Web
Analytics
Αντιμετωπίστε την οστεοαρθρίτιδα με βότανα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιμετωπίστε την οστεοαρθρίτιδα με βότανα

Τα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, που χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και τη δημιουργία νέου οστού (οστεόφυτα ή άλατα).

Οι αιτίες είναι πολλές, εμφανίζονται κυρίως στην μέση ηλικία και η συχνότητά τους αυξάνεται με την ηλικία.

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει τόσο τη σπονδυλική στήλη όσο και τις περιφερικές αρθρώσεις, δηλαδή σε αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων.

Όλες οι εναλλακτικές θεραπείες της οστεοαρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των βοτάνων, θα πρέπει να επικεντρώνονται στους πιο σημαντικούς παράγοντες, που είναι η γήρανση του συνδετικού ιστού, το οικογενειακό ιστορικό, ο τρόπος ζωής και προηγούμενες φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων.

Τα βότανα αντιμετωπίζουν την οστεοαρθρίτιδα, καθώς μειώνουν τη φλεγμονή, τον πόνο και τον περαιτέρω εκφυλισμό των αρθρώσεων.

Τα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή επιπρόσθετα με τα συμβατικά φάρμακα και μαζί με μια σωστή διατροφή θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων, που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα.

Ωστόσο πρέπει, πριν λάβετε βότανα και ειδικά αν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή, να ενημερώσετε πρώτα τον γιατρό σας.

Βότανα για την οστεοαρθρίτιδα

Devil’s Claw (νύχι του διαβόλου ή αρπαγόφυτο)

Το  Devil’s Claw (Harpagophytum procumbens) αποτελεί μια δημοφιλής επιλογή για την οστεοαρθρίτιδα, λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης του. Επίσης, βοηθάει στην θεραπεία του μυϊκού πόνου (μυαλγία). Επιπλέον, αποτελεί πικρό βότανο και βελτιώνει την πέψη.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη το 2003, το Devil’s Claw μειώνει το μυϊκό πόνο σε ασθενείς με ήπιο έως μέτριο πόνο στην πλάτη. Το Devil’s Claw πρέπει να χρησιμοποιείται όταν υπάρχει μυοσκελετικός πόνος που σχετίζεται με φλεγμονή.

Αντενδείκνυται η χρήση του σε ασθενείς με γαστρικά έλκη ή υπερχλωρυδρία.

Καγιέν (Cayenne)

Το καγιέν (Capsicum annum) ανακουφίζει τον πόνο, με μοναδικό τρόπο.

Η καψαϊκίνη, που υπάρχει στο καγιέν, ευθύνεται για την καυτερή και πικάντικη γεύση του.

Με την μορφή αλοιφής, εφαρμόζεται τοπικά, και ανακουφίζει από το πόνο της οστεοαρθρίτιδας.

Υπάρχουν πολλές κρέμες στο εμπόριο, με περιεκτικότητα 0.025% και 0.075%, που εφαρμόζονται 1 έως 3 φορές την ημέρα.

Ξεκινήστε με μια κρέμα μικρής συγκέντρωσης σε καψαϊκίνη. Στην συνέχεια, αν χρειαστεί, εφαρμόζετε κρέμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης.

Είναι σημαντικό να φοράτε γάντια μιας χρήσης ή να πλένεστε καλά με σαπούνι, μετά την εφαρμογή.

Η κρέμα καψαϊκίνης δεν θα θεραπεύσει την αιτία του πόνου, αλλά ανακουφίζει και αποτελεί μέρος της συνολικής θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας.

Σπόρος σέλινου

Ο σπόρος του σέλινου (Apium graveolens) ενισχύει την αποβολή των όξινων μεταβολιτών μέσω των νεφρών. Επίσης, παραδοσιακά χρησιμοποιείται στη θεραπεία των ρευματισμών, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας.

Το εκχύλισμα σπόρου σέλινου είναι αντιφλεγμονώδες και είναι χρήσιμο στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής

Τζίντζερ (Ginger)

Το τζίντζερ (Zingiber officinale) οφείλει την αντιφλεγμονώδη δράση του στην αναστολή των ενζύμων, που εμπλέκονται στον μεταβολισμό του αραχιδονικού οξέος, το οποίο μειώνει τη σύνθεση των φλεγμονωδών προσταγλανδινών και λευκοτριενίων που είναι υπεύθυνα για τις διαδικασίες φλεγμονής στην οστεοαρθρίτιδα.

Επιπλέον, το τζίντζερ διεγείρει το κυκλοφορικό σύστημα και αυξάνει την κυκλοφορία στις αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί από αρθρίτιδα. Επίσης, αυξάνει την αποτελεσματικότητα άλλων βοτάνων, σε ένα σκεύασμα κατά της αρθρίτιδας.

Μια μη ελεγχόμενη κλινική μελέτη που χρησιμοποίησε αποξηραμένο τζίντζερ, διαπίστωσε ότι το 75% των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα είχαν μειωμένο πόνο και πρήξιμο, ενώ όλοι οι ασθενείς με μυϊκή δυσφορία ανακουφίστηκαν από τον πόνο.

Turmeric (κουρκούμη)

Η έρευνα για την αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα του turmeric (Curcuma longa) έχει επικεντρωθεί στη συστατικό κουρκουμίνη, η οποία είναι ένας αναστολέας του μεταβολισμού του αραχιδονικού οξέος.

Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με placebo (εικονικό φάρμακο), διασταυρούμενη μελέτη, οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα έλαβαν ένα παρασκεύασμα που περιείχε turmeric, withania (ashwaganda/ασβαγκάντα), boswellia serrata και σύμπλεγμα ψευδαργύρου (zinc complex δηλαδή ψευδάργυρος, ο οποίος βρίσκεται σε πρωτεϊνική μορφή και απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό) ή placebo (εικονικό φάρμακο) για τρεις μήνες.Αυτός ο συνδυασμός βοτάνων και μετάλλων παρείχε σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της αρθρίτιδας.                                                                                                                    

Boswellia

Η ρητίνη Boswellia (Boswellia serrata) είναι αντιφλεγμονώδης και ανακουφίζει από τον πόνο.

Τα ενεργά συστατικά, τα οξέα του Boswellia, μειώνουν το σχηματισμό των φλεγμονωδών λευκοτριενίων.

Το Boswellia ενδείκνυται για τη θεραπεία πολλών φλεγμονωδών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας. Επίσης, ενδείκνυται για την θεραπεία παιδιών, που πάσχουν από νεανική χρόνια αρθρίτιδα.

Άλλα βότανα

Άλλα φυσικά βότανα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας είναι:

  • Χαμομήλι (Matricaria recutita)
  • Dong quai (Angelica sinensis)
  • Pau d’arco (Tabebuia avellanedae)
  • Πικραλίδα/ Dandelion (Taraxacum officinale)
  • European Ash (Fraxinus excelsior)
  • Αγκινάρα (Cynara scolymus)
  • Σύμφυτο/Comfrey  (Symphytum officinale)
  • Duckweed  (Lemna minor)

Άλλες φυσικές θεραπείες

Η διατροφική θεραπεία είναι προτιμότερο να γίνεται, υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού που κατανοεί τις συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες του ασθενή.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η γλυκοζαμίνη (15mg ημερησίως), οι βιταμίνες C, A και E σε συνδυασμό με Β complex υψηλής δραστικότητας, τα μέταλλα ψευδάργυρος, ασβέστιο και μαγνήσιο, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, συμβάλλουν σημαντικά στην ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων.

 

Συγγραφέας άρθρου: Thordur Sturluson, Βιολόγος-Βοτανολόγος

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το The Herbal Resource

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.