Web
Analytics
Κυστίτιδα στη γυναίκα, ένα νέο σύγχρονο πρόβλημα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κυστίτιδα στη γυναίκα, ένα νέο σύγχρονο πρόβλημα

Τι είναι η κυστίτιδα;

Η κυστίτιδα είναι μια λοίμωξη η οποία εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν: συχνή και επώδυνη ούρηση, αίσθημα ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει μετά την ούρηση καθώς επίσης ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να θορυβήσει τη γυναίκα και είναι η παρουσία αίματος στα ούρα (αιματουρία). Η νόσος προκαλείται όταν μεγάλος αριθμός βακτηρίων εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη και προσκολλώνται στα τοιχώματά της. Στο γεγονός αυτό η κύστη "αντιδρά" και το τοίχωμά της φλεγμαίνει. Εξαιτίας αυτής της φλεγμονής παρουσιάζονται τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν. Η κυστίτιδα δείχνει μια προτίμηση στο γυναικείο φύλο. Στατιστικές μελέτες αναφέρουν ότι 20-30% των γυναικών θα νοσήσουν τουλάχιστο μια φορά στη ζωή τους.

Πώς μολύνεται η κύστη;

Μεγάλος αριθμός βακτηρίων βρίσκονται στην περιοχή του κόλπου και του πρωκτού. Οι μικροοργανισμοί αυτοί αναπτύσσονται φυσιολογικά στις περιοχές αυτές του γυναικείου σώματος και είναι χρήσιμοι γιατί εμποδίζουν την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηριδίων. Τα βακτήρια αυτά όμως πολύ συχνά εισέρχονται στην γυναικεία ουρήθρα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Έτσι αν εισέλθει μεγάλος αριθμός βακτηριδίων και οι αμυντικοί μηχανισμοί της ουροδόχου κύστης δεν καταφέρουν να τα απομακρύνουν τότε εγκαθίσταται η λοίμωξη.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες;

Οι παράγοντες που ευνοούν την εγκατάσταση της λοίμωξης είναι: Όταν η κύστη δεν αδειάζει πλήρως μετά την ούρηση (νευρολογικά νοσήματα, κακώσεις σπονδυλικής στήλης), διάφορα αντικείμενα που πιέζουν τον αυχένα της κύστης και δεν επιτρέπουν να αδειάσει κανονικά (αντισυλληπτικό διάφραγμα, μεγάλα ταμπόν, σπερματοκτόνοι σπόγγοι), η συχνή, υπερβολική χρήση αντισηπτικών που φονεύουν τα φυσιολογικά-προστατευτικά μικρόβια, τα στενά εσώρουχα ή αυτά που είναι κατασκευασμένα από νάιλον ή άλλες συνθετικές ίνες, Είναι σημαντικό και πρέπει να αναφερθεί ότι η κυστίτιδα δε μεταδίδεται από τουαλέτες ή από άλλους ανθρώπους.

Θεραπεία

Η κύρια θεραπεία είναι τα αντιβιοτικά τα οποία θα πρέπει να χορηγούνται από γιατρό αφού ληφθεί το ιστορικό της ασθενούς και γίνει κλινική εξέταση. Όμως και η ίδια η ασθενής μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων με την κατανάλωση υγρών (3-4 ποτήρια ημερησίως). Επίσης να αποφεύγει το τσάι, τον καφέ, το αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Μπορεί να προληφθεί η κυστίτιδα;

Πράγματι μετά από μελέτες που έχουν γίνει κυρίως στο εξωτερικό (Η.Π.Α., Ε.Ε.) οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε κάποια μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται από τις γυναίκες προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες νόσησης ή επανεμφάνισης της νόσου έτσι:

  1. Θα πρέπει πάντα να ρωτάτε τον γιατρό σας για τη χρήση διαφράγματος ή ταμπόν.
  2. Να αποφεύγετε τις συχνές πλύσεις με αντισηπτικά.
  3. Να αδειάζετε την κύστη πριν σηκώσετε βάρος ή γυμναστείτε.
  4. Ο σωστός τρόπος σκουπίσματος είναι από εμπρός προς τα πίσω.
  5. Να χρησιμοποιείτε άνετα και βαμβακερά εσώρουχα.
  6. Να ουρείτε πάντα μετά από σεξουαλική επαφή.
  7. Να μην κρατάτε τα ούρα όταν έχετε επιθυμία για ούρηση.
  8. Θα πρέπει η κύστη να αδειάζει πλήρως.

Σε κάποιες γυναίκες παρατηρείται να νοσούν πάνω από 3-4 φορές ετησίως. Σ' αυτές τις περιπτώσεις καλό θα είναι η γυναίκα να επισκέπτεται ουρολόγο για περαιτέρω διερεύνηση.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιωάννης Βασιλακάκης  MD, FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Βιογραφικό

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.