Γεύσεις και υγεία στις καλοκαιρινές διακοπές
Γράφει: Δρ Γιώργος Πανοτόπουλος, Παθολόγος-Διατροφολόγος
Τα νερόβραστα λαχανικά και το βραστό στήθος κοτόπουλου σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι μια λύση βαρετή και αντικοινωνική που δεν βοηθάει τελικά τη σιλουέτα μας. Είναι σαφώς προτιμότερο να τρώμε ποιοτικά και ισορροπημένα. Ας επωφεληθούμε, λοιπόν, από τα ντόπια προϊόντα στα μέρη των διακοπών μας!
Για να κάνουμε πραγματικότητα τη διατροφική ισορροπία, πρέπει πρώτα απ' όλα να αγαπήσουμε και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Η θερινή περίοδος είναι ιδανική για να απαλλαγούμε από τις έμμονες ιδέες και προκαταλήψεις για τη διατροφή, που συχνά δυστυχώς στερούνται κοινής λογικής.
Διακοπές στη θάλασσα: Ωμέγα-3 λιπαρά και ιχνοστοιχεία
Η καρδιά και τα αγγεία μας αγαπούν τα ψάρια. Φαίνεται ότι εάν κάποιος τρώει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, έχει εξασφαλίσει την ελάττωση κατά... 80% (!) του κινδύνου για αιφνίδιο θάνατο από έμφραγμα.
Το μυστικό των ψαριών είναι τα περίφημα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία τα βρίσκουμε σε αφθονία στο σκουμπρί, στη ρέγκα, στη σαρδέλα, στο σολομό, στον τόνο. Επιπλέον, τα ψάρια περιέχουν πρωτεΐνες, ιώδιο, που βοηθάει στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, κάλιο και φωσφόρο. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β, χαλκό και ψευδάργυρο.
Το καλοκαίρι μπορείτε να φάτε όσα θαλασσινά τραβάει η όρεξή σας καθώς είναι η κατάλληλη εποχή για τα χτένια, τα κυδώνια, τις γυαλιστερές, τους σωλήνες, τους αχινούς. Τα θαλασσινά περιέχουν σημαντική ποσότητα από ψευδάργυρο, απαραίτητο για την άμυνα του οργανισμού και την πρόληψη της γήρανσης, καθώς και ιώδιο και βιταμίνες Β.
Διακοπές στο βουνό: Πρωτεΐνες και ασβέστιο
Παρόλο που τα τυριά είναι γενικά παχυντικά, θα ήταν κρίμα να τα στερηθούμε. Όλα είναι θέμα ποσότητας και οι ενοχές δεν προσφέρουν τίποτα. Καθετί που τρώμε και που έχει ενταχθεί σωστά σε ένα πλήρες γεύμα δεν απειλεί τη διατροφική μας ισορροπία.
Μία μερίδα τυρί από την ντόπια γραβιέρα (δηλαδή, ένα κομμάτι περίπου 30 γραμμαρίων) μας εξασφαλίζει το 1/3 της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σε ασβέστιο για τους ενήλικες, χωρίς να κινδυνεύουμε να παχύνουμε από αυτό.
Όσο για τα αλλαντικά της περιοχής, πολύ πλούσια σε θερμίδες, ίσως θα ήταν καλύτερα να τα αφήσουμε για το χειμώνα, σε συνδυασμό πάντα με ντόπια χόρτα και λαχανικά.
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι τα αλλαντικά περιέχουν και πρωτεΐνες, άρα δεν θα χρειασθεί να φάμε και κρέας ταυτόχρονα.
Διακοπές στην εξοχή: Πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά
Τα φρέσκα αβγά από το αγρόκτημα είναι μια εξαιρετική τροφή που αντικαθιστά το κρέας. Το αβγό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη Α, που εξασφαλίζει την ανανέωση των κυττάρων, άρα έχει ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα μας.
Φάτε άφθονα λαχανικά και 3-4 φρούτα την ημέρα. Οι φυτικές τους ίνες διευκολύνουν την καλή λειτουργία του εντέρου, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας, δρουν αποτελεσματικά κατά των βακτηριδίων, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και εξασφαλίζουν την απομάκρυνση της χοληστερίνης των τροφών.
Να έχετε φαντασία στις σαλάτες σας. Στη χωριάτικη σαλάτα, για παράδειγμα, η προσθήκη αντράκλας (γλιστρίδας) την εμπλουτίζει με τα λεγόμενα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ω-3), καθώς και αρκετό μαγνήσιο.
Όσον αφορά στα φρούτα, το σταφύλι, φρούτο του Αυγούστου, περιέχει φλαβονοειδή (ιδιαίτερα το κόκκινο). Αυτές οι φυτικές χρωστικές ουσίες περιορίζουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Η δράση τους εντοπίζεται στα αγγεία καθώς εξασφαλίζουν καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και αντοχή των τριχοειδών αγγείων. Εκτός από αυτή την ευεργετική δράση τους κατά της γήρανσης, φαίνεται πως προστατεύουν και από ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στις τανίνες του κόκκινου κρασιού, καθώς και στα κρεμμύδια.
Όπου κι αν είστε: Καταναλώνετε άφθονα καροτενοειδή
Φρούτα κατεξοχήν καλοκαιρινά, τα βερίκοκα και τα πεπόνια, περιέχουν άφθονα καροτενοειδή και β-καροτένιο, που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Τα καροτενοειδή είναι ουσίες με αντιγηραντικές ιδιότητες, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, δεσμεύουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που κατακλύζουν τον οργανισμό σε περίοδο στρες και εξαιτίας του καπνίσματος.
Τα βερίκοκα και τα πεπόνια είναι από τα πιο πλούσια σε καροτενοειδή τρόφιμα: μία μερίδα των 150 γραμμαρίων καλύπτει το σύνολο των καθημερινών μας αναγκών. Επειδή αντιστέκονται καλά στη θερμότητα, τα θρεπτικά τους συστατικά παραμένουν αναλλοίωτα στις κομπόστες και τις τάρτες.
Οι ντομάτες: Σε όλες τις σάλτσες
Με λίγες θερμίδες και πλούσιες σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, οι ντομάτες περιέχουν πολύ λυκοπένιο. Αυτή η χρωστική ουσία, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα καροτενοειδή, συμμετέχει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και προστατεύει τα κύτταρα από τον πρόωρο εκφυλισμό τους. Επιπλέον, οι ντομάτες περιέχουν πολλή βιταμίνη C.
«Τα ντόπια προϊόντα και οι σπεσιαλιτέ είναι πάντα πιο παχυντικά...»
Είναι γεγονός ότι συχνά τα προϊόντα αυτά είναι πλούσια σε λίπη και έχουν πολύ αλάτι. Ας επιτρέψουμε όμως στον εαυτό μας να τα απολαύσουμε πού και πού. Οι διακοπές μάς βοηθούν να ξαναβρούμε την ισορροπία. Και για να γίνει αυτό, δεν πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις.
Όλα είναι θέμα ποσότητας. Αυτό που έχει σημασία είναι να κινηθούμε, να περπατήσουμε, να κολυμπήσουμε. Η αυξημένη κίνηση είναι απαραίτητο συστατικό του ολοκληρωμένου τρόπου ζωής που είναι στην πραγματική της μορφή η μεσογειακή διατροφή.
Όλα αυτά αξίζουν καμιά φορά περισσότερο από μια νερόβραστη σαλάτα με λαχανικά πλημμυρισμένη στο λάδι...
Δρ Γιώργος Πανοτόπουλος
Παθολόγος-Διατροφολόγος
Πηγή: Ένθετο Υγεία (Ελεύθερος τύπος)
Τελευταία άρθρα από τον/την .
- Το Nusinersen Εγκρίθηκε στην ΕΕ ως η Πρώτη Θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA)
- Παρουσίαση δεδομένων για τη μελέτη CheckMate -204 που αξιολογεί το συνδυασμό nivolumab και ipilimuma
- Γυναικολογία: Κολπική ατροφία, Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα κατά την εγκυμοσύνη και τον Θηλασμό
- Πρωτοποριακή Συνδυαστική Θεραπεία για τον Καρκίνο του Εγκεφάλου (γλοίωμα βαθμού IV)
- Τροφές για σούπερ ενυδάτωση το καλοκαίρι