Web
Analytics
Χωρισμένος γονιός: Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο σύντροφο; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Χωρισμένος γονιός: Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο σύντροφο;

Στις μέρες μας, παρατηρούμε ιδιαίτερη αύξηση των μονογονεϊκών ή των ανασυσταμένων οικογενειών. Τι γίνεται όμως όταν ο γονέας αυτός αποφασίσει να φτιάξει τη ζωή του; Ποιος είναι ο κατάλληλος σύντροφος για γονέας των παιδιών του;

Αναπόφευκτα σε σχέσεις που δημιουργούνται μετά από ένα διαζύγιο, ο μονογονέας χρειάζεται να βλέπει στο πρόσωπο του ατόμου που αποφασίζει να σχετιστεί έναν νέο πατέρα ή μια νέα μητέρα για το παιδί του. Ενδεχομένως αυτός να είναι ήδη χωρισμένος, πράγμα που δείχνει ότι έχει ήδη επιλέξει το ρόλο του γονέα στη ζωή του. Καλό θα ήταν αυτός ο άνθρωπος να έχει δείξει αποδοχή για την κατάσταση του συντρόφου του, να επιθυμεί να ζήσει με τα παιδιά και να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να τα μεγαλώσει σαν να είναι δικά του.

Πριν την απόφαση να ξαναπαντρευτεί ένας γονέας, είναι καλό να έχει συζητήσει και συμφωνήσει με το σύντροφό του για τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στα παιδιά του, το πρόγραμμά τους, τις ιδιαιτερότητες και τον τρόπο διαπαιδαγώγησής τους. Θα ήταν προτιμότερο, δηλαδή, να ακολουθούν μια κοινή γραμμή, προκειμένου να μην προκληθεί σύγχυση στα παιδιά.

Όσον αφορά τα παιδιά, ο γονέας χρειάζεται να συζητήσει μαζί τους για την πρόθεσή του να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Έπειτα, μπορεί να τα παροτρύνει να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την απόφαση αυτή, τις δικές τους ανάγκες, ανησυχίες ή και φόβους. Είναι σημαντικό να αισθανθούν τα παιδιά ότι οι επιθυμίες τους εισακούονται και είναι σεβαστές. Είναι σημαντικό να υπάρχει συχνά η επιβεβαίωση από την πλευρά του γονέα τόσο λεκτική όσο και πρακτική ότι η αγάπη και το ενδιαφέρον του γι' αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Εφόσον ο γονέας είναι σίγουρος για την επιλογή του συντρόφου και την απόφασή του να ξαναπαντρευτεί, χρειάζεται να γίνει σταδιακά η γνωριμία των παιδιών με το νέο σύντροφο, ξεκινώντας με ορισμένες κοινές δραστηριότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να συνηθίσουν στην παρουσία του νέου αυτού προσώπου. Ταυτόχρονα, βέβαια, η διερεύνηση των συναισθημάτων και των αναγκών των παιδιών είναι αναγκαία για την ομαλή προσαρμογή των μελών της οικογένειας στη νέα της ζωή. Ακόμη, θα χρειαστεί να καταστεί σαφές στα παιδιά ότι δεν είναι απαραίτητο να αποκαλούν το νέο σύντροφο «μπαμπά» ή «μαμά» αντίστοιχα. Τέλος, η σύγκριση του νέου συντρόφου με το βιολογικό γονιό των παιδιών πρέπει να αποφευχθεί, γιατί ενδεχομένως θα προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι μόνο ορισμένα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ένας γονέας έτσι ώστε να γίνει πιο ομαλά η μετάβαση στη νέα οικογένεια. Σε κάθε οικογένεια οι ανάγκες και οι απαιτήσεις διαφέρουν και γι' αυτό χρειάζεται να προσαρμοστούν οι χειρισμοί του κάθε γονέα σε αυτές τις ιδιαιτερότητες. Ενδεχομένως τα παιδιά έχουν πληγωθεί με τον χωρισμό των γονιών τους γι' αυτό δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις και η απόφαση για δεύτερο γάμο χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Προτεραιότητα έχουν τα παιδιά και η διατήρηση της συναισθηματικής τους σταθερότητας και ευημερίας. Έτσι, θα μπορέσετε να πετύχετε τη δημιουργία μιας νέας οικογένειας που εμπνέει εμπιστοσύνη, ασφάλεια και ζεστασιά.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νίκη Λιώτη

Ψυχολόγος Α.Π.Θ - Ψυχοθεραπεύτρια

Βιογραφικό

 

Ιστότοπος: https://www.psychologos-liotiniki.com/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.