Web
Analytics
Βούτυρο Ghee (γκι): πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά και βιταμίνες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Βούτυρο Ghee (γκι): πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά και βιταμίνες

Γράφει: Michael Ravensthorpe

 

Το Ghee (γκι) είναι ένα είδος καθαρισμένου βουτύρου, που προέρχεται από την Ινδία και παραμένει δημοφιλές στην κουζίνα της Νότιας Ασίας. Αν αφαιρέσουμε από το ακατέργαστο και ανάλατο βούτυρο, τις πρωτεΐνες του γάλακτος και το νερό, τότε έχουμε το βούτυρο Ghee που περιέχει μόνο λιπαρές ουσίες, χωρίς λακτόζη και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, το Ghee έχει θεραπευτικές ιδιότητες, τις οποίες δεν διαθέτουν άλλα βούτυρα. Οι ιδιότητες αυτές, που σιγά-σιγά αναγνωρίζονται και από την δυτική επιστήμη, είναι:

Πλούσιο σε λιπαρά υψηλής ποιότητας

Το Ghee είναι εξαιρετικά πλούσιο σε καλά λιπαρά. Μία μερίδα (56 gr) Ghee περιέχει 46 gr καθαρό λίπος, εκ των οποίων τα 29 gr είναι κορεσμένα. Επιπλέον, αυτά τα λιπαρά περιέχουν 179 mgr ω3 λιπαρά οξέα και 1,548 mgr ω6 λιπαρά οξέα, καθώς και βουτανοϊκό οξύ και συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, τα οποία έχουν αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Αν και η συμβατική ιατρική έχει δαιμονοποιήσει τα κορεσμένα λιπαρά για δεκαετίες, μελέτες έχουν αρχίσει να αποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητα για την βέλτιστη υγεία. Για παράδειγμα. μια μελέτη διάρκειας τριών χρόνων, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες κορεσμένων λιπών σε όλη τους την ζωή, είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αρτηριακή πλάκα και περισσότερες πιθανότητες να έχουν μία υγιέστερη ισορροπία μεταξύ της καλής και κακής χοληστερίνης, συγκριτικά με τις γυναίκες που τα απέφευγαν. Επίσης μελέτες έχουν δείξει, ότι η μέτρια κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, αυξάνει τον μεταβολισμό, οδηγώντας σε απώλεια βάρους.

Καλή πηγή βιταμινών

Μια μερίδα Ghee περιέχει περίπου 1,418 IU βιταμίνης A, που είναι το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI). Η βιταμίνη Α, που δεν βρίσκεται σε άλλα έλαια προς κατανάλωση, αποκαλείται «το φάρμακο του ανοσοποιητικού συστήματος», καθώς βοηθάει να διατηρηθούν υγιή τα δερματικά κύτταρα και οι βλεννογόνες μεμβράνες, με αποτέλεσμα να προστατεύει από την κυτταρική βλάβη. Επίσης η βιταμίνη Α βοηθάει στην καταπολέμηση του καρκίνου, αναστέλλοντας την παραγωγή του DNA στα καρκινικά κύτταρα.

Μια μερίδα Ghee επίσης περιέχει 1.3 mgr βιταμίνης Ε (7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), ένα απαραίτητο αντιοξειδωτικό που καταπολεμάει τον καρκίνο και 4 mgr βιταμίνης Κ (5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του αίματος, καθώς μεταξύ άλλων το βοηθάει να πήξει.

Ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Σε αντίθεση με πολλά έλαια και βούτυρα, που μας κάνουν να νιώθουμε υποτονικοί και φουσκωμένοι, το ghee στην πραγματικότητα βελτιώνει την διαδικασία της πέψης, διεγείροντας την έκκριση των στομαχικών υγρών. Αυτό βοηθάει στην αύξηση της απορρόφησης άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες που υπάρχουν στο ίδιο το Ghee. Κατά συνέπεια η μέτρια, μακροπρόθεσμη κατανάλωση ghee, μπορεί να βοηθήσει την θεραπεία των ελκών, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών προβλημάτων.

Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες

Το ghee αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, που του δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι των κανονικών βουτύρων (που καίγονται λόγω των πρωτεϊνών του γάλακτος) και πολλών άλλων ελαίων (ιδίως το ελαιόλαδο που γίνεται καρκινογόνο όταν θερμαίνεται). Το σημείο καπνού του Ghee (θερμοκρασία στην οποία μία λιπαρή ύλη αρχίζει να καπνίζει) είναι μεταξύ 325°F και 375°F, που το καθιστά κατάλληλο για μαγείρεμα, τηγάνισμα και τσιγάρισμα. Επιπλέον, η θρεπτική δομή του ghee παραμένει άθικτη όταν υποβάλλεται σε θερμότητα και γι' αυτό το λόγο ο διατροφολόγος Paul Pitchford δήλωσε στο βιβλίο του «Healing with Whole Foods», ότι το Ghee είναι ένα από τα σπουδαιότερα μαγειρικά έλαια.

 

Λίγα λόγια για τον Michael Ravensthorpe

Ο Michael Ravensthorpe είναι ένας ανεξάρτητος συγγραφέας, που τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η διατροφή, η εναλλακτική ιατρική και το bushcraft. Είναι ο δημιουργός της ιστοσελίδας http://spiritfoods.net/, μέσω της οποίας προωθεί τις πιο υγιεινές τροφές στο κόσμο.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.naturalnews.com

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.