Web
Analytics
Η ενδοσκοπική χειρουργική της μύτης και χρόνια ρινοκολπίτιδα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η ενδοσκοπική χειρουργική της μύτης και χρόνια ρινοκολπίτιδα

Γράφει: Λουκάς Πρέζας, Συνεργάτης ΩΡΛ, Ευρωκλινική Αθηνών

 

Τι είναι η ενδοσκοπική χειρουργική της μύτης;

Στην ενδοσκοπική χειρουργική της μύτης το σύνολο της επέμβασης γίνεται χωρίς καμία τομή στο εξωτερικό της μύτης ή στα δόντια και χωρίς καμία εξωτερική παραμόρφωση. Εκμεταλλευόμενοι το φυσιολογικό άνοιγμα που μας παρέχουν τα ρουθούνια, εισάγουμε ένα λεπτό ενδοσκόπιο μέσα στη μύτη, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούμε την οθόνη στην οποία καταλήγει η κάμερα του ενδοσκοπίου. Έτσι, χωρίς να κάνουμε καμία τομή (άρα και χωρίς να προκαλούμε πόνο στον ασθενή) μπορούμε να βλέπουμε το εσωτερικό της μύτης, που είναι και το χειρουργικό μας πεδίο, σε μια μεγάλη οθόνη που προσφέρει μεγέθυνση 18 φορές. Έτσι, παρέχονται άριστες συνθήκες παρακολούθησης της παθολογίας και της χειρουργικής αντιμετώπισης. Υπό άμεση όραση, λοιπόν, πραγματοποιούνται όλοι οι απαραίτητοι ενδοσκοπικοί χειρισμοί για την αντιμετώπιση της εκάστοτε παθολογίας. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης δεν γίνονται ράμματα, αρά δε χρειάζεται να αφαιρεθεί κάτι, αλλά τοποθετείται μόνο ένα ειδικό αυτοδιατεινόμενο σφουγγάρι που αφαιρείται μετά από 24 ώρες (στα περισσότερα χειρουργεία) και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο.

Ποιες παθήσεις θεραπεύονται με αυτήν;

Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση έχει κερδίσει μεγάλο κομμάτι από την κλασική χειρουργική της μύτης. Κατ' αρχάς, αποτελεί τη θεραπεία εκλογής στη χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, ενώ μπορεί ενδοσκοπικά να αποκατασταθούν και πολλές περιπτώσεις στραβού ρινικού διαφράγματος, καυτηριάζοντας μαζί και τις ρινικές κόγχες (τους αγγειακούς σχηματισμούς που βρίσκονται δίπλα από το διάφραγμα και όταν διογκώνονται εμποδίζουν τη ροή αέρα). Επίσης, ενδοσκοπικά μπορεί να αποκατασταθεί ο εξόφθαλμος μετά από παθήσεις θυρεοειδούς, να γίνει δακρυοασκορινοστομία, να εξαιρεθούν καλοήθεις όγκοι της μύτης, να καυτηριαστούν μεγάλες ρινορραγίες, ακόμα και να γίνει αφαίρεση όγκων στην υπόφυση χωρίς να γίνει τομή στο κρανίο. Επειδή, όμως, το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μας είναι η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτό το ζήτημα.

Τι είναι η χρόνια ρινοκολπίτιδα;

Είναι αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε χρόνια ιγμορίτιδα. Οι ασθενείς έχουν μια μόνιμη καταρροή από τη μύτη, είναι συνεχώς μπουκωμένοι, η οσμή τους είναι μειωμένη, έχουν συχνούς πονοκεφάλους και όταν κολλήσουν ένα απλό συνάχι αυτό κάνει πολλές μέρες ως και εβδομάδες να περάσει. Υπάρχουν
δύο μορφές: η χρόνια ρινοκολπίτιδα που συνοδεύεται από πολύποδες και αυτή χωρίς πολύποδες. Στη χρόνια ρινοκολπίτιδα τα στόμια των κόλπων (έχουμε 4 κόλπους σε κάθε πλευρά του προσώπου, τα ιγμόρεια, τα ηθμοειδή, τον σφηνοειδή και τον μετωπιαίο κόλπο) λόγω φλεγμονής ή λόγω μηχανικής απόφραξης δεν μπορούν να βγάλουν τη βλέννα κι έτσι υπάρχει στάση εκκρίσεων μέσα σε αυτούς. Το υλικό αυτό γίνεται πυώδες και προκαλεί τις παροξύνσεις και τα συμπτώματα.

Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η χρόνια ρινοκολπίτιδα;

Λόγω της στενής σχέσης των κόλπων με τα μάτια και τον εγκέφαλο, κάθε φλεγμονή των κόλπων εγείρει δυνητικά τον κίνδυνο επέκτασης προς τα ευγενή αυτά όργανα. Τα ηθμοειδή χωρίζονται από τον κόγχο του ματιού από ένα λεπτό πέταλο, το οποίο μπορεί εύκολα να διαπεραστεί από τη φλεγμονή και να έχουμε σοβαρές οφθαλμολογικές επιπλοκές. Τα οπίσθια ηθμοειδή συνορεύουν με τη βάση του κρανίου, οπότε η παθολογία μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα ή σε προσβολή του παρεγχύματος. Η φλεγμονή του μετωπιαίου κόλπου μπορεί να επεκταθεί προς τον εγκέφαλο ή να προκαλέσει οστεΐτιδα. Επίσης, ένα σημαντικό πρόβλήμα της χρόνιας ρινοκολπίτιδας είναι η δυνατότητα να πυροδοτήσει άσθμα, λόγω του φαινομένου του ενιαίου αεραγωγού (επίδραση της λειτουργίας του ανώτερου αναπνευστικού στο κατώτερο).

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια ρινοκολπίτιδα και πως βοηθά σε αυτήν η ενδοσκοπική χειρουργική;

Η αντιμετώπιση της χρόνιας ρινοκολπίτιδας χωρίς ρινικούς πολύποδες στηρίζεται στην πολύμηνη χρήση ενός ρινικού σπρέι κορτιζόνης, το οποίο, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος, μπορεί να δίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επί αποτυχίας της αγωγής, το λόγο έχει η χειρουργική θεραπεία. Ενδοσκοπικά και χωρίς εξωτερικές τομές διανοίγονται σε μεγάλο βαθμό τα φυσιολογικά στόμια των κόλπων, χτυπώντας το πρόβλημα στη ρίζα του. Οι κόλποι, πλέον, μπορούν να απομακρύνουν το ρυπαρό τους περιεχόμενο και με αυτόν τον τρόπο σταματά ο φαύλος κύκλος της φλεγμονής -στάσης πυώδους περιεχομένου- περαιτέρω φλεγμονής.

Στην περίπτωση της χρόνιας ρινοκολπίτιδας με ρινικούς πολύποδες μπορεί να γίνει χρήση ενός ρινικού σπρέι κορτιζόνης όταν οι πολύποδες είναι μικροί (α΄και β΄ βαθμού), ενώ, όταν είναι μεγαλύτεροι, τότε η αντιμετώπιση εκλογής είναι και πάλι η ενδοσκοπική χειρουργική. Είτε με κλασικά μέσα ενδοσκοπικής χειρουργικής είτε με τα νεότερα εργαλεία ισχύος (power instruments) αφαιρούνται συστηματικά όλοι οι πολύποδες, ενώ και πάλι διανοίγονται τα στόμια των κόλπων που φυσικά δυσλειτουργούν λόγω και της μηχανικής απόφραξης από τους πολύποδες.

Ποια η ανάρρωση μετά την ενδοσκοπική χειρουργική;

Οι ασθενείς συνήθως νοσηλεύονται για μία και μόνο ημέρα (την ημέρα του χειρουργείου). Κατά την έξοδό τους από το χειρουργείο έχουν πωματισμούς στη μύτη, που αφαιρούνται την επόμενη ημέρα, και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο. Η μύτη βγάζει οροαιματηρές εκκρίσεις για 3-4 ημέρες. Για λίγες ημέρες ο ασθενής θα λάβει αντιβιοτικά και θα κάνει ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό. Ο πόνος στη μύτη είναι ελάχιστος και συνήθως απαιτούνται ελάχιστα ή καθόλου παυσίπονα. Η αναπνοή φτάνει στη μέγιστη βελτίωσή της σε 14 ημέρες. Ο ασθενής σε 4-5 ημέρες συνήθως μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του, αν αυτή δεν είναι χειρονακτική. Αν είναι, απαιτούνται 7 ημέρες.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ενδοσκοπικής χειρουργικής;

Η ενδοσκοπική χειρουργική, όταν πραγματοποιείται σε οργανωμένα κέντρα και από σωστά εκπαιδευμένους χειρουργούς, έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών. Οι συχνότερες επιπλοκές είναι:

 1. Ρινορραγία: μπορεί να συμβεί, συνήθως, λόγω κακής τήρησης των μετεγχειρητικών οδηγιών. Αντιμετωπίζεται εύκολα με τα συνήθη αιμοστατικά μέσα στις περισσότερες περιπτώσεις.
 2. Δημιουργία κρουστών: αντιμετωπίζεται με συχνές ρινοπλύσεις.
 3. Υποδόριο εμφύσημα οφθαλμού: είναι το πέρασμα αέρα μέσα στο μάτι. Απορροφάται από μόνο του μέσα σε λίγες μέρες.
 4. Κάκωση έσω ορθού μυός του ματιού: οφείλεται σε κακή τεχνική. Αποφεύγεται με τη σωστή εφαρμογή τεχνικής.
 5. Αιμορραγία μέσα στον οφθαλμό: Αντιμετωπίζεται με απολίνωση των αγγείων και κανθόλυση (άνοιγμα του ματιού στο πλάι για να φύγει το αίμα).
 6. Διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από τη βάση του κρανίου: διορθώνεται επιτόπου με τοπικό κρημνό και βιολογικές κόλλες.
 7. Υγρά μάτια: οφείλονται σε τραυματισμό του ρινοδακρυϊκού πόρου. Στις περισσότερες περιπτώσεις σταματά μόνος του.

Μπορεί η ενδοσκοπική χειρουργική να συνδυαστεί με άλλες ρινικές επεμβάσεις;

Σε πολλές περιπτώσεις η ενδοσκοπική χειρουργική μπορεί να συνδυαστεί με κλασικό ή με ενδοσκοπικό διάφραγμα, με καυτηριασμό των κογχών ή και με ανοικτή ή με κλειστή ρινοπλαστική.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟυΡΓΙΚΗΣ

 • Απουσία εξωτερικών τομών στο δέρμα άρα και οποιασδήποτε αισθητικής δυσμορφίας.
 • Ελάχιστος χρόνος νοσηλείας.
 • Ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία.
 • Ελάχιστος ή καθόλου πόνος.
 • Αποτελεσματικότητα 95%.
 • Η ενδοσκοπική χειρουργική μιμείται και ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία των παρραρρινίων.
 • Εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.

 

Λουκάς Πρέζας
Συνεργάτης ΩΡΛ
Ευρωκλινική Αθηνών
www.euroclinic.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Το σύνδρομο των γευμάτων και η Σιαλενδοσκόπηση »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.