Web
Analytics
Προφύλαξη και ερωτικές σχέσεις των καλοκαιρινών διακοπών - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Προφύλαξη και ερωτικές σχέσεις των καλοκαιρινών διακοπών

Η περίοδος του καλοκαιριού ανέκαθεν έχει συνδεθεί με ξεγνοιασιά, ερωτικότητα και φλερτ. Λειτουργεί θετικά στη διάθεση του ατόμου, προσφέροντας ψυχική ευφορία και διάθεση για ζωή. Οι διακοπές, ο ήλιος, η θάλασσα, οι πιο συχνές έξοδοι σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, η άδεια από την εργασία προσφέρουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που μπορούν να τροποποιήσουν την «γκρίζα» καθημερινότητα του χειμώνα και της ρουτίνας, προσδίδοντάς της χρώμα και φωτεινότητα. Η αλλαγή αυτή, που εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους το καλοκαίρι, δεν θαμπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και τη σεξουαλική έκφραση του ατόμου. Η διάθεση για φλερτ και η σεξουαλική επιθυμία ενισχύονται σε έντονο βαθμό τους μήνες αυτούς, αφού τάτομο αισθάνεται πιο ελεύθερο από το «μεγάλο εχθρό» της σεξουαλικότητας, το άγχος της καθημερινότητας. Γι' αυτό, άλλωστε, οι περισσότεροι ακολουθούν την τάση του γυμναστηρίου και της δίαιτας πριν από τις διακοπές. Η ναρκισσιστική αυτή έκρηξη του καλοκαιριού επηρεάζει, όσο περνάνε τα χρόνια, εξίσου και τα δύο φύλα, άνδρες και γυναίκες.

Το φλερτ μπαίνει έντονα στην καθημερινότητα του ατόμου, προσπαθώντας να γίνει πιο ποθητό, ενισχύοντας και τονίζοντας τη σεξουαλικότητά του και ξεκινώντας την αναζήτηση ενός σεξουαλικού συντρόφου. Η διαρκής αυτή αναζήτηση πολύ συχνά εκφράζεται σε σύντομες ερωτικές σχέσεις, ακολουθώντας την τάση του καλοκαιριού για αποφυγή από δεσμεύσεις, άγχη και ευθύνες. Αλλωστε, η ανεμελιά που χαρακτηρίζει το καλοκαίρι θα ήταν δύσκολο να οδηγήσει σε μια δεσμευτική, μακρόχρονη σχέση, γεγονός που αντικατοπτρίζεται σε πολλά τραγούδια που εξυμνούν τον εξιδανικευμένο έρωτα και τις εφήμερες σχέσεις του καλοκαιριού. Η αλήθεια είναι ότι η αιτία που συχνά είναι τόσο έντονες είναι για αυτό ακριβώς το λόγο, για το ότι είναι εξιδανικευμένες και δεν έχουν δοκιμαστεί στην πραγματικότητα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μια θετική εξέλιξη μιας καλοκαιρινής σχέσης δεν είναι πιθανή, εφόσον και οι δύο εραστές το επιθυμούν και εφόσον η απόσταση το επιτρέπει. Η ψυχολογία αυτή του καλοκαιριού πολύ συχνά επηρεάζει και τα ζευγάρια που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις.

Ο βαθμός και ο τρόπος που θα τα επηρεάσει εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της σχέσης τους, δηλαδή από το πόσο έχουν επενδύσει και δουλέψει για τη σχέση αυτή. Η αυξημένη λίμπιντο, που φέρνει μαζί του το καλοκαίρι, ευνοεί το ζευγάρι που επαναπροσδιορίζει τη σεξουαλική του ταυτότητα, αυξάνοντας τη συχνότητα στις σεξουαλικές επαφές του και ξαναζώντας το φλερτ που συνήθως χάνεται στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Τα σεξουαλικά ερεθίσματα, που γενναιόδωρα προσφέρει το ελληνικό καλοκαίρι, το ζευγάρι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τις φαντασιώσεις και την ερωτική του διάθεση, ενδυναμώνοντας τη σεξουαλική του ζωή. 'Οταν όμως στο ζευγάρι υπάρχουν αδυναμίες, «αδούλευτα» θέματα και «βόλεμα» στη στασιμότητα, τότε τα ερεθίσματα αυτά μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσουν στην απιστία έναν από τους δύο συντρόφους, ακόμα και στο χωρισμό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την περίοδο αυτή αυξάνονται οι χωρισμοί σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Συνοπτικά, λοιπόν, θα λέγαμε ότι το καλοκαίρι αποτελεί για τη μακροχρόνια σχέση ευκαιρία αλλά και πρόκληση, μια δοκιμασία που είναι πάντα απαραίτητη για την ωρίμανσή της.

Τι να προσέξετε

Η έντονη επιθυμία της σεξουαλικής έκφρασης, που μάλιστα σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες πενταπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλές φορές εκφράζεται μέσα από την εναλλαγή των σεξουαλικών συντρόφων και την αναζήτηση της σεξουαλικής ηδονής και απόλαυσης.

Οι καλοκαιρινές συνθήκες δημιουργούν ένα ιδανικό και ειδυλλιακό κλίμα όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο αυθορμητισμός, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανότητες έκθεσης σε κινδύνους τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία των ατόμων. Οι καλοκαιρινές διακοπές και οι στιγμές χαλάρωσης μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε πιο παρορμητικές συμπεριφορές τους ανθρώπους χωρίς συχνά να συλλογίζονται τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό κανείς, να λάβει υπόψη του και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα απειλούν όλες τις ηλικίες και δεν συγχωρούν αυτούς που λένε «δεν πειράζει, θα χρησιμοποιήσω το προφυλακτικό την επόμενη φορά!».

Τα πιο χαρακτηριστικά και κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι τα κονδυλώματα, το AIDS, οι ηπατίτιδες Β και C, τα χλαμύδια, ο έρπης, η βλεννόρροια. Το προφυλακτικό προφυλάσσει από τη μετάδοση νοσημάτων, όμως, ενώ πάντα είναι απαραίτητο, σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι αρκετό. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην υγιεινή του σώματος και ιδιαίτερα των χεριών, αφού πολλά από τα νοσήματα είναι δυνατόν να μεταδοθούν με τα χέρια, όταν προηγουμένως ακουμπήσουν τη μολυσμένη περιοχή, ή με την άμεση επαφή με τη μολυσμένη περιοχή. Π.χ. τα κονδυλώματα μπορεί να εκδηλωθούν και σε περιοχή εκτός του πέους που καλύπτει το προφυλακτικό.

Αξίζει να θυμόμαστε τη συνειδητοποίηση της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα στα ζητήματα της ασφάλειας. Η υιοθέτηση ασφαλών σεξουαλικών συμπεριφορών και πρακτικών διασφαλίζει όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά και της οικογένειας και του συντρόφου τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσοχή και η υπευθυνότητα στα μέτρα προφύλαξης χρειάζονται να είναι περισσότερα όταν το ζευγάρι αποφασίσει να έρθει σε πρωκτική επαφή. Η μετάδοση οποιασδήποτε λοίμωξης ή νοσήματος είναι πιο εύκολη με την πρωκτική συνουσία, λόγω του μεγάλου κινδύνου τραυματισμού του βλεννογόνου του ορθού. Στο έντερο υπάρχουν μικρόβια που ο άνδρας μπορεί να μεταφέρει στον κόλπο της γυναίκας σε περίπτωση που μετά την πρωκτική επαφή ακολουθήσει κολπική επαφή. Τα ίδια μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν ανάλογη φλεγμονή και στο γεννητικό σύστημα του άνδρα. Το ασφαλές πρωκτικό σεξ προϋποθέτει τη χρήση ανδρικού προφυλακτικού, λιπαντικά με βάση το νερό (όχι βαζελίνη ή κρέμες σώματος γιατί καταστρέφουν το προφυλακτικό), καθώς και την αποφυγή της κολπικής επαφής μετά την πρωκτική επαφή.

Η πρωκτική επαφή καλό είναι να αποφεύγεται όταν υπάρχουν πόνος, παρουσία ραγάδων, αιμορροΐδων, κάποιου βαθμού πρόπτωσης του εντέρου ή ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος του πέους.

Η πρωκτική συνουσία, εφόσον πληροί όλες τις προϋποθέσεις της σεξουαλικής υγείας, είναι επιλογή του κάθε ατόμου.

Είναι σημαντική και αναγκαία αλήθεια ότι μέσα από τη χαρά και την ηδονή του οποιουδήποτε ευκαιριακού σεξ, ο σεβασμός προς τον εαυτό μας και τον ευκαιριακό μας σύντροφο εξασφαλίζει τη σεξουαλική υγεία και των δυο μας, γιατί «δεν μπορώ να ξέρω τι κουβαλάς εσύ πάνω σου και δεν μπορείς να ξέρεις τι κουβαλάω εγώ πάνω μου».

10 συμβουλές για να απολαύσουμε με ασφάλεια τον έρωτα

  1. Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη σε κάθε σεξουαλική επαφή. Eπαφή χωρίς προφύλαξη συνεπάγεται ότι οι δύο σύντροφοι έχουν προβεί στις κατάλληλες εξετάσεις.
  2. Η χρήση αλκοόλ με μέτρο ώστε να διατηρείται ο αυτοέλεγχος.
  3. Η ερωτική αίσθηση είναι πιο έντονη χωρίς χρήση τοξικών ουσιών.
  4. Το καλοκαίρι και το σκηνικό του εξιδανικεύουν γνωριμίες που η πρώτη φθινοπωρινή βροχή τις απομυθοποιεί.
  5. Να γνωρίζει μια γυναίκα ότι πρέπει να οριοθετεί το φλερτ σε ένα νέο άνθρωπο που γνωρίζει ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα.
  6. Να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και να μην εκτίθεται σε συνθήκες που ευνοούν τον κίνδυνο βιασμού.
  7. Το καλοκαίρι είναι μια ευκαιρία ανανέωσης της κουρασμένης σχέσης μας δημιουργώντας φαντασιώσεις με το σύντροφό μας και αυξάνοντας τις ερωτικές αισθήσεις μεταξύ μας.
  8. Να αγαπάμε το σώμα μας και όταν είμαστε στην παραλία να νιώθουμε τη μοναδικότητά του.
  9. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να επιλέγουν ανοιχτόχρωμα, αεράτα και άνετα ρούχα και όχι στενά παντελόνια, καθώς, λόγω της στενότητας και εφίδρωσης σε συνδυασμό με τη ζέστη του καλοκαιριού, υπάρχει κίνδυνος φλεγμονών των γεννητικών οργάνων και διαταραχών της γονιμότητα
  10. Όσο πιο υγιεινά τρώμε και πίνουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η απόλαυση της ψυχικής και σωματικής ηδονής. 

 

 

Πηγή: Υγεία (Ελευθεροτυπία)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θάνος Ασκητής

Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας

Ιστότοπος: https://www.askitis.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.