Web
Analytics
Παχυσαρκία: Η ασθένεια του πολιτισμού - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Παχυσαρκία: Η ασθένεια του πολιτισμού

Η παχυσαρκία έχει σήμερα πάρει διαστάσεις επιδημίας και χαρακτηρίζεται από πολλούς επιστήμονες ως μία από τις κυριότερες ασθένειες του  πολιτισμού και ο πρόδρομος για όλες τις υπόλοιπες παθήσεις. Τα υπέρβαρα άτομα συσσωρεύουν πάχος ανελέητα και παρά τις προσπάθειες να χάσουν βάρος με εντατικά προγράμματα αδυνατίσματος, το 98% των ατόμων ξαναβάζει το βάρος που είχε και μερικές φορές περισσότερο  από πριν.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ

Η άποψη που επικρατεί σήμερα για τα αίτια της παχυσαρκίας βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις θερμίδες. Το φαινόμενο όμως της παχυσαρκίας φαίνεται να μην είναι απλή εξίσωση θερμίδων που παίρνουμε και ξοδεύουμε γιατί:
  1. ο μεταβολισμός διαφέρει όχι μόνο από άτομο σε άτομο αλλά και ακόμη και το ίδιο το άτομο χρειάζεται διαφορετικό αριθμό θερμίδων για τις βασικές ανάγκες του ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του τη συγκεκριμένη στιγμή.
  2. οι ίδιες σωματικές δραστηριότητες απαιτούν διαφορετικό αριθμό θερμίδων κάθε φορά, όχι μόνο για κάθε άτομο αλλά ακόμη και για το ίδιο άτομο!
Είναι αποδεδειγμένο ότι το μέτρημα των θερμίδων δεν έχει καμία επιστημονική βάση, διότι δεν έχει καμία σχέση το πόσο παχαίνουμε με το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε, αλλά τι είδους είναι αυτές οι θερμίδες και το πως τις καίει ο οργανισμός.

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Τι συμβαίνει όμως και το λίπος συσσωρεύεται υπερβολικά στο σώμα; Η Κλινική Ορθομοριακή Διατροφολογία έχει την απάντηση.
 
Το άτομο παχαίνει διότι έχει αρχίσει να αρρωσταίνει. Το πρώτο πράγμα που παρατηρείται σε ένα παχύσαρκο άτομο είναι δύο βασικές δυσλειτουργίες του οργανισμού του. Η πρώτη αφορά τους μηχανισμούς της όρεξης και η δεύτερη τον μεταβολισμό του. Με λίγα λόγια θέλει να τρώει ακατάπαυστα ενώ ταυτόχρονα δεν «καίει» σωστά τις θερμίδες που παίρνει. Με αυτή την θεώρηση τα εντατικά προγράμματα αδυνατίσματος όχι μόνο είναι άχρηστα και πολλές φορές επικίνδυνα για την υγεία, αλλά και σαδιστικά όταν προσπαθούν να στερήσουν τροφή από ένα άτομο που κυριολεκτικά δεν χορταίνει. Όταν λοιπόν ένα άτομο θέλει να τρώει ακατάπαυστα παίρνοντας τεράστιες ποσότητες  ενέργειας από θερμίδες που μετατρέπονται σε λίπος γιατί δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει σωστά σημαίνει ότι τα κύτταρα έχουν αρχίσει να δυσλειτουργούν. Αυτό συμβαίνει διότι το άγχος, τοξίνες και παθογόνα του περιβάλλοντος έχουν αρχίσει να υπερφορτώνουν τα συστήματα άμυνας του οργανισμού, τα οποία εξαρτώνται αποκλειστικά από τα χιλιάδες θρεπτικά στοιχεία της βιολογικής ισορροπημένης τροφής για να λειτουργήσουν. Στην σύγχρονη εποχή όμως όχι μόνο τα θρεπτικά αυτά στοιχεία δεν υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες στην εξασθενημένη από τις εντατικές καλλιέργειες τροφές αλλά και οι ίδιες οι τροφές που τρώμε είναι στην ουσία «αντιτροφές», δηλαδή αυξάνουν το τοξικό  φορτίο του οργανισμού αντί να του παρέχουν τα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται. Έτσι, οι προκλήσεις του περιβάλλοντος σήμερα  αυξάνονται ενώ η ικανότητα του οργανισμού να τις αντιμετωπίσει μειώνεται.

Ο ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

Η αντιμετώπιση του προβλήματος ξεκινά από την καταπολέμηση των αιτιών που οδήγησαν χρονικά στις κυτταρικές δυσλειτουργίες που με την σειρά τους επηρέασαν τους μηχανισμούς της όρεξης και τον μεταβολισμό. Αυτοί οι μηχανισμοί είναι γνωστοί στην Κλινική Ορθομοριακή Διατροφολογία και εδώ θα αναφέρουμε μόνο μερικούς και εν συντομία λόγω έλλειψης χώρου.

Η ισορροπία του σακχάρου του αίματος. Ένα από τα πρώτα συστήματα που βγαίνουν εκτός ισορροπίας είναι το σάκχαρο με αποτέλεσμα διακυμάνσεις ενέργειας και ακατάσχετη όρεξη για γλυκά.

Πολλά θρεπτικά στοιχεία όπως το χρώμιο, ψευδάργυρος, Β3 και C είναι απαραίτητα σε αυτή την περίπτωση.

Το άγχος και τα επινεφρίδια. Το αυξημένο άγχος προκαλεί χρονικά δυσλειτουργία των επινεφριδίων με μεγάλες ανεξέλεγκτες εκκρίσεις κορτικοστεροειδών και ειδικά κορτιζόλης, η οποία μεταξύ των άλλων προκαλεί ανισορροπία του σακχάρου του αίματος και προωθεί επίσης την λιπογέννεση. Η βιταμίνη C, B5, B6, μαγνήσιο και ψευδάργυρος είναι μερικά από τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Έλλειψη ζωτικών λιπαρών Ω3 και Ω6. Η έλλειψή τους οδηγεί το άτομο να προσπαθεί να πάρει λιπαρά από λάθος πηγές, όπως τα κορεσμένα λίπη των τροφών ζωικής προέλευσης.

Τέλος, το σύγχρονο άτομο θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η εμφάνιση του σώματος του αντικατοπτρίζει πάνω από όλα την νοοτροπία του, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον που ζει. Ο μόνος λογικός και επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος αδυνατίσματος και ελέγχου του βάρους  μόνιμα και αποτελεσματικά είναι η αύξηση της υγείας του με συγκεκριμένες αλλαγές στην διατροφή και τον τρόπο ζωής. Κανένα «μαγικό» χάπι δεν μπορεί να υποκαταστήσει αυτή την πραγματικότητα παρά μόνο να ταΐσει αβάσιμες ελπίδες για γρήγορα αποτελέσματα χωρίς αλλαγές στην ζωή μας.

 

Περιοδικό Ορθομοριακή Διατροφή

 

Το άρθρο είναι αποσπάσματα από το βιβλίο
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ και το ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γεώργιος Μηνούδης Dip ION, MSc BCMA

Κλινικός Ορθομοριακός Διατροφολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.goldenhealth.com.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.