εχθρότητα που νιώθουμε τη στιγμή του θυμού μας έχει ως στόχο την πρόκληση ψυχικού και σωματικού πόνου. Ο Beck αναφέρει « μια προσβολή μπορεί να προκαλέσει στο πρόσωπο, την ίδια έκφραση, την ίδια σύσπαση των μυών, με αυτήν που θα προκαλούσε και ένα χαστούκι.»

4 εναλλακτικές προτάσεις αντί του τσακωμού  (από το βιβλίο αυτοβοήθειας του Άαρον Μπεκ «Δεν αρκεί μόνο η αγάπη»)

1. Προσδιορισμός του προβλήματος

Προσπαθήστε να εντοπίσετε μαζί, το πραγματικό πρόβλημα που βρίσκεται πίσω από τις κατηγορίες και τις κριτικές, και αποφύγετε την ανταλλαγή πυρών.

2. Ηρεμήστε τον/την σύντροφο σας

Προσπαθήστε να μειώσετε το επίπεδο του θυμού του/της συντρόφου σας , τονίζοντας του/της ότι σας παρεμποδίζει στην κατανόηση και την επίλυση του προβλήματος.

3. Επικεντρωθείτε στην επίλυση του προβλήματος

Όταν ο ένας σύντροφος κατηγορεί τον άλλον, τότε και ο άλλος ξεκινάει τις κατηγορίες από την πλευρά του, με αποτέλεσμα κανείς να μην ασχολείται με την επίλυση του προβλήματος.

4. Αποσπάστε την προσοχή του/της συντρόφου σας

Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση έντονου θυμού, μπορούν να ηρεμήσουν, αν η προσοχή τους μεταφερθεί σε ένα άλλο θέμα.

Τέλος την επόμενη φορά που θα θέλετε να τιμωρήσετε τον σύντροφο σας σκεφτείτε αν τον τιμωρείτε πραγματικά για αυτό που έκανε, ή τον τιμωρείτε για την παρερμηνεία που δώσατε εσείς, σε αυτό που έκανε. Και θυμηθείτε, όταν, σε μια σχέση, κάποιος χάνει και κάποιος κερδίζει, τότε και οι δύο είναι χαμένοι.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ναταλί Βέλτση

Ψυχολόγος - Νευροψυχολόγος ΜSc 

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.psychology-veltsi.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.