Web
Analytics
Πρόπτωση Μήτρας, ασυμπτωματική αλλά όχι «αθώα» - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πρόπτωση Μήτρας, ασυμπτωματική αλλά όχι «αθώα»

Συνέντευξη με τον χειρουργό Βασίλη Πουλάκη, Ουρολόγος – Ανδρολόγος

 

Η πρόπτωση της μήτρας αποτελεί μία πάθηση που προκαλεί μία σειρά ενοχλήσεων στη γυναίκα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα της. Προκαλείται από χαλάρωση των στηριγμάτων της μήτρας με αποτέλεσμα ο τράχηλος της μήτρας ή και ολόκληρη η μήτρα να προβάλλει στην είσοδο του κόλπου ή ακόμα και έξω από τον κόλπο. Γνωρίζατε ότι μία επίμονη ουρολοίμωξη ενδεχομένως να οφείλεται σ'αυτό το λόγο, η υπερβολική έκκριση υγρών από τον κόλπο αλλά και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή; Ο χειρούργος ουρολόγος Βασίλης Πουλάκης μας δίνει σημαντικές λεπτομέρειες για τη νόσο, για τα συμπτώματα, τη διάγνωση και για το πώς αντιμετωπίζεται στις μέρες μας.

- Κύριε Πουλάκη τι ακριβώς είναι η πρόπτωση της μήτρας;

- Πρόπτωση μήτρας είναι μία πάθηση κατά την οποία η γυναικεία μήτρα χαλαρώνει και γλιστράει έξω από την φυσιολογική της θέση. Η μήτρα μπορεί να γλιστρήσει αρκετά και να πέσει μερικώς μέσα στον κόλπο δημιουργώντας έναν αισθητό όγκο ή μάζα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μερική πρόπτωση. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις – γνωστές και σαν πλήρη πρόπτωση – η μήτρα γλιστρά σε τέτοιο έντονο βαθμό ώστε ένα μέρος ή και ολόκληρη η μήτρα να βρίσκεται και να πέφτει έξω από τον κόλπο. Πρόπτωση ετυμολογικά σημαίνει "το πέσιμο κάτω από την σωστή θέση". Στην ιατρική πρόπτωση είναι μία κατάσταση όπου τα όργανα, όπως η μήτρα πέφτουν κάτω ή γλιστρούν έξω από την φυσιολογική ανατομική τους θέση. Γενικά χρησιμοποιείται για όργανα που προεξέχουν και προβάλλουν διαμέσου του κόλπου ή για την έλλειψη ευθυγράμμισης των βαλβίδων της καρδιάς.

proptosi_mitras-1

 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΑΣ ΜΕΡΙΚΗ ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΜΗΤΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ

-  Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;

- Γυναίκες με ελαφριές περιπτώσεις πρόπτωσης της μήτρας μπορεί να μην έχουν συμπτώματα. Καθώς όμως η μήτρα γλιστρά πέφτει ακόμα περισσότερο κάτω από την φυσιολογική της θέση προκαλώντας πίεση ή ακόμα και έλξη ή τάση σ' άλλα ενδοπυελικά όργανα – όπως η ουροδόχο κύστη ή το έντερο – μ' αποτέλεσμα να δημιουργεί διάφορα συμπτώματα, όπως:

 • πίεση στην πύελο: αίσθημα βάρους ή πίεσης στην πύελο.
 • πυελικός πόνος: δυσφορία ή ενόχληση στην πύελο, κοιλιά ή στο κάτω μέρος της πλάτης.
 • πόνος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
 • πρόπτωση και προεκβολή ιστών ή και οργάνων από την είσοδο του κόλπου.
 • υποτροπιάζουσες λοιμώξεις ουροδόχου κύστης.
 • ασυνήθιστη ή υπερβολική έκκριση υγρών από τον κόλπο.
 • δυσκοιλιότητα.
 • δυσκολία κατά την ούρηση, συμπεριλαμβανομένης ακράτειας ή συχνουρίας ή επιτακτικής ούρησης.

Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν με την παρατεταμένη ορθοστασία ή το περπάτημα, γεγονός που οφείλεται σε άσκηση επιπλέον πίεσης στους μύες του πυελικού εδάφους από την βαρύτητα.

proptosi-mitras-3

- Και ποια είναι τα αίτια που προκαλούν μία τέτοια κατάσταση;

- Ο τραυματισμός κατά την διάρκεια του τοκετού, ιδιαίτερα τα υπέρβαρα μωρά ή μετά από έναν δύσκολο τοκετό είναι μία από τις κύριες αιτίες αδυναμίας των μυών που οδηγεί στην πρόπτωση της μήτρας. Ο ελαττωμένος μυϊκός τόνος λόγω ηλικίας καθώς και η πτώση των επιπέδων των κυκλοφορούντων οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να συμβάλουν στη πρόπτωση των ενδοπυελικών οργάνων. Σε σπάνιες περιπτώσεις η πρόπτωση της μήτρας μπορεί επίσης να προκληθεί από έναν όγκο που υπάρχει στην πυελική κοιλότητα. Η γενετική μπορεί να παίξει επίσης έναν ρόλο. Οι βορειοευρωπαίες γυναίκες υποφέρουν πολύ συχνότερα από πρόπτωση της μήτρας απ' ότι οι γυναίκες ασιατικής ή αφρικανικής καταγωγής. Τελικά, η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, που προέρχεται από διάφορες καταστάσεις όπως παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονικές παθήσεις και άσθμα, μπορεί να συμβάλει στην πρόπτωση της μήτρας.

- Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

 • Μία ή περισσότερες εγκυμοσύνες και κολπικοί τοκετοί.
 • Τοκετός μεγαλόσωμου μωρού.
 • Προχωρημένη ηλικία.
 • Συχνό σήκωμα βαριών αντικειμένων.
 • Χρόνιος βήχας.
 • Συχνή καταβολή έντονης προσπάθειας κατά την αφόδευσης.

- Υπάρχουν κάποια στάδια που χαρακτηρίζουν την πρόπτωση της μήτρας;

- Τέσσερα στάδια πρόπτωσης της μήτρας έχουν συνήθως ορισθεί:

 • Στάδιο I πρόπτωσης μήτρας  – πρόπτωση μήτρας σε οποιοδήποτε σημείο του κόλπου πάνω από το επίπεδο του παρθενικού υμένα (ή των υπολειμμάτων του υμένα).
 • Στάδιο II πρόπτωσης μήτρας  – πρόπτωση μήτρας στο επίπεδο του παρθενικού υμένα.
 • Στάδιο III πρόπτωσης μήτρας  – πρόπτωση μήτρας κάτω από τον παρθενικό υμένα.
 • Στάδιο IV πρόπτωσης μήτρας  – ολική εκστροφή (eversion) ή ολική πτώση προς τα κάτω (procidentia) της μήτρας.

Η πρόπτωση μήτρας συνοδεύεται συνήθως από κάποιου βαθμού πρόπτωση της κοιλότητας του κόλπου.

- Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου;

- Για την διάγνωση της πρόπτωσης της μήτρας απαιτείται πυελική εξέταση. Ο Ουρολόγος ή Γυναικολόγος θα ρωτήσει το ιατρικό ιστορικό, το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες για τον αριθμό από τις εγκυμοσύνες και των κολπικών τοκετών. Επίσης διενεργείται πλήρης πυελική εξέταση για τον έλεγχο των σημείων της πρόπτωσης της μήτρας. Η εξέταση γίνεται σε όρθια και κατακεκλιμένη θέση. Μερικές φορές απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να εκτελεσθούν για παραπέρα διερεύνηση της πρόπτωσης της μήτρας.

- Και σε ότι αφορά τη θεραπεία;

-Απώλεια βάρους, διακοπή του καπνίσματος και λήψη κατάλληλης θεραπείας για τις συμπαρομαρτούσες ιατρικές παθήσεις, όπως νοσήματα των πνευμόνων μπορεί να επιβραδύνουν την χειροτέρευση της πρόπτωσης της μήτρας. Σε περίπτωση ελαφριάς πρόπτωσης χωρίς ή μόνο με ελάχιστα ενοχλητικά συμπτώματα καμία θεραπεία δεν είναι αναγκαία. Ακόμα και χωρίς θεραπεία θα υπάρχει μία συνεχή απώλεια της υποστήριξης της μήτρας, η οποία θα χρειασθεί μελλοντική θεραπεία.

- Η Ιεροκολποπηξία είναι μία μορφή θεραπείας που χρησιμοποιείται για αυτή την περίπτωση, σωστά;

proptosi-mitras-2

- Σωστά. Πρόκειται για την ανόρθωση και συγκράτηση του κόλπου στο ιερόν οστό σε γυναίκες ασθενείς που πάσχουν από σημαντική πτώση της μήτρας ή του κόλπου (κυστεοκήλη) ή άλλων ενδοπυελικών οργάνων (εντεροκήλη κτλ). Σε περίπτωση που η γυναίκα πάσχει και από ακράτεια ούρων από προσπάθεια γίνεται και ταυτόχρονη αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας είτε ανοιχτά ή και λαπαροσκοπικά/ρομποτικά ανορθώνοντας το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου στους πλάγιους συνδέσμους της πυέλου είτε διακολπικά με την τοποθέτηση μίας ταινίας ανόρθωσης του αυχένα της κύστης.

Η ιεροκολποπηξία είναι αναγκαία όταν η ασθενής πάσχει από συμπτωματική πρόπτωση των ουρογεννητικών οργάνων. Ο σκοπός της θεραπείας είναι ο έλεγχος των κλινικών εκδηλώσεων της νόσου και η πρόληψη των επιπλοκών.

- Ποιοι είναι οι τρόποι ιεροκολποπηξίας;

- Οι τρόποι της ιεροκολποπηξίας περιλαμβάνουν την παραδοσιακή ανοιχτή ή διακολπική (διαμέσου του κόλπου δηλαδή) χειρουργική, την συμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση και την da Vinci ιεροκολποπηξία, η οποία είναι μία ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Παραδοσιακή Ανοιχτή Ιεροκολποπηξία

Με την παραδοσιακή ανοιχτή επέμβαση ο χειρουργός κάνει μία τομή ανάμεσα στον ομφαλό και στην ηβική σύμφυση μήκους 20 εκατοστών περίπου, για να έχει πρόσβαση στην μήτρα και στον κόλπο. Η προσέγγιση αυτή είναι συνήθως αρκετά αιματηρή και έχει μακρά και δυσάρεστη περίοδο ανάρρωσης.

Παραδοσιακή Διακυστική Ιεροκολποπηξία

Η κολποιεροπηξία μπορεί να εκτελεσθεί και διακολπικά (χειρουργείο διαμέσου του κόλπου με τοποθέτηση πλεγμάτων). Το μειονέκτημα της διακολπικής προσπέλασης είναι ότι έτσι παρατηρείται σοβαρή διαταραχή της σεξουαλικής ζωής της ασθενούς λόγω της σμίκρυνσης του κόλπου από συμφύσεις που δημιουργούνται. Αντίθετα με την λαπαροσκοπική και ρομποτική μέθοδο διασφαλίζονται τα καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα του ανοιχτού χειρουργείου αλλά με την ελάχιστα επεμβατική και τραυματική προσέγγιση.

Συμβατική Λαπαροσκόπηση

Η συμβατική λαπαροσκόπηση χρησιμοποιεί μία χειρουργική κάμερα και ειδικά όργανα για την προσέγγιση και καθήλωση του κόλπου στο ιερόν οστό μέσω μικρών οπών. Βασίζεται σε συμβατικό δισδιάστατο βίντεο και άκαμπτα όργανα, οι τεχνικοί περιορισμοί των οποίων μπορεί να δυσκολέψει πολύ τον χειρουργό. Λόγω αυτών των μειονεκτημάτων η συμβατική λαπαροσκόπηση δεν έγινε ιδιαίτερη δημοφιλής για σύνθετες επεμβάσεις όπως είναι η ιεροκολποπηξία. Γι' αυτό τον λόγω λίγοι μόνο Ουρολόγοι χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική ακόμα.

Da Vinci Iεροκολποπηξία

Η Da Vinci Ιεροκολποπηξία είναι ένα ρομποτικά υποβοηθούμενο χειρουργείο που πραγματοποιείται με μία ελάχιστα τραυματική επέμβαση. Τα λειτουργικά αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί παγκοσμίως με την ρομποτική ιεροκολποπηξία δείχνουν άμεση αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομικής θέσης των γυναικείων οργάνων που προπίπτουν με ταχύτερη ομαλοποίηση των συμπτωμάτων και της εγκράτειας των ούρων χωρίς διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας.

Μάθετε περισσότερα για την Da Vinci Ιεροκολποπηξία

Da Vinci Ιεροκολποπηξία

Εάν κάποια πρέπει και μπορεί να υποβληθεί σ' ανοιχτή ή διακολπική επέμβαση για πρόπτωση της μήτρας τότε μπορεί να είναι και υποψήφια για μία νέα ελάχιστα τραυματική αλλά πλήρως αποτελεσματική επέμβαση – την Da Vinci ιεροκολποπηξία.

Το Da Vinci χρησιμοποιεί μία πρωτοπόρο τεχνολογία που βοηθάει τον χειρουργό να εκτελεί μία επέμβαση με μεγαλύτερη ακρίβεια απ' ότι η συμβατική χειρουργική επιτρέπει. Προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή ανοιχτή ή διακολπική χειρουργική, όπως:

 • ελάχιστη απώλεια αίματος.
 • λιγότερες μεταγγίσεις.
 • μικρότερος κίνδυνος λοιμώξεων.
 • λιγότερες ουλές.
 • συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο.
 • συντομότερος χρόνος ανάρρωσης.
 • καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα χωρίς σεξουαλικές διαταραχές.
 • καλύτερα κλινικά αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις.
 • σημαντικά λιγότερο πόνο.

Το σύστημα Da Vinci αναπαράγει τις καλύτερες τεχνικές της ανοιχτής και διακολπικής χειρουργικής και τις ενσωματώνει σε μία ελάχιστα τραυματική, ρομποτικά υποβοηθούμενη προσέγγιση. Η ακρίβεια και η δεξιότητα του χειρουργικού συστήματος Da Vinci με την ποικιλία των ρομποτικών εργαλείων επιτρέπει την αντιμετώπιση της Πρόπτωσης της Μήτρας με μία ελάχιστα τραυματική προσέγγιση.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βασίλειος Πουλάκης

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

Ιστότοπος: www.poulakis-urology.com

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.