Web
Analytics
Ηπατική δυσλειτουργία: Παθήσεις και θεραπεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ηπατική δυσλειτουργία: Παθήσεις και θεραπεία

Το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα και συμμετέχει  σε τουλάχιστον 500 λειτουργίες του οργανισμού. Αποτελεί επίσης σήμερα, ένα από τα πιο «κακομεταχειρισμένα» όργανα. Το άρθρο περιγράφει συνοπτικά πως  λειτουργεί το συκώτι, μερικές από τις πιο κοινές παθήσεις του ήπατος και πως μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα διατροφικής εξισορρόπησης.

Οι παθήσεις που συζητούνται σε αυτό το άρθρο είναι η ηπατική τοξικότητα, η οξεία και χρόνια ηπατίτιδα, το λιπώδες ήπαρ, η κίρρωση (αλκοολική και μη αλκοολική), οι πέτρες στην χολή, τα παράσιτα όπως το «Δίστομο το ηπατικό» (liver flukes), η φλεγμονή και ο πόνος στο συκώτι, η χολική στάση και ο καρκίνος του ήπατος.

Βασική φυσιολογία του ήπατος

Το ήπαρ περιέχει εκπληκτικά κύτταρα που ονομάζονται ηπατοκύτταρα και εκτελούν τις περισσότερες από τις εκατοντάδες  λειτουργίες του συκωτιού. Αυτά αποτελούν  το πιο σημαντικό τύπο ηπατικών κυττάρων. Άλλα κύτταρα έχουν περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο.

Όλα όσα λαμβάνονται μέσω της πεπτικής οδού, πρώτα πηγαίνουν στο συκώτι για επεξεργασία πριν απελευθερωθούν στην κύρια κυκλοφορία του αίματος. Η εργασία του συκωτιού είναι να εξετάζει προσεκτικά ή να διαχωρίζει τις τροφές που λαμβάνει, διατηρώντας αυτές που είναι θρεπτικές και απορρίπτοντας, αποτοξινώνοντας και αφαιρώντας όλες τις τοξίνες από το φαγητό, τα φάρμακα, το αλκοόλ και οτιδήποτε άλλο καταλήγει σε αυτό.

Σήμερα αυτό αποτελεί μια δύσκολη και σχεδόν αδύνατη εργασία για να γίνει σωστά. Το φαγητό συχνά είναι χαμηλής ποιότητας και αναμιγνύεται με συνθετικά προσθετικά, όπως τα συντηρητικά, οι χρωστικές ουσίες,  τα ενισχυτικά γεύσεις και εκατοντάδες άλλα που δεν έχουν καμία θρεπτική αξία. Γι’ αυτό το λόγο και το συκώτι σήμερα,  προσβάλλεται συνεχώς από πλήθος παθήσεων στα περισσότερα άτομα.

Επιπλέον, εκατοντάδες τοξίνες βρίσκονται γύρω μας σε αντικείμενα που αγγίζουμε, στον αέρα και στο νερό, στα ρούχα μας, σε ιατρικά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, στα εμβόλια κ.α. Το φιλτράρισμα όλων αυτών από τον οργανισμό μας είναι αρκετή εργασία. Το συκώτι είναι ικανό να μεταβολίζει ή να μετατρέπει πολλές τοξίνες, έτσι ώστε να εξαλείφονται από τον οργανισμό. Μερικές από αυτές μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος και στην συνέχεια απομακρύνονται από τα νεφρά. Άλλες μετακινούνται στην χολή, που εκκρίνεται από το συκώτι. Η χολή ρέει προς την χοληδόχο κύστη για αποθήκευση και πιθανόν για περισσότερη μετατροπή και στην συνέχεια καταλήγει στο λεπτό έντερο με την προοπτική να εξαλειφτούν στα κόπρανα.  Ενώ αυτό είναι πολύ σύντομο, αποτελεί την βασική δομή και λειτουργική ρύθμιση του συκωτιού.

Γιατί το συκώτι είναι τόσο σημαντικό

Το συκώτι εκτελεί τουλάχιστον 500 λειτουργίες. Μεταξύ αυτών είναι η αποτοξίνωση, η διάσπαση πρωτεϊνών και η ανασύνθεση τους από τα αμινοξέα, η μετατροπή των αμινοξέων σε άλλα αμινοξέα , η επεξεργασία των λιπών και των υδατανθράκων, η παραγωγή των πεπτικών ενζύμων όπως οι λιπάσες, η παραγωγή της  χοληστερόλης από την οποία συνθέτονται όλες οι ορμόνες του σεξ και οι στεροειδείς ορμόνες ή οι ορμόνες του στρες και η λίστα συνεχίζεται.

Το συκώτι είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα αποτοξίνωσης του οργανισμού. Φιλτράρει τα πάντα που εισέρχονται στα έντερα, καθώς και το αίμα. Το συκώτι κάνει πολλά περισσότερα από το φιλτράρισμα, αλλά αυτό  αποτελεί μια μοναδική ικανότητα του καθώς κανένα άλλο όργανο δεν μπορεί να εκτελέσει.

Ο τρόπος που το συκώτι φιλτράρει το αίμα και το υλικό από το τα έντερα, δεν είναι καλά κατανοητός. Ωστόσο με ένα εσωτερικό τρόπο είναι ικανό να ξεχωρίσει την επιβλαβή ουσία από της ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, τις ορμόνες, τα ένζυμα και άλλα συστατικά. Πολλές τοξίνες μετατρέπονται από το συκώτι σε κάτι λιγότερο τοξικό. Αυτό συμβαίνει με το αλκοόλ για παράδειγμα.

Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, το  φάρμακο ή η επιβλαβής ουσία απλά μεταφέρεται εκτός του σώματος,  καθώς περνάνε στους  χολικούς αγωγούς και εξαλείφονται. Ακριβώς πώς το συκώτι μπορεί να διαχωρίσει το καλό από το κακό παραμένει ένα μυστήριο και πιθανότητα να έχει να κάνει με τη βιοχημεία και ακόμη με τη δονητική ποιότητα της ουσίας.

Ένα ολόκληρο βιβλίο με εκτενές περιεχόμενο, θα μπορούσε να γραφτεί για τις πολλές λειτουργίες του συκωτιού.

Γενική ηπατική τοξικότητα

Θα συζητήσουμε για τις δυσλειτουργίες του συκωτιού, ξεκινώντας από την γενική ηπατική τοξικότητα καθώς η τοξικότητα είναι καθολική σήμερα. Επίσης σχετίζεται άμεσα με την αιτία όλων των άλλων παθήσεων του συκωτιού που αναλύονται στο άρθρο.

Αιτίες της ηπατικής τοξικότητας. Το συκώτι όλων είναι αρκετά τοξικό σήμερα, λόγω του συνδυασμού των ακόλουθων παραγόντων:

 1. Η πρόσληψη πολλών τροφών με πρόσθετα σε καθημερινή βάση.
 2. Η υπερβολική χρήση ιατρικών και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων
 3. Η κατανάλωση αλκοόλ
 4. Άλλες διατροφικές τοξίνες όπως ο σίδηρος που προστίθεται στο άσπρο ψωμί
 5. Περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως τα αντιιδρωτικά, τα οδοντικά αμαλγάματα, σαμπουάν που περιέχουν σελήνιο, επαγγελματικά χημικά κ.α
 6. Η ζύμωση και η σήψη τροφής στην εντερική οδό, που παράγουν αλκοόλ, ακεταλδεΰδη και άλλες τοξίνες.
 7. Οι λοιμώξεις που εκκρίνουν ενδοτοξίνες και εξωτοξίνες,  που είναι αρκετά επιβλαβή για το συκώτι.
 8. Οι πολύ μικρές αλλά σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών όπως το σελήνιο, το χρώμιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C και άλλα που χρειάζονται για την αποτοξίνωση του συκωτιού και άλλες δραστηριότητες του.
 9. Η έντονη δυσκοιλιότητα, καθώς οι τοξίνες παραμένουν στο έντερο για μεγάλο χρονικό διάστημα
Συμπτώματα

Πιθανόν κάποιος να μην παρουσιάσει εμφανή συμπτώματα ηπατικής τοξικότητας. Ωστόσο μερικά άτομα θα εμφανίσουν δυσκοιλιότητα , κακή αναπνοή, δερματικά προβλήματα, πόνο στο άνω δεξιό τεταρτημόριο, αιμορραγικές διαταραχές, άλλες πεπτικές διαταραχές όπως αέρια, τυμπανισμό, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α. Επίσης πολλά άτομα εμφανίζουν πιο σοβαρές παθήσεις, που στην πραγματικότητα οφείλονται στο τοξικό τους συκώτι, που δεν μπορεί πια να απομακρύνει σωστά τα δηλητήρια ή να εκτελέσει τις εκατοντάδες άλλες σημαντικές λειτουργίες του.

Διάγνωση ηπατικής τοξικότητας

Αυτό είναι δύσκολο με τις κλασσικές ιατρικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις των ηπατικών ενζύμων στον ορό του αίματος είναι συνήθως φυσιολογικές. Ακόμη και η βιοψία ήπατος μπορεί να φαίνεται φυσιολογική. Οι εξετάσεις για την εύρεση παρασίτων μπορεί να είναι αρνητικές. Η εξέταση για τις τοξικές χημικές ουσίες είναι ακριβή και επομένως συνήθως δεν γίνεται, εκτός αν κάποιος έχει σοβαρή υποψία για την παρουσία μιας συγκεκριμένης τοξίνης.  

Χρησιμοποιώ την εξέταση τρίχας για την ανίχνευση μετάλλων, που συνήθως αποκαλύπτει την παρουσία τοξικών μετάλλων, που πάντα συσσωρεύονται σε κάποιο βαθμό στο συκώτι. Συγκεκριμένα, ο χαλκός, το κάδμιο, ο υδράργυρος και ο μόλυβδος πάντα καταλήγουν στο συκώτι τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

Τα περισσότερα παιδιά έχουν τοξικό συκώτι, καθώς έχουν γεννηθεί σε μικρό βαθμό τοξικά και γίνονται πολύ χειρότερα από τα εμβόλια, τα φάρμακα, τις κακές επιλογές τροφίμων και μερικές φορές με την έκθεση σε άλλες τοξίνες.

Διορθωτικά μέτρα

 Η διατροφική εξισορρόπηση είναι συνήθως ικανή να βοηθήσει εύκολα άτομα με ηπατική τοξικότητα. Το κλύσμα καφέ και η σάουνα με υπέρυθρη ακτινοβολία (near infared lamp sauna) είναι πολύ χρήσιμα, όπως η διατροφή και τα συμπληρώματα.

Η θεραπεία με το πρόγραμμα διατροφικής εξισορρόπησης, ενδέχεται στην αρχή να είναι αργή. Το συκώτι είναι απλά ανίκανο να απομακρύνει τις τοξίνες γρήγορα. Αργότερα καθώς κάποιος γίνεται πιο υγιής, η ικανότητα του συκωτιού να επεξεργάζεται τις τοξικές ουσίες βελτιώνεται δραματικά.

Λιπώδες συκώτι:  Υποτονικό συκώτι και με συσσωρευμένο λίπος

Ένα υποτονικό συκώτι με συσσωρευμένο λίπος ενδέχεται να μην εντοπιστεί στις περισσότερες εξετάσεις αίματος ή σε άλλες ιατρικές εξετάσεις. Οι δείκτες ανάλυσης τρίχας για ένα λιπώδες συκώτι, συνήθως περιλαμβάνουν χαμηλή τιμή αναλογίας  νατρίου/καλίου (λιγότερο από 2 ), υψηλότερα επίπεδα τοξικών μετάλλων ή εξέταση«poor eliminator patterns» για την εύρεση των κρυφών τοξικών μετάλλων στο σώμα (πολύ χαμηλές μετρήσεις τοξικών μετάλλων), χαμηλές τιμές ψευδαργύρου, και ίσως  συμπαθητική κυριαρχία (sympathetic dominance:  Το άτομο χρησιμοποιεί υπερβολικά το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Με απλά λόγια το άτομο πιέζει τον εαυτό του πολύ ή ανησυχεί πάρα πολύ).

Το λιπώδες συκώτι εμφανίζεται πιο συχνά σε:

 1. άτομα με αργό μεταβολισμό, σε σύγκριση με αυτά που έχουν γρήγορο μεταβολισμό
 2. ενήλικες αντί για παιδιά, αν και σήμερα μερικά παιδιά είναι τόσο τοξικά που υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις
 3. άτομα περισσότερο συναισθηματικά άτομα
 4. υποσιτισμένα άτομα, που είναι μία συχνή κατάσταση που επηρεάζει πολύ το συκώτι
 5. άτομα που χρησιμοποιούν οποιαδήποτε φαρμακευτική ουσία ή ψυχοδραστικό φάρμακο που προκαλεί ευχαρίστηση

Το λιπώδες συκώτι συνήθως ανταποκρίνεται πολύ καλά σε ένα πλήρες πρόγραμμα διατροφικής ισορροπίας.  Δύο κλύσματα καφέ και μία με δύο συνεδρίες σάουνας (near infared lamp sauna) καθημερινά είναι πολύ επωφελή, επιπρόσθετα με την αλκαλική δίαιτα μαγειρεμένων λαχανικών και τα συμπληρώματα που βασίζονται σε μία σωστή εξέταση ανάλυση τρίχας.

Ηπατίτιδα και άλλες λοιμώξεις συκωτιού

Η ηπατίτιδα είναι εξαιρετικά συχνή. Είναι συχνά ιογενής  και υπάρχουν πολλά είδη, που ονομάζονται A, B, C, D, E και ίσως και άλλα σήμερα. Όλα ή σχεδόν όλα τα περιστατικά της ηπατίτιδας  περιλαμβάνουν ευκαιριακούς οργανισμούς. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα άτομο είναι υγιές δεν θα μολυνθεί ή αν η λοίμωξη εμφανιστεί  θα είναι ήπια και παροδική.

Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα σήμερα, δεν είναι υγιή. Επομένως, αυτά τα ευκαιριακά στελέχη ιών και άλλων μικροοργανισμών είναι δύσκολο να εξαλειφθούν μερικές φορές. Χρησιμοποιώντας την διατροφική εξισορρόπηση, ακόμη και οι δύσκολες περιπτώσεις της ηπατίτιδας C  ή άλλες ηπατίτιδες, συνήθως επιλύονται αρκετά εύκολα μέσα σε ένα χρόνο ή λιγότερο. Δεν αντιμετωπίζουμε τόσο την ηπατίτιδα, όσο την συνολική κατάσταση του οργανισμού, ενισχύοντας και εξισορροπώντας το έτσι ώστε να μπορεί να απομακρύνει την λοίμωξη με επιτυχία και εντελώς. Επομένως, δεν προτιμάμε να χρησιμοποιούμε φάρμακα οποιουδήποτε είδους ή ακόμη και μεγάλες δόσεις βιταμίνης  C ή άλλων θρεπτικών συστατικών, αν και η υψηλή δόση βιταμίνης C συχνά βοηθάει. Το πρόβλημα είναι ότι η υψηλή δόση βιταμίνης  C κάνει τον οργανισμό περισσότερο yin,  που δεν είναι επωφελές.

Παρασιτικές λοιμώξεις του συκωτιού

Το συκώτι είναι η περιοχή ορισμένων παρασιτικών λοιμώξεων. Οι σκώληκες του ήπατος είναι μακράν τα πιο συνηθισμένα, αλλά συνήθως δεν προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό το λόγο δεν αξίζει να διαγνωστεί.

Άλλα παράσιτα που υπάρχουν στο συκώτι είναι ορισμένα είδη αμφοβέλων, μονοκύτταρων ζώων με την μορφή  μαστίγιου (flagella), σκουληκιών  trichina, ίσως σκουληκιών τύπου ταινίας κ.α. Το συκώτι είναι αρκετά ανθεκτικό στα παράσιτα αλλά οι οργανισμοί σήμερα είναι τόσο τοξικοί και εκτός ισορροπίας, που τα παράσιτα και άλλες λοιμώξεις του συκωτιού είναι συχνά φαινόμενα.

Σχεδόν σε όλες  τις περιπτώσεις ένα πρόγραμμα διατροφικής εξισορρόπησης θα απομακρύνει αργά όλα τα παράσιτα από το συκώτι. Μπορεί αυτό να φαίνεται παράξενο αλλά βασίζεται στην εμπειρία μας. Θα σας εξηγήσω πως λειτουργεί.

Τα παράσιτα αναπτύσσονται γενικά σε ένα τοξικό οργανισμό. Καθώς το σώμα θεραπεύεται και γίνεται πιο θρεπτικό και ισορροπημένο, οι ουσίες που εκκρίνονται από τον οργανισμό είναι εξαιρετικά τοξικές για όλα τα παράσιτα. Αυτές είναι ο βιοδιαθέσιμος χαλκός, μερικές ενώσεις αργύρου και πολλά ένζυμα όπως οι λυσοζύμες (lysozymes) που είναι πρωτεολυτικές. Αυτό σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να αφομοιώσουν πρωτεϊνούχα υλικά, στα  οποία περιλαμβάνονται ζωντανοί οργανισμοί που δεν ανήκουν εκεί.

Επομένως η αποστολή μας είναι να ενισχύσουμε τον οργανισμό έτσι ώστε να αρχίσει να παράγει αυτές τις ουσίες σε αρκετά μεγάλη ποσότητα, για να σταματήσει η εξάπλωση των παρασίτων και να μειωθεί σιγά σιγά η ποσότητα τους. Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο φαίνεται. Στην πραγματικότητα μέσα σε ένα με δύο χρόνια από την έναρξη ενός προγράμματος  διατροφικής εξισορρόπησης, συχνά το επίπεδο των παρασίτων μειώνεται σημαντικά.

Σε μερικές περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστούν και άλλες ειδικές θεραπείες, για να μειωθούν τα παράσιτα. Το πρόβλημα με αυτές τις θεραπείες είναι ότι αν ο οργανισμός δεν είναι δυνατός και ισορροπημένος και «ξεφύγουν» μόνο μερικά παράσιτα, τότε αυτά αναπαράγονται και επιστρέφουν πίσω γρήγορα. Επίσης οι περισσότερες παρασιτικές θεραπείες είναι σχετικά τοξικές, όπως τα βότανα ή τα φάρμακα. Αυτό δεν είναι χρήσιμο για την συνολική υγεία και στην πραγματικότητα επιβραδύνει την γενική αποτοξίνωση του οργανισμού. Γι’ αυτό το λόγο σπάνια ξεκινάμε με παρασιτικές  θεραπείες. Επομένως πάντα ξεκινάμε με ένα πρόγραμμα για θεραπεία ολόκληρου του οργανισμού. Καθώς συμβαίνει αυτό, συνήθως το πρόβλημα των παρασίτων μειώνεται και τελικά εξαφανίζεται.

Συναισθήματα, τρόπος ζωής και συκώτι

Ορισμένα συναισθήματα, κυρίως ο θυμός, ερεθίζουν το συκώτι. Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα, την εποχή του Σαίξπηρ, πίστευαν ότι το συκώτι είναι η έδρα των συναισθημάτων. Αυτό αποτελεί μεγάλη αλήθεια, κατά μια έννοια. Το  συκώτι είναι το μέρος, που αποθηκεύονται ορισμένα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος. Επίσης το συκώτι  είναι ένα σημείο εισόδου για την αιθερική ενέργεια και όταν εμποδίζεται οδηγεί σε συναισθηματικές εκρήξεις.

Ωστόσο, το συκώτι είναι μια σημαντική περιοχή για την πνευματική και  ψυχική ανάπτυξη καθώς αποτελεί ένα χώρο από τους πολλούς που υπάρχουν, στον οποίο μπορεί να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα, μια πιο ανώτερη ενέργεια που ονομάζεται αιθερική ενέργεια. Όταν υπάρχει υπερβολικός θυμός, αυτό δεν συμβαίνει και έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια  ζωής ενός ατόμου. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά σοφά άτομα έχουν συμβουλεύσει, ότι πρέπει να διώχνουμε τον θυμό με κάθε κόστος, ώστε να προφυλάξουμε την ζωή μας.

Το πώς επηρεάζει το συκώτι τα συναισθήματα αντικατοπτρίζεται στην καθομιλουμένη, με εκφράσεις όπως «έχεις πολύ χολή», «της έδωσε ένα κομμάτι από το συκώτι του», που σημαίνει ότι «της είχε θυμώσει πολύ».

Παρόλο που τα τοξικά μέταλλα απελευθερώνονται από το συκώτι, αν αυτό αρχίζει να λειτουργεί καλύτερα τότε και τα συναισθήματα ηρεμούν. Οι γυναίκες συχνά έχουν πιο τοξικό συκώτι από μερικούς άντρες, επειδή έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με το θυμό. Αυτό μπορεί να συνδέεται με τα υψηλότερα επίπεδα χαλκού, οιστρογόνων και άλλων παραγόντων.

Ερεθισμός του συκωτιού λόγω του προγράμματος διατροφικής εξισορρόπησης

Διαπιστώσαμε ότι κατά την διάρκεια ενός προγράμματος διατροφικής εξισορρόπησης, μερικές φορές το συκώτι θα υπερφορτωθεί με τοξίνες, που απελευθερώνονται συνεχώς από τις αποθηκευτικές περιοχές σε όλο το σώμα. Αυτό θα προκαλεί περιστασιακά ελαφρώς ανεβασμένα ηπατικά ένζυμα ή λίγο πόνο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, καθώς το συκώτι ζορίζεται να απομακρύνει γρήγορα τις τοξίνες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό θα περάσει γρήγορα. Αν όχι, πάντα προτείνουμε να μειώσετε τα συμπληρώματα για μία ή δύο μέρες, πίνοντας περισσότερο νερό και ίσως και αποσταγμένο νερό για λίγες μέρες ή να κάνετε ένα επιπλέον κλύσμα καφέ επίσης. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτός ο τύπος ερεθισμού του συκωτιού είναι αβλαβής και δεν πρέπει να ανησυχείτε. Καθώς το συκώτι θεραπεύεται και γίνεται πιο ικανό να απομακρύνει τις τοξίνες κάθε είδους, τα συμπτώματα αυτά τείνουν να μειώνονται.

Συστάσεις για παθήσεις του συκωτιού

Ακολουθώντας ένα πλήρες πρόγραμμα διατροφικής εξισορρόπησης είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως με τις «γενικές συστάσεις» που ακολουθούν. Σε μερικές περιπτώσεις, θα είναι επαρκείς για την επίλυση του προβλήματος χωρίς να χρειάζεται ένα πλήρες πρόγραμμα διατροφικής εξισορρόπησης. Προτιμώ ένα πλήρες πρόγραμμα επειδή θα αντιμετωπίσει άλλα θέματα και θα προωθήσει την ψυχική ανάπτυξη καθώς και θα επιλύσει σχεδόν όλες τις παθήσεις του συκωτιού. Παρακάτω αναφέρονται οι γενικές συστάσεις:

 1. Μειώστε το τοξικό φορτίο που το συκώτι πρέπει να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση, αποφεύγοντας όλες τις επεξεργασμένες τροφές, όλα τα πρόσθετα τροφίμων, το αλκοόλ και την καφεΐνη.
 2. Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε φυσικά προϊόντα αντί για συνταγογραφημένα και μη φάρμακα για κοινές παθήσεις, όπως αλλεργίες, κρυολογήματα, λοιμώξεις και όλες τις άλλες παθήσεις όσο το δυνατό περισσότερο.
 3. Χρησιμοποιήστε ισχυρό πεπτικό συμπλήρωμα κάθε φορά που τρώτε. Συνιστούμε συμπλήρωμα που περιέχει χολικά οξέα (ox bile), παγκρεατίνη, χολικά άλατα και ρωσικά μαύρα ραπανάκια. Λαμβάνοντας ένα τέτοιο πεπτικό βοήθημα, δεν θα αυξήσει μόνο την ροή της χολής. Θα μειώσει επίσης, την ζύμωση και την σήψη των τροφών στο έντερο. Αυτές οι εξαιρετικά δύο τοξικές διεργασίες ελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών στο έντερο,  που απορροφούνται στο συκώτι σε μερικά άτομα.
 4. Βελτιώστε τις διατροφικές σας συνήθειες. Αυτό σημαίνει να μην πίνετε πολύ νερό με τα γεύματα, να τρώτε αργά, να μασάτε καλά και να μην παρατρώτε. Επίσης να αποφεύγετε να τρώτε όταν είστε αγχωμένος και το γεύμα σας να αποτελείται από μια, δύο ή τρείς τροφές μόνο. Αυτοί οι απλοί κανόνες θα μειώσουν επίσης την επιβλαβή ζύμωση και τη σήψη της τροφή σας.
 5. Οι ενήλικες να πίνετε 3 lit νερού κάθε μέρα. Πίνετε μόνο νερό από πηγή (ή εμφιαλωμένο) ή αποσταγμένο μόνο για λίγους μήνες. Αποφύγετε το νερό με αντίστροφη όσμωση, τα αλκαλικά νερά και άλλα είδη νερού.
 6. Ακολουθήστε διατροφή για να αλλάξετε τον αργό μεταβολισμό. Κυρίως τρώτε μαγειρεμένα λαχανικά δύο φορές την ημέρα ή και περισσότερο, γεμίζοντας τουλάχιστον το μισό πιάτο.
 7. Σκεφτείτε να κάνετε ένα κλύσμα καφέ κάθε μέρα και να λαμβάνετε συμπληρώματα. Αυτά περιλαμβάνουν κάψουλες kelp (3 ημερησίως), ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (1000 mgr ημερησίως), βιταμίνη D (5000 iu ημερησίως) και ένα προϊόν που περιέχει 250 mgr ασβέστιο και 150 mgr μαγνήσιο σε κάθε ταμπλέτα (3 ημερησίως ή περισσότερες).

 

Μεταφρασμένο από το dromostherapeia.gr

 

Πηγή: http://drlwilson.com

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Lawrence Wilson

Ιατρός, Ερευνητής, Σύμβουλος διατροφής, Συγγραφέας

Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Φυσικής Ιατρικής στην Σάντε Φε στο Νέο Μεξικό

Ιστότοπος: drlwilson.com/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.