Web
Analytics
Εγκυμοσύνη, Λοχεία και Σεξουαλική Ζωή - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Εγκυμοσύνη, Λοχεία και Σεξουαλική Ζωή

Η εγκυμοσύνη καθώς και η δύσκολη περίοδος της λοχείας που την ακολουθεί είναι για κάθε γυναίκα ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο βιώνει σημαντικές βιολογικές όσο και ψυχολογικές αλλαγές. Μέσα σε αυτό το κλίμα των συνεχών συναισθηματικών μεταπτώσεων επηρεάζεται σημαντικά και η σεξουαλική της επιθυμία. Είναι αρκετά συχνό κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η γυναίκα λόγω των αυξημένων ορμονών αλλά και επηρεασμένη από ψυχογενείς παράγοντες να έχει αυξημένη σεξουαλική επιθυμία και αποζητά περισσότερο την επαφή με τον σύντροφό της.

Η γυναίκα που διανύει μια ομαλή περίοδο εγκυμοσύνης μπορεί σε κάθε περίπτωση να συνεχίσει να απολαμβάνει κανονικά την σεξουαλική ζωή με τον σύντροφό της. Η εγκυμονούσα, όπως συνεχίζει τις υπόλοιπες δραστηριότητες, συνεχίζει να έχει επιθυμία και ανάγκη για σεξουαλική επαφή. Το σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με ιδιαίτερα ωφέλιμες επιπτώσεις τόσο ψυχολογικά και συναισθηματικά για τον άνδρα και για την γυναίκα. Μέσα από την οικειότητα, την τρυφερότητα και την ηδονή, οι δύο σύντροφοι κρατούν δυνατή τη φωτιά της σχέσης του και ενισχύουν τους δεσμούς, γεγονός με ιδιαίτερη αξία για να αντιμετωπίσουν την νέα φάση της ζωής στην οποία μπαίνουν.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού χρειάζεται να προσαρμοστεί, ειδικά όταν μια εγκυμοσύνη είναι δύσκολη και παρουσιάζει ανωμαλίες. Σε κάθε περίπτωση, η συχνή παρακολούθηση από ένα γυναικολόγο είναι απαραίτητη προκειμένου το ζευγάρι να συνεχίζει να απολαμβάνει το σεξ χωρίς προβλήματα.

Λοχεία και σεξουαλική ζωή

Ο ερχομός ενός παιδιού, και κυρίως του πρωτότοκου, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ζωή της γυναίκας. Το σώμα της μεταβάλλεται, ο ρόλος της εμπλουτίζεται ενώ αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητες και την καθημερινότητά της. Η σχέση της με τον σύντροφό της δεν είναι πλέον εκείνη των εραστών ούτε των απλών συντρόφων αφού οι δυο τους είναι πια γονείς. Η ζωή της αποκτά διαφορετική μορφή και άλλο νόημα, τίποτα δεν παραμένει ίδιο. Ο χρόνος της γεμίζει από την παρουσία και τις ανάγκες του παιδιού που είναι πια το κεντρικό θέμα της ζωής της.

Η μεταβατική αυτή φάση δεν σημαίνει αλλαγές μόνο στο καθημερινό και πρακτικό επίπεδο αλλά επιφέρει και σημαντικές αλλαγές στον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο της γυναίκας. Συχνά, η γέννηση του παιδιού συνοδεύεται από αντιφατικά συναισθήματα. Η γυναίκα αισθάνεται άγχος για το αν θα είναι καλή μητέρα, για το πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες αυτού του νέου ανθρώπου που είναι απόλυτα εξαρτημένος απο εκείνη. Παράλληλα, συνειδητοποιεί ότι ο πρωταγωνιστικός της ρόλος ως γυναίκα υποχωρεί ότι η σεξουαλική της ζωή επηρεάζεται, ότι μεγαλώνει,  ότι αλλάζει. Με αυτόν τον τρόπο η λοχεία είναι μία περίοδος γεμάτη προσδοκίες και δύσκολα συναισθήματα που η γυναίκα καλείται απότομα να αντιμετωπίσει. Όλα αυτά είναι συναισθήματα που επιφορτίζουν τη γυναίκα και οδηγούν συχνά μια μελαγχολική και καταθλιπτική διάθεση μετά την γέννηση του παιδιού.

Έτσι, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών μέσα στην πρώτη εβδομάδα μπορεί να εμφανίσει επιλόχεια μελαγχολία, γεγονός που θεωρείται ως ένα βαθμό φυσιολογικό στάδιο προσαρμογής. Τα κυριότερα συμπτώματα αυτής της μελαγχολίας είναι η θλίψη, η συναισθηματική αστάθεια, το άγχος, η έλλειψη συγκέντρωσης και το κλάμα. Όταν η μελαγχολία αυτή επιμένει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και το πρόβλημα δεν φαίνεται να υποχωρεί τότε ενδεχομένως η γυναίκα να έχει περάσει στο στάδιο της επιλόχειας κατάθλιψης. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν την έντονη θλίψη, την έλλειψη συγκέντρωσης, τις συναισθηματικές μεταπτώσεις, την άρνηση ενασχόλησης με το παιδί, την κοινωνική απομόνωση, και την υποτονική σεξουαλική επιθυμία. Είναι σημαντικό η επιλόχεια κατάθλιψη να εντοπιστεί άμεσα και να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, με την βοήθεια εξειδικευμένων ψυχολόγων.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θάνος Ασκητής

Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας

Ιστότοπος: https://www.askitis.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.