Web
Analytics
Πώς να ενισχύσετε το συκώτι σας και να καταπολεμήσετε την κούραση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πώς να ενισχύσετε το συκώτι σας και να καταπολεμήσετε την κούραση

Η υγεία και η σωστή λειτουργία του ήπατος παίζει βασικό ρόλο στο αν αισθανόμαστε ενεργητικότητα ή όχι. Το πώς λειτουργεί το συκώτι μας είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία και τη μακροζωία μας, καθώς και για τη ζωτικότητα που αισθανόμαστε καθημερινά σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Σε συνδυασμό με τη χοληδόχο κύστη, το ήπαρ εργάζεται ακούραστα βοηθώντας να αποβάλουμε τις ουσίες που το σώμα δεν χρειάζεται πλέον, συμπεριλαμβανομένων παλαιών ορμονών, φυτοφαρμάκων και αποθηκευμένου σωματικού λίπους. Εάν επιτραπεί η συσσώρευση αυτών των ουσιών, η ενέργεια μπορεί να παρεμποδιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Φυσιολογικά, το ήπαρ βρίσκεται πίσω από το δεξιό θωρακικό κλωβό. Ο πρωταρχικός του ρόλος είναι η αποτοξίνωση, μια έννοια που έχει πολύ μεγάλη σύγχυση γύρω από αυτήν. Ένας απλός τρόπος για να φανταστεί κανείς την δύναμη αποτοξίνωσης του ήπατος είναι να απεικονίσει ένα σχήμα τριγώνου: μέσα σε αυτό το τρίγωνο είναι δισεκατομμύρια μικρά κύκλοι, ο καθένας από τους οποίους αποτελεί ένα ηπατικό κύτταρο. Φανταστείτε ότι μέσα σε κάθε ηπατικό κύτταρο υπάρχει ένας περιστρεφόμενος τροχός. Κάθε στροφή των δισεκατομμυρίων μικρών τροχών καθορίζει τη λειτουργία του ήπατος.

Όταν συμπεριφερόμαστε στο συκώτι μας άσχημα, κάποια κύτταρά του πεθαίνουν και για κάποιο χρονικό διάστημα μπορούν να αναγεννηθούν νέα κύτταρα για να αντικαταστήσουν τα νεκρά, αλλά μετά από λίγο αυτό δεν είναι πλέον δυνατό και στη θέση του κύτταρου που έκαιγε λίπη μπορεί να εγκατασταθεί ένα σφαιρίδιο λίπους. Το συκώτι δεν μπορεί να συμβαδίσει με το φορτίο που έρχεται στο δρόμο του, και, τώρα που έχει μειωμένη λειτουργία (εξαιτίας των νεκρών ηπατικών κυττάρων) δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο καλά. Έτσι, οι εναποθέσεις λίπους συνεχίζουν όλο και περισσότερο.

Όταν υπάρξουν πολλά σφαιρίδια λίπους (μια κατάσταση γνωστή ως «λιπαρό συκώτι»), η υγεία και η ενέργειά μας μπορεί να υποφέρουν σημαντικά. Λιγότερο αποτελεσματικές διαδικασίες αποτοξίνωσης μπορούν να οδηγήσουν σε κακή λειτουργία του θυρεοειδούς, ανισορροπία των σεξουαλικών ορμονών, δερματικά προβλήματα, χοληστερόλη και μειωμένη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, που συχνά εμφανίζεται σαν «λιγούρες» για ζάχαρη. Επιπλέον, μπορεί να αλλάξουν οι περιοχές όπου το σώμα θέλει να εναποθέσει σωματικό λίπος. Μπορεί να παρατηρήσετε τότε ότι υπάρχει περίσσεια λίπους ψηλά στην κοιλιά. Για τις γυναίκες αυτό είναι ακριβώς κάτω από τη γραμμή σουτιέν τους, και για τους άνδρες, ακριβώς κάτω από τους θωρακικούς μυς. Μπορεί να έρχεται και να φεύγει και μερικές φορές υπάρχει ένα σημείο ακριβώς στο κέντρο του κορμού που είναι πιο ευαίσθητο. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα της χοληδόχου κύστης. Εάν η χοληδόχος κύστη σας έχει αφαιρεθεί, το ήπαρ σας πρέπει να παράγει χολή ανάλογα με τη ζήτηση, καθώς η χοληδόχος κύστη δεν είναι πια εκεί για να την αποθηκεύει, γι’ αυτό απαιτείται συχνά πρόσθετη στήριξη του ήπατος.

Λίγο παλαιότερα, μόνο οι άνθρωποι που κατανάλωναν τακτικά αλκοόλ ανέπτυσσαν λιπώδη ηπατοπάθεια, όμως τώρα βλέπουμε και εφήβους να το αναπτύσσουν απλά από την υιοθέτηση διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά. Αυτό έχει γίνει τόσο συνηθισμένο ώστε να έχει δημιουργηθεί μια νέα ασθένεια, που ονομάζεται «μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος». Φανταστείτε ένα συκώτι που μοιάζει ακριβώς με ένα που έχει υποστεί χρόνια αλκοολισμό, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι ένοχοι για τη δημιουργία του είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά.

Βελτίωση της αποτοξινωτικής διαδικασίας

Η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία που γίνεται μέσα μας όλη τη μέρα, κάθε μέρα. Οι επιλογές που κάνουμε επηρεάζουν το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να λειτουργήσει το ήπαρ, και αυτό συμβάλλει σημαντικά στο πώς αισθανόμαστε. Η αποτοξίνωση είναι ουσιαστικά μια διαδικασία μετασχηματισμού. Οποιαδήποτε ουσία που θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για εμάς αν συσσωρευτεί στο σώμα μας πρέπει να μετατραπεί σε μια λιγότερο επιβλαβή μορφή ώστε να μπορεί στη συνέχεια να αποβληθεί με ασφάλεια από τον οργανισμό μας. Για να νιώθουμε στα καλύτερά μας, θέλουμε αυτό να είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική διαδικασία.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες σημαντικές συμβουλές για τη στήριξη του ήπατος και τη βελτίωση των διαδικασιών αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Ενισχύστε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Υπάρχουν δύο στάδια στη διαδικασία αποτοξίνωσης: η φάση 1 και η φάση 2. Στη φάση 1, λαμβάνουν μέρος ενζυμικές διαδικασίες από μια οικογένεια ενζύμων (κυτόχρωμα P450). Στη φάση 2, μια ομάδα μορίων «απενεργοποιεί» τα χημικά απόβλητα έτσι ώστε να μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια από το σώμα.

Και οι δύο φάσεις απαιτούν τη λειτουργία ορισμένων θρεπτικών συστατικών και οι διαιτητικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν πόσο αποτελεσματικά μπορεί να λειτουργήσει κάθε φάση. Για το πρώτο στάδιο της αποτοξίνωσης, είναι απαραίτητα πολλά θρεπτικά συστατικά, ειδικά οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης υποτίθεται ότι αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών Β. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πολύ καλύτερα με λιγότερα ή καθόλου από αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή τους. Μερικοί άνθρωποι μειώνουν ή κόβουν τα δημητριακά από τη διατροφή τους προκειμένου να χάσουν βάρος, ενώ άλλοι τα αποφεύγουν επειδή τους προκαλούν παλινδρόμηση ή φούσκωμα. Εάν τα δημητριακά δεν σας πειράζουν και σας δίνουν ενέργεια, τότε απολαύστε τα σε μη επεξεργασμένη μορφή. Κάποια είναι καλύτερο να τα αφήνετε να μουλιάσουν πριν τα καταναλώσετε.

Εάν δεν σας ταιριάζουν, μην τα τρώτε. Το σώμα σας ξέρει καλύτερα τι του κάνει καλό. Απλώς συνειδητοποιήστε ότι εάν έχετε χαμηλή πρόσληψη βιταμινών Β, οι διαδικασίες αποτοξίνωσης του ήπατος της φάσης 1 μπορεί να μην λειτουργούν άριστα εκτός εάν λαμβάνετε επαρκείς βιταμίνες Β από άλλες πηγές τροφίμων, όπως το συκώτι. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα καλής ποιότητας που περιέχει σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Πηγές βιταμινών Β: φακές, ξηροί καρποί, σπόροι, τόνος, χοιρινό κρέας, μοσχάρι, κοτόπουλο, συκώτι, δημητριακά ολικής αλέσεως, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ντομάτες, αβγά.

Καταναλώστε αρκετή πρωτεΐνη

Επιλέξτε βιολογικά προϊόντα όποτε είναι αυτό δυνατό για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε φυτοφάρμακα. Καταναλώστε αρκετή πρωτεΐνη Ακριβώς όπως για τις αντιδράσεις της φάσης 1, οι διαδικασίες του ήπατος στη φάση 2 απαιτούν επίσης ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, συγκεκριμένα αμινοξέα.

Τα αμινοξέα προέρχονται από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες διασπώνται σε αμινοξέα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ως δομικά στοιχεία για τη σύνθεση όλων των πρωτεϊνών που χρειάζεται το σώμα μας για να επιβιώσει. Τα αμινοξέα είναι επίσης σημαντικά για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τα οποία μας προστατεύουν από λοιμώξεις και χρησιμοποιούνται επίσης για τη δημιουργία των νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τη διάθεσή μας και την καθαρότητα της σκέψης καθώς και το συντονισμό όλων των μυών μας. Από τα 20 αμινοξέα, τα 10 θεωρούνται «απαραίτητα» (ορισμένες ερευνητικές εργασίες υποστηρίζουν ότι εννέα είναι τα απαραίτητα), πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τα καταναλώνουμε στη διατροφή μας, καθώς το σώμα δεν μπορεί να τα δημιουργήσει από άλλες ουσίες.

Μια πρωτεϊνική τροφή που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα αναφέρεται ως «πλήρης». Οι περισσότερες διατροφικές πηγές πρωτεΐνης δεν είναι πλήρεις. Ωστόσο, όταν συνδυάζετε πηγές πρωτεΐνης από διαφορετικές οικογένειες τροφών, συμπληρώνετε τον κατάλογο των απαραίτητων αμινοξέων, καθώς το απαραίτητο αμινοξύ που λείπει σε μία από τις τροφές θα είναι υψηλό στην άλλη. Ένα παράδειγμα είναι η προσθήκη σπόρων σουσαμιού σε λαχανικά stir-fry που σερβίρονται με καστανό ρύζι: οι σπόροι σουσαμιού και το ρύζι προέρχονται από διαφορετικές οικογένειες, και τα προφίλ αμινοξέων τους συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Πηγές πρωτεϊνών: κρέας, ψάρι, αβγά, γάλα, σπόροι τσία, ξηροί καρποί, φακές, ρεβίθια, κινόα.

Αποθηκεύστε θείο

Για περαιτέρω υποστήριξη φάσης 2 χρειαζόμαστε θείο, μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και σε ορισμένα λαχανικά. Το θείο είναι μέρος της γλουταθειόνης, ενός από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά που παράγει ο οργανισμός.

Πηγές θείου: αβγά, κρεμμύδι, σκόρδο, μικρά κρεμμύδια και κραμβοειδή λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών και κουνουπίδι.

Αποφύγετε ό,τι "φορτώνει" το ήπαρ

Υπάρχουν πολλές ουσίες που μπορούν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Ακολουθούν μερικές από τις βασικές που πρέπει να αποφύγετε.

1. Καφεΐνη

Η υγεία και η ενέργεια ορισμένων ανθρώπων είναι σίγουρα καλύτερη χωρίς καφεΐνη και, για εκείνους που πρέπει να μειώσουν την παραγωγή αδρεναλίνης, είναι απαραίτητες αλλαγές στην κατανάλωση καφεΐνης. Μερικές φορές αυτό σημαίνει καθόλου καφεΐνη, άλλες φορές σημαίνει λιγότερη καφεΐνη. Για μερικούς ανθρώπους η υποστήριξη του νευρικού συστήματος, ανάλογα με τα συμπτώματά τους, όπως το άγχος και το στρες, απαιτεί αναμφισβήτητα τον αποκλεισμό της καφεΐνης.

Ωστόσο, το συκώτι επίσης επηρεάζεται από την καφεΐνη, καθώς και η μείωση του ηπατικού φορτίου μπορεί να είναι ένας ακόμα λόγος για να μειώσουμε την πρόσληψη καφεΐνης ή να την παραλείψουμε εντελώς.

Όπως και άλλες ουσίες που «φορτώνουν» το συκώτι, η καφεΐνη φθάνει στο ήπαρ με την ανάγκη να αλλαχθεί (αποτοξινωθεί). Δεν είναι, ωστόσο, γνωστό ότι συνυπάρχει η φάση 2. Αντ’ αυτού, αυξάνει την ταχύτητα της φάσης 1. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σαν θετικό, για πάρα πολλούς σήμερα, η φάση 2 τους είναι αναποτελεσματική, συμφορημένη ή απλά επιβαρυμένη με το φορτίο. Φανταστείτε ότι η φάση 2 κινείται αργά, όπως η κυκλοφοριακή κίνηση κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου, και έχετε επιταχύνει τη φάση 1 με την καφεΐνη. Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι θα επεξεργαστεί ουσίες όπως τα οιστρογόνα και τη χοληστερόλη πιο γρήγορα κατά μήκος της φάσης 1, αλλά αυτές δεν έχουν πουθενά να πάνε, επειδή η φάση 2 είναι τόσο αργή και παραφορτωμένη που μπλοκάρει.

Στην περίπτωση που οι ουσίες που περνούν από τη φάση 1 δεν μπορούν να περάσουν κατευθείαν στη φάση 2 και τελικά να αποβληθούν, θα καταλήξετε να ανακυκλώνετε ακόμη πιο προβληματικές ουσίες. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας και την ικανότητά σας να αποτρέψετε ασθένειες, καθώς και για την ενέργειά σας.

Έτσι, εάν η φάση 2 κινείται καλά, η ρύθμιση της φάσης 1 δεν φαίνεται να αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Αλλά εάν η φάση 2 είναι αργή, η ρύθμιση της φάσης 1 προσθέτει δυσκολίες στο πρόβλημα.

Πηγές καφεΐνης: καφές (ακόμη και χωρίς καφεΐνη), τσάι, ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά τύπουcola, σοκολάτα, ορισμένα παυσίπονα και χάπια απώλειας βάρους.

2. Αλκοόλ

Εάν ξυπνάτε συνεχώς κουρασμένοι και συνηθίζετε να πίνετε αλκοόλ καθημερινά - ακόμα και αν είναι μόνο ένα-δύο ποτήρια - θα πρέπει να μάθετε ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι κάτι που σας αποστερεί την ενέργειά σας. Το αλκοόλ είναι ένα δηλητήριο για το ανθρώπινο σώμα, επειδή δεν μπορούμε να το αποβάλλουμε. Καταναλώνουμε αλκοόλ, αλλά το ήπαρ πρέπει να μεταμορφώσει (αποτοξινώσει) το αλκοόλ σε μια άλλη ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία είναι εκείνη που μπορεί να αποβληθεί στη συνέχεια. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ενέργεια, και το σώμα θα δώσει προτεραιότητα σε αυτήν την αποτοξίνωση, παρέχοντάς σας λιγότερη ενέργεια για να απολαύσετε την ημέρα σας.

Λόγω του τρόπου κατανομής του αλκοόλ στο σώμα, μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες, κόπωση, άγχος και αποθήκευση λίπους. Πολλά αλκοολούχα ποτά είναι επίσης πολύ υψηλά σε σάκχαρα (υδατάνθρακες) και ως εκ τούτου απαιτούν ινσουλίνη. Πάλι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και αποθήκευση σωματικού λίπους. Επίσης, οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης που μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και αύξηση του λίπους στο σώμα. Μπορείτε να δείτε πόσα από τα συστήματα του σώματος που εμπλέκονται στην αίσθηση ενεργητικότητας μπορούν να διαταραχτούν από το αλκοόλ.

Πολλοί άνθρωποι πίνουν χωρίς να το συνειδητοποιούν. Ένα συνηθισμένο αμερικανικό ποτό περιέχει 0,35oz (14g) καθαρής αλκοόλης, σε οποιαδήποτε μορφή. Αυτό ισοδυναμεί με ένα κουτί 12oz 5% μπύρας, ένα σφηνάκι 1,5 oz ή ένα κρασί 5oz. Την επόμενη φορά που θα πιείτε ένα ποτήρι κρασί, μετρήστε το και θα δείτε ποια είναι η συνήθης ποσότητα που πίνετε. Για τους περισσότερους, είναι πολύ περισσότερο από 5oz.

Οι τρέχουσες συστάσεις που υποβλήθηκαν από πολυάριθμους οργανισμούς για την υγεία της καρδιάς υποδεικνύουν τώρα ότι για όσους ήδη καταναλώνουν οινόπνευμα είναι ασφαλές να μην καταναλώνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πρέπει να περιλαμβάνονται δύο μέρες χωρίς κατανάλωση αλκοόλ τη βδομάδα. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαφέρουν ελαφρώς, συνιστώντας όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες. Ωστόσο, εξετάστε τη θέση που παίρνουν σχετικά με το αλκοόλ πολλές οργανώσεις καρκίνου σε όλο τον κόσμο, που υποστηρίζουν ότι εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ.

3. Τρανς λιπαρά και επεξεργασμένα σάκχαρα

Τα τρανς λιπαρά και τα επεξεργασμένα σάκχαρα, που συνήθως απαντώνται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως κέικ, μπισκότα, και τρόφιμα με μεγάλη διάρκεια ζωής, μπορούν να καταστρέψουν το συκώτι. Προσπαθήστε αντί αυτών να επιλέγετε φρέσκα τρόφιμα ολικής.

4. Χημικά προϊόντα περιποίησης και καθαρισμού

Οτιδήποτε εφαρμόζετε στο δέρμα σας μπορεί να απορροφηθεί στο σώμα σας. Πρέπει μόνο να εξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα τσιρότα νικοτίνης για να συνειδητοποιήσετε ότι το δέρμα παρέχει μια άμεση οδό στην κυκλοφορία, μεταφέροντας το αίμα που το ήπαρ θα χρειαστεί να «καθαρίσει».

Για να μειώσετε την εργασία που πρέπει να κάνει το συκώτι σας, επιλέξτε προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης της επιδερμίδας που παρασκευάζονται χωρίς συνθετικά συστατικά. Τα συστατικά των προϊόντων πλύσης και καθαρισμού, μπορούν να εισχωρήσουν μέσω του δέρματός σας ή του αναπνευστικού σας συστήματος, οπότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή τους.

5. Φυτοφάρμακα

Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε ό,τι μπορείτε για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα και την κατανάλωση τροφών που τα περιέχουν. Πολλές από αυτές τις συνθετικές χημικές ουσίες μιμούνται τα οιστρογόνα και μπορούν να δεσμευτούν στους υποδοχείς οιστρογόνων στο σώμα, γεγονός που έχει συνέπειες για άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας σημαντικός και αυξανόμενος αριθμός κοριτσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζει τώρα να έχει έμμηνο ρήση στην ηλικία των οκτώ. Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε πώς συμβαίνει αυτό χωρίς να εξετάσουμε το ρόλο των περιβαλλοντικών οιστρογόνων.

Μια άλλη ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων είναι ο κίνδυνος της αποθήκευσής τους στο λιπώδη ιστό του σώματός μας. Δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτού του προβλήματος ή της έκθεσης σε αυτές τις ουσίες για μια ολόκληρη ζωή, καθώς ουσιαστικά είμαστε η πρώτη γενιά ανθρώπων που εκτίθενται σε κάποιες από αυτές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν γνωρίζουμε την έκταση των συνολικών επιπτώσεων στην ενέργεια και τον μεταβολισμό μας, πόσο μάλλον άλλες πτυχές επιπτώσεων στην υγεία μας.

Προσπαθήστε να αγοράζετε βιολογικά προϊόντα όσο το δυνατόν περισσότερο και να χρησιμοποιείτε φυσικές εναλλακτικές λύσεις αντί για τα φυτοφάρμακα στο σπίτι και τον κήπο σας.

Αγάπα το συκώτι σου

Θυμηθείτε, αυτό που κάνετε κάθε μέρα επηρεάζει την υγεία σας, όχι αυτό που κάνετε μερικές φορές. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για όσα επιβαρύνουν το συκώτι σας στη ζωή σας. Έχουμε μόνο ένα συκώτι. Αγαπήστε το ανάλογα.

Οι μηχανισμοί πίσω από την αποτοξίνωση

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και εξάλειψης που χρησιμοποιεί το σώμα μας, διότι όταν τίθενται σε κίνδυνο, τυπικά το ίδιο συμβαίνει και με την ενέργειά μας. Υπάρχουν πολλά όργανα και συστήματα του σώματος που εμπλέκονται στην αποτοξίνωση. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Το ήπαρ, το οποίο μετασχηματίζει ουσίες που, εάν συσσωρεύονταν, θα μας έβλαπταν, αλλάζοντάς τις σε λιγότερο βλαβερές ουσίες που θα μπορούσαμε να αποβάλλουμε.
 • Το έντερο, το οποίο περιέχει βακτήρια που παράγουν τόσο υγιεινές όσο και ανθυγιεινές ουσίες. Πρέπει να διατηρούμε τη λειτουργία του εντέρου υγιή, καθώς ένας από τους ρόλους του είναι να απελευθερώνει απόβλητα και τοξικές ουσίες για να αποτρέπει τη συσσώρευσή τους στον οργανισμό.
 • Τα νεφρά, τα οποία συνεχώς φιλτράρουν το αίμα μας και μας απαλλάσσουν από οτιδήποτε δεν χρειαζόμαστε συμπεριλαμβανομένων των τοξινών, μέσω των ούρων.
 • Το δέρμα, το οποίο όχι μόνο προστατεύει και στεγάζει τα όργανά μας, αλλά επιτρέπει στις βλαβερές ουσίες να φύγουν από το σώμα μέσω της εφίδρωσης.
 • Το αναπνευστικό σύστημα, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην ομάδα αποτοξίνωσης - ακόμα και οι τρίχες μέσα στη μύτη μας βοηθούν να φιλτράρουμε τον αέρα που αναπνέουμε, ενώ οι πνεύμονες είναι υπεύθυνοι για το φιλτράρισμα των καπνών, των αλλεργιογόνων, της μούχλας και των αερίων.

 

Σημάδια ότι το συκώτι σας χρειάζεται υποστήριξη

Τα παρακάτω είναι συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη υποστήριξης του ήπατος σας:

 • εναπόθεση λίπους ψηλά στην κοιλιά
 • ευαισθησία σε σημείο στο κέντρο του κορμού
 • προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
 • κυτταρίτιδα
 • δέρμα που δείχνει συμφόρηση
 • δερματικά εξανθήματα
 • έκζεμα ή ροδόχρους ακμή
 • υπερβολική τάση υπερθέμανσης
 • προβλήματα όρασης
 • αφύπνιση γύρω στις 2 π.μ.
 • κακός ύπνος το βράδυ μετά από κατανάλωση αλκοόλ
 • ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας με ιδρώτα
 • αυξημένη χοληστερόλη
 • φούσκωμα
 • καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ
 • καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης, μακροπρόθεσμα.

Αποτοξίνωση: Τι λειτουργεί;

Διατροφή

Η δίαιτα αποκλεισμού τροφών είναι μία καλή αρχή. Απομακρύνει όλα τα τρόφιμα που είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργίες ή τοξική υπερφόρτωση - όπως σιτάρι, γαλακτοκομικά, ζαχαρούχα και επεξεργασμένα τρόφιμα, εκλεπτυσμένοι υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί, κέικ και μπισκότα, καφές, μη φυτικά τσάγια και αλκοόλ - για περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Συμπληρώματα

Συνιστάται η λήψη 400mg μαγνησίου ημερησίως, ψευδαργύρου (25mg/ημέρα) και σεληνίου (200mcg/ημέρα) για να βοηθηθούν οι φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος, ενώ η γλουταθειόνη (250mg/ημέρα) είναι ένα άλλο απαραίτητο συμπλήρωμα.

Συνιστάται επίσης να λαμβάνονται 1mg Β12 (μεθυλοκοβαλαμίνη), 800mcg φολικού, 50mg B6 (πυριδοξάλη-5-φωσφορική) και 100mg φωσφατιδυλσερίνης δύο φορές την ημέρα. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της τοξικότητας, όμως κατά μέσο όρο, χρειάζονται 16 εβδομάδες.

Βότανα

To γαϊδουράγκαθο (milk thistle), η αγκινάρα, το ταραξάκο έχουν όλα αποδειχθεί ότι βοηθούν την αποτοξίνωση του ήπατος και βελτιώνουν τις μεταβολικές λειτουργίες. Η τσουκνίδα, το σολιντάγκο, η σημύδα και η ιππουρίδα έχουν διουρητική δράση και βοηθούν στον καθαρισμό των νεφρών.

Θερμότητα

Η εφίδρωση είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Οι σάουνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος και της λειτουργίας της καρδιάς, σε σύντομες 15λεπτες συνεδρίες, ενώ οι τοξικές χημικές ουσίες και τα βαρέα μέταλλα μπορούν να αποβληθούν με ασφάλεια μόνο κατά τη διάρκεια μακρύτερων συνεδριών σάουνας, λένε οι ερευνητές.

 

Το άρθρο είναι βασισμένο στο βιβλίο της Dr Libby Weaver με τίτλο Exhausted to Energized  (Hay House, 2018)

 

Πηγή: Holistic Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Libby Weaver

Βιοχημικός της Διατροφής- Συγγραφέας - Ομιλήτρια

Ιστότοπος: https://www.drlibby.com

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.