Web
Analytics
Αλόη Βέρα: Εκπληκτικά οφέλη για την υγεία (δέρμα, πέψη, δυσκοιλιότητα και ανοσοποιητικό) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αλόη Βέρα: Εκπληκτικά οφέλη για την υγεία (δέρμα, πέψη, δυσκοιλιότητα και ανοσοποιητικό)

Στην παραδοσιακή ινδική ιατρική, η αλόη βέρα (aloe vera) χρησιμοποιείται για δυσκοιλιότητα, δερματικές παθήσεις, προσβολή από σκουλήκια, λοιμώξεις και ως φυσική θεραπεία για κολικούς. Επιπλέον στην κινέζικη ιατρική, συνιστάται συχνά στη θεραπεία των μυκητιασικών παθήσεων.

Η αλόη βέρα (aloe vera) έχει καταγραφεί επίσημα ως καθαριστικό και προστατευτικό δέρματος από τη φαρμακοποιία των ΗΠΑ το 1820 και χρησιμοποιήθηκε κλινικά το 1930 για τη θεραπεία εγκαυμάτων στο δέρμα και στους βλεννογόνους, που προκλήθηκαν από ακτινοθεραπεία.

Σήμερα, οι εταιρείες καλλυντικών προσθέτουν χυμό ή άλλα παράγωγα από την αλόη βέρα σε μια σειρά προϊόντων, όπως μακιγιάζ, σαπούνια, αντηλιακά,  κρέμες ξυρίσματος, σαμπουάν, χαρτομάντηλα και ενυδατικά προϊόντα.

Η αλόη χρησιμοποιείται ακόμη και ως συστατικό σε γιαούρτια, ροφήματα και επιδόρπια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για το φυτό της αλόης και γνωρίζουν ότι έχει κάποια οφέλη, αλλά μπορεί να μην κατανοούν πλήρως τις θεραπευτικές του ικανότητες σε δερματικά προβλήματα,  πέψη, ανοσία κ.α

Τι είναι η Αλόη Βέρα

Η αλόη βέρα αποτελεί ένα από τα περίπου 420 είδη του γένους αλόη. Το βοτανικό όνομα της αλόης βέρα είναι Aloe barbadensis miller και ανήκει στην οικογένεια Liliaceae. Είναι ένα πολυετές, ξηροφυτικό, χυμώδες και πράσινο φυτό που έχει τριγωνικά, σαρκώδη φύλλα με οδοντωτές άκρες.

Πιστεύεται ότι προέρχεται από το Σουδάν και αργότερα εισήλθε στην Μεσόγειο και σε άλλες χώρες με υψηλή θερμοκρασία όπως Αφρική, Ασία, Ινδία, Ευρώπη και Αμερική.

Το τζελ αλόης (aloe gel) είναι το διαφανές υγρό σαν ζελέ, που βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του φύλλου της αλόης.

Ενώ, το λάτεξ της αλόης (aloe latex) δηλαδή ο χυμός του φύλλου, βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα του φύλλου και έχει κίτρινο χρώμα.

Μερικά προϊόντα αλόης κατασκευάζονται από ολόκληρο το φύλλο και έτσι περιέχουν τζελ και λάτεξ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τζελ αλόης ως θεραπεία για τις δερματικές παθήσεις, όπως εγκαύματα, ηλιακά εγκαύματα, κρυοπαγήματα, ψωρίαση, επιχείλιος έρπης κ.α. Το λάτεξ αλόης χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της κατάθλιψης, της δυσκοιλιότητας, του άσθματος και του διαβήτη.

Θρεπτική αξία

Η αλόη βέρα περιέχει πάνω από  75 ενεργά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, σακχαρίτες, αμινοξέα, ανθρακινόνες, ένζυμα, λιγνίνη, σαπωνίνες και σαλικυλικά οξέα.

Παρέχει 20 από τα 22 αμινοξέα που χρειάζεται ο άνθρωπος και 8 από τα 9 απαραίτητα αμινοξέα.

Η αλόη βέρα περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού.

Αναλυτικά η αλόη βέρα περιέχει:

 • αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε και επιπλέον βιταμίνη Β12, φολικό οξύ και χολίνη.
 • 8 ένζυμα, όπως aliiase, αλκαλική φωσφατάση (alkaline phosphatase), αμυλάση (amylase), βραδυκινάση (bradykinase), καρβοξυπεπτιδάση (carboxypeptidase), καταλάση (catalase), κυτταρινάση (cellulase), λιπάση (lipase) και υπεροξειδάση (peroxidase).
 • μέταλλα όπως ασβέστιο, χαλκός, σελήνιο, χρώμιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρος.
 • 12 ανθρακινόνες, ενώσεις γνωστές ως καθαρτικά. Μεταξύ αυτών είναι η αλοΐνη (aloin) και η εμοδίνη (emodin), που δρουν ως αναλγητικά, αντιβακτηριακά και αντιιικά.
 • 4 λιπαρά οξέα, όπως η χοληστερόλη, η καμπεστερόλη (campesterol), η β-σιισοστερόλη (beta-sisosterol ) και η λουπεόλη (lupeol), και όλα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
 • τις ορμόνες αυξίνες (auxins) και γιββερελλίνες (gibberellins) που συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
 • σάκχαρα, όπως μονοσακχαρίτες (γλυκόζη και φρουκτόζη) και πολυσακχαρίτες.

Οφέλη για την υγεία

Καταπραΰνει τα εξανθήματα και τους ερεθισμούς του δέρματος

Υπάρχουν πολλές αναφορές για τα θεραπευτικά αποτελέσματα της αλόης βέρα σε δερματικές παθήσεις, πληγές, ψωρίαση, δερματίτιδα, στοματική βλεννογονίτιδα, χειρουργικά τραύματα και εγκαύματα.

Η πρώτη μελέτη πραγματοποιήθηκε το 1935. Διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα αλόης βέρα παρέχει γρήγορη ανακούφιση από τον κνησμό και το κάψιμο που σχετίζεται με σοβαρή δερματίτιδα μετά από ακτινοβολία και αναγέννηση του δέρματος.

Μια μελέτη του 1996 που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Κλινικής Φυσιολογίας στη Σουηδία περιλάμβανε 60 ασθενείς με χρόνια ψωρίαση που συμμετείχαν σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή κρέμας από αλόη βέρα ή εικονικού φαρμάκου. Το ποσοστό θεραπείας στην ομάδα αλόης βέρα ήταν 83%, σε σύγκριση με μόνο το 7 % στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, και δεν αναφέρθηκαν υποτροπές κατά την παρακολούθηση 12 μηνών.

Το 2009, μια συστηματική ανασκόπηση συνόψισε 40 μελέτες που αφορούσαν τη χρήση αλόης για δερματολογικούς σκοπούς. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η από του στόματος χορήγηση αλόης βέρα σε ποντίκια λειτουργεί αποτελεσματικά για την επούλωση πληγών, μπορεί να μειώσει τον αριθμό και το μέγεθος των θηλωμάτων και να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης όγκων πάνω από 90% στο ήπαρ, σπλήνα και μυελό των οστών.

Επιπλέον, οι μελέτες έδειξαν επίσης ότι η αλόη βέρα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, την ψωρίαση, τη δερματίτιδα, τα κρυοπαγήματα, τα εγκαύματα και τη φλεγμονή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ως αντιμυκητιασικός και αντιμικροβιακός παράγοντας.

Θεραπεύει τα εγκαύματα

Όταν το τζελ αλόης βέρα χρησιμοποιείται σε εγκαύματα, αποτρέπει την καταστολή που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, ώστε η περιοχή να επουλωθεί με πιο γρήγορο ρυθμό.

Θεραπεύει τον επιχείλιο έρπη

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Οδοντιατρικής δείχνει ότι όταν το τζελ αλόης βέρα εφαρμόζεται σε έρπη μερικές φορές την ημέρα, συμβάλλει στην ανακούφιση της δυσφορίας και στην επιτάχυνση της επούλωσης. Είναι επίσης ασφαλές όταν καταναλώνεται από το στόμα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν καταπιείτε το τζελ.

Η αλόη βέρα έχει αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που επιταχύνουν την επούλωση και μειώνουν τον πόνο που σχετίζεται με τον επιχείλιο έρπη ή άλλες πληγές στο στόμα.

Τα αμινοξέα και οι βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και C είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμα. Για παράδειγμα, ένα από τα οφέλη της βιταμίνης Β6 είναι η ικανότητά της να δρα ως φυσική θεραπεία του πόνου και να δημιουργεί αντισώματα που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να μας προστατεύσει.

Ενυδατώνει τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής

Η αλόη βέρα αποτελεί μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για ξηρά μαλλιά ή φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής. Έχει θρεπτικές ιδιότητες, ενώ οι βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν στο φυτό διατηρούν τα μαλλιά δυνατά και υγιή.

Λόγω των αντιβακτηριακών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων της, βοηθά στην πιτυρίδα.

Τα ένζυμα του τζελ μπορούν να απαλλάξουν το τριχωτό της κεφαλής από τα νεκρά κύτταρα και να προάγουν την αναγέννηση του δέρματος γύρω από τους θύλακες των μαλλιών.

Επίσης, η αλόη συμβάλλει να σταματήσει ο κνησμός που σχετίζεται με την πιτυρίδα ή το ξηρό τριχωτό της κεφαλής. Πάρα πολλά σαμπουάν και μαλακτικά είναι γεμάτα από χημικές ουσίες που βλάπτουν τα μαλλιά και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και ερεθισμούς στο δέρμα. Η προσθήκη αλόης βέρα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλάξετε το τριχωτό της κεφαλής σας από βακτήρια και δερματικές αντιδράσεις.

Αντιμετωπίζει την δυσκοιλιότητα

Οι ανθρακινόνες που υπάρχουν στο λάτεξ δημιουργούν ένα ισχυρό καθαρτικό που αυξάνει την περιεκτικότητα του νερού στο έντερο, διεγείρει την έκκριση βλέννας και αυξάνει την εντερική περισταλτικότητα, οι οποίες είναι συσπάσεις που διασπούν την τροφή και αναμιγνύουν το χυμό.

Σε μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή 28 υγιών ενηλίκων, διαπιστώθηκε ότι το λάτεξ αλόης βέρα είχε καθαρτικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (placebo) και ήταν ισχυρότερο από την φαινολοφθαλίνη (διεγερτικό καθαρτικό), καθιστώντας την αλόη βέρα μια φυσική θεραπεία ανακούφισης της δυσκοιλιότητας.

Βοηθά στην πέψη

Λόγω των αντιφλεγμονωδών και καθαρτικών συστατικών της, ένα άλλο πλεονέκτημα της αλόης βέρα είναι η ικανότητά της να βοηθά στην πέψη. Ο χυμός της αλόης βοηθά στην πέψη, ισορροπεί το pH του σώματος, μειώνει το σχηματισμό μυκήτων και ρυθμίζει την εντερική λειτουργία.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Research in Medical Sciences, διαπίστωσε ότι 30 ml χυμού αλόης βέρα δύο φορές την ημέρα μείωσαν το επίπεδο δυσφορίας σε 33 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Επιπλέον, ο μετεωρισμός μειώθηκε για τους συμμετέχοντες, αλλά η συνοχή των κοπράνων, η συχνότητα και η επείγουσα ανάγκη για τουαλέτα παρέμειναν οι ίδιες. Αν και η μελέτη δείχνει ότι ο χυμός μπορεί να είναι ευεργετικός για άτομα με IBS, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να συμπεράνουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία.

Μια άλλη μελέτη από το περιοδικό Avicenna (Journal of Phytomedicine) εξέτασε την αλόη βέρα σε μια ομάδα αρουραίων με γαστρεντερικά προβλήματα. Τα επίπεδα των γαστρικών οξέων μειώθηκαν σημαντικά σε αρουραίους που έλαβαν θεραπεία με αλόη. Η μελέτη μέτρησε επίσης τη σύνδεση του εντέρου-εγκεφάλου και ανέφερε δεδομένα σχετικά με την περιεκτικότητα σε νερό που βρέθηκε στον εγκέφαλο των αρουραίων με θεραπεία την αλόη βέρα. Η περιεκτικότητα σε νερό στους αρουραίους που υποβλήθηκαν σε αγωγή μειώθηκε, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος επηρεάζει τα προβλήματα του εντέρου και του γαστρεντερικού.

Επιπλέον, ο χυμός αλόης βέρα έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει και να θεραπεύσει τα έλκη στομάχου επειδή έχει αντιβακτηριακούς παράγοντες και φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες που μπορούν να αποκαταστήσουν την βλάβη στην επένδυση του στομάχου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα ένζυμα που υπάρχουν στην αλόη βέρα διασπούν τις πρωτεΐνες των τροφίμων σε αμινοξέα και μετατρέπει τα ένζυμα σε καύσιμο για κάθε κύτταρο του σώματος, που επιτρέπει στα κύτταρα να λειτουργούν σωστά. Η βραδυκινάση (bradykinase) στην αλόη βέρα διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και σταματά τις λοιμώξεις. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό συστατικό σε αυτό το ευεργετικό φυτό, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό φυσικό εργαλείο για την καταπολέμηση της ανεπάρκειας ψευδαργύρου.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Μας βοηθά να αποτρέψουμε ασθένειες, να σκοτώσουμε βακτήρια και να προστατεύσουμε τη λειτουργία των κυτταρικών μας μεμβρανών. Ο ψευδάργυρος είναι επίσης ένα βασικό δομικό συστατικό για μια σειρά από υποδοχείς ορμονών και πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην υγιή, ισορροπημένη διάθεση και την ανοσοποιητική λειτουργία.

Παρέχει αντιοξειδωτικά και μειώνει τη φλεγμονή

Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή αποτελεί τη ρίζα των περισσότερων ασθενειών. Η αλόη βέρα παρέχει έναν εκπληκτικό αριθμό βιταμινών και ανόργανων συστατικών που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των βλαβών των ελεύθερων ριζών.

Η βιταμίνη Α, για παράδειγμα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς όρασης, της νευρολογικής λειτουργίας και του υγιούς δέρματος, επειδή είναι ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή.

Η βιταμίνη C είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό που βρίσκεται στην αλόη βέρα. Προστατεύει το σώμα από καρδιαγγειακές παθήσεις, προγεννητικά προβλήματα υγείας, οφθαλμικές παθήσεις και ρυτίδες.

Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, καταπολεμά τη φλεγμονή και συμβάλλει στην φυσική επιβράδυνση της γήρανσης των κυττάρων.

Επιπλέον, αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι χρήσιμες όταν εκτίθεστε στον καπνό των τσιγάρων ή στις ακτίνες UV από την ηλικιακή ακτινοβολία. Επίσης, προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος και καταπολεμούν τη φλεγμονή του δέρματος μετά από την έκθεση στον ήλιο.

Επιπλέον, η αλόη βέρα μπορεί να θεραπεύσει φυσικά την ακμή και το έκζεμα καθώς συμβάλλει στη διαδικασία επούλωσης του δέρματος.

Η βραδυκινάση, που υπάρχει επίσης στην αλόη βέρα, βοηθά στη μείωση της υπερβολικής φλεγμονής όταν εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα.

Θεραπεύει τον διαβήτη

Ορισμένα στοιχεία σε ανθρώπους και ζώα υποδεικνύουν ότι η αλόη βέρα είναι ικανή να ανακουφίσει τη χρόνια υπεργλυκαιμία και το διαταραγμένο προφίλ λιπιδίων που είναι κοινά φαινόμενα μεταξύ των ατόμων με διαβήτη και είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Σε δύο σχετικές κλινικές δοκιμές, σε 72 διαβητικές γυναίκες χωρίς φαρμακευτική αγωγή, χορηγήθηκαν μια κουταλιά της σούπας τζελ αλόης ή εικονικό φάρμακο για έξι εβδομάδες. Τα επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων στον ορό μειώθηκαν σημαντικά με την αλόη βέρα.

Στη δεύτερη δοκιμή, διερευνήθηκαν τα αποτελέσματα της τζελ αλόης βέρα ή του εικονικού φαρμάκου σε συνδυασμό με τη γλιβενκλαμίδη (glibenclamide), ένα ευρέως συνταγογραφούμενο αντιδιαβητικό φάρμακο. Υπήρξε σημαντική μείωση των συγκεντρώσεων της γλυκόζης στο αίμα και των τριγλυκεριδίων στον ορό, στην ομάδα της αλόης βέρα.

Προϊόντα αλόης βέρας

Διαλέξτε ένα προϊόν αλόης βέρα (τζελ, λάτεξ, χυμό ή εκχυλίσματα) που έχει κατασκευαστεί από μια αξιόπιστη εταιρεία για να διασφαλίσετε ότι οι μέθοδοι εξαγωγής και επεξεργασίας δεν μειώνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού.

Η μέθοδος επεξεργασίας έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στον αριθμό και την ποσότητα των δραστικών συστατικών σε ένα προϊόν αλόης βέρα.

Η εμπορική διαδικασία παραγωγής προϊόντων αλόης βέρα συνήθως περιλαμβάνει τη σύνθλιψη, το άλεσμα ή τη συμπίεση ολόκληρου του φύλλου για την παραγωγή χυμού. Στην συνέχεια ακολουθούν το φιλτράρισμα και η σταθεροποίηση για την επίτευξη του επιθυμητού εκχυλίσματος. Αν και αυτό είναι ευκολότερο για τους κατασκευαστές, μπορεί να οδηγήσει σε ένα προϊόν που περιέχει λίγα ή καθόλου ενεργά συστατικά.

Αποδεικνύεται ότι μετά την εξαγωγή του τζελ, τη θέρμανση και τη χρήση υλικών πλήρωσης για την παραγωγή προϊόντων αλόης βέρα, τα οφέλη για την υγεία ελαχιστοποιούνται.

Προκειμένου να σταματήσουν οι  ψευδείς δηλώσεις στην βιομηχανία και η ψευδή ιδέα ότι όλα τα προϊόντα αλόης βέρα παρέχουν τα ίδια οφέλη, το «Διεθνές Συμβούλιο Επιστήμης Αλόης» ανέπτυξε ένα πρόγραμμα πιστοποίησης που επικυρώνει την ποιότητα και την ποσότητα της αλόης βέρα σε εγκεκριμένα εμπορικά προϊόντα. Όταν ψάχνετε να αγοράσετε αλόη βέρα, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και αναζητήστε αυτήν τη σημαντική πιστοποίηση.

Επίσης, έχετε την επιλογή να καλλιεργήσετε το δικό σας φυτό αλόης στο σπίτι. Εάν αγοράσετε ένα φυτό αλόης σε γλάστρα, τοποθετήστε το σε ένα παράθυρο που έχει αρκετή ηλιοφάνεια. Μπορείτε να μεταφέρετε την γλάστρα με αλόη σε εξωτερικό χώρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παρόλο που η αλόη είναι χυμώδης και επομένως αποθηκεύει πολύ νερό στα φύλλα της, πρέπει να ποτίζεται τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές το μήνα. Το χειμώνα, η αλόη γίνεται κάπως αδρανής και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να ποτίζετε το φυτό πολύ λίγο. Το να έχετε το δικό σας φυτό είναι ένας εύκολος και φθηνός τρόπος για να αποκομίσετε όλα αυτά τα εκπληκτικά οφέλη της αλόης βέρα κάθε μέρα.

Συνιστώμενη δόση

Αυτές οι συνιστώμενες δόσεις αλόης βέρα βασίζονται σε επιστημονική έρευνα και δημοσιεύσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την ετικέτα σε κάθε προϊόν πριν το χρησιμοποιήσετε και ενημερώστε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιεσδήποτε παρενέργειες.

 • Για δυσκοιλιότητα, πάρτε 100-200 mg αλόης βέρα καθημερινά
 • Για επούλωση πληγών, ψωρίαση και άλλες δερματικές λοιμώξεις, χρησιμοποιήστε 0,5% κρέμα εκχυλίσματος αλόης τρεις φορές την ημέρα.
 • Για οδοντική πλάκα και περιοδοντίτιδα, χρησιμοποιήστε μια οδοντόκρεμα που περιέχει αλόη βέρα για 24 εβδομάδες
 • Για ανεβασμένη χοληστερόλη, πάρτε μία κάψουλα αλόης βέρα 300 mg δύο φορές την ημέρα για δύο μήνες
 • Για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσο Crohn ή ελκώδη κολίτιδα), πάρτε 100 ml χυμό αλόης βέρα δύο φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες
 • Για εγκαύματα, χρησιμοποιήστε 97,5 % τζελ αλόης στην πάσχουσα περιοχή μέχρι να επουλωθεί.
 • Για ξηρό τριχωτό της κεφαλής ή πιτυρίδα, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού τζελ αλόης σε 200 ml φυσικό σαμπουάν
 • Για να προστατέψετε το δέρμα σας από μόλυνση και βακτήρια, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού τζελ αλόης σε 200 gr φυσική κρέμα σώματος.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Το λάτεξ της αλόης δεν πρέπει να λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις, επειδή μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως πόνο στο στομάχι και κράμπες. Η μακροχρόνια χρήση μεγάλων ποσοτήτων λάτεξ αλόης μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια, νεφρικά προβλήματα, αίμα στα ούρα, χαμηλό κάλιο, μυϊκή αδυναμία, απώλεια βάρους και καρδιακά προβλήματα.

Μην καταναλώσετε τζελ ή λάτεξ αλόης, εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Υπάρχουν ορισμένες αναφορές ότι η αλόη προκαλεί αποβολή και γενετικές ανωμαλίες. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών μπορεί να παρουσιάσουν κοιλιακό άλγος, κράμπες και διάρροια.

 • Αν έχετε διαβήτη, πρέπει να ελέγχεται τα επίπεδα του σακχάρου σας, καθώς η αλόη μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα
 • Αν έχετε εντερικές παθήσεις (όπως νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα ή εντερική απόφραξη), μην καταναλώσετε λάτεξ αλόης επειδή ερεθίζει το έντερο
 • Άν έχετε αιμορροΐδες, μην καταναλώσετε λάτεξ αλόης, γιατί μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
 • Υψηλές δόσεις λάτεξ αλόης έχουν συσχετιστεί με νεφρική ανεπάρκεια και άλλες σοβαρές καταστάσεις, οπότε μην το καταναλώσετε εάν έχετε νεφρικά προβλήματα.
 • Η αλόη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θα μπορούσε να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σταματήστε να την παίρνετε τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.
 • Εάν παίρνετε διγοξίνη (Lanoxin), μην χρησιμοποιείτε λάτεξ αλόης επειδή λειτουργεί ως διεγερτικό καθαρτικό και μειώνει τα επίπεδα καλίου στο σώμα. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου.

Πριν καταναλώσετε αλόη βέρα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παίρνετε τα ακόλουθα φάρμακα:

 • Φάρμακα για τον διαβήτη
 • Σεβοφλουράνιο/Sevoflurane (Ultane)
 • Διεγερτικά καθαρτικά
 • Βαρφαρίνη/ Warfarin (Coumadin)
 • Διουρητικά φάρμακα (χάπια νερού)

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Dr Axe

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.