Web
Analytics
Είναι η εναλλακτική προσέγγιση της υγείας ένας εν γένει τρόπος ζωής περισσότερο υγιής; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Είναι η εναλλακτική προσέγγιση της υγείας ένας εν γένει τρόπος ζωής περισσότερο υγιής;

Είναι σύνηθες τον τελευταίο καιρό, να ακούμε όλο και πιο συχνά την έννοια εναλλακτική ιατρική. Και φυσικά, όλο και μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων, στην προσπάθειά τους για βελτίωση της υγείας τους, ακολουθούν την εναλλακτική προσέγγιση με σκοπό να έχουν όσο το δυνατό λιγότερες έως και καθόλου αρνητικές επιπτώσεις. Η τάση αυτή, εναρμονισμένη απόλυτα με το σύγχρονο τρόπο ζωής, έρχεται να πάρει θέση με την εν γένει «πράσινη προσέγγιση» στην καθημερινότητά μας. Όπως κάθε τι νέο βέβαια, δε θα μπορούσε να μην ακολουθήσει και αυτή τους ίδιους κανόνες. Ξεκινά σα μόδα, μετατρέπεται σε τάση και γίνεται τελικά τρόπος ζωής, αφήνοντας πίσω αρκετούς «πιστούς» που απλά ακολούθησαν τη μόδα, αλλά παράλληλα, με αρκετή διάθεση εσωτερικής διεργασίας αναζήτησαν έναν εν γένει τρόπο ζωής που βοήθησε συνολικά την καθημερινότητά τους.

Η εναλλακτική προσέγγιση δεν μπορεί να αποτελεί μονοδιάστατη προσέγγιση της υγείας, μια και αυτό όχι σαν έννοια αλλά με τη βαθύτερη Ιπποκρατική φιλοσοφία, δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατο. Είναι σαν κάποιος να μιλά για ποιότητα ζωής και πράσινη προσέγγιση στην καθημερινότητα και την ίδια στιγμή των λόγων του, να ρίχνει κάτω το χαρτί από την τσίχλα, αναιρώντας με την πράξη του τα ίδια του τα έργα. Δείχνοντας αυτό που ο γράφων επιμένει ότι, εναλλακτική προσέγγιση της υγείας, είναι συνολικός τρόπος ζωής και συμπεριφοράς στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Παράλληλα, θα πρέπει να δούμε φαινόμενα «πώλησης» εναλλακτικών γνώσεων και προϊόντων με βαθύτερο σκοπό το καθαρό και ατομικό κέρδος και όχι τον εν γένει πλούτο. Η εναλλακτική προσέγγιση της υγείας οφείλει να εμπεριέχει συνολικό κέρδος τόσο για τον θεραπευτή, όσο και για τον θεραπευόμενο, με απώτερο κέρδος την ίδια την κοινωνία. Ο λόγος της τριπλής αυτής προσέγγισης των εναλλακτικών ιατρικών είναι ότι ο άνθρωπος δεν είναι μονοδιάστατος ώστε να προσεγγίζεται μόνο ως προς την συμπτωματολογία. Αντίθετα, κατά τον Ιπποκράτη, το σύμπτωμα είναι απόρροια μιας εν γένει διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος από πολλούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να αποτελεί κραυγή του πληγωμένου εσωτερικού μας κόσμου. Με αυτή τη βαθύτερη έννοια, η εναλλακτική ιατρική δεν προσανατολίζει την θεραπευτική της προσέγγιση στα συμπτώματα, αλλά στα αίτια που έχουν διαταράξει την εν γένει ισορροπία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ο ορισμός του συμπτώματος για το μέσο ασθενή, έχει ταυτιστεί με την ένδειξη ύπαρξης μίας νόσου. Έτσι η καταστολή του συμπτώματος, θεωρείται ότι οδηγεί στην καταστολή της νόσου. Είναι όμως πραγματικά έτσι; Και γιατί συνήθως μιλάμε για θεραπεία αλλά σπάνια για ίαση;

Το σύμπτωμα δεν προέρχεται από τη νόσο αλλά από τον οργανισμό. Είναι ένδειξη της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στη νόσο. Είναι μια ένδειξη τής προσπάθειας που κάνει ο οργανισμός να επιβιώσει, δημιουργώντας νέες μεταβολικές και ανοσολογικές συνθήκες, ώστε να αυξηθεί η αντιδραστική του ικανότητα. Ο οργανισμός, αντιλαμβανόμενος τις νέες του ανάγκες υπό την επίδραση ενός νοσογόνου παράγοντα, αυτό-τροποποιείται και αυτό-οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο μάχιμος. Το τίμημα για αυτήν την αυτό-οργάνωση είναι η επώδυνη βίωση των συμπτωμάτων.

Με μια απλή παρατήρηση, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι και η απλή καθημερινή χορήγηση ενός φαρμάκου με σκοπό την καταστολή συμπτωμάτων, μπορεί να εμπεριέχει μεγαλύτερη θεραπευτική αξία, εάν η χορήγησή του γίνει δίνοντας ο χορηγών φαρμακοποιός ή ιατρός, παράλληλη αξία στην προσέγγιση του ασθενούς τόσο σε Συναισθηματικό επίπεδο όσο και σε Διανοητικό επίπεδο.

Κατά αυτή την έννοια, την όχι και τόσο εύκολη, δε μιλάμε πλέον για θεραπεία, αλλά για ίαση και αυτό γιατί ο ασθενής προσεγγίζεται κατά 3 έννοιες θεραπείας όπως αυτές δόθηκαν από τον Καθηγητή Γεώργιο Βυθούλκα, βραβευμένο με το εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ το 1996.

Η ιδανική Υγεία ορίζεται ως:

  • Ελευθερία από τον πόνο σε Σωματικό επίπεδο, που οδηγεί σε κατάσταση Σωματικής ευεξίας.
  • Ελευθερία από τα πάθη σε Συναισθηματικό επίπεδo, που οδηγεί σε κατάσταση Δυναμικής ηρεμίας.
  • Ελευθερία από τον εγωισμό σε Διανοητικό επίπεδο,που οδηγεί σε μια κατάσταση Ενοποίησης με την Αλήθεια.

Είναι απόλυτα λοιπόν κατανοητό στον αναγνώστη, γιατί η τρισδιάστατη προσέγγιση του ασθενούς, έχει σαφή θετικά αποτελέσματα τόσο στον θεραπευτή, όσο στον θεραπευόμενο, αλλά κατά βάσει και στο ίδιο το κοινωνικό σύνολο μια και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ανθρώπινη υγεία είναι:

Ο βαθμός της δημιουργικότητας, ισοδύναμα για το καλό του ατόμου αλλά και για το καλό του συνόλου.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, θα μπορούσε ανεπιφύλακτα να πει κάποιος ότι η εναλλακτική προσέγγιση τόσο στην παροχή γνώσεων όσο και στην παροχή προϊόντων, έχει επίκεντρο τη δημιουργία πλούτου και όχι κέρδους.

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Αρμονικές συχνότητες για την υγεία »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.