Web
Analytics
Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Τι είναι, ποιες οι συνέπειες, πως γίνεται η διάγνωση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Τι είναι, ποιες οι συνέπειες, πως γίνεται η διάγνωση

Μιλώντας για χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, αναφερόμαστε σε σταδιακές αλλοιώσεις των φλεβών των κάτω άκρων, οι οποίες ανεπαρκούν και δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν το αίμα από τα πόδια στην καρδιά.

Φυσιολογική ροή αίματος

Οι φλέβες των κάτω άκρων εξαιτίας των βαλβίδων που υπάρχουν στο εσωτερικό τοίχωμα, μπορούν να επιστρέφουν το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως φράγματα για να εμποδίσουν το αίμα να παλινδρομήσει σε αντίθετη κατεύθυνση και να λιμνάσει στα κάτω άκρα. Έτσι, το αίμα έχει πάντα ροή προς την καρδιά.

Απαραίτητη διαδικασία, για να επιτελέσουν σωστά τη λειτουργία αυτή οι φλέβες και οι βαλβίδες,είναι να λειτουργεί φυσιολογικά ο μυο-φλεβικός μηχανισμός που ωθεί το αίμα προς την καρδιά, ανεξαρτήτως βαρύτητας.

Όταν οι βαλβίδες δεν μπορούν να κλείσουν και παρατηρείται κενό μεταξύ τους, η φλεβική πίεση αυξάνεται και η παραπάνω λειτουργία δεν είναι επιτυχής. Τότε ξεκινούν προβλήματα με άμεσο αντίκτυπο στην φλεβική υγεία.

Συνοπτικά τα στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να αναφέρεται στο επιφανειακό, στο εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο, στις διατιτραίνουσες φλέβες ή σε όλα τα παραπάνω μαζί.

Διακρίνεται στα εξής στάδια:

  1. Ευρυαγγείες
  2. Κιρσοί
  3. Πρήξιμο των ποδιών
  4. Μελάγχρωση
  5. Ουλές στο δέρμα από πληγές
  6. Ανοιχτές πληγές

Συνέπειες της φλεβικής ανεπάρκειας

Όταν οι φλέβες δεν λειτουργούν σωστά και η ροή του αίματος μέσα τους έχει διπλή κατεύθυνση, τότε παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στα κάτω άκρα, το οποίο λιμνάζει και κάνει την περιοχή να αλλάζει χρώμα, να σκληραίνει και να πρήζεται. Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση τότε πιθανή συνέπεια είναι οι ανοιχτές πληγές.

Διάγνωση χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας

Για να διαγνωστεί η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, ο αγγειοχειρουργός αρχικά θα εξετάσει το κυκλοφορικό σύστημα των κάτω άκρων, με την τεχνική της χαρτογράφησης. Στην συνέχεια με μία συσκευή υπερήχων θα τοποθετήσει πάνω στο δέρμα μία ειδική συσκευή, από την οποία θα λαμβάνει ηχητικά κύματα προς τις εξεταζόμενες φλέβες. Από αυτά τα κύματα προκύπτει η απεικόνιση της φλέβας και η ροή του αίματος, σε ειδική οθόνη.

Με την παραπάνω εξέταση ανευρίσκονται όλα τα φλεβικά στελέχη που πάσχουν και έτσι δρομολογείται η εξατομικευμένη θεραπεία.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECMMG, PhD

Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General
τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.dr-tsekouras.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.