Web
Analytics
Τροφικές δυσανεξίες: Αίτια και έλεγχος (τεστ) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τροφικές δυσανεξίες: Αίτια και έλεγχος (τεστ)

Τι είναι οι τροφικές δυσανεξίες

Ένα πολύ μεγάλο σφάλμα που κάνουν όσοι συστήνουν προγράμματα διατροφής είναι ότι δεν ελέγχουν πρώτα σε ποιες τροφές το άτομο μπορεί να αντιδρά αρνητικά. Να παρουσιάζει δηλαδή τροφικές δυσανεξίες. Οι τροφές αυτές μπορεί να είναι ακόμα και υγιεινές και ωφέλιμες για τον άνθρωπο υπό ομαλές συνθήκες, όπως π.χ. βιολογικής γεωργίας φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόροι. Όταν όμως προκαλούν τροφική δυσανεξία γίνονται δηλητήριο για τον οργανισμό. Παρόλα ταύτα, οι μέχρι τώρα έρευνες αλλά και η δική μου εμπειρία δείχνουν ότι οι περισσότερες τροφικές δυσανεξίες προκαλούνται από βιο-οξειδοτικές τροφές - δηλαδή βιομηχανοποιημένες και ζωικής προέλευσης κυρίως - με πρωταγωνιστές τα γαλακτοκομικά και τα σιτηρά.

Πως και γιατί προκαλούνται

Η τροφική δυσανεξία είναι ουσιαστικά καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να πάρει από μερικές ώρες μέχρι και ημέρες για να εκδηλωθεί ως παθολογικό σύμπτωμα. Κάθε αλλεργική αντίδραση καθ' ορισμόν εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο για κάποιο λόγο επιτίθεται στην συγκεκριμένη ουσία στην οποία υπάρχει η αντίδραση, στην προκειμένη περίπτωση σε διάφορες τροφές. Αυτή η επίθεση εξελίσσεται σε φλεγμονή, η οποία καταλήγει σε παθολογία ιστών και οργάνων αν δεν ελεγχθεί έγκαιρα. Αν δηλαδή τα αίτια που την προκαλούν δεν εξαλειφθούν. Στην περίπτωση της τροφικής αλλεργικής αντίδρασης αυτό σημαίνει την άμεση διακοπή της κατανάλωσης της ύποπτης τροφής.

Η τροφική δυσανεξία είναι πολύ πιο σοβαρή από άλλα είδη αλλεργικής αντίδρασης και πρέπει να ελέγχεται άμεσα για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον διαφέρει από την κλασσική και πιο γνωστή άμεση τροφική αλλεργική αντίδραση διότι εμπλέκει διαφορετικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος. Στην κλασσική αλλεργία κινητοποιείται η ανοσοσφαιρίνη IgE ενώ στην τροφική δυσανεξία εμπλέκεται η IgG. Ενώ όμως η κλασσική αλλεργία γίνεται άμεσα αντιληπτή από το άτομο - τρως κάτι και αμέσως παρουσιάζεις συμπτώματα όπως κοκκινίλες και εξανθήματα στο δέρμα - η δυσανεξία όπως έχω ήδη αναφέρει μπορεί να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο-μέχρι και 2-3 ημέρες- για να εκδηλωθεί. Όταν γίνει αυτό συνήθως το άτομο δεν συνδέει τα συμπτώματα-τα οποία είναι πολλά όπως θα δούμε πιο κάτω- με την τροφή που κατανάλωσε πριν από μερικές ώρες ή ημέρες.

Δεύτερον ενώ η κλασσική αλλεργική αντίδραση αντιπροσωπεύει μόνο το 20% περίπου όλων των αλλεργικών αντιδράσεων οι τροφικές δυσανεξίες αποτελούν το υπόλοιπο 80%. Δηλαδή 4 στα 5 άτομα που έχουν κάποιο είδος αλλεργίας αυτή είναι τροφική δυσανεξία. Το πιο σημαντικό ίσως στην όλη υπόθεση είναι ότι τα άτομα αυτά δεν γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικά διότι η συμβατική ιατρική δεν έχει ακόμα ενημερωθεί για τις τροφικές δυσανεξίες και επομένως δεν ελέγχει για αυτές. Ασχολείται μόνο με τις κλασσικές αλλεργικές αντιδράσεις.

Υπάρχουν τριών ειδών δυσανεξίας. Μόνο μία από αυτές κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και θεωρείται επομένως αλλεργική αντίδραση. Από τις άλλες δύο η πρώτη είναι ουσιαστικά χημική ευαισθησία του οργανισμού σε κάποια συνθετική ουσία, συνήθως συντηρητικά και χρωστικά που μπαίνουν στις διάφορες τροφές. Η δεύτερη αφορά προβλήματα πέψης, αφομοίωσης και μεταβολισμού της τροφής λόγω κυρίως ενζυμικής δυσλειτουργίας.

Η Ορθομοριακή Διατροφή - δηλαδή η μέθοδος της επιστημονικής αποτοξίνωσης και θρέψης των κυττάρων που εφαρμόζεται μόνο από κλινικούς ορθομοριακούς διατροφολόγους - έχει απαντήσεις και σε αυτό το πρόβλημα.

Οι χημικές ευαισθησίες είναι θέμα σωστής και ολοκληρωμένης αποτοξίνωσης του οργανισμού έτσι ώστε να απευαισθητοποιηθεί. Η ενίσχυση του οργανισμού με τα απαραίτητα ορθά μόρια για σύνθεση ενζύμων αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό το δεύτερο πρόβλημα δυσανεξίας που αφορά ενζυμικές δυσλειτουργίες.

Αυτό που μας ενδιαφέρει στο παρόν είναι το τρίτο είδος τροφικής δυσανεξίας που μπορεί να ανιχνευθεί επιστημονικά και αφορά την ανοσοποιητική αντίδραση που εμπλέκει την ανοσοσφαιρίνη IgG. Πολλά παθολογικά συμπτώματα έχουν συνδεθεί άμεσα ή έμμεσα με αυτήν και αναφέρω μερικά από αυτά. Ακμή, Αναφυλαξίες, Απώλεια Βάρους, Αρθρίτιδα, Άσθμα, Γαστρικά έλκη, Δερματοπάθειες, Διάρροια, Δυσκοιλιότητα, Δύσπνοια, Έκζεμα, Ένταση, Επιληψία, Ημικρανίες, Ιγμορίτιδα, Ίλιγγος, Κατάθλιψη, Χρόνια κούραση, Σπαστική κολίτιδα, Λήθαργος, Μυαλγίες, Παχυσαρκία, Πονοκέφαλοι, Ναυτία, Νόσος του Κρον, Ρινίτιδα, Στοματικά έλκη, Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, Τυμπανισμός, Φουσκώματα και αέρια, Ψωρίαση.

Πως ελέγχονται οι τροφικές δυσανεξίες

Υπάρχουν αρκετά τεστ στην αγορά που ισχυρίζονται ότι ανιχνεύουν αλλεργίες και τροφικές δυσανεξίες. Δεν είναι όλα το ίδιο αξιόπιστα. Η αξιοπιστία ενός τεστ δυσανεξίας τροφών εξαρτάται από δύο πράγματα. Την επαναληψιμότητα-όσες φορές και αν το κάνεις σε βραχύ σχετικά χρονικό διάστημα θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα- και την διαβάθμιση της αλλεργικής αντίδρασης. Πόσο έντονη είναι. Ας εξετάσουμε τα πιο γνωστά τεστ και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν.

Δερματικό τεστ (Skin Allergy Test). Αυτό είναι συνήθως το πρώτο τεστ που συνιστά ο συμβατικός γιατρός όταν υπάρχει υποψία κλασσικής αλλεργίας που εμπλέκει την ανοσοσφαιρίνη IgE. Η ύποπτη ουσία που εξετάζεται τοποθετείται κάτω από το δέρμα και αν υπάρχει αντίδραση τότε δημιουργείται ελαφρύ πρήξιμο και φαγούρα το οποίο είναι δυσάρεστο αλλά εξαφανίζεται μετά από 1-2 ώρες συνήθως. Είναι τεστ ακριβείας αλλά τα μειονεκτήματα, εκτός από την δυσάρεστη αντίδραση που ανέφερα πιο πάνω, είναι ότι το άτομο πρέπει 3-5 ημέρες πριν το τεστ να αποφύγει κάθε φάρμακο, για κρυολόγημα, αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά κλπ διότι αλλοιώνουν το αποτέλεσμα. Αυτή η μέθοδος δεν ανιχνεύει τροφικές δυσανεξίες.

Rast τεστ (επονομαζόμενο επίσης και Radio-Allergo-Sorbent test). Εξετάζει επίσης την αντίδραση της IgE ανοσοσφαιρίνης όχι μόνο σε ύποπτες τροφές αλλά και σε άλλα πιθανά αλλεργιογόνα όπως τρίχες ζώων, σκόνη και οικιακά όπως κουβέρτες, άκαρεα κλπ. Δεν είναι ακριβείας όπως το δερματικό τεστ διότι το άτομο μπορεί να εμφανίζει IgE αντίδραση σε τροφές στις οποίες έχει πάψει να είναι αλλεργικό εδώ και χρόνια ή μπορεί να έχει ένα βαθμό ευαισθησίας σε πολλές τροφές και άλλες ουσίες αλλά να μην είναι όλες ή και καμία υπεύθυνες για τα παθολογικά συμπτώματα που παρουσιάζει. Τα αποτελέσματα λοιπόν είναι δύσκολο να ερμηνευθούν σωστά και ούτως ή άλλως ούτε αυτό το τεστ ανιχνεύει τροφικές δυσανεξίες.

Vega τεστ (ή Βιοενεργειακό ή Ηλεκτροδερματικό τεστ). Η θεωρία είναι ότι αν μία ουσία προκαλεί αντίδραση του οργανισμού τότε αλλάζει η ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος ή συγκεκριμένων σημείων βελονισμού και αυτές οι αλλαγές μετρώνται με ένα γαλβανόμετρο (galvanometer). Όλες οι επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι αυτό το τεστ είναι αξιόπιστο διότι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως τον ίδιο τον θεραπευτή, το άγχος, την ανισορροπία οξέων-βάσεων, την έλλειψη μετάλλων και ιχνοστοιχείων, την χρόνια αφυδάτωση και άλλες μεταβλητές που είναι άσχετες με το υποτιθέμενο αλλεργιογόνο και το οποίο μπορεί απλώς να «γέρνει την πλάστιγγα» την συγκεκριμένη στιγμή αλλά να μην ενοχλεί πραγματικά το άτομο υπό ομαλές συνθήκες.

Εφαρμοσμένη Κινησιολογία. Εξαρτάται από τα ενεργειακά πεδία εντός του οργανισμού για να διαγνώσει κάποια αλλεργία. Ο θεραπευτής εξετάζει τον μυϊκό τόνο και την δύναμη του χεριού του ατόμου που εξετάζεται και το οποίο είναι τεντωμένο παράλληλα με το έδαφος. Οι ουσίες που ελέγχονται τοποθετούνται στο άλλο χέρι και αν υπάρχει αντίδραση η «ενεργειακή ροή» διακόπτεται και το τεντωμένο χέρι εξασθενίζει και πέφτει υπό την πίεση που ασκεί ο θεραπευτής. Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτό το τεστ μπορεί να διαγνώσκει αλλεργίες για παρόμοιους λόγους όπως και για το Vega.

Τεστ Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Τα δύο ανωτέρω τεστ φαίνεται να έχουν συνδυασθεί έτσι ώστε οι ενεργειακές μεταβολές του ατόμου όταν εκτίθεται σε πιθανά αλλεργιογόνα να καταγράφονται μέσω ηλεκτροδίων από Η/Υ και να βγαίνουν έτσι διάφορα συμπεράσματα. Εννοείται ότι και αυτό το τεστ στερείται επιστημονικής βάσης και αξιοπιστίας όχι μόνο για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω αλλά και ένα επί πλέον. Την ικανότητα του προγραμματιστή του Η/Υ που προστίθεται ως αστάθμητος παράγοντας.

Λευκοκυτοτοξικό τεστ. Αναπτύχθηκε την δεκαετία του '50 και βασίζεται στην αντίδραση των λευκών κυττάρων του ανοσοποιητικού όταν εκτεθούν σε κάποιο αλλεργιογόνο. Η υπόθεση είναι ότι τα λευκά κύτταρα θα «φουσκώσουν» και αυτό μετράται με συγκεκριμένο τρόπο χρησιμοποιώντας έναν μετρητή Κούλτερ (Coulter Counter). Υποτίθεται ότι ανιχνεύει μία σειρά από πιθανά αλλεργιογόνα όπως τροφές, συντηρητικά και άλλα χημικά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συσχετισμός των αποτελεσμάτων του τεστ όταν συγκρίνονται με επιβεβαιωμένες κλινικές αλλεργίες.

Alcat τεστ. Βασίζεται στο λευκοκυτοτοξικό τέστ και κυκλοφορεί πάνω από 44 χρόνια. Μερικές φορές είναι γνωστό και ως Nutron τέστ. Αυτό το τεστ όπως και το λευκοκυτοτοξικό δεν είναι καθαρά τεστ αλλεργιών αλλά μάλλον ευαισθησίας του οργανισμού σε διάφορες ουσίες. Η ευαισθησία όμως μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως υπερβολικό τοξικό φορτίο, εξασθένιση του ανοσοποιητικού, χρόνιο άγχος, έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως ψευδάργυρος κοκ. Παρόλο που υπάρχει στην αγορά για πάνω από 4 δεκαετίες δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν την αξιοπιστία του τεστ.

Goldentest (Food Detective). Το μόνο τεστ το οποίο θεωρώ ως το πιο αξιόπιστο στον κόσμο και το μόνο που έχει ελεγχθεί με μεγάλου μεγέθους επιστημονική κλινική έρευνα παγκοσμίως είναι το τεστ δυσανεξίας τροφών ELISA-Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay- το οποίο αναπτύχθηκε από την επιστημονική ομάδα του Cambridge Nutritional Sciences της Μεγάλης Βρετανίας. Ένα από τα προϊόντα τα οποία βασίζονται στην συγκεκριμένη μεθοδολογία και είναι επίσης πρωτοποριακά στην σύλληψη τους είναι και το Food Detective, το οποίο στην Ελλάδα προωθείται κάτω από το γενικό όνομα Goldentest.

Το Goldentest έχει επαναληψιμότητα - όσες φορές και αν το κάνεις θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα-και η μεθοδολογία του στηρίζεται σε «σκληρά» επιστημονικά στοιχεία που δεν χωρούν αμφισβήτηση. Το αίμα από το άτομο που εξετάζεται εκτίθεται στις ύποπτες τροφές που επιθυμούμε να ελεγχθούν. Αν υπάρχει ανοσοποιητική αντίδραση που εμπλέκει την IGg ανοσοσφαιρίνη αυτή «δένεται» με την τροφή και δημιουργεί ανοσοσυμπλέγματα. Όσο περισσότερα από αυτά υπάρχουν τόσο πιο έντονη είναι η αντίδραση.

Τα Food Detective της Goldentest ελέγχουν 59 και 90 τροφές και είναι πρωτοποριακά διότι μπορούν να γίνουν από οποιονδήποτε στο σπίτι του και να έχει τα αποτελέσματα σε 40 μόλις λεπτά. Όλα τα αντιδραστήρια, κυψέλες και τα χημικά που χρησιμοποιούνται εργαστηριακά για το τεστ δυσανεξίας τροφών έχουν συμπτυχθεί σε ένα μικρό κουτί και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο αίμα από το δάχτυλο το οποίο προστίθεται στις κυψέλες για να αντιδράσει με τις τροφές που ελέγχονται. Είναι εκπληκτικά απλό, εύχρηστο και ακριβείας τεστ και έχει κυριολεκτικά φέρει την επανάσταση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα της τροφικής δυσανεξίας κάνοντας το τεστ προσιτό σε όλους τους καταναλωτές.

Τι κάνουμε αν έχουμε τροφική δυσανεξία

Η IgE ανοσοσφαιρίνη έχει μνήμη που μπορεί να διαρκεί χρόνια. Η IgG όμως έχει μνήμη 4-6 μηνών. Μετά ξεχνάει να αντιδρά στις συγκεκριμένες τροφές. Αποφεύγοντας λοιπόν αυτές τις τροφές και μόνο για 6 μήνες περίπου οι τροφικές δυσανεξίες εξαφανίζονται μαζί με τα παθολογικά συμπτώματα. Μετά από 6 μήνες μπορούμε να επανεντάξουμε τις ύποπτες τροφές στην διατροφή μας χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ταυτόχρονα έχουμε αναπτύξει την Ορθομοριακή Διατροφή έτσι ώστε να αντιμετωπίζει τα αίτια που προκαλούν τις τροφικές δυσανεξίες όπως το άγχος, η δυσπεψία και η εντερική δυσβίωση σε συνδυασμό με αυξημένες τοξίνες στον οργανισμό και έλλειψη ορθών μορίων-θρεπτικών στοιχείων όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C και τα Ω3, Ω6 ζωτικά λιπαρά οξέα.

Όλα αυτά μαζί δημιουργούν το σύνδρομο του «διαπερατού εντέρου» όπου μεγάλα μόρια ημιχωνεμένης τροφής εισέρχονται στην αιματική κυκλοφορία από το έντερο το οποίο έχει διαβρωθεί και γεμίσει με «τρύπες» και προκαλούν ανοσοποιητική αντίδραση επειδή ο οργανισμός δεν τα αναγνωρίζει ως τροφή αλλά ως ξένο σώμα. Ταυτόχρονα το εξασθενημένο ανοσοποιητικό υπεραντιδρά συνεχώς προκαλώντας φλεγμονές που επιδεινώνουν την παθολογία του εντέρου.

Αυτόν τον φαύλο κύκλο της παθογένεσης και τροφικής δυσανεξίας έρχεται να σπάσει με δυναμικό τρόπο η μέθοδος της Ορθομοριακής Διατροφής. Ρυθμίζοντας το γαστρεντερικό σύστημα, αποτοξινώνοντας, αναπληρώνοντας τις διατροφικές ελλείψεις σε ορθά μόρια κυτταρικά και ελέγχοντας το άγχος μειώνει και εξαφανίζει τα αίτια που προκαλούν τις τροφικές δυσανεξίες. Η γαστρεντερική βλεννογόνος μεμβράνη ανανεώνεται και το σύνδρομο του διαπερατού εντέρου θεραπεύεται.

Εκτός από εξειδικευμένα προγράμματα ρύθμισης του γαστρεντερικού και επιστημονικής αποτοξίνωσης που παρέχουμε, πάντα συνιστώ προληπτικά αλλά και θεραπευτικά μία ολοκληρωμένη φόρμουλα μεταβολισμένων θρεπτικών στοιχείων που δρουν κυτταρικά, ισορροπημένα ω3, ω6 και ω9 ζωτικά λιπαρά οξέα για ανανέωση του γαστρεντερικού και έλεγχο των φλεγμονών, μεταβολισμένη βιταμίνη C σε μορφή τροφής και μία ισχυρή αντιοξειδωτική φόρμουλα βοτάνων κυρίως.

Το σκεπτικό είναι ότι ακόμα και αν το άτομο δεν καταφέρει να αποφύγει πλήρως όλες τις τροφές που το ενοχλούν για 6 μήνες η υποστήριξη του οργανισμού διατροφικά θα μειώσει ή ακόμα και θα εξαφανίσει την ανοσοποιητική αντίδραση. Βέβαια αν ταυτόχρονα προσπαθήσει να αποφύγει και τις ύποπτες τροφές τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο θετικά. Δηλαδή σημαντική μείωση των φλεγμονών και εξαφάνιση των παθολογικών συμπτωμάτων.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γεώργιος Μηνούδης Dip ION, MSc BCMA

Κλινικός Ορθομοριακός Διατροφολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.goldenhealth.com.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.