Web
Analytics
Αντιμετωπίστε τις επιληπτικές κρίσεις με βότανα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιμετωπίστε τις επιληπτικές κρίσεις με βότανα

Οι επιληπτικές κρίσεις συμβαίνουν όταν διαταραχθεί η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου προκαλώντας προσωρινή δυσλειτουργία. Ορισμένες επιληπτικές κρίσεις προκαλούν ανεξέλεγκτο τρέμουλο και απώλεια συνείδησης, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το άτομο αγνοεί τι συμβαίνει. Περίπου το 2% των ανθρώπων θα βιώσουν μια κρίση μία φορά στη ζωή τους, με μόνο το ένα τρίτο να βιώνει άλλη μία.

Οι κρίσεις εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες:

Επιληπτικές

Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις επιληπτικές κρίσεις που δεν διακρίνεται εμφανώς τι τις προκάλεσε και εμφανίζονται δύο ή περισσότερες φορές.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος επιληπτικής κρίσης είναι η συμπτωματική επιληψία, μια συνήθης κατάσταση στα νεογέννητα και στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και πιθανότατα προκαλείται από μια διαταραχή στον εγκέφαλο.

Μη επιληπτικές

Πρόκειται για κρίσεις που προκαλούνται από μια κατάσταση που ερεθίζει τον εγκέφαλο.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν μη επιληπτικές κρίσεις.

Ενώ μια κρίση μπορεί να διαρκέσει από 10 έως 15 δευτερόλεπτα, μπορεί να είναι επικίνδυνη για μερικά άτομα, ειδικά αν συμβαίνει όταν είναι όρθιοι.

Σε αντίθεση με την πεποίθηση που επικρατεί, δεν χάνουν όλοι τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Υπάρχει, ωστόσο, ένας τύπος επιληψίας που ονομάζεται επιληπτικός σπασμός, όπου η κρίση διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά και οι έντονες συσπάσεις των μυών προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή. Πρόκειται για επείγον περιστατικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση αντικειμένου στο στόμα ατόμου που έχει σπασμούς, μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη.

Μετά από μια κρίση, οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν πονοκεφάλους, πόνους στους μύες, σύγχυση και κόπωση - μια κατάσταση γνωστή ως «postictal state».

Η βοτανοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επιληψία

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Bastyr στην Ουάσινγκτον εξέτασαν τις πρόσφατες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα ορισμένων βοτάνων, διεξάγοντας παράλληλα έρευνα για τις παραδοσιακές τους χρήσεις. Μερικά από τα βότανα που εξέτασαν είναι:

Μαύρο κύμινο (Nigella sativa)

Το μαύρο κύμινο (Black cumin, γνωστό και ως black caraway, black cumin, kalonji και black onion seeds) και η κάνναβη αποτελούν βότανα , με τα οποία τεκμηριωμένα αποφεύγονται οι σπασμοί. Μια μελέτη του 2007 με επιληπτικά παιδιά διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα νερού από μαύρους σπόρους κύμινου μείωσε σημαντικά την επιληπτική δραστηριότητα. Εν τω μεταξύ, μια άλλη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Toxicology»  κατέγραψε, ότι οι προστατευτικές ιδιότητες του μαύρου κύμινου έναντι του εγκεφάλου,  παρατείνουν την εξασθένηση της μνήμης και τη νευροτοξικότητα.

Κάνναβη (Cannabis sativa)

Η κάνναβη εισήχθη στη Δυτική Ιατρική τον 19ο αιώνα από τον William O' Shaughnessy, ο οποίος εργάστηκε στην Ινδία με την εταιρεία «Ανατολική Ινδία» και απέκτησε πολύτιμη εμπειρία.

Από τότε, η  ικανότητά της κάνναβης να θεραπεύει τα συμπτώματα της επιληψίας έχει τεκμηριωθεί καλά και έχει μελετηθεί εκτενώς.

Τα κανναβινοειδή, τα ενεργά συστατικά που υπάρχουν στην κάνναβη, είναι αποτελεσματικά σε περιπτώσεις που είναι ανθεκτικές σε φάρμακα, σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό «Neurology, Neurosurgery & Psychiatry».

Η κανναβιδιόλη (CBD) βρέθηκε να μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις κατά το ήμισυ, σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα επιληψίας, σύμφωνα με επιστήμονες.

Σκουτελλάρια (Scutellaria lateriflora)

Η σκουτελλάρια (Skullcap) έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισπασμωδικό για πάνω από 200 χρόνια. Το βότανο, προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άγχους και της νευρικής έντασης. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης ότι η σκουτελλάρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νευρολογικές διαταραχές όπως κατάθλιψη,  άγχος,  πάρκινσον (Parkinson) και αλτσχάιμερ (Alzheimer).

Λεβάντα (Lavandula angustifolia)

Μελέτες έδειξαν ότι η λεβάντα και το αιθέριο έλαιο της έχουν αντιεπιληπτικά αποτελέσματα λόγω των χαλαρωτικών ιδιοτήτων της.

Επιπλέον, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Complementary and Alternative Medicine», οι ερευνητές διαπίστωσαν  ότι η λεβάντα βελτιώνει την διάθεση και έχει ηρεμιστικές, νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Δεν είναι όμως όλοι οι τύποι της λεβάντας ίδιοι.  Η Lavender Spike (L. Latifolia), που προέρχεται από τη Μεσόγειο, θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.

 

Μετάφραση/απόδοση από το dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Herbs. News 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.