Web
Analytics
Κεφαλαλγία - Ημικρανία και Οστεοπαθητική - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κεφαλαλγία - Ημικρανία και Οστεοπαθητική

Η κεφαλαλγία είναι μια από τις συνηθέστερες αιτίες της ανθρώπινης δυστυχίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν πονοκεφάλους σε κάποια φάση της ζωής τους. Ευτυχώς, για τους περισσότερους ανθρώπους διαρκούν πολύ λίγο και εμφανίζονται σπάνια. Κάποιοι άνθρωποι όμως υποφέρουν συχνά, με τον πόνο που διαρκεί από λεπτά έως ημέρες. Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι μια μικρή ενόχληση, πού δεν επηρεάζει την καθημερινότητα, μπορεί ωστόσο και να είναι μια φοβερά εξουθενωτική κατάσταση, που καταστρέφει τη ζωή του πάσχοντος.

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αρκετά σοβαρές κεφαλαλγίες αποδέχονται τη μοίρα τους χωρίς πολύ παράπονο και συχνά δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο της θεραπείας. Δε γνωρίζουν ότι δε χρειάζεται να βασανίζονται αιώνια καθώς υπάρχουν μια σειρά από θεραπείες που μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τους πονοκεφάλους. Η Ορθόδοξη ιατρική έχει πολλά επιτυχημένα φάρμακα ιδίως για την ελάφρυνση των πολύ έντονο πόνο της ημικρανίας. Η Οστεοπαθητική, η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός θα πρέπει επίσης να θεωρηθούν ως βασική θεραπεία για τους πονοκεφάλους.

Τι προκαλεί πονοκεφάλους;

Τα αίτια των πονοκεφάλων είναι πολλά και ποικίλα, και συμπεριλαμβάνουν μυϊκή ένταση, ημικρανία, ρινική συμφόρηση, τραύμα, υπέρταση, προ-εμμηνορροϊκό σύνδρομο, και, πολύ σπάνια, όγκο ή μηνιγγίτιδα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οφείλονται στην ένταση των μυών ή ημικρανία. Μια μελέτη 28-ετών διαπίστωσε ότι το 90% των ασθενών που παραπονούνταν για πόνους κεφάλι είτε είχαν ημικρανίες ή ένταση, είτε συνδυασμό των δύο.

Οι δομές της κεφαλής πού μπορούμε να αισθανθούμε πόνο είναι το τριχωτό της κεφαλής, τα αγγεία, οι μύες , οι βλεννογόνοι των ιγμορείων, το εξωτερικό και το μέσο αυτί και τα δόντια. Ο εγκέφαλος έχει ελάχιστη ή καθόλου ευαισθησία στον πόνο.

Τι είναι οι πονοκέφαλοι ιγμορείων;

Στην περίπτωση αυτή οι μεμβράνες της ρινικής κοιλότητας πρήζονται και μπλοκάρουν την οδό από τα ιγμόρεια προς τη μύτη, ή υπάρχει φλεγμονή-λοίμωξη των ίδιων των ιγμορείων. Αυτό προκαλεί πίεση, η οποία συμπιέζει τα ευαίσθητα νεύρα και του προσώπου μπορεί να προκαλέσει πόνο κάθε πλευρά της μύτης και ανάμεσα στα μάτια.

Τι είναι η ημικρανία;

Η ημικρανία είναι κυρίως αγγειακός πονοκέφαλος. Ενίοτε προηγείται ένα στάδιο όπου μπορεί να υπάρχουν οπτικές ή διαταραχές αίσθησης που συχνά περιγράφονται ως φώτα που αναβοσβήνουν ή θολή όραση - αύρα. Άλλοι μπορεί να νιώθουν ζαλάδες, ναυτία ή απλά μια αίσθηση του "παράξενου". Ωστόσο, η πλειοψηφία των πασχόντων ημικρανίας δεν έχουν αυτή την αρχική φάση.

Ο πόνος είναι συνήθως μονόπλευρος, δίνει αίσθηση παλμού ή έρχεται κατά κύματα, συνήθως επιδεινώνεται με την κίνηση και συχνά η ένταση που εμποδίζει τον πάσχοντα από το να πραγματοποιεί τις καθημερινές του δραστηριότητες. Η έναρξη του πόνου συχνά συνοδεύεται από ναυτία και ευαισθησία στο φως και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυσκολία στην ομιλία. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε μία αρχική αγγειοσυστολή στο κεφάλι που αργότερα ακολουθείται από μία υπερβολική αγγειοδιαστολή.

Η φύση της ημικρανίας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά έχουν εντοπιστεί κάποια δεδομένα. Η ημικρανία εμφανίζεται σε περίπου 8-12% των ασθενών με κεφαλαλγία. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από τους άνδρες, και πολλοί πάσχοντες έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτού του τύπου κεφαλαλγίας. Ο τύπος ανθρώπου «εργατικός τελειομανής» είναι συχνός πάσχων από ημικρανία, οπότε λογικά και το άγχος παίζει τεράστιο ρόλο

Ορισμένες τροφές φαίνεται ότι πυροδοτούν την ημικρανία. Η σοκολάτα, το αλκοόλ, η καφεΐνη και το τυρί, μαζί με χημικές ουσίες, όπως η τυραμίνη (που βρίσκεται σε παλαιωμένες τροφές-κρασί, μπύρα, τυριά κ.α), το γλουταμινικό νάτριο και το νιτρικό νάτριο (τα οποία βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα) αποτελούν πιθανές αιτίες πυροδότησης της ημικρανίας.. Η συχνότερη ηλικία για ένα πρόσωπο να υποστεί την πρώτη του ημικρανία φαίνεται να είναι τα 24-34 έτη , αλλά μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή.

Γιατί κάποιοι πονοκέφαλοι φαίνεται ότι είναι γύρω από ένα μόνο μάτι;

Ένας άλλος τύπος πονοκεφάλου είναι γνωστός ως αθροιστική κεφαλαλγία. Είναι πολύ επώδυνος και χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο γύρω από το ένα μάτι, που συχνά συνοδεύεται από ερυθρότητα, δάκρυα, καταρροή, εφίδρωση και μερικές φορές βλεφαρόπτωση. Συνήθως διαρκεί 15 με 90 είναι συχνά εποχιακή ή σχετίζεται με συναισθηματικό στρες και την ένταση στον αυχένα.

Πώς μια κεφαλαλγία τάσεως διαφέρει από την ημικρανία;

Οι κεφαλαλγίες τάσεως εμφανίζονται και στις δύο μεριές του κεφαλιού και συνήθως έπονται συναισθηματικά αγχωτικών καταστάσεων. Μπορούν να εμφανιστούν μετά από παρατεταμένη κακή στάση (πχ μπροστά από Ηλεκτρονικό Υπολογιστή). Η κεφαλαλγία συχνά έρχεται μόνο αφού η αγχωτική περίοδος έχει περάσει. Ο πόνος περιγράφεται ως μια σταθερή, σφιχτή πίεση στο μπροστινό ή πίσω μέρος του κεφαλιού (σαν μια σφιχτή κορδέλα) η οποία επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας την ημέρα προχωρεί. Ο πόνος των πονοκεφάλων τάσεως ποικίλλει σε διάρκεια, αλλά μπορεί να διαρκέσει για πολλές μέρες και συχνά παραμένει αμετάβλητος, ακόμη και μετά από ξεκούραση. Η αιτία του πόνου σε αυτό το είδος πονοκεφάλου είναι το σφίξιμο/ένταση των μυών του αυχένα και του τριχωτού της κεφαλής.

Η ΣΤΑΣΗ στο γραφείο είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Θα πρέπει να συμβουλευτώ το γιατρό μου;

Για οποιοδήποτε επίμονο πόνο κεφάλι που σας ανησυχεί, ο γιατρός θα πρέπει να είναι ο πρώτος που θα καλέσετε, ειδικά αν ο πονοκέφαλος έπεται ενός χτυπήματος στο κεφάλι ή εμφανίζετε ξαφνικά διαταραχές της όρασης. Αυτός θα σας εξετάσει και θα σας μετρήσει την πίεση, καθώς η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι μια πιθανή αιτία των πονοκεφάλων. Μπορεί επίσης να σας δώσει φάρμακα ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, σας στείλει για περαιτέρω εξετάσεις.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Η κεφαλαλγία σας μπορεί να «ενεργοποιείται» από τις αλλεργίες σε κάποιες τροφές, οπότε κρατώντας ένα ημερολόγιο διατροφής και πονοκεφάλων μπορεί να σας βοηθήσει να απομονώσετε μια πιθανή «ένοχη» τροφή.

Θα είναι επίσης χρήσιμο, εάν μπορείτε να δώσετε στο γιατρό σας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έναρξη και τη διάρκεια των πονοκεφάλων σας.

Το άγχος και η συναισθηματική αναστάτωση είναι γνωστά αίτια κεφαλαλγίας. Στην περίπτωση αυτή, τεχνικές χαλάρωσης ή αναγνώριση των προσωπικών σας παραγόντων άγχους σας θα σας βοηθήσει. (Δείτε τις φορές που θα «πιάνετε τον εαυτό σας» να σφίγγει τις γροθιές, το σαγόνι ή τους ώμους σας, ή να έχει ένα μόνιμο συνοφρύωμα).

Πώς μπορεί ο οστεοπαθητικός βοηθήσει;

Ο οστεοπαθητικός είναι σε θέση να βοηθήσει τον ασθενή που πάσχει από τον πόνο στο κεφάλι. Οι αυξημένες εντάσεις στο μυοσκελετικό σύστημα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ή και η αιτία των πονοκεφάλων.

Οι «σφιγμένοι» μύες είναι γνωστό ότι απελευθερώνουν χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλους. Οι μύες του αυχένα και της κεφαλής είναι συνήθεις ύποπτοι. Τα κύρια νεύρα της κεφαλής που είναι υπεύθυνα για τον πόνο είναι οι ίδιοι συνδέονται στενά με τα νεύρα που προέρχονται από τα μεσοσπονδύλια διαστήματα του αυχένα
Επίμονο σφίξιμο των μυών του αυχένα θα οδηγήσει τελικά σε συμπίεση των αρθρώσεων της αυχενικής μοίρας, σε δυσλειτουργία, ή σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις με πίεση στα αυχενικά νεύρα.

Ο οστεοπαθητικός μπορεί να εντοπίσει τις περιοχές της δυσλειτουργίας και να τις αποκαταστήσει. Η θεραπεία αυτή μπορεί να αποτελείται από μάλαξη στους μυς του αυχένα και των άνω σπονδυλικής στήλης ή κάποιους απαλούς χειρισμούς των αρθρώσεων. Ο στόχος είναι η διάταση και ταυτόχρονη ενδυνάμωση των μυών και την υποστήριξη των συνδέσμων του αυχένα, για να χαλαρώσουν οι μυϊκοί σπασμοί και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία αίματος που θα επιτρέψει την καλύτερη θρέψη αλλά και αποστράγγιση μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Με τον τρόπο αυτό πολλοί πονοκέφαλοι εξαφανίζονται ή έστω μειώνονται σημαντικά σε συχνότητα και ένταση.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ελευθέριος Μουράτης MScOstMed, DO, ND

Οστεοπαθητικός - Φυσιοπαθολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: osteopathycenter.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.