Web
Analytics
Η συμβολή του ακουστικού βαρηκοΐας στην κοινωνική συμπεριφορά του υπερήλικα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η συμβολή του ακουστικού βαρηκοΐας στην κοινωνική συμπεριφορά του υπερήλικα

Ένα από τα κύρια προβλήματα των υπερηλίκων είναι η πρεσβυακουσία, η βαρηκοΐα δηλαδή που οφείλεται στην βλάβη του οργάνου της ακοής λόγω ηλικίας. Αυτό οδηγεί στην κακή διάκριση των λέξεων (εκμηδένιση της ποιότητας ακοής) και στην απομόνωση του υπερήλικα που με τη σειρά της οφείλεται στο φόβο της λοιδορίας από το περιβάλλον και σε λόγους «αξιοπρέπειας». Συχνά μετά την ηλικία των 40 αρχίζει να εμφανίζεται η πρώτη πτώση στις υψηλές συχνότητες. Με την πάροδο του χρόνου όμως, συχνά η βαρηκοΐα επιδεινώνεται και μπορεί να προσβληθούν και οι μέσες συχνότητες.

Η αιτιολογία μπορεί να είναι:

 • Αισθητηριακή: Χαρακτηρίζεται από εκφύλιση των τριχωτών και ερειστικών κυττάρων του οργάνου του Corti, κυρίως της βασικής έλικας του κοχλία.
 • Νευρική: Χαρακτηρίζεται κυρίως από εκφύλιση των νευρικών κυττάρων του ελικοειδούς γαγγλίου.
 • Της αγγειώδους ταινίας: Παρατηρείται ατροφία της αγγειώδους ταινίας.
 • Απώλεια της ελαστικότητας της βασικής μεμβράνης.

Τα συμπτώματα τα οποία παρουσιάζει ο βαρήκοος είναι:

 • Ακούει καλά τους χαμηλής και μέσης συχνότητας ήχους και δεν ακούει τους υψηλής συχνότητας (π.χ. κουδούνι, τηλέφωνο).
 • Δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ομιλία, ιδίως όταν είναι ταχεία, χαμηλή σε ένταση, ή το περιβάλλον έχει θόρυβο.

Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας απαιτείται λεπτομερές ιστορικό και πλήρης ΩΡΛ κλινική εξέταση. Επίσης πρέπει γίνει νευροωτολογικός-ακοολογικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει την διερεύνηση προβλημάτων που σχετίζονται με διαταραχές της ακουστικής λειτουργίας μέσω λεπτομερούς ακοολογικού ελέγχου (ακοόγραμμα τονικό, ομιλητικό) και τυμπανογραφική μελέτη. Ακόμη σε επιλεγμένες περιπτώσεις πρέπει να διενεργούνται ακουστικά προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους, για την εκτίμηση οπισθοκοχλιακής βλάβης.
Η εφαρμογή του ακουστικού βοηθήματος γίνεται από έμπειρο ωτορινολαρυγγολόγο με την βοήθεια ειδικών συνεργατών, κατόπιν αξιολόγησης των ιδιαιτεροτήτων κάθε ασθενούς για την επιλογή και προσαρμογή του σωστού ακουστικού και ακολουθεί επανέλεγχος μετά την τοποθέτησή του. Οδήγησε στην επανένταξη του βαρήκοου στις κοινωνικές δραστηριότητες και συνεπώς στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ υγιών και βαρήκοων διότι με την σωστή εφαρμογή επιτυγχάνουμε:

 • Καλύτερη διάκριση της ομιλίας.
 • Όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει σήματα βελτιωμένα ηχητικά, συνήθως προάγεται η κατανόηση της ομιλίας, ειδικά σε περιβάλλον με θόρυβο ή/και αντηχήσεις, μπορούμε να κατανοήσουμε τους απαλούς ήχους καλύτερα, ειδικά όταν ο άνθρωπος που μιλάει δεν στέκεται ακριβώς μπροστά μας.
 • Αυξημένη ποιότητα ήχου.
 • Περίπου 50% των ανθρώπων με εμβοές αναφέρουν βελτίωση όταν φορούν ακουστικά.
 • Καλύτερος εντοπισμός θέσης.
 • Με την εφαρμογή του ακουστικού βοηθήματος διευκολύνεται ο εντοπισμός της κατεύθυνσης αλλά και της απόστασης των ηχητικών πηγών.
 • Ισορροπία στο χώρο.
 • Χωρίς πληροφορίες από τα αυτιά, ο βαρήκοος αισθάνεται αποπροσανατολισμένος ή/και χωρίς ισορροπία. Με βελτιωμένη ακοή, ο κόσμος φαίνεται πιο «κανονικός»!
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θωμάς Χαλάστρας

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ιστότοπος: www.orilacenter.com

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.