Web
Analytics
Πώς θα χάσουμε το βάρος που πήραμε τις γιορτές - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πώς θα χάσουμε το βάρος που πήραμε τις γιορτές

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνοδεύονται παραδοσιακά από εορταστικά γεύματα. Στα γεύματα αυτά υπάρχει άφθονο φαγητό, γλυκά και ποτό. Είναι αναμενόμενο για τους περισσότερους να γίνει υπερκατανάλωση τροφής. Η διατροφική αυτή συμπεριφορά φέρνει αντίστοιχη αύξηση βάρους. Η αύξηση του βάρους που παρατηρείται μετά από τα εορταστικά γεύματα δεν συνοδεύεται απαραίτητα με αντίστοιχη αύξηση λίπους στο σώμα. Δηλαδή αν η ζυγαριά μαρτυρά αύξηση βάρους ίση με δύο κιλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προστέθηκαν δύο κιλά λίπους στο σώμα μας. Τί συμβαίνει λοιπόν; Τα εορταστικά γεύματα είναι συνήθως πλούσια σε αλάτι. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε αυξημένες κατακρατήσεις υγρών. Τα υγρά που κατακρατούνται φέρουν κάποιο βάρος που αντικατοπτρίζεται στον αριθμό που δείχνει η ζυγαριά. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε με την αλλαγή του βάρους.

Δυστυχώς η απογοήτευση που ακολουθεί το ζύγισμα μας κάνει συχνά να θεωρούμε ότι ηττηθήκαμε. Το αίσθημα της αποτυχίας συχνά μας οδηγεί σε παράταση της αυξημένης κατανάλωσης τροφής. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος. Είναι φυσιολογικό κάποιες μέρες να καταναλώνουμε περισσότερη τροφή. Δεν χρειάζεται να τρομάζουμε αλλά να το συνειδητοποιούμε και να δρούμε άμεσα. Με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσουμε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής, το επιπλέον βάρος θα χαθεί πιο σύντομα από ότι υπολογίζαμε. Το μυστικό είναι ένα. Επιστροφή στη ρουτίνα που μας βοηθά να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος.

Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας

Η απώλεια βάρους δεν επιτυγχάνεται μόνο με την μείωση της κατανάλωσης τροφής. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση του μεταβολισμού. Ο μοναδικός τρόπος να αυξηθεί σημαντικά ο μεταβολισμός είναι η σωματική άσκηση. Επανερχόμαστε λοιπόν στις αθλητικές δραστηριότητες που ακολουθούσαμε πριν τις γιορτές. Αν δεν γυμναζόσασταν πριν, η αρχή της χρονιάς είναι ιδανικός χρόνος για νέα ξεκινήματα. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερα επίπονο και εξουθενωτικό. Όταν ζορίζουμε το σώμα μας υπερβολικά είναι εύκολο να τραυματίσουμε μύες και συνδέσμους. Εκμεταλλευθείτε τα Σαββατοκύριακα για να κάνετε πεζοπορία ή βόλτες με το ποδήλατο, πηγαίνετε στο γυμναστήριο, ξεκινήστε περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο στο γήπεδο της γειτονιάς ή και στο δρόμο.

Μικρά και συχνά γεύματα

Στην προσπάθεια να χάσουμε βάρος συχνά γινόμαστε υπερβολικοί. Σταματάμε το πρωινό ή το βραδινό γεύμα ή ελαττώνουμε υπερβολικά την κατανάλωση τροφής. Αυτές οι συμπεριφορές έχουν συνήθως βραχεία διάρκεια και η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται είναι παροδική. Επιπλέον οι προσπάθειες αυτές είναι επίπονες αφού ταλαιπωρούν τον οργανισμό μας και διεγείρουν το αίσθημα της πείνας. Είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα υποκύψουμε στον πειρασμό της υπερκατανάλωσης. Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στο να κατευνάσουμε όσο το δυνατό περισσότερο το αίσθημα της πείνας. Καταναλώστε ένα γεύμα ή σνακ κάθε 3-4 ώρες. Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός τροφοδοτείται με την απαραίτητη ποσότητα γλυκόζης (το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου) ώστε να μη διεγείρεται το αίσθημα της πείνας. Έτσι η αντίσταση στην υπερφαγία γίνεται πιο εύκολη.

Κατανάλωση φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ανάπτυξη του αισθήματος του κορεσμού. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση μίας μερίδας ζυμαρικών από αλεύρι ολικής άλεσης, θα προσφέρει μεγαλύτερη πληρότητα από την κατανάλωση ίσης ποσότητας ζυμαρικών που παρασκευάστηκαν από ραφιναρισμένα άλευρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αρκούμαστε στην κατανάλωσης μικρότερης ποσότητας τροφής με χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με δημητριακά ολικής άλεσης, να καταναλώσετε φρούτα στα ενδιάμεσα γεύματα. Να συνοδεύσετε το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα με μία σαλάτα.

Καταγραφή γευμάτων

Η καταγραφή των γευμάτων που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά σημαντικά τον έλεγχο της κατανάλωσης τροφής. Ταυτόχρονα η καταγραφή των γευμάτων βοηθά στον εντοπισμό διατροφικών λαθών και την οργάνωση των γευμάτων. Όσο κι αν ακούγεται κουραστικό ο προγραμματισμός είναι αυτός που φέρνει αποτέλεσμα στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Οι παραπάνω συμβουλές είναι σε πολλούς αρκετά γνώριμες. Η γνώση δεν είναι αρκετή, η εφαρμογή φέρνει το αποτέλεσμα! Καλή χρονιά με υγεία, ευεξία, αγάπη για τον εαυτό μας και σεβασμό στο σώμα μας.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Φανή Πρεβέντη, MSc

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: nutristeps.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.