Ασφαλείς κάτω από τον ήλιο
Πριν απολαύσετε και αυτό το καλοκαίρι τα οφέλη του ήλιου, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και έχετε ενημερωθεί σωστά για τα αντηλιακά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά.
Ως γνωστόν, κάθε επιδερμίδα έχει διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο, η οποία καθορίζεται από τα φυσικά της χαρακτηριστικά, δηλαδή από το φωτότυπό της. Για να είστε σίγουροι ότι παίρνετε τα σωστά μέτρα προστασίας, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε ποιος είναι ο δικός σας φωτότυπος.
Ανάλογα, λοιπόν, με το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών, την ευκολία στο μαύρισμα και την ευαισθησία στο ηλιακό έγκαυμα, διακρίνονται οι εξής 6 φωτότυποι:
Φωτότυπος 1
Αφορά άτομα με κόκκινα ή πολύ ξανθά μαλλιά και λευκό χρώμα δέρματος, τα οποία καίγονται πολύ εύκολα από τον ήλιο και δεν μαυρίζουν ποτέ. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με πολύ υψηλή προστασία και να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο.
Φωτότυπος 2
Σε αυτόν ανήκουν άτομα με ανοιχτόχρω¬μο δέρμα, ξανθά μαλλιά, επιδερμίδα που μαυρίζει πολύ δύσκολα και παίρνει ένα πολύ ελαφρύ χρώμα. Και σε αυτή την κατηγορία είναι απαραίτητα η πολύ υψηλή προστασία και ο περιορισμός της ηλιοθεραπείας στο ελάχιστο.
Φωτότυπος 3
Ανήκετε σε αυτή την κατηγορία αν έχετε καστανά μαλλιά, μέτρια ανοιχτή επιδερμίδα, που παίρνει χρώμα από τον ήλιο, αλλά δεν μαυρίζει. Εδώ η προστασία πρέπει να είναι υψηλή και η έκθεση στον ήλιο περιορισμένη.
Φωτότυπος 4
Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι σκούρα καστανά μαλλιά, σταρένια επιδερμίδα που μαυ ρίζει εύκολα και σπάνια καίγεται. Τις πρώτες ημέρες ηλιοθεραπείας χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
Φωτότυπος 5
Αν έχετε πολύ σκούρα καστανά μαλλιά, σκουρόχρωμη επιδερμίδα, μαυρίζετε γρήγορα και δεν καίγεστε, ανήκετε σε αυτόν το φωτότυπο. Η προστασία είναι απαραίτητη, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία δεν κάνει διακρίσεις, όσο ανθεκτική κι αν είναι η επιδερμίδα σας.
Φωτότυπος 6
Μαύρα μαλλιά με σκούρο χρώμα δέρματος. Παρόλο που η άμυνα σας απέναντι στον ήλιο είναι ενισχυμένη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε κατάχρηση. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η | ελάχιστη αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη.
Σωστή επιλογή και εφαρμογή
- Επιλέξτε το αντηλιακό σας αυστηρά και μόνο σύμφωνα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας. Μπορεί να σας αρέσουν τα αντηλιακά λάδια, αλλά η προστασία υπερέχει.
- Επιλέξτε τη σύνθεση του αντηλιακού σύμφωνα με τον τύπο της επιδερμίδας σας. Εάν έχετε τάση για λιπαρότητα, προτιμήστε μια πιο ανάλαφρη και λεπτόρρευστη υφή. Εάν η επιδερμίδα σας είναι ώριμη, επιλέξτε ένα προϊόν με αντιγηραντικές ιδιότητες.
- Για ζώνες του προσώπου ιδιαίτερες, όπως η μύτη, τα χείλη και η ευαίσθητη περιοχή των ματιών, προτιμήστε τα αντηλιακά σε μορφή στικ για στοχευμένη εφαρμογή.
- Εάν έχετε φωτοαλλεργικό δέρμα, απευθυνθείτε αποκλειστικά στον δερματολόγο σας για το αντηλιακό που θα πρέπει να φορέσετε.
- Μην ξεχνάτε να το απλώνετε σε δύσκολα σημεία, όπως τα αυτιά, ο αυχένας, η περιοχή κοντά στις ρίζες των μαλλιών, το πέλμα.
- Δεν ωφελεί να φορέσετε 2 αντηλιακά με διαφορετικούς δείκτες, το ένα επάνω στο άλλο, για να ενισχύσετε την προστασία σας, καθώς οι δείκτες δεν λειτουργούν αθροιστικά.
- Απλώστε το αντηλιακό τουλάχιστον 30 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο, ώστε να έχει το χρόνο να απορροφηθεί.
- Το κολύμπι, ο αέρας και η υπερβολική εφίδρωση αφαιρούν την αντηλιακή κρέμα πιο γρήγορα από το δέρμα, γι' αυτό και θα πρέπει να την ανανεώνετε πιο συχνά.
- Ενισχύστε την προστασία σας με γυαλιά ηλίου, πλατύγυρο καπέλο, ομπρέλα, δροσερά προστατευτικά ρούχα και προσθέστε στη διατροφή σας φρούτα, άφθονους χυμούς και, φυσικά, πολύ νερό.
Απαντάμε στις συνηθέστερες απορίες σας
- Τι είδους βλάβες προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα;
Οι υπεριώδεις ακτίνες ευθύνονται για τα ηλιακά εγκαύματα, για την αφυδάτωση του δέρματος, καθώς και για την πρόωρη γήρανση του. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει ακόμη και στη δημιουργία καρκίνου του δέρματος.
- Μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο χωρίς προστασία αφότου έχουμε μαυρίσει;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι, καθώς τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να παραμένουν τα ίδια. Κι αυτό γιατί το μαύρισμα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αντίδραση του δέρματος όταν εκτίθεται στον ήλιο.
- Μπορώ να εκτίθεμαι απεριόριστα στον ήλιο αν χρησιμοποιώ αντηλιακό;
Φυσικά και όχι. Η χρήση αντηλιακού δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο περισσότερο. Πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα κατά τις ώρες μέγιστης ηλιοφάνειας.
- Τι σημαίνει ο δείκτης SPF;
Ακρωνύμιο του αγγλικού όρου Sun Protection Factor, ο δείκτης SPF δείχνει το βαθμό προστασίας απο την ακτινοβολία UVA και UVB και καθορίζει το βαθό προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία που προσφέρει στο δέρμα το αντηλιακό που έχετε επιλέξει. Για παράδειγμα, εάν κοκκινίζετε μετά από 10 λεπτά παραμονής στον ήλιο, ένα αντηλιακό με SPF 15 πολλαπλασιάζει το χρόνο αυτό επί 15. Αρα με τη χρήση του μπορείτε να παρατείνετε την έκθεση σας για 150 λεπτά. Προσοχή όμως, αυτό το νούμερο είναι σχετικό, όπως αντιλαμβάνεστε, διότι είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το χρονικό όριο, όπως η εφίδρωση ή η ποσότητα του αντηλιακού που έχετε χρησιμοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να ανανεώνετε το αντηλιακό σας συχνά.
Τι πρέπει να προσέχετε στις συσκευασίες των αντηλιακών
Η συνεχής αυξανόμενη χρήση των αντηλιακών οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να εκδώσει σύσταση με στόχο τη μεγαλύτερη ασφάλεια τν καταναλωτών, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:
- Τα αντηλιακά θα πρέπει να προσφέρουν οπωσδήποτε προστασία τόσο από την ακτινοβολία UVB όσο και απο την UVA.
- Να μην αναγράφονται στις συσκευασίες ισχυρισμοί όπως "100% προστασία από τον ήλιο" ή "Προστασία όλη την ημέρα".
- Να αναφέρεται στις συσκευασίες ότι δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία από τον ήλιο και να αναγράφονται συμβουλές για περαιτέρω ασφάλεια, όπως για παράδειγμα: «Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κρύβει κινδύνους για την υγεία».
- Να αναγράφονται στις συσκευασίες οδηγίες για τη σωστή χρήση των αντηλιακών, όπως: «Επαναλάβατε συχνά τη χρήση του αντηλιακού και ειδικά έπειτα από εφίδρωση, κολύμπι ή σκούπισμα με πετσέτα.
- Να αναγράφονται πάνω στην συσκευασία οδηγίες για την ποσότητα του αντηλιακού που χρειάζεται για μέγιστη προστασία (35 γρ, προϊόντος για όλο το σώμα), καθώς και προειδοποίηση ότι η μείωση της ενδεδειγμένης ποσότητας περιορίζει σημαντικά το επίπεδο της προστασίας.
- Κάθε ένδειξη SPF πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά απο τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό χαμηλή, μεσαία ή υψηλή προστασία. Πιο συγκεκριμένα, οι δείκτες 6 και 10 αντιστοιχούν σε χαμηλή προστασία, οι δείκτες 12, 20 και 25 σε μεσαία,, οι δείκτες 30 και 50 υψηλή και τέλος, ο δείκτης 50+ σε πολύ υψηλή προστασία.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα παιδιά ανήκουν στην πιο ευπαθή κατηγορία και είναι σημαντικό να προστατεύονται από πολύ νωρίς. Δυστυχώς, όπως δείχνουν και οι έρευνες, οι περισσότερες βλάβες στο δέρμα μας σημειώνονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Γι' αυτό, αν είστε γονείς, θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:
- Μην εκθέτετε τα παιδιά κάτω των 3 ετών απευθείας στον ήλιο. Στις περιπτώσεις όπου η έκθεση είναι αναπόφευκτη, η αποτελεσματικότερη προστασία είναι τα ρούχα.
- Σκουπίστε καλά το παιδί με μια πετσέτα μετά το μπάνιο και απλώστε του ξανά αντηλιακή κρέμα. Είναι αναγκαίο η σύνθεση της να είναι ανθεκτική στο νερό και στην άμμο, καθώς και να είναι ορατή κατά την εψαρμογή της.
- Προτιμήστε αντηλιακά ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά, με φυσικά φίλτρα.
- Το μπλουζάκι είναι απαραίτητο όταν το παιδί εκτίθεται απευθείας στον ήλιο και έχει μεγάλη σημασία να είναι στεγνό, διότι, όταν βραχεί, επιτρέπει να το διαπερνούν οι ακτίνες του ήλιου έως και 50%.
ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ
- Οι ομπρέλες παρέχουν επαρκή προστασία. Λάθος
Οι ακτίνες του ηλίου αντανακλώνται απευθείας στο δέρμα. Τοποθετήστε την ομπρέλα επάνω σε γρασίδι, όπου υπάρχει καλύτερη απορρόφηση των ακτινών.
- Ο νεφελώδης ουρανός είναι ακίνδυνος. Λάθος
Ακόμη κι αν δεν αισθάνεστε τη ζέστη του ήλιου, οι βλαβερές ακτίνες του διαπερνούν τα σύννεφα και φτάνουν στην επιφάνεια της γης μέσα από τα σύννεφα.
- Τα αντηλιακά μας επιτρέπουν να καθόμαστε απεριόριστα στον ήλιο. Λάθος
Ο ρόλος των αντηλιακών δεν είναι να μας δίνουν το ακαταλόγιστο όσον αφορά τις ώρες της έκθεσης μας στον ήλιο, αλλά να μας προσφέρουν πρόσθετη προστασία.
Πρώτη δημοσίευση περιοδικό K-Life (Καθημερινή)
