Web
Analytics
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, αν δεν έχετε χοληδόχο κύστη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, αν δεν έχετε χοληδόχο κύστη

Έχετε βγάλει την χολή σας και δεν αισθάνεστε πολύ καλά; Βιώνετε πεπτικά και εντερικά προβλήματα; Αν ναι, τότε πρέπει να ενημερωθείτε για τις συνέπειες που έχει η αφαίρεση της χολής στον οργανισμό, καθώς και τι πρέπει να κάνετε για να έχετε υγιές συκώτι και καλή πέψη χωρίς χοληδόχο κύστη.

 

Τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης είναι εξαιρετικά συχνά. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία σήμερα. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν προβλήματα με την χοληδόχο κύστη απ’ ότι οι άνδρες και αυτό οφείλεται εν μέρει στις επιδράσεις των γυναικείων ορμονών, τα οιστρογόνα.

Τα περισσότερα άτομα έχουν την εντύπωση ότι όταν αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη τους, ο πόνος και η ταλαιπωρία που έχουν βιώσει, θα περάσουν. Δυστυχώς αυτό συχνά δεν συμβαίνει.

Προφανώς τα άτομα χωρίς χοληδόχο κύστη μπορούν να επιβιώσουν, αλλά είναι πιο επιρρεπή σε πεπτικά και ηπατικά προβλήματα. Ενδέχεται να σχηματίσουν ακόμη και πέτρες μέσα στους ηπατικούς πόρους.

Ειδικότερα τα άτομα που δεν έχουν χοληδόχο κύστη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να:

  • εμφανίσουν λιπώδες ήπαρ,
  • βιώσουν δυσπεψία,
  • έχουν ανεπάρκεια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές θρεπτικές ουσίες.

Πως λειτουργεί η χοληδόχος κύστη

Η χοληδόχος κύστη είναι σημαντική. Το συκώτι παράγει συνεχώς χολή, η οποία πηγαίνει στην χοληδόχο κύστη, όπου αποθηκεύεται και συμπυκνώνεται.

Η χολή βοηθάει στην πέψη των λιπών. Όταν λοιπόν, έχετε καταναλώσει ένα λιπαρό γεύμα, η χοληδόχος κύστη εκκρίνει μεγάλη ποσότητα χολής στο έντερο.

Επίσης ο  οργανισμός χρησιμοποιεί την χολή για να απομακρύνει τα απόβλητα και τις τοξίνες.

Η χολή περιέχει χοληστερόλη και άλλα λίπη που το συκώτι έχει διασπάσει και θέλει να αποβάλλει. Η σωστή λειτουργία της χοληδόχου κύστης βοηθάει να απομακρυνθούν η χοληστερόλη, τα διασπασμένα λίπη και οι λιποδιαλυτές τοξίνες, από τον οργανισμό.

Τι συμβαίνει όταν δεν έχετε χοληδόχο κύστη;

Όταν δεν έχετε χοληδόχο κύστη, το συκώτι σας συνεχίζει να παράγει χολή, αλλά δεν υπάρχει πλέον ένα μέρος για να συγκεντρώνεται και να συμπυκνώνεται. Αντίθετα, η χολή ρέει συνεχώς αργά στο έντερο, ανεξάρτητα από το αν τρώτε ή όχι. Επομένως, αν φάτε ένα λιπαρό γεύμα, δεν θα είστε σε θέση να εκκρίνετε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα χολής στο έντερο και επομένως δεν θα αφομοιώσετε το λίπος σωστά.

Πολλά άτομα μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, εμφανίζουν διάρροια, φούσκωμα, ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, μειωμένος καρδιακός ρυθμός, κόπωση και θεωρούνται φυσιολογικά.

Η αδυναμία πέψης  των λιπών σημαίνει ότι δεν θα είστε σε θέση να αφομοιώνεται βασικά λιπαρά οξέα όπως ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά. Σημαίνει επίσης ότι θα δυσκολευτείτε να απορροφήσετε τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως D, Ε, Α και Κ. Πολλά από τα αντιοξειδωτικά στα λαχανικά είναι λιποδιαλυτές:  λυκοπένιο, λουτεΐνη και καρετονοειδή.

Αν δεν παράγετε επαρκή χολή, δεν θα μπορείτε να αφομοιώνετε επαρκώς αυτές τις ενώσεις από τις τροφές, που απαιτούνται για την καρδιά, το νευρικό σύστημα,  την απορρόφηση των σακχάρων και ένα υγιή εγκέφαλο. Με τα χρόνια το σώμα σας θα φθείρετε γρηγορότερα, απ’ ότι θα έπρεπε.

Ακόμη και αν παίρνετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά σε μορφή συμπληρώματος, χωρίς επαρκή χολή, δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να τα αφομοιώσετε καλά.

Συμβουλές για να έχετε υγιές συκώτι και καλή πέψη χωρίς χοληδόχο κύστη

Πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε καταρχάς ένα πρόβλημα στην χοληδόχο κύστη, επειδή δεν λειτουργούσε σωστά το συκώτι σας.

Εάν το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά, θα παράγει κακή ποιότητας χολής, η οποία θα είναι επιρρεπής στον σχηματισμό λάσπης και λίθων. 

Επίσης τα πεπτικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα της χοληδόχου κύστης να συστέλλεται, και να παράγει μεγαλύτερη ποσότητας χολής, με αποτέλεσμα να ευνοείται η δημιουργία λίθων και η φλεγμονή της (χολοκυστίτιδα).

Αφαιρώντας απλά την χοληδόχο κύστη, δεν λύνεται το πρόβλημα και στην πραγματικότητα η λάσπη και οι λίθοι μπορούν να δημιουργηθούν ακόμη και μέσα στο συκώτι, θέτοντας σε κίνδυνο την λειτουργία του.

Επειδή έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για αφαιρέσετε την χοληδόχο κύστη, δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχετε πεπτικά προβλήματα για το υπόλοιπο της ζωή σας. Ενισχύοντας τα υπόλοιπα όργανα στο πεπτικό σύστημα, το σώμα αρχίζει να αντισταθμίζει το  χαμένο του όργανο και μπορείτε να έχετε μια υγιή ζωή.

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες ζωτικής σημασίας συμβουλές:

Μειώστε  το άγχος

Το άγχος εμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού να αφομοιώσει τις τροφές και βλάπτει σε μεγάλο βαθμό το συκώτι. Έτσι μειώνοντας το άγχος, νιώθετε καλύτερα.

Ακολουθείστε τον κανόνα 80/20

Μετά το χειρουργείο πρέπει το 80% της διατροφής σας να αποτελείται από φρέσκα ή μαγειρεμένα λαχανικά. Το υπόλοιπο 20% μπορεί να είναι πρωτεΐνη ή δημητριακά.

Ακόμα πρέπει να προσέχετε να μην σηκώνεστε από το τραπέζι, έχοντας χορτάσει εντελώς. Πάντα πρέπει να γεμίζετε το στομάχι σας κατά 80%, ώστε να υπάρχει περιθώριο για την πέψη.

Περιορίστε στο ελάχιστο ή αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και δημητριακών

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, παγωτά, γιαούρτι) επιδεινώνουν όλες τις παθήσεις της χοληδόχου κύστης και του συκωτιού, καθώς επίσης αφομοιώνονται πολύ δύσκολα.

Η τροφική δυσανεξία είναι συχνή αιτία στα προβλήματα της χοληδόχου κύστης και υπάρχει έρευνα που συνδέει την δυσανεξία στην γλουτένη με τους χολόλιθους.

Μειώνοντας την πρόσληψη των δημητριακών, μειώνετε ταυτόχρονα και τον κίνδυνο να αναπτύξετε λιπώδες συκώτι.

Πάρτε ένα καλό συμπλήρωμα για να τονώσετε το συκώτι σας.

Αν έχετε προβλήματα με την χοληδόχο κύστη ή έχετε χολόλιθους που σας οδήγησαν σε χειρουργική επέμβαση,  το πιο πιθανόν είναι το συκώτι σας να μην λειτουργεί σωστά.

Το συκώτι είναι πολύ σημαντικό όργανο, καθώς φιλτράρει τις τοξίνες, επεξεργάζεται τις ορμόνες, εκκρίνει την χολή, βοηθάει με την πέψη και είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανοσία.

Όταν το συκώτι έχει να διαχειριστεί υπερβολική ποσότητα τοξικών ουσιών, παράγει τοξική χολή που εκκρίνεται κατ’ ευθείαν μέσα στο λεπτό έντερο, δημιουργώντας ένα πλήθος προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του διαπερατού εντέρου (leaky gut). Το διαπερατό έντερο μπορεί να είναι η αιτία των επώδυνων  πεπτικών συμπτωμάτων, πριν και μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Τώρα όμως που έχετε αφαιρέσει την χοληδόχο κύστη είναι ακόμη πιο σημαντικό να υποστηρίξετε την υγεία του συκωτιού.

Υπάρχουν στην αγορά, πολλά συμπληρώματα με βότανα, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή και την ροή της χολής. Με αυτό τον τρόπο θα κάνετε καλύτερη πέψη των τροφών και θα μειώσετε τον κίνδυνο να σχηματιστούν πέτρες μέσα στο συκώτι.

Πάρτε ένα συμπλήρωμα με χολικά άλατα

Αυτή είναι η πιο σημαντική σύσταση, για τους ανθρώπους που έχουν χάσει την χοληδόχο κύστη.

Η χολή περιέχει χολικά άλατα και έχει βρεθεί ότι βοηθάνε στην διάσπαση των λιπών και στην τόνωση της περισταλτικής κίνησης του εντέρου.

Η έλλειψη χολής, που σημαίνει μειωμένα χολικά άλατα και πλημμελή απορρόφηση των λιπών, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, δυσπεψία και κόπωση μετά το γεύμα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, καθώς επίσης θρεπτικές ανεπάρκειες.

Η λήψη ενός καλού συμπληρώματος σε κάθε γεύμα, είναι ένας  θαυμάσιος τρόπος για να εξαλειφτούν πλήρως αυτά τα συμπτώματα, στα περισσότερα άτομα.

Υπάρχουν πολλές εταιρίες που παρέχουν συμπληρώματα με χολικά άλατα όπως Standard Process (Cholacol), Dews (Bile Salts), Swanson (Liquid Liver Extract with Bile Salts), NutriCology (Ox Bile), και Jarrow Formulas (Bile Acid Factors).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μερικά άτομα έχοντας λάβει χολικά άλατα, εμφανίζουν διάρροια. Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα που παίρνετε και να την προσαρμόσετε στις ανάγκες του οργανισμού σας.

Πεπτικά ένζυμα

Η λιπάση και η παγκρεατίνη είναι δύο πεπτικά ένζυμα που βοηθούν πολύ στην αφομοίωση των λιπών. Μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα που να περιέχει ένα μίγμα πεπτικών ενζύμων (που να σπάνε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και φυτικές ίνες) ώστε να συμπεριλάβετε και αυτά που χάνονται κατά την επεξεργασία, την προετοιμασία και το μαγείρεμα των τροφών.

Βεταΐνη (HCI)

Το συμπλήρωμα αυτό φτιάχνεται από παντζάρια και βοηθάει στην διάσπαση των λιπών, όπως κάνουν τα χολικά άλατα. Αν τα χολικά άλατα σας προκαλούν διάρροια, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με την βεταΐνη.

Χολίνη

Τα συμπληρώματα της χολίνης βοηθάνε στην απορρόφηση της υπερβολικής χοληστερίνης και των λιπών. Έρευνες δείχνουν ότι είναι χρήσιμο στο λιπώδες συκώτι. Πολλά άτομα παίρνουν χολικά άλατα και χολίνη μαζί, καθώς λειτουργούν καλά μαζί.

Καταναλώστε καλά λίπη και αποφύγετε τα «κακά»

Όταν η χοληδόχος κύστη έχει αφαιρεθεί, είναι πιο δύσκολο για τον οργανισμό σας να χωνέψει τα λίπη και τα έλαια.

Δεν πρέπει όμως να τα κόψετε όλα, καθώς ο οργανισμός σας  χρειάζεται απεγνωσμένα τα καλά λίπη.

Πρέπει να τρώτε μικρές ποσότητες από καλής ποιότητας βιολογικών και ανεπεξέργαστων ελαίων όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αβοκάντο,  γάλα καρύδας, μουρουνέλαιο, ακατέργαστο βούτυρο,  λάδι καρύδας, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Ενδέχεται να χρειαστείτε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D3

Τα άτομα που έχουν εξασθενημένο συκώτι ή αδύναμη πεπτική λειτουργία έχουν συχνά έλλειψη σε βιταμίνη D.

Η έκθεση του δέρμα σας στην ακτίνες UVB του ήλιου, επιτρέπει στον οργανισμό σας να παράγει βιταμίνη D.

Ωστόσο αυτή η διεργασία λαμβάνει χώρα στο συκώτι και στα νεφρά. Τα άτομα με υποτονικό συκώτι συχνά δεν παράγουν επαρκώς βιταμίνη D. Επομένως είναι καλή ιδέα να κάνετε μια εξέταση αίματος και να πάρετε ένα συμπλήρωμα.

5000 IU βιταμίνης D3 είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική δόση για τα περισσότερα άτομα, αλλά είναι προτιμότερο να καθοδηγείστε από τον γιατρό σας.

Συμπεριλάβετε στην διατροφή σας πικρές και ξινές τροφές

Οι πικρές και ξινές τροφές, διεγείρουν όλα τα πεπτικά υγρά και βοηθούν στην βελτίωση της πέψης των λιπών.

Μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την καούρα σε ήπιες περιπτώσεις, καθώς και να μειώσουν την επιθυμία για ζάχαρη.

Κατάλληλες πικρές και ξινές τροφές είναι τα λεμόνια, τα lime, το ραντίτσιο (ιταλικό μαρούλι), τα ραδίκια, τα αντίδια και τα φύλλα πικραλίδας. Στην αγορά υπάρχει και συμπλήρωμα διατροφής με πικρά βότανα.

Φυτικές ίνες

Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο απορροφούν νερό και δημιουργούν μαλακά κόπρανα, αλλά καθαρίζουν και το πεπτικό σύστημα, καθώς βοηθούν στην πέψη των λιπών και στην εξάλειψη των τοξινών. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι οι πατάτες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά κ.α

Μπορείτε να βρείτε και συμπληρώματα φυτικών ινών.

Πάρτε προβιοτικά

Τα προβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Βοηθούν στην πέψη και διατηρούν καθαρό το έντερο.

Μπορείτε να καταναλώσετε τρόφιμα και υγρά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, λάχανο τουρσί, κομπούχα.

Επίσης μπορείτε να τα λάβετε σε μορφή συμπληρώματος, καθώς περιέχει «καλά» βακτήρια που υπάρχουν συνήθως στην πεπτική οδό.

Αν όλοι από την νηπιακή ηλικία είχαν υιοθετήσει μια διατροφή βασισμένη στις ζυμωμένες τροφές, τότε πολλοί λίγοι θα είχαν κάνει χολοκυστεκτομή.

 

Πηγές

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(20 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.