Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το λιναρόσπορο
Ο λιναρόσπορος είναι ο καρπός του φυτού Linum usitatissimum. Ο καρπός ή το παραγόμενο έλαιο χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων ή καταναλώνονται ως καρπός ή έλαιο.
Ο λιναρόσπορος χρησιμοποιείται ευρέως στη αντιμετώπιση ενοχλήσεων του γαστρεντερικού συστήματος όπως δυσκοιλιότητα, βλάβες λειτουργίας του εντέρου λόγω υπερκατανάλωσης καθαρτικών, διάρροιες, φλεγμονές, ευερέθιστο έντερο, ελκώδη κολίτιδα, γαστρίτιδα και εντερίτιδα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται επικουρικά στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων συμπεριλαμβανομένης της αθηρωμάτωσης, των υψηλών τιμών χοληστερόλης, της υπέρτασης.
Ακόμη χρήση λιναρόσπορου γίνεται με σκοπό την αντιμετώπιση της ακμής, του συνδρόμου διάσπασης προσοχής, των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και την ανακούφιση πόνων των μαστών (μασταλγία). Τέλος ορισμένα άτομα χρησιμοποιούν το λιναρόσπορο ως πρόληψη για την οστεοπόρωση και στην καταπολέμηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Με ποιο τρόπο λειτουργεί ο λιναρόσπορος;
Ο λιναρόσπορος περιέχει ω3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες του σπόρου συνδέονται με τη χοληστερόλη και την απομακρύνουν από τις αρτηρίες. Επιπλέον ο λιναρόσπορος βοηθά ώστε τα αιμοπετάλια (κύτταρα που συμμετέχουν στην πήξη του αίματος) να αποκτούν λιγότερο κολλώδη υφή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποτροπή δημιουργίας θρόμβων και τη πρόληψη κατά της αθηρωμάτωσης. Ο λιναρόσπορος περιέχει λιγνάνες. Οι λιγνάνες είναι χημικά μόρια που μιμούνται στον οργανισμό τη δράση των οιστρογόνων. Για το λόγο αυτό ο συγκεκριμένος σπόρος μελετάται για την πιθανή συμμετοχή του στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού καθώς και άλλων μορφών καρκίνου. Οι έρευνες συνεχίζονται...
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η χρήση λιναρόσπορου στη διατροφή είναι αποτελεσματική στα εξής:
- Βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαρίνης στο αίμα. Οι τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης καταδεικνύνουν το μέσο όρο των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα το τελευταίο τρίμηνο πριν την εξέταση. Ωστόσο η χρήση λιναρόσπορου δεν φαίνεται να συμμετέχει στη μείωση των επιπέδων την ινσουλίνης, της γλυκόζης νηστείας ή τον λιπιδίων ορού.
- Βοηθά στην πτώση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης καθώς και της «κακής» χοληστερόλης (LDL) σε άτομα με υψηλές τιμές χοληστερόλης. Η χρήση λιναρόσπορου δεν επιδρά στις τιμές της «καλής» χοληστερόλης (HDL).
- Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών σε άτομα που πάσχουν από ερυθηματώδη λύκο (SLE).
- Ανακουφίζει τα ήπια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο η δοσολογία είναι σημαντική και το αποτέλεσμα είναι ανάλογο αυτής. Περίπου 40 mg. λιναρόσπορου την ημέρα ανακουφίζουν από εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση αλλά δόση μικρότερη των 25 mg την ημέρα δεν αρκούν.
Προφυλάξεις
Συμβουλευτείτε το γιατρό, το φαρμακοποιό ή το διατροφολόγο σας τη χρήση λιναρόσπορου. Ειδικότερα αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το γαστρεντερικό σύστημα, με την πήξη του αίματος, αν παρουσιάζετε αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων, αν καταναλώνεται άλλα φάρμακα όπως διουρητικά, αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά, αντιθρομβωτικά χάπια ή ορμονοθεραπεία πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του. Απαγορεύεται η κατανάλωση λιναρόσπορου στην κύηση ή τη γαλουχία. Τέλος ο καρπός δεν πρέπει να καταναλώνεται αναποφλοίωτος ή ωμός γιατί σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.
